• No results found

De NatuurSonde wil graag gebruik maken van een aparte lettertype die nog niet bestaat om de uniekheid uit te stralen Wat vindt u hiervan?

In document Jouw natuurbeleving, jouw verandering (pagina 104-106)

Corporate-Identitym

Bijlage 6 Interview het hoofd van de communicatieafdeling Het Groninger

10. De NatuurSonde wil graag gebruik maken van een aparte lettertype die nog niet bestaat om de uniekheid uit te stralen Wat vindt u hiervan?

“Dat kan. Maar ik vind dat niet voorwaardelijk, want het logo is wat meest in het oog springt. Bij de lettertype van het logo viel me wel gelijk op van deze lettertype ken ik niet, dus het brengt wel iets teweeg en dat vind ik er sterk eraan. Ik vind die onderscheidenheid ook wel passend hierbij. Ik vind dit wel clean en hij heeft iets technologisch en dat vind ik wel passen.”

11. De NatuurSonde wil beelden laten zien die uniek en bewerkt zijn die niet zomaar gevonden kunnen worden op het internet. (Laat voorbeelden zien) Wat is uw mening hierover?

“Ik vind het wel mooi, maar ik vind het minder aansluiten bij de stijl die jij bij het logo hebt neergelegd. Ik weet niet of het per se een voorwaarde is dit te doen. Ik ken deze stijl van Andries en het is heel erg zijn eigen stijl denk ik. En de vraag is of je dat nou per se aan de NatuurSonde moet koppelen. Mijn eerste associatie hiermee zit voor mij aan de Waddendobber vast, maar ik ben bevooroordeeld. Het mag van wijze van spreken ook wel wat meer richting die innovatieve, technologische benadering. Dat is denk ik toch een stijlkeuze die je moet maken. Als je van die kernwaarden en het kernconcept duurzaam en innovatief maakt dan is dat een iets andere beleving dan de beelden die je hier ziet.”

Zou u dan eerder illustraties of foto’s gebruiken?

“Ik zou eerder illustraties gebruiken. Ik vind dat je daar wat meer stijl in kan leggen. Of misschien wel een combinatie van beiden, dat kan ook heel goed. Het ligt er echt heel erg aan hoe je dat vormgevingstechnisch doet.”

U bent er dus ermee eens dat de beelden uniek en onderscheidend moeten zijn? “Ja ik denk dat het wel goed is, want daarmee maak je het onderscheidend.”

Communicatie

12. De NatuurSonde wil informeel communiceren met de doelgroep waarbij streekgebonden termen gebruikt worden. Wat vindt u hiervan?

“Dat vind ik een hele specifieke en moeilijk om aan te duiden. Aan de andere kant heeft de NatuurSonde juist ook wel iets groters. Het heeft van wijze van spreken ook een internationaal karakter als je op een bijzondere plek verblijft. Als je woont in Parijs en je wil echt iets bijzonders doen in een ander land dan kun je ook prima naar de NatuurSonde en dan helpt de lokaliteit daar niet zo bij. Dus ik denk dat het wel afhankelijk is van je doelgroep. Als je daar specifiek je marketing daarop loslaat op die doelgroep dan kun je dat doen, maar ik denk dat je in je segmentatie daar rekening mee moet houden.”

Ik heb heel Nederland als de doelgroep genomen.

“Het is toch afhankelijk van wat je ermee wil bereiken, want als je kijkt naar je doelgroep dat kan heel Nederland zijn. Je ziet een beweging dat mensen heel erg houden van authenticiteit, van herkenbaarheid, dus daar past het wel bij. Maar dan is het niet per se dat het lokaal moet. Het kan lokaal zijn, maar het gaat er ook om wat voor sfeer je eromheen creëert. Een combinatie is goed mogelijk maar dan zou je het verder moeten uitbouwen. Als het die doelgroep is wat voor soort merkassociaties je daar dan omheen creëert.”

Wat vind u van het informeel communiceren?

“Dat vind ik voor dit zeker passen. Als je kijkt naar wat het product is en wie de doelgroep is zou ik dat zeker doen. Ik denk dat innovatie en duurzaamheid mensen aanspreekt die in een soort bewuste fase zitten van besteding of juist zich op een andere manier zich manifesteren. Samenleving is misschien ook wel een meer jongere doelgroep. De vraag is wat je onder jong verstaat. Qua kosten zit je denk ik wel in een hogere segment. Het zijn wel mensen die een betrokkenheid hebben bij hun omgeving dus ik verwacht dat je in je tone-of-voice eerder dat persoonlijk moet maken en mensen echt aan moet spreken. Dan kom je eerder terecht op een voornaam dan op een mevrouw of de heer.”

13. Vindt u dat de persoonlijkheid van de NatuurSonde passen bij de manier waarop ze willen communiceren? Waarom?

“Het loopt wel wat uit elkaar, want ‘wijs en ‘serieus’ associeer je meer met ‘u’. ‘Idealisme’ associeer ik weer met ‘jij’. ‘Rustig’ en ‘levensgenieter’ kan beide kanten op. Dat is een combinatie. Ik denk daar echt een vorm voor moet gaan zoeken, want je kan ook communiceren zonder te veel ‘je’ en ‘u’ erin te verwerken.”

14. Stel dat er meerdere NatuurSondes komen in de toekomst en u mag de namen bepalen. Zou u een geografische verwijzing bij de naam toevoegen, zoals NatuurSonde de blauwe stad of zou u een totaal andere naam gebruiken, zoals De Waddendobber? Waarom? “Ik vind een verwijzing naar de plek praktisch, maar dat ligt een beetje aan hoe je het hele merk opbouwt. Als je zegt, unieke belevenis in de NatuurSonde dan is dat wel prikkelend, want het wekt interesse op. De plek waar je bent moet wel bijzonder zijn. Het moet een plek zijn waar je normaal gesproken niet kan verblijven. Ik vind het unieke meer zitten in de locatie dan in de naam. Je hebt van die merken zoals Het BoerenBed waar mensen kunnen verblijven in tenten bij boerderijen. Je gaat bijvoorbeeld naar een BoerenBed in Achterhoek of Winterswijk. Maar Het BoerenBed heet gewoon BoerenBed, dat is het concept. Ik zou veel meer gaan voor het uitwerken van het concept NatuurSonde in beleving dan dat ik het NatuurSonde Winterswijk of NatuurSonde de Blauwe stad ga noemen. Dat vind ik niet per se een toegevoegde waarde. Op de website selecteer je dan op gebied bijvoorbeeld.”

Gedrag

15. Vindt u spontaan en intuïtief als gedrag passen bij de NatuurSonde? Waarom?

“Spontaan zit wel een beetje in ‘levensgenieter’ en ‘avontuurlijk’. Dat ‘intuïtief’ heb ik niet direct. Als je de merkpersoonlijkheid bekijkt, ‘wijs’ en ‘serieus’ betekent vaak juist niet intuïtief. Dat zijn mensen die veel relativeren naar afwegingen en aan het analyseren zijn, dus daar zit een conflict in. Ik vind dat ‘idealisme’ beide woorden vertegenwoordigd. Een idealist kan serieus zijn, maar ook heel intuïtief zijn. Misschien moet je dat wel mijden. Daarmee ga je wel heel erg vastliggen denk ik.”

Dus u zou ‘intuïtief, wijs en serieus’ weglaten?

“Ja, als ik het zo benader dat denk ik wel. Idealisme, rustig, levensgenieter, zelfstandig en avontuurlijk vind ik meer vertellen over dat niet iedereen zou kiezen voor de NatuurSonde. Ik vind het wel een wezenlijke afweging.”

Positioneren

16. Hoe zou u de NatuurSonde positioneren: welke aspecten van de NatuurSonde zou volgens u benadrukt moeten worden, zodat mensen voor de NatuurSonde kiezen als verblijf? “Ik zou het wel heel erg doen op het innovatieve en een hele bijzondere plek, die twee componenten. Een plek waar je even op jezelf wordt teruggewezen. Jij bent eigenlijk de energiedrager op dat moment. Je moet zorgen dat je energie opwekt, je water hergebruikt. De rol als mens op die plek en de plek zelf vind ik bovenaan staan, want die plek zelf draagt heel erg bij aan de beleving. Natuurbeleving is gewoon een heel belangrijk onderdeel.” Afsluiting 17. Heeft u nog overige opmerkingen over de NatuurSonde?

Bijlage 8 Interview het multidisciplinaire

In document Jouw natuurbeleving, jouw verandering (pagina 104-106)