• No results found

Net Promotor Score – Criticasters

In document KNGU exit onderzoek 2015 (pagina 50-56)

Begeleiding

“De docent is erg betrokken bij de ontwikkeling van mijn kinderen, een kind, of het nu druk en eigenzinnig is of niet, hoort er gewoon bij en wordt opgenomen in de groep. Dit sociale aspect verbetert de luistervaardigheden van kinderen. Dat miste ik erg bij het

turnaanbod.” (2-6 jaar)

“Dan ga ik uit van de gymvereniging waar mijn dochtertje heeft gezeten. kleinere groepen waardoor er betere begeleiding komt voor de kindjes.” (2-6 jaar)

“Zorgen voor een enthousiaste docent(e) die de tijd neemt om zijn/haar leerlingen goed te begeleiden naar een topniveau.”

(10-20 jaar)

“Professionele gediplomeerde gymjuf/meester die gemotiveerd is om de kinderen uit te dagen, de kinderen begeleid.” (2-6 jaar)

“Meer begeleiding (iig 2 volwassenen aanwezig in sportzaal, zeker bij ongevallen!)” (2-6 jaar)

“Betere screening van jonge trainsters. Waarom willen ze les geven? Hoe zorgen zij en hun opleiders voor voldoende veiligheid en bewustwording?” (2-6 jaar)

“Omdat ik ook hele moeilijke tijden heb gehad met turnen. Waarbij niet alle coaches even aardig waren en kwam ik vaak huilend thuis.” (10-20 jaar)

“Meer professionele begeleiding ter voorkoming van blessures.” (50+)

Net Promotor Score – Criticasters

Meer uitdaging in de lessen

Ouders en de oudere kinderen zelf geven daarnaast relatief vaak aan dat de gymlessen niet uitdagend of variërend genoeg waren. Kinderen moeten vaak lang wachten en zijn dan inactief en raken afgeleid, vooral bij het turnen. Voor 50+’ers is dit veel minder het geval.

“Tijdens de lessenreeks verschillende vaardigheden aanbieden, niet iedere les min of meer hetzelfde parcours.”

(2-6 jaar)

“Kinderen komen niet verder, de motivatie verslapt. Het is saai om lang te wachten omdat de groep zo groot is.”

(2-6 jaar)

“Meer uitdaging tijdens de gymlessen, iets hippere manier van lesgeven en meer variatie.” (2-6 jaar)

“Ik vind de turnsport erg leuk maar vind dat de trainsters vaak veel dezelfde oefeningen doen, Ik zou het leuker vinden wanneer de kinderen die dat aankunnen wat meer uitdagingen zouden krijgen.” (2-6 jaar)

“De training was meer een normale gymles en was niet uitdagend genoeg.” (10-20 jaar)

“Freerunnen in diverse scenario's dus ook buiten. Niet elke week dezelfde 'apekooi’.” (10-20 jaar)

Net Promotor Score – Criticasters

Communicatie; vooral ouders

Communicatie is volgens een deel van de ouders een verbeterpunt. Hiermee wordt de communicatie tussen de vereniging en de leden bedoeld, over organisatorische zaken zoals wijzigingen, maar bijvoorbeeld ook

over vorderingen of problemen m.b.t. hun kinderen.

“Ik wist niet eens dat zij op een door de bond erkende vereniging zat, dus aan communicatie is wel het een en ander te doen!” (2-6 jaar)

“Niet de uren en dagen zomaar wisselen en denken dat de kinderen dan ook wel kunnen.” (2-6 jaar)

“Betere informatie verstrekking via email en/of telefoon/app.” (2-6 jaar)

“Beter contact en omgang met ouders.” (2-6 jaar)

“De communicatie was onvoldoende. Lessen werden op het laatste moment afgezegd. Groep ineens opgeheven zonder dit te melden. Geen info over andere mogelijkheden.” (10-20 jaar)

“Omtrent de lessen freerunning was altijd wat gedoe, lessen die uitvielen, leraar die niet op komt dagen, lestijden die zomaar veranderen. En uiteindelijk is de gehele freerunning opgeheven wat wij nog steeds erg jammer vinden.

Wanneer dit weer wordt aangeboden willen we graag weer lid worden en wellicht zou ik de sport dan bij anderen aanbevelen.” (10-20 jaar)

Net Promotor Score – Criticasters

Gymles beter aansluiten op leeftijden / niveaus

Een ander verbeterpunt is om de gymlessen beter te laten aansluiten op de leeftijd en/of het niveau van de sporters. Bij de jongere kinderen (2-6 jaar) is in sommige gymgroepen het leeftijdsverschil te groot waardoor oudere kinderen niet genoeg worden uitgedaagd. Bij de oudere kinderen (10-20 jaar) is het vaker belangrijk om de groepen ook op niveau in te delen. Voor 50+’ers wordt leeftijd weer belangrijker en de

(on)mogelijkheden die daarbij horen.

“Verschillende niveaus peutergym aanbieden: een bijna vierjarige heeft nu eenmaal meer uitdaging nodig/heeft meer vaardigheden dan een kindje van twee.” (2-6 jaar)

“Leeftijden beter op elkaar afstemmen, verschil in leeftijd vond ik te groot.” (2-6 jaar)

“De training afstemmen op het kunnen van het kind en niet op leeftijd of lengte.” (10-20 jaar)

“De mensen in een groep moeten hetzelfde niveau hebben en niet op leeftijd.” (10-20 jaar)

“Aanbod beter aanpassen aan leeftijden en acties opzetten om vooral mensen van middelbare leeftijd en hoger te enthousiasmeren om te gaan sporten.” (50+)

Net Promotor Score – Criticasters

Andere verbeterpunten die door criticasters werden genoemd zijn plezier boven prestatie (2-6 jaar en 10-20 jaar), je krijgt er te weinig voor terug (vooral ouders 2-6 jaar) en flexibeler gymaanbod.

“Voor jonge kinderen moet sporten vooral leuk zijn.” (2-6 jaar)

“De vraag is alleen of gym niet te veel gebaseerd wordt op prestaties leveren en wedstrijden maar of er ook genoeg ruimte blijft voor het plezier in de sport. We zijn niet allemaal Epke maar kunnen het wel allemaal

leuk vinden, ieder op zijn eigen nivo.” (2-6 jaar)

“Minder kritiek (zeker bij wedstrijden) op prestaties. Meer complimenten.” (10-20 jaar)

“Ook voor de niet getalenteerde uitdagingen blijven geven!” (10-20 jaar)

“Er werd geen les gegeven. kinderen mochten vrij spelen op de toestellen. hiervoor kan ik ook naar de speeltuin gaan.” (2-6 jaar)

“Een beurtenkaart die je mag gebruiken wanneer het uitkomt.” (2-6 jaar)

“Meer mogelijkheden in lestijden en type gymactiviteiten (circus, free running).” (2-6 jaar)

“Flexibele lessen, makkelijker aan te passen in je drukke bestaan.” (10-20 jaar)

Net Promotor Score – Criticasters

De Passief tevredenen zijn over het algemeen tevreden over de gymsport, maar zullen niet snel geneigd zijn de sport aan te bevelen. In een verdiepingsvraag is de Passief tevredenen gevraagd waarom ze de

gymsport beoordelen met een 7 of 8. De Passief tevredenen zijn vooral positief over de gymsport: gym is een leuke sport, goed voor de motorische ontwikkeling en kan al op jonge leeftijd beoefend worden. Ook wordt relatief vaak genoemd dat bewegen in het algemeen goed en gezond is. Door Passief tevredenen in de leeftijdscategorie 10 t/m 20 jaar wordt als kanttekening geplaatst dat turnen een zware belasting kan zijn (blessures) en daarom niet voor iedereen is weggelegd.

Gym is een leuke sport!

De belangrijkste reden in de leeftijdscategorieën 2-6 en 10-20 jaar om de gymsport met een 7 of 8 te

beoordelen is simpelweg omdat het een leuke sport is en de ex-sporter veel plezier heeft beleefd aan het gymmen. De gymsport is laagdrempelig, veelzijdig en speels. Voor 50+’ers geldt dat gym een leuke sport is als op één na belangrijkste reden. De belangrijkste reden voor deze doelgroep is dat het goed en gezond is om te bewegen.

In document KNGU exit onderzoek 2015 (pagina 50-56)