• No results found

Interview potentiële doelgroep: 5 Profielvragen

In document Jouw natuurbeleving, jouw verandering (pagina 129-133)

• Op een schaal van 1 tot 5 hoe geïnteresseerd bent u in de natuur? 4 Waar bent u geïnteresseerd in / wat vindt u leuk aan de natuur? “Dat het altijd weer anders is. De seizoenen vind ik geweldig mooi. Ik word er heel blij van zowel flora en fauna, maar ook van diertjes.” • Op een schaal van 1 tot 5 hoe geïnteresseerd bent u in het milieu? 3 Wat vindt u interessant aan het milieu? “Ik ben meer gemakzuchtig.” • Op een schaal van 1 tot 5 in hoeverre denkt u dat u nu bijdrage levert aan natuur en milieu? 3 Zo ja hoog, wat doet u om bij te dragen aan de natuur en het milieu? “Ik probeer op de fiets te gaan en probeer geen dingen in verpakkingen te kopen. Energiebewust, dus apparaten uitzetten als ik het niet gebruik en niet te lang douchen.” Concept:

1. Als u dit verhaal hoort, wat is het eerste wat bij u opkomt? “Ik houd niet van water, dus ik zou niet op het water gaan slapen.”

Stel dat de NatuurSonde niet drijft op het water, zou u daar wel in willen verblijven?

“Ja, dat zou ik wel grappig vinden. Ik denk dat het heel leuk is om te zien hoe je zelf energie kunt opwekken en om te kijken of je daar genoeg aan hebt om het te verbruiken. Ik denk dat het dan ook een sport wordt om het daarmee te doen.”

2. Wat vindt u van het concept? Waarom?

“Aan de ene kant vind ik het heel erg leuk, want ik denk ook dat het noodzakelijk is omdat we door ons energiebronnen heen raken en we maken de boel kapot. Maar aan de andere kant ben je het allemaal zo gewend. Ik denk dat het stuk gemak een hele grote rol speelt. Dus je wilt wel, maar het is lastig.”

Wanneer zou u die stap gaan maken?

“Ik zou bijvoorbeeld wel zonnepanelen op mijn dak willen en gebruik make van regenwater. Ik wil weer gaan verhuizen dus dat doe ik nu niet. Maar als ik in een nieuw huis zou gaan wonen dan denk ik dat ik zou kijken wat er mogelijk is.”

3. Stelt u voor dat u in de NatuurSonde gaat verblijven. Met wat voor gevoel gaat u naar binnen?

“Nieuwsgierig, zo van wat is het en wat kan je?” Wat voor gevoel wilt u na het verblijf hebben?

“Het zou mooi zijn als je iets hebt van wauw! Dit is leuk, dit kan ik best doen.”

Merk-Wijzer

Mentale merkidentiteit 4. Spreekt de toekomstdroom / lang termijndoelstelling van de NatuurSonde (visie) u aan? “Ik denk het wel. Ik denk dat we op deze manier niet verder kunnen, omdat je de wereld kapot maakt. Je loopt tegen het eind van je mogelijkheden en we moeten een beetje af, daarmee bedoel ik

ook mezelf, van dat we dingen gaan opmaken.”

5. Spreekt de korte termijn doelstelling van de NatuurSonde waar ook de bestaansreden wordt vermeldt (missie) u aan?

“Ja, ik denk het wel. Het gaat met name om het verhogen van de bewustzijn en ook het laten zien dat het best wel makkelijk is om er iets aan te doen. Ik denk dat daar een heleboel in te winnen is.” Dus bewustwording en gedragsverandering spreekt u heel erg aan?

“Ja. De gedragsverandering moet eigenlijk op een eenvoudige manier zijn te doen, zodat je bewust wordt dat iedereen dingen kan doen om bij te dragen aan de natuur.”

6. Wat zijn volgens u de kenmerken van de NatuurSonde? Dit zijn de begrippen die de NatuurSonde uniek en waardevol maakt.

“Dat je energieneutraal bezig bent en vakantie.”

Spreken de kenmerken: ‘Onafhankelijk, bewust en bezield’ u aan? Waarom? “Nee, hoe zou ik het moeten koppelen aan die NatuurSonde?”

De NatuurSonde drijft onafhankelijk op het water midden in de natuur en het is energieneutraal dus onafhankelijk van andere bedrijven. In de NatuurSonde wordt je bewust gemaakt en met die bewustwording worden mensen bezield.

“Ik vraag me af of ‘onafhankelijk’ mogelijk is, want je hebt altijd te maken met mensen die meer en minder gebruiken dus er moet wel een binding zijn met elkaar. Op piekmomenten dat er heel veel energie is dat je of ergens kunt opslaan of dat je kunt delen met anderen, dus onafhankelijk vind ik er niet bij passen. Bewust worden is de stap om iets te gaan doen. Bezield als je je gedrag wilt veranderen en er is veel inspanning ervoor nodig dan moet je wel aardig bezield zijn. Als het te lastig is zullen veel mensen afhaken. Ik vraag me af of je dat snel voor elkaar krijgt.”

7. Stel dat de NatuurSonde een mens zou zijn, vindt u de karaktereigenschappen ‘Wijs, serieus, idealisme, rustig, levensgenieter en zelfstandig’ passen bij de NatuurSonde? Waarom? “Zelfstandig heeft betrekking op onafhankelijk denk ik. Ik hou niet zo van dat individualisme. Ik hou meer van we moeten het samen doen. Zelfstandig is goed want je moet zelfstandig je bijdrage leveren, maar dat moet wel samen met anderen zijn. Het zijn allemaal eenheden op zich, dus ik zou zelfstandig wel laten staan. Maar ik denk niet dat je een maatschappij zou hebben met allemaal zelfstandige eenheden. Samenwerken levert volgens mij meer op. Idealisme moet je hebben zeker in de beginfase als er allerlei stappen te zetten zijn om verbeteringen aan te brengen. Als het eenmaal loopt dan loopt het vaak wel. Wijs is in die zin van je kijkt wat verder dan dat je eigen neus lang is, want je kijkt ook naar de toekomst en hoe gaan we om met de natuur. Serieus moet je wel zijn, want anders gaat het niet lukken. Rustig hoeft wat mij betreft niet, omdat het zo lijkt alsof er geen leven in zit. Als je van de natuur houdt dan kun je ook wel heel actief zijn. Levensgenieter vind ik wel mooi.” 8. Wat vindt u van de belofte die de NatuurSonde doet aan u: “Je komt er anders uit dan toen je erin ging”?

“Daar zou ik heel benieuwd naar zijn.”

In hoeverre vindt u de belofte geloofwaardig?

Als ze het beloven dan ga ik ervan uit dat ze iets aan te bieden hebben.”

9. De kern / de bestaansreden kan in 1 of 2 woorden te omschrijven. De kern van de NatuurSonde is geformuleerd met ‘duurzaam’. Spreekt deze kern u aan? Waarom?

“Duurzaam is zo’n modewoord. Er zit een beetje negatieve kantje aan, omdat iedereen alles duurzaam moet.”

“Iets met verantwoordelijkheid erin.”

Corporate-Identitymix

Visuele merkidentiteit / Symboliek

10. Wat voor logo ziet u voor zich bij de NatuurSonde? Waarom? “Nee, ik heb er geen beeld bij.”

11. Aan welke kleuren denkt u bij de NatuurSonde? Waarom? “Groen en blauw van het water en geel van de zon. De natuurkleuren.”

12. Er is een conceptversie van het logo van de NatuurSonde ontworpen. Spreekt het u aan? “Er zit een wereldbol in, water, natuur, beweging en golf, dus dat spreekt me op zich wel aan. Het is een beetje somber. Ik zou wat geligs eraan toevoegen.”

13. Welke lettertype spreekt u meer aan? (Laat voorbeelden zien) Waarom? “De eerste, het is duidelijk. De tweede vind ik veel moeilijker om te lezen.”

14. Welke beeld spreekt u meer aan? (Laat voorbeelden zien) Waarom? “Foto, omdat het veel duidelijker is.”

Communicatie

15. Op welke manier wilt u benaderd worden door de NatuurSonde? • Taalgebruik: formeel / informeel • Persoonlijk/ zakelijk • Engelse termen: wel / combinatie / geen Taalgebruik “Niet te formeel. Ik zou een middenweg kiezen tussen formeel of informeel.” Persoonlijk/zakelijk Het hangt af of je al meer contact gehad hebt. Als het een eerste contactmoment is, bijvoorbeeld een brochure dan moet het gewoon op een zakelijke manier. Als je je bijvoorbeeld aanmeldt dan lijkt het me leuk dat je wat meer persoonlijk bent.

Engelse termen “Ik vind het niks.”

16. Stel dat er meerdere NatuurSondes komen in de toekomst zou u liever een geografische verwijzing willen zien, zoals NatuurSonde de blauwe stad of een totaal andere naam? Of heeft u daar zelf ideeën bij?

“Nee, maakt me niks uit.”

Gedrag

17. Wat voor gedrag moet de NatuurSonde volgens u tonen naar de klant toe?

“Dat het ook echt energieneutraal is en dat het voor iedereen haalbaar is die er gebruik van maakt, dus hun belofte nakomen.”

18. Hoe zou u het vinden als de NatuurSonde spontaan (plotselinge handelingen) en intuïtief met u zou omgaan?

“Geef mogelijkheden, maar laat de mensen het zelf oplossen.”

Positioneren

“Nee.”

20. Wat zou voor u een meerwaarde zijn tijdens het verblijf bij de NatuurSonde? “Ideeën voor wat je zelf kunt doen.”

Wat zou voor u een meerwaarde zijn na het verblijf?

“Dat je gemerkt hebt dat dit te doen is en dus je gedrag wijzigt.”

21. De NatuurSonde heeft geen commercieel doel en de opbrengsten worden gebruikt voor het onderhoud. Maakt dit verschil uit voor u?

“Ja, omdat ik me dan meer kan voorstellen bij een gedragsverandering. Het is niet iets wat je wordt verkocht, maar iets waarvan je wordt bijgebracht van zo kun je ook omgaan met de natuur en omgeving en dit is beter voor ons allemaal.”

22. Wat vindt u belangrijk bij het kiezen van een verblijf? “De basisvoorzieningen en een omgeving waar je rustig kunt zitten.” Afsluiting

23. Heeft u nog vragen of overige opmerkingen over de NatuurSonde? “Nee.”

Interview potentiële doelgroep: 6

In document Jouw natuurbeleving, jouw verandering (pagina 129-133)