• No results found

Onpersoonlijk:

1. Gassen

Je bent de nachtportier in een ziekenhuis. Vanwege een ongeluk in het gebouw hiernaast zijn er dodelijke gassen aan het stijgen door het ventilatiesysteem van het ziekenhuis. In een bepaalde kamer van het ziekenhuis zijn vier patiënten. In een andere kamer is een enkele patiënt. Als je niks doet, zullen de gassen stijgen naar de kamer waar vier patiënten liggen en hun dood veroorzaken.

De enige manier om de dood van deze patiënten te voorkomen, is door een hendel over te halen waardoor de gassen langs de kamer met vier patiënten gaan. Als gevolg hiervan, zullen de gassen de kamer binnengaan waar de enkele patiënt zich bevindt en zijn dood veroorzaken.

Hoe acceptabel is het om de hendel over te halen om de vier patiënten te redden?

Compleet onacceptabel

Onacceptabel

Een beetje onacceptabel

Een beetje acceptabel

Acceptabel

Compleet acceptabel

Je bent aan het werken in de controlekamer van een mijn. Er is een ongeluk gebeurd en de mijn is aan het overstromen. Vijf mijnwerkers zijn aan het werk in een gang dat op het pad ligt van het stromende water en er is geen mogelijkheid voor hen om te ontsnappen: ze zullen verdrinken als het water bij ze aankomt. Eén mijnwerker is in een aparte gang die afgesloten is door een waterdichte deur en daarom veilig van het water.

De enige manier om de vijf mijnwerkers te redden is door de waterdichte deur vanaf jouw controlekamer te openen. Als je dit doet zal het water uit de gang die de vijf mijnwerkers inhoudt geleid worden. De ene mijnwerker in die kamer zal verdrinken, maar het water zal niet de gang met de vijf mijnwerkers in stromen en zij zullen leven.

Hoe acceptabel is het om op de knop drukken om de deur te openen om de vijf mijnwerkers te redden?

Compleet onacceptabel

Onacceptabel

Een beetje onacceptabel

Een beetje acceptabel

Acceptabel

Compleet acceptabel

3. Transportwagen

Je staat achter het stuur van een losgeslagen transportwagen die snel op een tweesprong in het spoor afrijdt. Op het spoor dat naar links uitstrekt is een groep van zes spoorwegwerkers. Op

het spoor dat naar rechts uitstrekt is een enkele spoorwegwerker. Als je niks doet zal de transportwagen verder op het linker spoor rijden, wat de dood van de zes spoorwegwerkers zal veroorzaken.

De enige manier om de dood van deze werkers te voorkomen is door op een knop te drukken op het instrumentenpaneel waardoor de transportwagen verder naar rechts zal rijden wat de dood van de enkele spoorwegwerker zal veroorzaken.

Hoe acceptabel is het om op de knop te drukken om de zes spoorwegwerkers te redden?

Compleet onacceptabel

Onacceptabel

Een beetje onacceptabel

Een beetje acceptabel

Acceptabel

Compleet acceptabel

Persoonlijk:

1. Motorboot

Je bestuurt een motorboot. Je merkt vier zwemmers op in ernstige problemen in de verte. Als je niet op topsnelheid naar ze toe vaart, zal je niet op tijd aankomen en zullen ze alle vier zeker sterven. Je hebt een passagier aan boord van de boot wat de boot te zwaar maakt om op topsnelheid te varen.

De enige manier om de zwemmers te redden is door snel de passagier van de boot af te duwen. De passagier kan niet zwemmen en zal verdrinken, maar de boot zal licht genoeg zijn om te varen op topsnelheid en alle vier verdrinkende zwemmers te redden.

Hoe acceptabel is het om de passagier van de boot te duwen om de vier zwemmers te redden?

Compleet onacceptabel

Onacceptabel

Een beetje onacceptabel

Een beetje acceptabel

Acceptabel

Compleet acceptabel

2. Vitaminen

Je bent een dokter die aan het vliegen is met een groep op een reis-expeditie. Jouw groep heeft een noodlanding moeten maken in de woestijn. Je bent enkele dagen weg van enige hulpmiddelen. De groep omvat jou (de enige persoon met medische kennis en vaardigheden), de piloot en een groep van vijf mensen met een zeldzame genetische ziekte: ze hebben een dodelijk vitaminetekort en moeten de vitamine ontvangen door supplementen bij hun dieet of ze zullen sterven. Er is genoeg water voor iedereen om te overleven, maar zonder vitamine zal de groep van vijf sterven voordat ze hulp kunnen bereiken. Normale menselijke nieren

bevatten grote hoeveelheden van de vitamine die ze nodig hebben. Je kan niet jouw eigen niet verwijderen of anderen leren om het bij jou te doen en de nieren van de mensen met de ziekte bevatten de vitamine niet.

De enige manier om de levens van de vijf mensen te redden is door één van de nieren van de piloot te verwijderen en te gebruiken als een bron van de vitamine. Hij zal sterven als je dit doet, maar de andere vijf mensen zullen gered zijn.

Hoe acceptabel is het om de nier van de piloot te verwijderen om de vijf mensen te redden?

Compleet onacceptabel

Onacceptabel

Een beetje onacceptabel

Een beetje acceptabel

Acceptabel

Compleet acceptabel

3. Aardbeving

Je bent een dokter op de intensive care unit van een ziekenhuis. Een aardbeving vindt plaats en je zit vast in een kamer met zeven ernstig zieke patiënten. Één patiënt zit aan de beademing en kan voor enkele dagen leven. De andere zes patiënten zullen sterven zonder onmiddellijke zorg van reddingsteams.

De enige manier voor jou om voor onmiddellijke hulp te signaleren van de reddingsteams, is door de patiënt aan de beademing te vermoorden, wat een alarmsysteem zal activeren tot ‘code rood’. Alleen een ‘code rood’ alarm zal de reddingsteams onmiddellijk aantrekken en de andere zes patiënten zullen leven. Als je de patiënt aan de beademing niet doodt, zullen de reddingsteams niet op tijd aankomen en de andere zes patiënten zullen doodgaan.

Hoe acceptabel is het om de patiënt aan de beademing vermoorden om de zes andere patiënten te redden?

Compleet onacceptabel

Onacceptabel

Een beetje onacceptabel

Een beetje acceptabel

Acceptabel

GERELATEERDE DOCUMENTEN