• No results found

ideeën/wensen

In document Bergen Buiten-gewoon goed Bekeken (pagina 52-60)

51no 9 project lamoraal

5. ideeën/wensen

5

no. 40 Fietsoplaadpunten

type: niet gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: een ION oplaadpunt is in principe een plek waar ION-bezitters (bezitters van een elektrische fiets) hun fiets kunnen opladen via het gewone stopcontact (220V). Hiervoor is een stroomvoorziening nodig, bij voorkeur daar waar de fietsen gestald worden. Dit kan bij een terras van een horecagelegenheid zijn, maar ook bij een winkel of hotel.

Een ION-berijder neemt over het algemeen zijn eigen lader mee onderweg. Als mogelijke complete service zou een lader of enkele laders te leen kunnen worden aangeboden.

In Bergen zijn inmiddels vier bedrijven die over een ION-oplaadpunt beschikken. De oplaadpunten worden zichtbaar gemaakt via een landelijke website en andere media zoals consumentenfolders.

Gemeente Bergen wil deze service aan fietsers stimuleren.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, bedrijfsleven, Sparta.

stand van zaken: plan moet nog verder worden uitgewerkt.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s verkeer en vervoer, recreatie en toerisme.

54 no. 41 Yurts

type: niet gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: een ‘yurt’ is een traditionele Mongoolse tent die al meer dan 2000 jaar door nomaden wordt gebruikt. Deze tent kan zowel ’s zomers als ’s winters blijven staan, maar is ook weer makkelijk weg te halen. De yurts zijn rond van vorm en hebben een diameter variërend in grootte van 5 tot 8 meter. Yurts vormen het middelpunt van een nieuw concept op het gebied van duurzaam recreëren en trekken daarom een speciale doelgroep aan: rustzoekers en natuurliefhebbers. Daarom horen de yurts thuis in een natuurlijke omgeving.

Toerisme is voor de gemeente Bergen een belangrijke economische motor. Met het realiseren van yurts wordt het aanbod van verblijfsaccommodaties verbreed. Deze ontwikkeling kan meer toeristen naar de gemeente trekken.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, particuliere ondernemer.

stand van zaken: plan moet nog verder worden uitgewerkt.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s natuur, het landschap, economie, recreatie en toerisme.

55 no. 42 restinn

type: niet gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: een Restinn is een klein, strak vormgegeven vrijstaand tweepersoons huisje, met het niveau van een driesterren hotelkamer. Deze huisjes zijn geplaatst nabij een boerenbedrijf in de omgeving van de Westfriese Omringdijk. De aanwezige agrariër kan op verzoek het ontbijt verzorgen. De organisatie van Restinn regelt centraal de boekingen en administratie.

Bergen is ook benaderd om dergelijke huisjes te plaatsen. Deze vorm van accommodatie biedt een overnachtingsplek voor een speciale doelgroep, zoals wandelaars of fietsers. Het gaat om een kleinschalige ontwikkeling, die agrariërs de mogelijkheid biedt om iets bij te verdienen (‘verbrede’

landbouw).

Toerisme is voor de gemeente Bergen een belangrijke economische motor. Met het realiseren van Restinns wordt het aanbod van verblijfsaccommodaties verbreed. Deze ontwikkeling kan meer toeristen naar de gemeente trekken.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, Restinn.

stand van zaken: plan moet nog verder worden uitgewerkt.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s recreatie en toerisme.

56

no. 4 gereguleerde overnachtingsplek (gop) type: niet gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

Omschrijving: een GOP is een overnachtingsplek voor bezitters van een camper die op doorreis zijn.

Deze groep van vakantievierders zoekt een plek waar ze maximaal 24 uur kan staan, met een beperkt aanbod aan voorzieningen. Een minimale voorziening bestaat uit een verharde parkeerplek, verlichting en een afvalbak. Een wat luxere uitvoering van een GOP bestaat uit bijvoorbeeld de aanwezigheid van een chemisch stortpunt en een watertappunt. Binnen de gemeente Bergen is nog geen locatie geschikt maakt als GOP, terwijl de omgeving van Bergen erg aantrekkelijk is om juist deze doelgroep een onderkomen te bieden.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, eventueel particuliere ondernemer.

stand van zaken: plan moet nog verder worden uitgewerkt.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s recreatie en toerisme

5

no. 44 doortrekken huiswaarderweg naar Bergerweg type: gebiedsgebonden, te verwachten project, middellang termijn.

omschrijving: Provinciale Staten heeft € 60 miljoen beschikbaar gesteld voor het opwaarderen van de westelijke ring van Alkmaar (N9). De omliggende gemeenten en het Rijk moet het restant van de kosten opbrengen.

Eén van de mogelijkheden om de doorstroming op de westelijke ring te verbeteren is door de westelijke ring van uit de Huiswaarderweg door te trekken richting Bergerweg. Hierdoor kan de aansluiting van de Bergerweg op de ring komen te vervallen.

In het verleden heeft de mogelijkheid om de Huiswaarderweg door te trekken richting Bergerweg tot veel discussie geleid. Belangrijk daarin is het risico van aantasting van de groene buffer tussen Alkmaar en Bergen. Het is noodzakelijk hierover een visie te hebben..

Betrokken partijen: provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Langedijk. (Indirect: overige gemeentes in het Regionaal Overleg Verkeer en Vervoer gemeenten Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard en Schermer)

stand van zaken: uitvoering vanaf 2013.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s verkeer en vervoer, landschap.

5

no. 45 aansluiting groet op n9

type: gebiedsgebonden, te verwachten project, lange termijn.

omschrijving: de huidige ontsluitingsweg van Hargen aan Zee, Camperduin en verder gaat over de Heereweg via de kernen van Groet, Catrijp en Schoorl. De Heereweg is niet berekend op het vele doorgaande (toeristische) autoverkeer. Dit heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid in genoemde kernen en de doorstroming. Het autoverkeer richting kust wordt via Burgervlotbrug verwezen maar dit heeft weinig effect op de routekeuze van de automobilist. Een rechtstreekse aansluiting vanaf Camperduin richting de N9 zal de Heereweg aanzienlijk ontlasten.

Betrokken partijen: gemeente Bergen, Rijkswaterstaat.

stand van zaken: uitvoering op langer termijn.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s recreatie en toerisme, verkeer en vervoer, landschap, cultuurhistorie.

59

no. 46 aansluiting langelaan a9 eFFecten type: gebiedsgebonden, lopend project, korte termijn.

omschrijving: om het gebied tussen Heiloo en Castricum (o.a. woningbouwlocatie Zandzoom) beter bereikbaar te maken, is het de bedoeling een nieuwe aansluiting op de A9 (ter hoogte van de Lagelaan in Heiloo), aan te leggen. Hierdoor kan de verkeersdruk via Heiloo richting de Egmonden toenemen. Vooral voor Egmond Binnen kan dit tot problemen leiden. Inzet van Bergen moet dan ook zijn dat de nieuwe aansluiting niet tot gevolg heeft dat de verkeersdruk in Egmond Binnen toeneemt.

Betrokken partijen: Rijkswaterstaat, gemeente Heiloo, gemeente Bergen.

stand van zaken: uitvoering wordt eind 2013 verwacht.

relatie thema’s: dit onderwerp heeft een relatie met de thema’s verkeer en vervoer, leefbaarheid.

60

In document Bergen Buiten-gewoon goed Bekeken (pagina 52-60)