• No results found

Lijkt de Green Deal Nieuwe Stedelijke Natuur aanknopingspunten te bieden voor het slagen van initiatieven door bedrijven en burgers, gezien de mogelijke succesfactoren en

Initiatieven van bedrijven en burgers en hun interactie met de overheid

7 Lijkt de Green Deal Nieuwe Stedelijke Natuur aanknopingspunten te bieden voor het slagen van initiatieven door bedrijven en burgers, gezien de mogelijke succesfactoren en

knelpunten en de rol van gemeenten bij?

Zoals al aangegeven is de relatie van de initiatieven met de overheid vooral een relatie met de lokale overheid. Op dat niveau is er geen bekendheid met de Green Deal Nieuwe Stedelijke Natuur

opgemerkt in de veertien onderzochte initiatieven. Wel met andere Green Deals, zoals de Green Deal compostering en de Green Deal Tijdelijke Natuur.

Aanbevelingen

In de conclusies bij punt 6 zíjn al een aantal aanbevelingen richting gemeenten vervat die door de gemeentelijke respondenten zelf werden aangedragen. Nu volgen naar aanleiding van de discussie in hoofdstuk 6 nog enkele aanbevelingen door de onderzoekers.

Aanbevelingen voor de Green Deal Nieuwe Stedelijke Natuur en het Ministerie van LNV

De Green Deal NSN is niet bekend bij de onderzochte casussen en gemeenten. Het Ministerie zou meer aandacht kunnen geven aan het vergroten van de bekendheid van de Green Deal NSN bij gemeenten en daarmee wellicht bij kunnen dragen aan het vergroten van de impact van de Green Deal NSN.

Wat betreft biodiversiteit in nauwe zin: als nieuwe stedelijke natuur meer moet bijdragen aan

biodiversiteit in nauwe zin vraagt dit extra beleidsaandacht van het ministerie van LNV. Het ministerie kan lokale overheden vragen om de eigen kennis van (internationale) biodiversiteitsdoelen en daarop gerichte groenontwikkeling en beheer te vergroten en om deze kennis ook over te dragen op lokale initiatieven die daarvoor open staan. Het is aan te bevelen om een debat te voeren over de mogelijke rol van burgers of bedrijven en van gemeenten bij beheer van (op internationale doelen gerichte) natuur. Wellicht zou dit binnen de Green Deal kunnen worden georganiseerd.

De Green Deal Nieuwe Stedelijke Natuur heeft een menu met hulpmiddelen dat toegankelijk is voor gemeenten. Wanneer dit menu rechtstreeks toegankelijk wordt voor initiatiefnemers kan dit hen ondersteunen bij hun initiatieven en waarschijnlijk ook hun positie versterken in de samenwerking met gemeenten.

Aanbevelingen aan lokale overheden

Het komt voor dat initiatieven de toerusting en daadkracht van initiatiefnemers te boven gaan (bijvoorbeeld door grootschaligheid van een initiatief of juist gebrekkige daadkracht van initiatief- nemers) en/of dat een gemeente de initiatiefnemers niet wil faciliteren. In dat geval lijkt het verstandig als een gemeente de discours van het initiatief verkent en bespreekt of deze door de gemeente kan worden ingepast in haar beleid en acties. Daarmee wordt de exclusiviteit van

te volbrengen kunnen ook beleid beïnvloeden. Dat kan de ongelijke kansen voor initiatiefnemers goed maken. ook is het een aandachtspunt te voorkomen dat partijpolitiek initiatieven doet stranden. Zie verder ook de antwoorden op onderzoeksvraag 6 in paragraaf 7.1.

Aandachtspunten voor onderzoek

Gemeenten zijn voor (het ondersteunen van) maatschappelijke initiatieven een belangrijke partij en vaak het eerste aanspreekpunt. Deze studie heeft inzicht gegeven in de wijze waarop gemeenten initiatieven ondersteunen, met een beperkt aantal cases en interviews. Opschaling van de resultaten zou interessant zijn, om de bevindingen breder te onderbouwen. Daarnaast is het onderling delen van ervaringen door de gemeentelijke betrokkenen niet aan bod gekomen in deze studie. Voortbouwend op het huidige onderzoek zou de vraag kunnen worden gesteld: Wat willen en kunnen gemeenten en de verschillende geledingen van gemeenten (ambtenaren, wethouders, burgemeester, raadsleden) leren om initiatieven beter te ondersteunen? Zowel door een grotere steekproef als een gezamenlijke bijeenkomst met verschillende gemeenten en hun geledingen, kunnen de resultaten en conclusies worden verdiept, breder onderbouwd en gedeeld.

Hoewel het onderzoek aandacht heeft besteed aan de verschillen tussen gemeentelijke betrokkenen, kwam de rol van de gemeentelijke politiek in het onderzoek beperkt aan de orde. Waarschijnlijk speelt dit wel een grote rol bij de manier waarop gemeenten omgaan met groene initiatieven door bedrijven en burgers. Wat is de invloed van (de samenstelling van) de coalitie, de oppositie en de politieke praktijken op de aandacht voor die groeninitiatieven in het lokaal beleid? Welke mechanismen spelen er? In hoeverre is de politiek tussen partijen van invloed op de groene initiatieven zelf?

In deze studie lijken met name hoogopgeleiden initiatieven te nemen. Dit leidt tot de vraag: Worden wensen van lager opgeleiden voor stedelijke natuur ook wel vervuld? Lopen gemeenten er tegenaan dat lager opgeleiden geen of moeilijker een initiatief nemen en tot een goed einde weten te brengen? Wat zijn mogelijkheden om verbetering te brengen in deze eventuele tweedeling?

In het onderzoek kwam subsidiering van initiatieven door gemeenten naar voren als een discussie- punt, sommige gemeenten zijn hier voor, andere minder, en ook onder verschillende voorwaarden. In het kader van dit project was er geen mogelijkheid om hier dieper op in te gaan, maar het lijkt zinvol om te onderzoeken welk effect subsidie heeft op groeninitiatieven (bijvoorbeeld op het innovatieve gehalte en de betrokkenheid van de buurt bij groen). In welke situaties en onder welke condities is financiële steun zinvol? In het verlengde daarvan is het relevant de verdienmodellen van initiatieven nader te onderzoeken. Leidt een groen verdienmodel /vercommercialisering van een initiatief tot institutionalisering, in de zin dat de initiatiefnemer zijn/haar aanpak steeds herhaald omdat het oplevert en de omgeving hetzelfde wil? Wat betekent dit dan voor de innovatiekracht van de betrokken initiatiefnemers en mogelijke andere ideeën van de buurt ?