• No results found

Namens cliënte verzoek ik u dan ook het bestemmingsviak voor het bedrijf aan te passen zodat de geheie bedrijfsvoering binnen deze bestemming is geiegen. Ik verzoek u derhalve het veegplan op dit

punt gewijzigd vast te stellen.

Met vriendelijke groet, Aelmans Bouwadvies B.V.

J.Arts

c.c: Frago Poultry BV

Bijlagen:

ForFarmers FarmConsult Vestigingen in Delden en Boxmeer Sluisstraat 24 NL-7491 GA Delden T +31 (0)573 28 89 89 F +31 (0)573 28 88 90 farmconsult@forfarmers.eu www.farmconsult.nl

FarmConsult is onderdeel van ForFarmers Nederland B.V.

KvK 08207868, BTW NL8213.49.259, ABN AMRO NL53ABNA0613437985

College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Asten

Postbus 290 5720 AG Asten

Tevens per fax: 0493-671213

Tevens per mail: Gemeente@Asten.nl

Boxmeer, 29 juni 2017 Referentie: DH

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan “Asten Veegplan 2017-1”

Geacht college,

Vanaf 2 juni 2017 tot en met 13 juli 2017 ligt het ontwerp-bestemmingsplan “ Asten Veegplan 2017-1”

(hierna: het ontwerp) van de gemeente Asten ter inzage. Tijdens deze periode kan gereageerd worden op het ontwerp door het indienen van een zienswijze.

Hierbij dien ik namens Mts. M.J.A. Maas – Haasen en W.L.J.C. Maas, Korhoenweg 7, 5725 TJ Heusden Gem. Asten (hierna: cliënt) een zienswijze in over het planologisch regime dat op basis van dit ontwerp van toepassing is op de locaties Sengersbroekweg en Gezandebaan 46 (Sport-Golfaccomodatie Het Woold ) en Broekstraat 3 (Biologische boerderij Sumiran ) te Heusden . Als bijlage 1 is daartoe een machtiging opge-nomen.

1. Sport – Golfaccomodatie Het Woold

Figuur 1: Uitsnede plankaart Veegplan 2017-1 ter plaatse van Sengersbroekweg

Referentie: DH 2 / 5

Op het grootste deel van het terrein van Het Woold is de enkelbestemming “Sport – Golfaccomodatie (artikel 15) van toepassing. Deze bestemming kent de volgende relevante bepalingen:

Ter plaatse van de Sengersbroekweg is voorzien in een bouwvlak ( zie figuur 2 ).

Figuur 2: Bouwvlak Sengersbroekweg

Het bouwvlak brengt de mogelijkheid met zich mee dat er (routegebonden) horeca, een golfaccomodatie en ter plaatse van de aanduiding “wetgevingszone – wijzigingsgebied 1” middels een wijzigingsbevoegd-heid een woning gebouwd kan worden. Het is reëel dat door dergelijke gebruik van de in het bouwvlak/op het perceel aanwezige gebouwen / op te richten gebouwen, deze gebouwen als geurgevoelig object moe-ten worden aangemerkt. Dit kan leiden tot een beperking in de bedrijfsvoering van cliënt. Dit valt even-eens niet uit te sluiten voor het toegestane gebruik van ondergeschikte en ondersteunende detailhandel.

De geurbeoordeling in de ruimtelijke onderbouwing van Sport – Golfbaan Het Woold (bijlage bij het veeg-plan) schiet echter te kort op de volgende punten:

Referentie: DH 3 / 5

- in het geuronderzoek van Arcadis wordt uitgegaan van verouderde normen: zo houdt men de norm van 14 ou/m3 aan, terwijl op grond van de geurverordening van de gemeente een geu r-norm van 5 ou/m3 geldt. Vanwege de lagere geurr-norm is de geurcontour van 5 ou/m3 groter dan die van 14 ou/m3. Op dit punt is het onderzoek onvolledig en leidt het tot een onderschat-ting van de gevolgen voor het bedrijf van cliënt. Daarnaast is het onzorgvuldig dat aan het veegplan onderbouwingen op het gebied van geur ten grondslag worden gelegd uit 2015;

- in het geuronderzoek van Arcadis ligt de focus vooral op een eventuele beperking van de be-drijfsvoering van Veluwsedijk 1 vanwege Gezandebaan 46. Vereist is echter dat de gevolgen van eventuele geurgevoelige objecten op het bouwvlak aan zowel de Gezandebaan als aan de Sen-gersbroekweg – op basis van de actuele normen – expliciet in beeld gebracht worden voor alle agrarische bedrijven in de omgeving zoals o.a. van cliënt. Dat is nu niet gebeurd.

Gelet op voorgaande omissies in de beoordeling kan nu niet gesteld worden dat het veegplan niet leidt tot een beperking van de bedrijfsvoering van cliënt. Het veegplan voorziet op dit punt niet over de vereiste waarborgen om beperking van de bedrijfsvoering te voorkomen.

Verder valt met betrekking tot de bestemming ”Sport – Golfaccomodatie” het volgende op:

- artikel 15, lid 15.1.2 onder b: verwezen wordt naar “Bijlage 2 Landschappelijke maatregelen werktuigenberging Sengerbroekweg”. Deze bijlage is niet opgenomen;

- artikel 15, lid 15.5.2 voorziet in een binnenplanse afwijking om in de bedrijfswoningen bed &

breakfast toe te staan. Daarbij is als voorwaarde opgenomen dat dit niet mag leiden tot extra beperkingen voor de bedrijfsontwikkelingen van omliggende agrarische bedrijven. Derhalve is er een borging van een ongestoorde bedrijfsvoering van cliënt ingebouwd, die natuurlijk wel op een juiste manier beoordeeld moet worden, nameljik volgens de “Verordening geurhinder en veehouderij Asten 2016 van dd. 8-9-2016”;

artikel 15, lid 15.7.1 voorziet in een wijzigingsbevoegdheid om ter plaatse van de aanduiding

“wetgevingszone – wijzigingsgebied 1” ( rode vlak waar de blauwe pijl staat ) aan de Sengers-broekweg een bedrijfswoning toe te staan. Daarbij is als voorwaarde opgenomen dat dit niet mag leiden tot extra beperkingen voor de bedrijfsontwikkelingen van omliggende agrarische b e-drijven. Derhalve is er een borging van een ongestoorde bedrijfsvoering van cliënt ingebouwd, die natuurlijk wel op een juiste manier beoordeeld moet worden, namelijk volgens de “Verorde-ning geurhinder en veehouderij Asten 2016 van dd. 8-9-2016”;

- in het kader van geur, geluid, landschapsplan en verbetering, bodem- en asbestonderzoek, as-bestinspectierapport, flora- en faunaonderzoek en watertoets zowel voor de Gezandebaan als Sengersbroekweg gaat men niet uit de meest recente inzichten maar van rapportages uit 2014 en 2015. De vraag is in hoeverre dergelijke onderbouwingen nog voldoende actualiteitswaarde hebben.

2. Recreatie: “Biologische boerderij Sumiran” en “Camping De Peelpoort”

Hieronder is een uitsnede opgenomen van de planologische situatie die ter plaatse van de Broekstraat 3 in ontwerp voorligt.

Referentie: DH 4 / 5

Figuur 3: Uitsnede plankaart Veegplan 2017-1 ter plaatse van Broekstraat 3

Ter plaatse is de enkelbestemming “Recreatie” (artikel 14 ) van toepassing. Deze bestemming kent de volgende relevante bepalingen voor de bedrijfsvoering van cliënt:

Ter plaatse van de Broekstraat 3 (Biologische boerderij “Sumiran” ) is voorzien in een biologische veehou-derij met recreatie- en verblijfsmogelijkheden, waaronder ondersteunende horeca. Het is reëel dat door dergelijke gebruik van de in het bouwvlak aanwezige gebouwen / op te richten gebouwen, deze gebouwen als geurgevoelig object moeten worden aangemerkt. Dit kan leiden tot een beperking in de bedrijfsvoering van cliënt.

Aan de Gezandebaan 29a is een camping (“Camping De Peelpoort”) voorzien met eveneens de bestemming

“Recreatie”. Daarbij is niet uit te sluiten dat de toegestane chalets, blokhutten, hotelkamers en groepsa