• No results found

4no. 22 moBilisatiecomplex Bergen

In document Bergen Buiten-gewoon goed Bekeken (pagina 34-51)

type: gebiedsgebonden, lopend project, korte termijn.

omschrijving: in de Bergermeerpolder is het Mobilisatiecomplex Bergen gelegen. Dit MOB-complex heeft grotendeels zijn functie verloren. Het complex is dan ook voor het grootste deel door Defensie afgestoten. Vooralsnog zal de Nationale Reserve op het terrein blijven. Voor het restant zal een nieuwe functie gevonden moeten worden. Het complex draait mee in een landelijk project: PrOMT (= project omvorming militaire terreinen). De bestaande opstallen vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Binnen het project moet de omvorming kostenneutraal gebeuren. Het perceel is gelegen in een gebied dat hoofdzakelijk is gelegen in de ecologische hoofdstructuur. Voor het gebied van duinen tot de westrand van Alkmaar bestaan ideeën om tot versterking van de landschappelijk en natuurlijke waarden te komen.

Het perceel ligt in dit gebied. Op het perceel en het aangrenzende “vliegveld” is een aanwijzing gevestigd in het kader van de Wet voorkeursrecht gemeenten. In het Milieueffectrapport voor de Piekgasberging Bergermeer is deze locatie als het meest milieu vriendelijk alternatief (MMA) beschreven.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, provincie Noord-Holland, DLG / domeinen, e.a..

stand van zaken: er vindt bestuurlijk overleg tussen genoemde partijen plaats over de vervolgfunctie.

Provincie organiseert in het vierde kwartaal 2009, ná onze Landschapsconferentie een workshop voor MOB en omliggende gebied.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landschap, natuur, economie, duurzaamheid, cultuurhistorie.

5

no. 2 moBilisatiecomplex egmond aan den hoeF type: gebiedsgebonden, lopend project, korte termijn.

omschrijving: MOB-complex Egmond aan den Hoef. Ook dit complex is door Defensie buiten gebruik gesteld. Uit het antwoord op een vraag aan de provincie is duidelijk geworden dat zij een functiewisseling naar een bedrijvenbestemming onder voorwaarden ondersteund. De invulling kan zijn met een centrale gemeentewerf voor de gemeente Bergen. Daarnaast blijft er ruimte over voor het uitplaatsen van enkele bedrijven uit de kernen die nu tegen hun maximale milieubelasting aan zitten in op de huidige locatie. De randvoorwaarden zitten op het gebied van hergebruik van de bestaande opstallen en het behoud van de groenstructuur op het terrein. De krijgskundige geschiedenis van de locatie moet namelijk ‘leesbaar’ blijven. Het terrein ligt in de Ecologische hoofdstructuur. (echter op dit vlak vindt een herijking plaats). De ontsluitingstructuur op de Hoeverweg vraagt aandacht.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, provincie Noord Holland, domeinen, ondernemers, omwonenden, e.a..

stand van zaken: de provincie heeft uitgesproken dat een omvorming van het terrein naar een bedrijvenfunctie tot de mogelijkheden behoort.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s verkeer en vervoer, landschap, economie, natuur, cultuurhistorie.

6

no. 24 dijkversterkingsplan hondsBossche en pettemer zeewering type: gebiedsgebonden, te verwachten project, korte termijn.

omschrijving: Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de Hondsbossche en Pettemerzeewering aangemerkt als een Zwakke Schakel in de kustverdediging. Om dit kustvak weer te laten voldoen aan de wettelijke veiligheidsnorm moeten aanpassingen plaats vinden. Vooruitlopend op het definitieve werk zijn voorlopige maatregelen uitgevoerd. Voor het definitieve plan (het dijkversterkingsplan) is een proces gestart waarin vanuit veiligheid en ruimtelijke kwaliteit, alternatieven zijn ontwikkeld. De consequenties van de mogelijke alternatieven zijn in een milieueffectrapportage beschreven. Deze rapportage biedt een basis voor bestuurlijke besluitvorming. Er is op dit moment een brede voorkeur aangegeven voor een zandige oplossing: aanbrengen van zand in de buitendijkse voet en voor het dijklichaam, met aanvullende maatregelen op dijk zelf. Uiteindelijk zal de staatssecretaris binnen de alternatieven een besluit nemen en geld beschikbaar stellen voor de uitvoering van het werk.

Betrokken partijen: Provincie, Hoogheemraadschap, belangenorganisaties, inwoners, e.a..

stand van zaken: Er is provinciaal bestuurlijk een voorkeursalternatief geformuleerd. De

MilieuEffectRapportage ligt nu ter beoordeling bij RWS. Verwachte uitvoering van het werk in 2010/2011.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landschap, natuur, landbouw, recreatie/ toerisme, cultuurhistorie.



no. 25 passantenhaven hargervaart te groet type: gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: de Hargervaart is al decennia lang een populaire bestemming voor motorboten en jachtjes. De ligging is aantrekkelijk: vlakbij Hollands mooiste duinen, op slechts een paar kilometer van het strand. Om te voldoen aan de wettelijke eisen, zal de gemeente Bergen de Hargervaart voorzien van riolering, elektriciteit en stortpunten.

Het Hoogheemraadschap heeft onlangs de beschoeiing vervangen. Verder is het voornemen om de steigers te vernieuwen. Het beheer van de Hargervaart is in handen van de Werkvoorzieningschap Noord-Kennemerland (WNK). Als alle werkzaamheden zijn uitgevoerd, heeft de gemeente Bergen een unieke toeristische voorziening van een kwalitatief goed niveau.

Toerisme is voor de gemeente Bergen een belangrijke economische motor. Het realiseren van een aantrekkelijk haven kan meer toeristen naar de gemeente trekken.

Betrokken partijen: Hoogheemraadschap, Gemeente Bergen, WNK.

stand van zaken: Planvorming loopt, uitvoering in voorjaar 2010.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s recreatie/ toerisme, economie, landschap, water.



no. 26 egmond-Binnen (west) landBouw/natuur Functiewisseling type: gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: een particuliere grondbezitter heeft een plan gemaakt om een bestaand bungalowpark in Egmond-Binnen kwalitatief te verbeteren. Het bungalowpark ligt in een prachtige, natuurlijke omgeving.

Naast de genoemde kwaliteitsverbetering bestaat het plan verder uit een substantiële uitbreiding van het aantal bungalows. Met deze uitbreiding beschikt de gemeente Bergen over een aantrekkelijk bungalowpark dat vele toeristen naar onze gemeente zal trekken.

Toerisme is voor de gemeente Bergen een belangrijke economische motor. Het realiseren van een aantrekkelijk bungalowpark kan meer toeristen naar de gemeente trekken.

Betrokken partijen: LTO, Gemeente Bergen, DLG, particuliere ondernemer.

stand van zaken: planvorming loopt.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landbouw, natuur, landschap, recreatie/toerisme.

9

no. 2 versterking wandelpadennetwerk type: gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: een wandelroutenetwerk in het ‘land achter de duinen’. Daar werken de

gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo samen met de terreinbeheerders PWN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord aan. Het wandelroutenetwerk legt de verbinding tussen het stedelijk gebied en het duingebied. Zo kunnen Alkmaarders straks bijvoorbeeld vanuit de stad snel aansluiting vinden bij aantrekkelijke routes door polder- en duingebied. Het wandelpadenproject is veelomvattend en vernieuwend. Het wil een fijnmazig, gebiedsdekkend netwerk van bewandelbare wegen, openbare voetpaden en boerenlandpassages ontwerpen en aanleggen. Maar ze wil dit ook in een routenetwerk opnemen en op een uniforme, duidelijke, duurzame en onderhoudsarme manier bewegwijzeren.

Toerisme is voor de gemeente Bergen een belangrijke economische motor. Het realiseren van een aantrekkelijk wandelpadennetwerk kan meer toeristen naar de gemeente trekken.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, gemeente Alkmaar, gemeente Heiloo, Hoogheemraadschap HNK, PWN, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

stand van zaken: plan is in uitvoering, realisatie is begin 2011 afgerond.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s recreatie/toerisme, verkeer en vervoer.

40

no. 2 parkeerdruk opvangen transFeria type: niet gebiedsgebonden, lopend project, lange termijn.

omschrijving: Tijdens zomerse (piek)dagen lopen de parkeerplaatsen in Egmond aan Zee en Bergen aan Zee snel vol. Op dat moment kunnen transferia worden ingezet als extra parkeergelegenheid.

De transferia kunnen worden ingezet als overstapplaats van auto op de bus (pendeldienst). Ook is het mogelijk dat het transferium wordt ingezet om verder te gaan op de fiets (fietstransferium). Bij raadsbesluit moeten de transferia worden gerealiseerd ter hoogte van binnenkomst van de gemeente Bergen. Een mogelijk transferium ter hoogte van Egmond aan den Hoef vormt daar qua locatie een uitzondering op.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, gemeente Alkmaar.

stand van zaken: uitvoering na 2011.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s verkeer en vervoer, recreatie/

toerisme, landbouw, landschap.

41

no. 29 herinrichting sportpark kieFthoek te Bergen type: gebiedsgebonden, te verwachten project, korte termijn.

omschrijving: Het Sportpark Kiefthoek wordt bespeeld door de voetbalvereniging Berdos, de honk- en softballvereniging The Bears en de handbalvereniging Berdos. De huidige inrichting bestaat uit twee verharde handbalveldjes, een trainingsstrook voetbal (gras), drie velden voetbal (gras), een voetbalveld (gras) gecombineerd met een buitenveld honkbal en een honkbalveld. Op basis van de capaciteitsberekeningen heeft v.v. Berdos recht op uitbreiding van de trainingsruimte en heeft The Bears recht op een 2e veld voor jeugd- en/of softballwedstrijden. De gewenste capaciteitsuitbreiding kan door een herschikking binnen de grenzen van het huidige sportpark gevonden worden. Het huidige hoofdveld voetbal wordt van kunstgras en krijgt dus een dubbele bestemming, zowel wedstrijd- als trainingsveld.

Door de huidige trainingsstrook en het aanwezige bijveld in noordelijke richting op te schuiven, kunnen zowel een trainingsveld (gras) als een wedstrijdveld (gras) worden aangelegd. Op het meest zuidelijk gelegen voetbalveld kan in de hoek een jeugdveld (honkbal) worden aangelegd voor The Bears. Dit veld kan in de winterperiode nog gebruikt worden voor de jeugd van v.v. Berdos (half veld). Na de herinrichting bevat sportpark De Kiefthoek twee verharde handbalveldjes, een wedstrijd- /trainingsveld voetbal (kunstgras), een trainingsveld voetbal (gras), twee velden voetbal (gras), een honkbalveld en een jeugdveld honkbal gecombineerd met jeugdveld voetbal.

Betrokken partijen: voetbalvereniging Berdos, Honk- en Softballvereniging The Bears en

Handbalvereniging Berdos. De betrokkenheid van de handbalvereniging blijft beperkt tot het niet kunnen gebruiken van de voetbalvelden voor hun jaarlijkse Pinkstertoernooi.

stand van zaken: planvorming inspraak in 3e en 4e kwartaal 2009, besluitvorming 4e kwartaal 2009, aanbesteding en gunning 1e kwartaal 2010 en uitvoering 2e en 3e kwartaal 2010.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met het thema landschap.

42 no. 0 Fietspad noordzuid-verBinding type: gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: In onze regio zijn vele aantrekkelijke fietsroutes. Voor een groot deel zijn deze gelegen in het duinengebied, waardoor er een grote druk ontstaat op dit gebied. In het poldergebied ontbreken voldoende alternatieven. Een belangrijke ontbrekende schakel is die tussen Heiloo en Bergen (noordzuid-verbinding). Bij realisatie van een dergelijke verbinding ontstaan er meerdere rondrijdmogelijkheden.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, gemeente Heiloo, PWN.

stand van zaken: na 2011.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landschap, natuur, recreatie/

toerisme, verkeer en vervoer.

4

no. 1 waterBergingsproject vliegveld Bergen type: gebiedsgebonden, lopend project, korte termijn.

omschrijving: Het voormalige vliegveld in de Bergermeer is door Defensie afgestoten en ondergaat een functiewijziging. Momenteel wordt er een plan gemaakt om het terrein te gaan gebruiken als

waterbergingslocatie. Zo kande waterbergingsopgave voor het gebied worden ingevuld. De eindinrichting wordt afgestemd op natuurwaarden. Het gebied gaat beheerd worden door Natuurmonumenten. Door nog aan te leggen fiets- en wandelpaden wordt het terrein beleefbaar.

Het voormalige vliegveld gaat een zogenaamde ‘droge waterberging’ worden, waarbij er alleen in tijden van hevige regenval water boven het maaiveld komt te staan. Hierbuiten vormt het gebied een open weidegebied wordt. Bij de eindinrichting wordt rekening gehouden met de cultuurhistorie van het gebied.

Onderdeel van het plan is het herstel van een oud dijkgemaal.

Betrokken partijen: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Natuurmonumenten, Dienst Landelijk Gebied, gemeente Bergen.

stand van zaken: het project verkeert in de planvormingsfase.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s natuur, water, landschap, landbouw, verkeer en vervoer, recreatie/toerisme, cultuurhistorie.

44 no. 2 monnikenwerk

type: gebiedsgebonden, lopen project, korte termijn.

omschrijving: het project Monnikenwerk is een initiatief van de Stichting De Wielenmaker. Met dit initiatief won de Stichting De Wielenmaker de Landschapsprijs 2007 van de Provincie Noord-Holland.

Monnikenwerk is een project dat probeert de geschiedenis van de drie Egmonden beleefbaar en tastbaar te maken door de aanleg van het Monnikenpad.

Het Monnikenpad is een netwerk van wandelroutes dat de vele interessante plekken in en rond Egmond met elkaar verbindt. Het Monnikenpad vertelt een boeiend verhaal. Het voert over jaagpaden, langs oude vaarten en over oude dijken, ondermeer langs de Adelbertusakker, de Abdij van Egmond-Binnen, het oorspronkelijke haventje of de Stet van Egmond, en het historische centrum van Egmond-Binnen.

Het biedt vergezichten, doorkruist het gevarieerde kustlandschap en een blik op veel natuur. De cultuurhistorie is overal voelbaar. Er komt daarnaast een kunstwerk langs de provinciale weg, op de kruising met de Adelbertusweg – Abdijlaan. Dit kunstwerk verwijst naar de wandelgang van de Monniken tussen de Adelbertusakker naar de Abdij. Ook het oude haventje wordt opgeknapt en de bestrating in Egmond Binnen aangepast.

Betrokken partijen: stichting De Wielenmaker, gemeente Bergen, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, anderen.

stand van zaken: de eerste fase van het plan, het mogelijk maken van een wandeling, is deze zomer gerealiseerd. De overige onderdelen zijn nog in voorbereiding.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s verkeer en vervoer, recreatie/

toerisme.

45

no.  versterking ecologische verBindingszone heilooër zeeweg type: gebiedsgebonden, lopend project, korte termijn.

omschrijving: De Heilooër Zeeweg, de weg tussen Heiloo en Egmond, wordt omgeven met groenstroken. De groenstrook aan de zuidzijde wordt verbreed, zodat deze beter als ecologische corridor kan fungeren. Tegelijk worden de mogelijkheden vergroot voor recreatief medegebruik door wandelaars en ruiters.

Er wordt geprobeerd om te profiteren van het schone water dat via een duinrel wordt aangevoerd. De wandelroute die door de groenstrook wordt aangelegd sluit aan op het Monnikenpad.

Het project komt voort uit de voormalige landinrichting.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, Dienst Landelijk Gebied, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, derden.

stand van zaken: project is in voorbereiding.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landschap, natuur, recreatie/

toerisme.

46

no. 4 natuurontwikkeling verenigde harger- en pettemerpolder type: gebiedsgebonden, te verwachten project, korte termijn.

omschrijving: in de Verenigde Harger- en Pettemerpolder ligt het natuurgebied de Putten, onderdeel van het Natura 2000 gebied Abtskolk en de Putten. Een bijzonder gebied dat onder invloed staat van het zoute grondwater dat onder de Hondsbossche Zeewering door komt.

Om de zilte natuur verder te ontwikkelen zijn in het kader van de voormalige landinrichting

natuurontwikkelingsplannen gemaakt. Watergangen worden verbreed en van sommige percelen wordt de bovenlaag afgeplagd. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de kenmerkende zilte flora en ontstaan tevens foerageermogelijkheden voor lepelaars, visdiefjes en andere vogels van het kustgebied.

De beheerder van het gebied, Natuurmonumenten, maakt bij het beheer gebruik van de diensten van agrariërs uit de omgeving.

Betrokken partijen: Natuurmonumenten, Dienst Landelijk Gebied.

stand van zaken: in uitvoering.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landbouw, natuur, recreatie/

toerisme.

4

no. 5 landschappelijke BuFFer Bergen - alkmaar type: gebiedsgebonden, lopend project, lange termijn.

omschrijving: het weidegebied tussen Bergen en Alkmaar kenmerkt zich door zijn openheid. Het is gewenst om hier een robuuste landschappelijke buffer tussen Bergen en Alkmaar te handhaven en waar nodig te versterken.

Delen van het weidegebied tussen de duinen en het stedelijk gebied van Alkmaar worden beheerd door Natuurmonumenten. In de toekomst wordt het aantal hectare dat Natuurmonumenten hier beheert verder vergroot. Dat komt onder andere doordat het voormalige vliegveld in de Bergmeerpolder bij hen in beheer komt. Het overige weidegebied is in beheer bij agrariërs. Het Hoogheemraadschap is bezig met de ontwikkeling van waterbergingslocaties.

Een belangrijk weidevogelgebied in deze zone is het natuurgebied de Loterijlanden. Dit laaggelegen terrein herbergt naast weidevogels tevens een bijzondere plantengroei. De plannen voor de ondergrondse gasopslag in de Bergermeer zetten het natuurgebied onder druk.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, Natuurmonumenten, agrariërs.

stand van zaken: In ontwikkeling.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landbouw, natuur, recreatie/

toerisme.

4

no. 6 landschapsontwikkelingsplan (lop) type: niet gebiedsgebonden, te verwachten project, korte termijn.

omschrijving: een landschapsontwikkelingsplan geeft een gemeente de mogelijkheid om een visie op het landschap uit te werken in wensen en concrete en uitvoerbare projecten. Het is daarmee een uitvoeringsinstrument dat prima past bij de uitvoeringsparagraaf van de structuurvisie voor het landelijk gebied van de gemeente Bergen. Daarmee vormt het LOP een belangrijke bouwsteen voor de vastlegging van dit landschapsbeleid in bijvoorbeeld bestemmingsplannen. Verder vormt een LOP een kader om ruimtelijke ingrepen in het landschap te toetsen (overigens zonder verplichte, formele juridische status).

Bij de totstandkoming van het LOP worden belanghebbenden betrokken, waardoor draagvlak ontstaat voor het landschapsbeleid.

Het buitengebied van de gemeente Bergen herbergt belangrijke waarden op het gebied van natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie. Deze bijzondere waarden zorgen voor een aantrekkelijke

leefomgeving. Het LOP zal met name een antwoord moeten geven op de vragen hoe wij deze bijzondere waarden kunnen koesteren, en hoe ontwikkelingen in het landschap mogelijk blijven zonder verlies aan waarden. Het LOP zal hier concrete handvatten voor moeten aanreiken.

De komende jaren vinden ontwikkelingen plaats in het landelijk gebied die om een helder landschappelijk kader vragen. Aanleg van waterbergingslocaties, toenemende verpaarding, natuurontwikkeling deels in cultuurhistorisch waardevol gebied, aanleg van recreatieve routes, gebiedsontwikkeling. Het LOP moet richting gaan geven aan deze ontwikkelingen.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, partijen in het buitengebied.

stand van zaken: start in oktober 2009, met input van de Landschapsconferentie.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landschap, natuur, recreatie/

toerisme, cultuurhistorie, landbouw.

49 no.  duinrellen

type: niet gebiedsgebonden, lopend project, korte termijn.

omschrijving: op de overgang van duinen naar de polder komt een bijzonder fenomeen voor. Er komt duinwater aan de oppervlakte. Het water kwelt op in smalle greppels die rellen worden genoemd. De duinrellen laten het water de polder in stromen. In Noord-Holland is stromend water een bijzondere gewaarwording. In de binnenduinrand van Schoorl, Bergen en de Egmonden liggen tientallen duinrellen.

Het duinwater dat door de duinrellen stroomt is vlakbij de bron nog kraakhelder. Naarmate het water verder het polderland in stroomt raakt het meer beïnvloed door de landbouw en andere menselijke activiteiten.

Duinrellen hebben bijzondere ecologische kwaliteiten. Zo zijn er verschillende planten- en diersoorten die specifiek zijn voor het duinrelmilieu. Een van deze soorten is de klimopwaterranonkel die het goed doet in de Schoorlse duinrellen.

Duinrellen zijn het behouden waard. In het kader van de voormalige landinrichting zijn verschillende initiatieven gestart om met name een aantal Egmondse duinrellen beter te beschermen. Meer initiatieven zijn gewenst

Betrokken partijen: gemeente Bergen, natuurbeheerders, particulieren.

stand van zaken: enkele duinrelherstelprojecten zijn in uitvoering. Meer initiatieven zijn gewenst.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s water, natuur, landschap, landbouw, cultuurhistorie.

50 no.  wateraanvoer BollengeBieden type: gebiedsgebonden, lopend project, korte termijn.

omschrijving: in het voorjaar hebben de bollenvelden een flinke waterbehoefte. Als daar grondwater voor wordt gebruikt heeft dit een negatief effect op de grondwaterstand in de binnenduinrand en de duinen. Een oplossing is om oppervlaktewater te gebruiken bij het beregenen. Dit water wordt aangevoerd uit de boezem.

Voor het bollengebied aan de Tijdverdrijfslaan is in het kader van de voormalige landinrichting een waterplan opgesteld en inmiddels uitgevoerd. Voor andere delen van het bollengebied zijn plannen in voorbereiding.

Betrokken partijen: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Dienst Landelijk Gebied, provincie Noord-Holland, agrariërs.

stand van zaken: één wateraanvoerplan is inmiddels gerealiseerd. Andere plannen zijn in voorbereiding.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s landbouw, landschap, water.

51

In document Bergen Buiten-gewoon goed Bekeken (pagina 34-51)