• No results found

Meer personen uit Midden- en Oost-Europa aan het werk in Nederland

Eind 2015 waren er 855.000 migranten in Nederland die afkomstig waren uit de (kandidaat-) lidstaten van de Europese Unie, liefst 40.000 meer dan eind 2013. In dezelfde periode steeg het aantal werknemers in Nederland dat afkomstig is uit Bulgarije van 3.000 naar 8.000 en het aantal

Roemeense werknemers groeide van 6.000 naar 13.000. (Sinds 2014 kunnen Bulgaren en Roemenen zonder vergunning in Nederland komen werken.) Ondanks de groei uit deze landen waren in 2015 verreweg de meeste buitenlandse werknemers - 156.000 - afkomstig uit Polen.

Ruim een derde (35 procent) van alle migranten kwam uit de Midden- en Oost-Europese lidstaten.

Voor het overgrote deel zijn dat Polen (205.000), op grote afstand gevolgd door Bulgaren (24.000) en Roemenen (22.000). Bijna drie kwart van de migranten uit Midden- en Oost-Europa had eind 2015 een baan als werknemer of als zelfstandige.

Let op: onbekend is hoeveel EU-migranten zonder werk in Nederland verblijven die niet zijn

ingeschreven. Doordat deze groep buiten beschouwing blijft, kan het percentage werkenden in deze analyse hoger uitvallen dan het in werkelijkheid is.

- Bron: CBS (2017, 3 februari): https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/05/meer-personen-uit-oost-europa-aan-het-werk-in-nederland

Verdubbeling aantal MOE-landers tussen 2007 en 2011

Het aantal ‘MOE-landers’ (migranten uit Midden- en Oost-Europa) is de afgelopen jaren fors toegenomen. Op 1 januari 2011 stonden bijna 200.000 personen uit één van deze landen in Nederland ingeschreven als inwoner of als werknemer, terwijl dit er in 2007 nog ongeveer 80.000 waren. In vijf jaar tijd is dit aantal dus meer dan verdubbeld. Meer dan twee derde van de

ingeschreven ‘MOE-landers’ is afkomstig uit Polen (136.000). Aangezien verondersteld wordt dat niet alle ‘MOE-landers’ ingeschreven zijn, ligt het daadwerkelijke aantal overigens waarschijnlijk hoger.

- Bron: Factsheet MOE-landers (2011). https://old.polonia.nl/wp-content/uploads/Factsheet-MOE-landers.pdf

Grote diversiteit tussen MOE-landers

Het gangbare beeld van Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland was lange tijd dat zij allemaal tijdelijk hier zijn om laagbetaald en vaak onzeker werk te doen, voornamelijk in de land- en tuinbouw en industrie. Dit eenzijdige beeld klopt slechts ten dele, zo blijkt uit meerdere onderzoeken naar Midden- en Oost-Europeanen in Nederland (o.a. Dagevos et al. 2011; Engbersen et al. 2011 en 2013; Van Ostaijen et al. 2014). Lang niet alle arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa passen in het stereotype beeld van de tijdelijke ‘MOE-landers’.

Bovengenoemde studies tonen dat er onder de categorie Midden- en Oost-Europeanen in Nederland veel meer diversiteit bestaat dan veelal wordt aangenomen: lang niet alle nieuwe Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten werken in de tuinbouw of doen ander ongeschoold werk en lang niet iedereen verblijft slechts tijdelijk in Nederland om hier te werken, want inmiddels is er ook een aanzienlijke (en toenemende) vestigingsmigratie vanuit Midden- en Oost-Europa in Nederland. Om aan deze diversiteit onder Midden- en Oost-Europese migranten in Nederland recht te doen,

onderscheiden Engbersen et al. (2011; 2013) vier typen Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland op basis van de mate waarin migranten gebonden zijn met Nederland als

bestemmingsland en anderzijds de mate waarin ze verbonden zijn met het herkomstland. Door beide dimensies op elkaar te leggen, kan een onderscheid gemaakt worden tussen vier patronen van arbeidsmigratie: circulaire migranten, vestigingsmigranten, transnationale migranten en footloose migranten (zie onderstaande figuur).

11 - Bron: Engbersen, G., Leerkes, A. S., Grabowska-Lusinska, I., Snel, E., en Burgers, J. (2013).

On the differential attachments of migrants from Central and Eastern Europe: a typology of labour migration. Journal of Ethnic and Migration Studies, 39(6): 1-23.

- Bron: Engbersen, G., Jansen, J., Faber, M., Leerkes, A. en Snel E. (2014) Migratiepatronen in dynamisch perspectief. Rotterdam: Erasmus Universiteit Rotterdam.

- Bron: Dagevos, J. (2011). Poolse migranten: De positie van Polen die vanaf 2004 in Nederland zijn komen wonen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.

Verschillen tussen Polen, Bulgaren en Roemenen op het gebied van migratie en huisvesting Veel Poolse migranten huren een huis via hun uitzendbureau, terwijl Bulgaren en Roemenen vooral huren in de particuliere sector. Voor de Poolse respondenten is werk en huisvesting nauw met elkaar verbonden; voor beide zaken zijn zij afhankelijk van hun werkgever. Het grootste aandeel

huiseigenaren vinden we bij de Roemeense respondenten. Voor de Roemeense en Bulgaarse migranten zijn persoonlijke contacten van groot belang bij het vinden van woonruimte; meer dan de helft van de Bulgaarse respondenten geeft aan woonruimte te hebben gevonden via vrienden of kennissen.

Een groot deel van alle drie de groepen respondenten woont in een huis met een gedeelde badkamer en keuken. Van de Poolse respondenten heeft 70% één of meerdere landgenoten anders dan familie of vrienden als huisgenoot. Voor de Roemenen is dit percentage 46%; 32% van de Roemenen woont samen met een partner. Voor de Bulgaren en Polen is dit respectievelijk 41% en 31%.

Zie onderstaande bron voor meer details.

- Bron: Engbersen, G., Ilies, M., Leerkes, A. S., Snel, E. en Van der Meij, R. (2011).

Arbeidsmigratie in vieren. Bulgaren en Roemenen vergeleken met Polen. Rotterdam:

Erasmus Universiteit Rotterdam.

MOE-landers niet gelijk verdeeld over Nederland

Het aandeel ‘MOE-landers' ligt over het algemeen beduidend hoger in land- en tuinbouwgebieden.

Van de Nederlandse gemeenten telt Den Haag met bijna 12.000 het hoogste aantal Poolse inwoners.

Ten opzichte van het totaal aantal inwoners van een gemeente is Zeewolde de koploper met 4,3%

Polen, gevolgd door Westland, Noordwijkerhout, Zundert en Maasdriel, met allemaal 3% of meer.

Nederland telt verder relatief veel Polen in Noord-Limburg, de kop van Noord-Holland, het Westland

12 en delen van Noord-Brabant. Naar verhouding wonen weinig Polen in grote delen van het oosten en

noorden van Nederland.

- Bron: Factsheet MOE-landers (2011): https://old.polonia.nl/wp-content/uploads/Factsheet-MOE-landers.pdf

- Bron: CBS (2016, 13 juni): https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/24/150-duizend-inwoners-van-poolse-herkomst

Arbeidsmigranten genieten slecht sociaal imago onder Nederlanders

Arbeidsmigranten genieten onder veel Nederlandse burgers een slecht sociaal imago.

Veelvoorkomende associaties met arbeidsmigranten zijn dat zij overlast veroorzaken, Nederlanders verdringen van de arbeidsmarkt en niet willen integreren. Ook op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten bestaat er weinig draagvlak onder burgers, vanwege hun angst voor overlast, het

‘not in my backyard-effect’ en het feit dat arbeidsmigranten voorrang zouden krijgen ten opzichte van inwoners uit de ‘eigen’ stad. Veel huisvestingsprojecten stuiten daardoor op weerstand waardoor nieuwe projecten lastig van de grond komen.

- Bron: Kennisplatform Integratie & Samenleving (2015). Poolse arbeidsmigranten in Nederland en hun behoefte aan informatie en hulp.

- Bron: Lupi, T. & Visser, A. (2016). Huisvesting arbeidsmigranten: een zorg van iedereen?!!

Evaluatie experimentenprogramma huisvesting EU- arbeidsmigranten.

13