• No results found

Het voorjaar, waar we zo lang naar hebben uitgekeken, loopt alweer op zijn eind. Maar er is natuurlijk nog genoeg te beleven in het Voorsterbos. Ik wil jullie graag een aantal tips aan de hand doen. Hieronder verder een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen van de laatste maanden en geplande werkzaamheden voor de komende periode.

Officiële opening MTB-route

Op 23 mei was het dan zover. De MTB-route waar de hele afgelopen winter aan is gewerkt, werd geopend. De burgermeester klom er zelfs voor op een fiets, evenals de directeur van Natuurmonumenten. En dan is nu de meer dan 20 km lange route een feit. Door tientallen omwonenden van het Voorsterbos is eraan gewerkt en het is prachtig om zo in

gezamenlijkheid aan iets te werken. De reacties op de route zijn goed. Het is vooral een technisch parcours, meer dan een uitputtingsslag vanwege lengte of hellingen.

Fietspad Zwarte Meer

Wij zijn verheugd dat het fietspad langs het Zwarte Meer dit voorjaar eindelijk open blijft.

Samen met anderen hebben wij al eerder aangegeven dat deze afsluiting wat ons betreft geen doel diende. Nu kan iedereen gaan genieten van de zingende grote karekieten en rietzangers in het riet langs de Zwartmeerdijk en van de vogels op het water.

Bijzondere dieren

Op het fietspad in het Kadoelerbos werd een ringslang waargenomen en gefotografeerd. Met name dat laatste levert een mooi bewijsstuk op dat dit reptiel de weg naar Flevoland heeft gevonden. In de Zwarte Hoek verbleven begin juni 2 steltkluten, een zeer zeldzame vogel in Nederland. Langs de Voorsterbeek vliegen steeds meer weidebeekjuffers: een vlinderachtig vliegende juffer met donkere vleugels. De hoeveelheid bloeiende rietorchissen neemt nog steeds toe. Vooral op het Kadoelerveld bloeien er inmiddels duizenden.

Activiteiten en informatie

Natuurmonumenten organiseert in het Waterloopbos wekelijks excursies onder leiding van oud-medewerkers van het Waterloopkundig laboratorium. Ook kunt u met de boot over het Zwarte Meer naar het Vogeleiland. Kijk voor alle informatie en data op onze website:

www.natuurmonumenten.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in het Voorsterbos volg ons dan op twitter via @de_boswachters of facebook/Voorsterbos.com. Ook kunt u op de website van

natuurmonumenten kijken onder Voorsterbos of Waterloopbos. En u kunt bellen met ons beheerkantoor: 0527 252570.

Boswachter Norbert Kwint

Het inleveradres voor kopij voor de Uitkijk is:

uitkijk@kraggenburg.nl

 of Neushoornweg 24

Inleverdata 2014 voor kopij van De Uitkijk

Kopij inleveren (voor 19.00 uur) Verschijningsdatum

31 augustus 10 september

09 november 19 november

Adverteren in De Uitkijk

- De advertentieperiode loopt van 1 januari t/m 31 december en kan tussentijds niet worden stopgezet.

- Eénmalige advertenties dienen minimaal één week voor de inleverdatum van de Uitkijk

kopij digitaal in een pdf bestand te worden aangeleverd. Indien niet tijdig wordt aangeleverd, zal de advertentie doorschuiven naar de volgende Uitkijk.

- De advertenties dienen digitaal te worden aangeleverd via uitkijk@kraggenburg.nl - Facturen worden jaarlijks aan het begin van het kalenderjaar verstuurd.

- De advertentieperiode wordt aan het einde van ieder jaar stilzwijgend met één jaar verlengd, tenzij voor 15 december schriftelijk is opgezegd bij de penningmeester.

- Wijzigingen in een advertentie zijn mogelijk bij aanvang van een nieuw kalenderjaar en moeten voor 15 december worden aangeleverd. Indien niet tijdig wordt aangeleverd, zal de oude advertentie weer een jaar worden geplaatst.

- Bij eventuele tariefsverhogingen heeft de adverteerder het recht om de advertentie met ingang van de nieuwe tariefperiode stop te zetten.

- De algemene opmerkingen op de inhoudspagina van de Uitkijk zijn ook voor de advertenties van toepassing.

ADVERTENTIEKOSTEN DE UITKIJK 2012 Afmeting (cm) Prijs per jaar

(€) Prijs eenmalig (incl. adm.

kosten)

Afmeting Prijs per jaar

(€) Prijs eenmalig (incl. adm.

kosten)

9x6 33,00 10,00 18x12 (1/2 pagina) 120,00 25,00

9x12 (1/4 pagina) 60,00 15,00 18x24 (hele pagina) 215,00 40,00 18x6 (1/4 pagina) 60,00 15,00

Activiteitenkalender

Datum Wie Wat Waar Tijd

13-08 STEK Vakantieactiviteit zie flyer

16-08 Basisscholen OPAK Huis-aan-huis ochtend

16-08 STEK Jeugdactiviteit zie social media

14-09 Protestantse Gemeente

Kraggenburg 60 jaar kerkgebouw

18-10 Dorpsbelang Klussendag ’t Klokhuis 08.30 uur

27-12 Dorpsbelang Briljanten Finale HCR van Saaze avond

De Uitkijk staat ook op het web – www.kraggenburg.nl

Periodiek blad voor Kraggenburg e.o.

Eenenveertigste jaargang, nummer 5. september 2014.

Redactie: F.J. de Haan, namens Dorpsbelang

J. de Kruijk, namens Be Fair

V. Verbeek, namens FC Kraggenburg

Penningmeester: J. Winters, 0527-252396

Advertenties: H. Hadders, 06 51207854

C. Matthijssen - Veldt, 0527-252482

Leuk om te lezen: M. Maljaars

Typewerk: E. Lelieveld

M. Wiegmink Lay-out advertenties: A. Goossens

Drukwerk: Drukkerij Feiko Stevens

Nietwerk: J.V.V.

Bezorging Kraggenburg: Schoolkinderen Bezorging buiten Kraggenburg: J. Tadema

Kopij voor de volgende Uitkijk kunt u inleveren t/m zondagavond 9 november 2014 vóór 19.00 uur, altijd voorzien van een naam en telefoonnummer, bij voorkeur per e-mail in een Office Word-bestand: uitkijk@kraggenburg.nl of anders inleveren op Neushoornweg 24.

Te laat binnengekomen kopij schuift door naar het volgende nummer.

 De kosten van "een zoekertje" (max. 10 regels) bedragen één euro, te betalen bij inlevering.

Advertenties minimaal één week voor de inleverdatum kopij inleveren.

 Eenmalige commerciële redactionele advertenties die geen binding hebben met het plaatselijke verenigingsleven kosten, afhankelijk van de grootte, minimaal € 10,= tot € 40,= voor een hele pagina – deze moeten worden gemaild naar uitkijk@kraggenburg.nl

 Anoniem ingekomen stukken worden niet geplaatst.

 De redactie behoudt zich het recht voor om ingekomen stukken die het doel hebben personen te kwetsen inhoudelijk te veranderen of niet te plaatsen.

 De redactie behoudt zich het recht voor om ingekomen stukken die te lang zijn in te korten.

 De redactie kan niet aansprakelijk gesteld worden als door omstandigheden ingekomen stukken niet geplaatst worden.

Sporten bij Be Fair / Sport en spel voor peuter

Vrijwilligers Groep / Receptie 60 jaar H.C.R van Saaze Leuk om te lezen Eline Engels, Miss Juni

De Fladderiep

Multi Culti Kraggenburg

Mini Bibliotheek / Klaverjasclub de Kei / Apple knockers festival St. Genesius en H.C.R van Saaze Theaterdiner

K-City Klokhuis Boulers Intocht Sinterklaas

Tennisbanen de Voorst / Clubkampioenschap tennis Mix Toernooi.

Viering 60 Jaar kerk kraggenburg

Workshop internationaal dansen / Peuterspeelzaal ‘het Kwetternest’

Campagne doe mee. / I-pad cafe in Bibliotheek Vrijwilligerswerk N.O.P / Melania Fietstocht E.H.B.A. / Franse start filmhuis Emmeloord

PCOB nodigt U uit / Seniorenmiddag Pieperfestival Ritueel Kunstenaars

Vogel vreugd Ens / Het rode kruis Voor de jeugd: Zoek de 6 verschillen Natuurmonumenten

Natuurmoment september 2014

Inleverdata 2014 voor de kopie van Uitkijk / Adverteren in Uitkijk Activiteitenkalender

Vereniging Dorpsbelang Kraggenburg

De vakantieperiode is voorbij. Heeft u ook genoten van het mooie weer (behalve de laatste week) en een fijne en plezierige vakantie gehad?

Wij als bestuur van dorpsbelang kijken al weer vooruit en zijn bezig met voorbereiden van diverse activiteiten voor de komende maanden.

Begin nieuwe schooljaar

Kraggenburg heeft als eerste dorp in Noordoostpolder één basisschool voor alle kinderen in het dorp. Bestuur Dorpsbelang wil alle betrokken mensen bij de school van harte feliciteren met de

“nieuwe” school de Fladderiep.

Na een intensief jaar van overleg en samenwerken gaan de voormalige Pionier en Lichtwachter nu samen verder. Allen veel inspiratie en succes gewenst in het nieuwe schooljaar.

Vrijwilligersgroep

Ons Dorpsplan heeft het speerpunt “Zorg” en van daaruit werkt Dorpsbelang met een

werkgroep “Zorg”. Een van de onderwerpen is het vormen van een vrijwilligersgroep. We zijn erg content dat hiervoor zich al zo'n 35 mensen hebben opgegeven.

Verder in deze Uitkijk leest u meer over deze vrijwilligersgroep.

Klussendag 18 oktober

In de vorige Uitkijk van juni heeft u hierover al uitgebreid kunnen lezen. Dit project komt op stoom en ook in deze Uitkijk leest u er meer over. Er is nog altijd de mogelijkheid om zich aan te melden om samen een klus uit te voeren. Ook kunnen inwoners nog klusjes aanmelden die ze zelf niet meer kunnen uitvoeren.

Wandelpad het Boslint

Door Dorpsbelang is begin jaren ‘90 samen met vrijwilligers een natuurpad aangelegd door de bosrand achter Morenelaan, Stuwwal en voetbalveld. Toen is met de gemeente de afspraak gemaakt dat Dorpsbelang verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dit komt dus neer op zelfwerkzaamheid van de Kraggenburgers.

De gemeente heeft vanwege onderhoud twee jaar geleden bomen gekapt en veel gesnoeid in deze bosrand. Daarmee komt er extra groei van lage struiken en kruiden, met als gevolg dat het wandelpad wat overgroeid raakt.

Dorpsbelang heeft in juni voor een eerste maaibeurt gezorgd. Maar zoals gezegd, we moeten samen onderhoud plegen en om die reden staat ook onderhoud aan het boslint gepland voor de klussen dag 18 oktober.

Speelplaatsen

Vóór de vakantie heeft Dorpsbelang, samen met Ens, weer een gesprek gehad met onze gemeente. Daaruit is gebleken dat de gemeente werkt aan een nieuw beleidsplan over de speelplaatsen, mede naar aanleiding van de vele reacties in het voorjaar. Helaas moeten we dit even afwachten en kunnen we nog geen verdere stappen zetten voor de speelplaats in Kraggenburg.

65-jaar Kraggenburg

Veel bijzondere activiteiten in dit jubileum jaar zijn er al geweest. Maar er staan nog meer op de rol. Bekijk de jaarkalender (begin dit jaar bij iedereen in de bus) nog eens voor activiteiten in de komende maanden. Zie ook het overzicht van activiteiten op één van de laatste pagina's in deze Uitkijk.

Namens Dorpsbelang Jules Overmars.