• No results found

Multifunctionele adaptatie: beeksystemen en Noord-Brabant

Schoon kwelwater vasthouden in brongebied en water bergen in natuurlijk beekdal

6.3 Multifunctionele adaptatie: beeksystemen en Noord-Brabant

ƒ Beeksystemen spelen een sleutelrol bij een geïntegreerde

regionale klimaatadaptatie van de hogere zandgronden.

ƒ Multifunctionele adaptatie rond natuurgebieden helpt om het

adaptief vermogen van de natuur te vergroten.

ƒ In Noord-Brabant liggen gebieden die kansrijk zijn voor

multifunctionele adaptatie.

6.3.1 Beeksystemen zijn een belangrijke pijler voor regionale klimaatadaptatie

Beeksystemen kunnen een sleutelrol vervullen bij een geïn- tegreerde regionale klimaatadaptatie van de hogere zand-

Bron: Woestenburg (2009); bewerking PBL

Natuurontwikkeling in de voor bodemdaling zeer kwetsbare gebieden draagt bij aan het vergroten en het  (internationaal) verbinden van moerasgebieden en daarmee aan het adaptief vermogen van moeras.

Figuur 6.2 Kwetsbaarheid gebieden voor bodemdaling

Kwetsbaar Zeer kwetsbaar Groene Hart Bebouwing

Regionale adaptatiestrategie 89

gronden (Verdonschot 2010). Beeksystemen bestaan uit een beek met omliggende typen natuur en vormen een fijnmazig netwerk van natuurlijke groen-blauwe dooradering (figuur 6.3). Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het reguleren van de regionale waterhuishouding. Het herstel van natuurlijke en stromende beeklopen kan bijdragen aan het opvangen van wateroverlast bij piekafvoeren (voor effecten van klimaat- verandering zie hoofdstuk 2). Een groter watervasthoudend vermogen in de bovenlopen van beeksystemen komt de regionale waterhuishouding ten goede: er zullen dan minder watertekorten ontstaan gedurende droge periodes in de zomer. Dit voorkomt droogteschade in de landbouw en biedt bovenstrooms kansen voor natuurontwikkeling (Stuijfzand et al. 2008).

Groen-blauwe dooradering is ook op andere manieren dienstbaar aan het landschap. Het reduceert bijvoorbeeld de gevolgen van klimaatgebonden ziekten en plagen in de landbouw, doordat natuurlijke vijanden van de plaagsoorten kunnen overleven in deze structuren (Steingröver et al. 2010). Het versterkt de cultuurhistorische identiteit en verhoogt de recreatieve draagkracht en kwaliteit van het landschap. Groen-blauw dooraderde landschappen bieden bovendien kansen voor het ontwikkelen van zorgfuncties en educatieve functies.

Het herstel van beeksystemen levert ook duidelijke voor- delen op voor de natuur. De beken vormen een stelsel van natuurlijke verbindingen binnen stroomgebieden en vormen daarmee een leefgebied voor aquatische organismen die in

verschillende levensfasen afhankelijk zijn van andere delen van stroomgebieden. Wanneer er langs beken meer ruimte is voor natuurlijke ontwikkeling van bijvoorbeeld graslanden, poelen en struweel, dan draagt het beeksysteem ook bij aan de verbinding van deze typen natuur.

Daarnaast draagt het herstel van beeksystemen ook bij aan het adaptief vermogen van de natuur. Als het beeksysteem meer ruimte krijgt, kunnen natuurlijke landschapsvormende processen zich herstellen, zoals het meanderen van de beek (figuur 3.2, pijler 3). De heterogeniteit in het beeksysteem neemt hierdoor toe en er ontstaan meer geleidelijke overgan- gen van hoge naar lage dynamiek, waarmee weersextremen beter kunnen worden opgevangen (pijler 2). Het beeksysteem draagt door zijn fijnmazige netwerk van natuurlijke elemen- ten bij aan de ruimtelijke samenhang van de natuurgebieden. Een hoge dichtheid aan natuurlijke elementen in het cultuur- landschap zorgt ervoor dat het landschap meer doorlaatbaar wordt voor soorten. Dit helpt soorten om het verschuiven van hun geschikte klimaatzone te volgen en nieuwe gebieden te koloniseren (pijler 1).

Omdat stroomgebieden van beken vaak grensoverschrijdend zijn, heeft herstel van natuurlijke beken als gunstig nevenef- fect dat de ruimtelijke samenhang over de grenzen heen wordt verbeterd, bijvoorbeeld richting België en Duitsland (zie figuur 6.4).

Gebieden met potentie voor beekontwikkeling

Bron: Runhaar et al. (2005); bewerking PBL

Beeksystemen vormen een fijnmazig netwerk van natuurlijke groen-blauwe dooradering. De weergegeven poten- ties voor beekontwikkeling zijn indicaties op basis van huidige standplaatscondities en kunnen lokaal zijn onder- schat of overschat.

6.3.2 Multifunctioneel landgebruik rond natuurgebieden

De ontwikkeling van multifunctioneel landgebruik rondom natuurgebieden is een adaptatiemaatregel om de klimaatbe- stendigheid van de natuurgebieden te vergroten (Vos et al. 2006). Het gaat om zones die worden ontwikkeld ter verster- king van de EHS, en die daarnaast andere maatschappelijke diensten leveren door in te spelen op nieuwe economische dragers voor het platteland, zoals recreatie en zorg. Deze zones dienen als buffer tegen invloeden van buitenaf, waar- door de condities in de natuurgebieden verbeteren (zoge- naamde beïnvloedingsgebieden, Kuijpers-Linde et al. 2007). Daarnaast functioneren ze met hun groen-blauwe doorade- ring voor een deel van de soorten als aanvullend leefgebied naast de EHS (Grashof-Bokdam et al. 2009). De hoeveelheid geschikt leefgebied neemt toe, zonder dat uitbreiding van natuurgebieden nodig is. Deze extra draagkracht is gunstig voor het opvangen van weersextremen. De ontwikkeling van multifunctioneel landschap rondom de EHS is daarmee een alternatief voor aankoop.

6.3.3 Kansrijke gebieden voor multifunctionele adaptatie in Noord-Brabant

In de provincie Noord-Brabant is geanalyseerd waar zich kansen voordoen voor multifunctionele adaptatie (zie Agri- cola et al. 2010 voor de gehanteerde methode). Multifunctio- nele adaptatiegebieden versterken de functionele verbinding

tussen de EHS en het omringende landschap. Ze dragen bij aan het adaptief vermogen van de natuur en bevorderen de klimaatadaptatie van de waterhuishouding. Daarnaast bieden deze zones kansen voor de ontwikkeling van nieuwe inkom- stenbronnen voor het agrarische cultuurlandschap, zoals recreatie en zorgboerderijen.

De ontwikkeling van multifunctionele adaptatie vraagt om samenwerking tussen diverse grondeigenaren, bijvoorbeeld tussen een agrarische natuurvereniging, het waterschap, gemeenten en wegbeheerders. Een randvoorwaarde voor de omschakeling van reguliere agrarische bedrijven naar verbrede of multifunctionele bedrijven, is dat er een publieke vraag bestaat naar landschapsdiensten en dat een vergoe- dingsstelsel voor deze diensten wordt ontwikkeld, of dat er extra inkomsten worden gegenereerd via marktwerking. Behalve voedsel worden landschapsdiensten geproduceerd als watervasthouden, wateropvang, recreatieve kwaliteit, schone lucht, en zorg en diensten ten behoeve van de natuur: het verhogen van de ecologische draagkracht van de EHS en het verbeteren van de samenhang van de EHS.

In Noord-Brabant zijn veel mogelijkheden voor het ontwikke- len van multifunctionele adaptatie (figuur 6.5).

De Tungelroyse Beek krijgt weer de kans om door het landschap te meanderen. De oude loop is nog herkenbaar aan  de doorlopende, rechte begroeiing (foto: De Jong Luchtfotografie).

Regionale adaptatiestrategie 91

Blauwe diensten

Er bestaat behoefte aan waterberging bij extreme neerslag. Daarnaast heeft de provincie waterretentiegebieden gereser- veerd. In de bovenstroomse delen van Noord-Brabant (in het zuiden van de provincie) vormen beken de enige gebieden met bergingscapaciteit. De beeksystemen zijn dan ook dui- delijk herkenbaar op de kaart (zie figuur 6.5). De verwachte wateroverlast speelt het sterkst in de laaggelegen delen, langs de noordgrens van de provincie en in het gebied tussen Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Helmond en Oss.

Verbrede landbouw

Kenmerkend voor de landbouw in Noord-Brabant is het relatief grote aantal intensieve bedrijven. Zowel de (glas)- tuinbouw als intensieve veehouderij neemt in de provincie een belangrijke positie in. In economisch opzicht gaat het vaak ook om grote bedrijven die uitsluitend voor de wereld- markt produceren. In gebieden waar het aandeel intensieve bedrijven groot is, is weinig ruimte voor verbrede multifunc- tionele landbouw. Er is relatief veel potentie in gebieden met een flink aandeel kleinschalige bedrijven en bedrijven die nu al een verbrede bedrijfsvoering hebben (met recreatie, pro- ductverwerking, zorg, agrarisch natuurbeheer of biologische productiewijze als neventak).

Bron: Vogt et al. (2007); bewerking PBL

Omdat (deel)stroomgebieden vaak grensoverschrijdend zijn, biedt dit kansen voor internationale multifunctionele  klimaatadaptatie. 

Figuur 6.4 Internationale deelstroomgebieden van rivieren en beken

Rivieren Beken

Recreatieve diensten

De provincie Noord-Brabant kent een sterke mate van ver- stedelijking en een hoog inwoneraantal. In combinatie met de aanwezigheid van veel bos- en natuurgebied levert dit een grote vraag op naar recreatieve diensten. De recreatiedruk op het buitengebied van Noord-Brabant is bepaald op basis van verblijfsrecreatie en dagrecreatie.

Een landschap met een hoge mate van groen-blauwe door- adering biedt kansen voor recreatie. De gebieden tussen Eind- hoven, Tilburg en Den Bosch en de gebieden ten zuiden van Breda en Etten-Leur bieden mogelijkheden voor de ontwikke- ling van recreatieve en landschappelijke diensten. Daarnaast draagt groen-blauwe dooradering bij aan een klimaatbesten- dige natuur. Het vergroot de ruimtelijke samenhang tussen natuurgebieden en vormt een buffer tegen de gevolgen van klimaatextremen voor biodiversiteit.

In figuur 6.6 zijn de potenties voor de verschillende dien- sten samengevoegd tot één potentie voor multifunctionele adaptatie. Gebieden met een hoge potentie zijn het Groene Woud en het buitengebied onder Eindhoven. De band net ten noorden van de stedenrij Bergen op Zoom-Den Bosch komt ook als kansrijk naar voren. Daarnaast lijken een aantal gebie- den langs de Maas en de Merwede perspectiefrijk. Als minst kansrijk komen delen naar voren met een intensieve land- en

tuinbouw, zoals het gebied ten oosten van Uden, Veghel en het gebied ten zuiden van Breda tot aan de grens met België. In figuur 6.6 is eveneens te zien welke gebieden met potentie voor multifunctionele adaptatie binnen de zijtakken van de Europese klimaatcorridor bos en binnen de clusters van heide- gebieden vallen (zie hoofdstuk 5). Dit zijn de regio’s waar de multifunctionele adaptatie bij kan dragen aan de nationale adaptatiestrategie voor bos en hei, zonder dat hiervoor aankoop van nieuwe natuur nodig is. Dit levert een nadere prioritering vanuit natuuradaptatie op.

Bron: Agricola et al. (2010)

Figuur 6.5 Potentiële en aanwezige diensten in Noord-Brabant

Potentie voor blauwe diensten

Potentie voor waterberging Geen

Laag Midden Hoog

Potentie voor verbrede landbouw

Potentie voor recreatieve diensten Aanwezige recreatieve diensten

Actuele recreatiedruk Laag Midden Hoog Potentie voor recreatieve diensten

Geen Laag Midden Hoog

Potentie voor verbrede landbouw Geen

Laag Midden Hoog

Regionale adaptatiestrategie 93

Bron: Agricola et al. (2010)

Figuur 6.6 Potentie voor multifunctionele adaptatie in Noord-Brabant

Potentie op basis van standplaatscondities Laag

Midden Hoog Beken

Potentie voor beekontwikkeling Potentie voor multifunctionele adaptatie

Potentie voor multifunctionele adaptatie Laag

Midden Hoog

Zijtakken klimaatcorridor bos Clusters van heidegebieden

Consequenties voor natuurbeleid 95

Klimaatverandering heeft gevolgen voor het natuurbeleid. Enerzijds omdat bepaalde doelen op termijn misschien niet meer haalbaar zijn. Anderzijds omdat de natuur door haar grotere dynamiek minder voorspelbaar wordt en de effectivi- teit van beleid dan moeilijker is te meten. Om de consequen- ties van klimaatverandering voor het natuurbeleid in beeld te brengen, is het relevant te weten in hoeverre het huidige natuurbeleid voldoende ruimte biedt om het adaptief vermo- gen van ecosystemen te vergroten.

In dit hoofdstuk staan de volgende vragen centraal: ƒ Wat zijn de consequenties van klimaatverandering voor

het halen van de huidige doelstellingen binnen het natuur- beleid en welke aanpassingen vraagt dit ten opzichte van het huidige beleid? (paragraaf 7.1)

ƒ Wat betekent de voorgestelde adaptatiestrategie voor het beleid? (paragraaf 7.2)

ƒ Hoe past de adaptatiestrategie in de bredere maatschap- pelijke context en wat zijn vervolgstappen voor implemen- tatie? (paragraaf 7.3)

De invloed van klimaatverandering op het functioneren van ecosystemen is complex en gedeeltelijk onvoorspelbaar, omdat er nog vele bronnen van onzekerheid zijn en door het ontbreken van kennis. Onzeker is bijvoorbeeld in welk tempo en in welke richting de klimaatverandering zich voltrekt (hoe groot is bijvoorbeeld de kans op droge zomers?) en welke omvang de weerextremen zullen aannemen. Onzeker is ook hoe de maatschappij op klimaatverandering zal reageren. Welke invloed hebben adaptatiemaatregelen, gericht op bijvoorbeeld kustverdediging of landbouw, op de natuur? Welke keuzes worden bijvoorbeeld gemaakt om het land te beschermen tegen overstromingen en wat is de invloed van die keuzes op het functioneren van kustecosystemen? Het antwoord op deze vragen hangt niet alleen af van het adaptief vermogen van de natuur, maar zeker ook van de keuzes die politici en burgers maken. Ondanks de onzekerhe- den geven we in dit hoofdstuk een overzicht van mogelijke consequenties, opgaven en vervolgstappen voor het natuur- beleid. De opties worden verder uitgewerkt in de Natuurver-

kenning 2011. Meer integrale ruimtelijke strategieën worden uitgewerkt in de verkenning Klimaatbestendig Nederland, die in het najaar van 2010 zal verschijnen.