• No results found

Hartelijk dank voor uw bezoek aan NEMO en deelname aan het onderzoek tijdens de voorjaarsvakantie! Wij zouden u willen vragen als afsluiting van het onderzoek een korte vragenlijst in te vullen (duur maximaal 10 minuten). Het doel van de vragenlijst is om een beeld te krijgen van het gedrag en de houding van uw kind na afloop van het NEMO-bezoek. Deze informatie levert een noodzakelijke en waardevolle bijdrage aan het onderzoek.

Als stellen we u een aantal vragen over u en uw kind met het doel om meer over de thuissituatie te weten te komen. Uit onderzoek komt naar voren dat de thuissituatie sterk bepalend is voor de manier waarop kinderen leren over wetenschap en techniek en daarom willen wij deze informatie graag meenemen in het onderzoek. Vervolgens stellen wij u een aantal vragen over het bezoek aan NEMO en het gedrag van uw kind in de weken volgend op dit bezoek. Tot slot stellen wij u een aantal vragen over de deelname aan het onderzoek en het gedrag van uw kind in de weken volgend op het onderzoek.

Wij stellen uw tijdsinvestering voor het invullen van deze vragenlijst zeer op prijs. Na koppeling van de antwoorden op deze vragenlijst aan de data van het onderzoek in NEMO, zullen de data geheel anoniem verwerkt worden.

Naam kind:

………

Wat is het hoogst genoten onderwijs van de moeder? lager onderwijs/basisonderwijs LBO MAVO/VMBO MBO HAVO/VWO HBO WO

Wat is het hoogst genoten onderwijs van de vader? lager onderwijs/basisonderwijs LBO MAVO/VMBO MBO HAVO/VWO HBO WO

In welke groep zit uw kind op school? Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Anders……

Op welk type school zit uw kind? Regulier basisonderwijs Jenaplan Montessori Vrije school Iederwijs Daton Leonardo Anders……

Zit uw kind in een plusklas?

Sommige scholen hebben (voor een gedeelte van de week) een plusklas met kinderen die meer uitdaging willen. Dit kan zowel binnen als buiten de school zijn.

Ja Nee

Hoe vaak leest u een wetenschapsbijlage van de krant? Wekelijks

Jaarlijks Nooit

Hoe vaak bezoekt u wetenschappelijke musea, zoals bijvoorbeeld NEMO, Naturalis, Science centre Delft of Teylers Museum? Wekelijks Maandelijks Jaarlijks Vrijwel nooit Bezoek NEMO

De volgende vragen zijn naar aanleiding van uw bezoek aan NEMO tijdens de voorjaarsvakantie. Van wie kwam het initiatief om NEMO te bezoeken?

Van mijn kind Van de volwassenen

Van een van de andere kinderen Anders….

Hoe enthousiast was uw kind vooraf om NEMO te gaan bezoeken?

1 2 3 4 5

helemaal niet enthousiast 0 0 0 0 0 heel erg enthousiast

Hoe enthousiast was uw kind na afloop van het bezoek aan NEMO?

1 2 3 4 5

helemaal niet enthousiast 0 0 0 0 0 heel erg enthousiast

Zou uw kind nog vaker NEMO willen bezoeken?

1 2 3 4 5

helemaal niet graag 0 0 0 0 0 heel erg graag

Hoe vaak heeft uw kind het na afloop nog over het bezoek aan NEMO gehad?

Uw kind heeft bijvoorbeeld over het bezoek aan anderen verteld. Maar het kan ook zijn dat er gesproken is over iets dat in NEMO gezien is.

Helemaal niet 1 – 4 keer

5 – 9 keer minstens 10 keer

Hoe vaak heeft uw kind thuis experimenten opgezet, onderzoekjes gedaan of testjes uitgevoerd na afloop van het bezoek aan NEMO?

Een onderzoek kan zijn: variëren met snelheid van een autootje op verschillende ondergronden, testen of bepaalde materialen blijven drijven etc. Tijdens het spelen kan een kind ook wat uitproberen zonder dat het lijkt op een meer formeel experimentje. Dit alles zouden we rekenen tot een experimentje of testje. Helemaal niet

1 – 4 keer 5 – 9 keer minstens 10 keer

Hoe lang duurden deze experimenten, onderzoekjes of testjes bij elkaar? Geen experimenten

Korter dan 1 minuut 1 – 5 minuten 5 – 15 minuten 15 – 30 minuten langer dan 30 minuten

Kunt u beschrijven wat voor een experiment, onderzoek of test uw kind heeft gedaan? (indien van toepassing)

………

………

……… Heeft u het idee dat uw kind meer of minder experimenten uitvoert na het bezoek aan NEMO dan voor het bezoek?

1 2 3 4 5

Veel minder 0 0 0 0 0 veel meer

Heeft u het idee dat deze experimenten langer of korter duren na het bezoek aan NEMO dan voor het bezoek?

1 2 3 4 5

Deelname onderzoek

De volgende vragen zijn naar aanleiding van de deelname van uw kind aan het UvA onderzoek. Van wie kwam het initiatief om aan het onderzoek mee te doen?

Van mijn kind Van de volwassenen

Van een van de andere kinderen Anders………

Hoe enthousiast was uw kind vooraf om aan het onderzoek deel te nemen?

1 2 3 4 5

Helemaal niet enthousiast 0 0 0 0 0 heel erg enthousiast

Hoe enthousiast was uw kind na afloop over de deelname aan het onderzoek?

1 2 3 4 5

Helemaal niet enthousiast 0 0 0 0 0 heel erg enthousiast

Hoe vaak heeft uw kind het na afloop van het onderzoek verder nog over het onderzoek gehad?

Uw kind heeft bijvoorbeeld over het onderzoek aan anderen verteld of vragen gesteld over het verloop van het onderzoek of de experimentator. Het kan ook zijn dat er gesproken is over iets inhoudelijks uit het onderzoek, zoals schaduw of licht. Dit kan (deels) hetzelfde zijn als genoemd naar aanleiding van het bezoek aan NEMO.

Helemaal niet 1 – 4 keer 5 – 9 keer Minstens 10 keer

Hoe vaak heeft uw kind nog geëxperimenteerd met schaduwen en licht of testjes gedaan met schaduwen en licht?

Bijvoorbeeld: een poppetje dichtbij en daarna verder van het licht af houden, verschillende kleuren voor het licht houden, zelf een schaduw maken etc. Dit kan (deels) hetzelfde zijn als genoemd naar aanleiding van het bezoek aan NEMO.

Helemaal niet 1 – 4 keer 5 – 9 keer minstens 10 keer

Hoe lang duurden deze experimenten of testjes bij elkaar?

Dit kan (deels) hetzelfde zijn als genoemd naar aanleiding van het bezoek aan NEMO. Geen experimenten

Korter dan 1 minuut 1 – 5 minuten 5 – 10 minuten 15 – 30 minuten langer dan 30 minuten

Kunt u beschrijven hoe uw kind met schaduwen heeft geëxperimenteerd of dingen heeft uitgetest? ………

………

………

Zou uw kind vaker mee willen doen aan soortgelijk wetenschappelijk onderzoek in NEMO?

1 2 3 4 5

helemaal niet graag 0 0 0 0 0 heel erg graag

Bedankt voor uw deelname!

Hartelijk dank voor het invullen van deze vragenlijst. Met de gegevens van deze vragenlijst kunnen we de langere termijn effecten van het onderzoek meten en hebben we een beter beeld van u en uw kind. Hiermee is de dataverzameling van het onderzoek compleet. Met het onderzoek hopen we de leereffecten van verschillende manieren van leren aan te kunnen tonen. Hierin nemen we de onderzoekende houding, de kennis en de attitude van het kind mee. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen de verschillende vormen van leren beter op de capaciteiten van een kind toegepast worden. We zijn u heel dankbaar voor uw deelname, zonder uw medewerking hadden we het onderzoek niet uit kunnen voeren.

Wanneer het onderzoek afgerond is zullen we u een mail sturen met de resultaten. De resultaten kunt u ook ter zijner tijd op de website van NEMO vinden http://www.e-nemo.nl/nl/bezoek/agenda/nemo- research-development/

Samenvatting van de reacties op de vragenlijst

De vragenlijst werd ingevuld door de ouders van 40 proefpersonen. Van deze 40 proefpersonen zaten er 18 in de directe conditie en 22 in de onderzoekende conditie. Van 23 proefpersonen ontbreekt de data. Van deze 23 proefpersonen zaten er 12 in de directe conditie en 11 in de onderzoekende conditie.

Algemene gegevens

Het merendeel van de ouders van de proefpersonen, namelijk 77% van de vaders en 64% van de moeders, hebben hoger onderwijs genoten. Iets meer dan de helft van de kinderen (55%) zit op een reguliere basisschool, de overige kinderen zitten op een dalton, jenaplan, montessori of leonardo school (Op elke soort school zitten twee of drie kinderen). 13% van de ondervraagden zegt wekelijks naar een wetenschappelijk museum te gaan, 60% gaat jaarlijks en 25% gaat vrijwel nooit naar een wetenschappelijk museum.

Bezoek NEMO

De ouders namen het vaakst het initiatief om NEMO te gaan bezoeken (70%). Desondanks waren vrijwel alle kinderen (op een kind na) neutraal, enthousiast of heel erg enthousiast om NEMO te gaan bezoeken. Het kind wat niet enthousiast was, was na afloop van het bezoek wel enthousiast geworden. Vrijwel alle kinderen (op een kind na) hebben het na afloop van het bezoek thuis nog over NEMO gehad. Slechts drie kinderen zouden NEMO niet zo graag nogmaals willen bezoeken.

Na afloop van het bezoek heeft een klein deel van de kinderen (32%) thuis nog kleine experimentjes opgezet. Voorbeelden van experimentjes zijn: verschillende materialen in bad gooien om te kijken wat blijft drijven, zo groot mogelijk bellen blazen, verschillende elektronische apparaten uit elkaar halen, een aantal voorwerpen wegen en ballen van verschillende hoogtes laten vallen om te zien welke het snelst de grond zou raken. Slechts 2 ouders hebben het idee dat hun kind na het bezoek aan NEMO meer experimenteert dan voor het bezoek aan NEMO.

Deelname onderzoek

Slechts een klein deel van de kinderen (22%) hadden zelf het initiatief genomen om aan het onderzoek mee te doen. Bij de overige kinderen kwam het initiatief van de ouders of werden ze door de onderzoekster gevraagd. Vrijwel alle kinderen (op een kind na) waren enthousiast om aan het onderzoek deel te nemen. Het kind wat niet enthousiast was, was na afloop van het onderzoek wel enthousiast geworden. Echter was bij twee kinderen het enthousiasme na deelname aan het onderzoek juist afgenomen. Ongeveer een derde van de kinderen heeft het na afloop niet meer over het onderzoek gehad, de overige kinderen slechts een paar keer (minder dan vier keer). Bijna alle kinderen zouden graag aan nog een onderzoek mee willen doen. Drie kinderen zouden niet zo graag aan nog een onderzoek mee willen doen.

Elf kinderen hebben thuis nog geëxperimenteerd met schaduw en licht. Voorbeelden van deze experimenten zijn: met de handen schaduwen op de muur maken, legopoppetjes op verschillende afstanden van een lamp zetten en zelf van een lamp heen en weer lopen.