• No results found

Mobiele (spelers) applicatie

In document Dungee (pagina 34-37)

De spelerapplicatie heeft als doel de gebruiker enkel de informatie te tonen die relevant is voor zijn karakter. Daarom is het eerst belangrijk om vast te stellen welke informatie een speler nodig heeft tijdens een sessie D&D.

• Een ‘combat character sheet’. Dit is een zeer versimpelde versie van een

character sheet waarop enkel informatie is te zien die relevant is tijdens

combat. Dit is over het algemeen alle informatie die je als speler nodig hebt over je karakter tijdens het spel.

• De aanvallen van je karakter. Deze gebruik je tijdens de gevechten die een groot deel van het spel uitmaken.

• De skills en feats van je karakter. Deze worden tijdens het spelen regelmatig gebruikt waardoor het prettig is deze informatie bij de hand te hebben. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die handig kunnen zijn als hiervoor ruimte kan worden gevonden in de applicatie:

• Een overzicht van de status van andere spelers. Denk hierbij aan de huidige gezondheid van je medespelers. Dit is een feature die ook wordt teruggevonden in bestaande oplossingen.

• Een overzicht van alle voorwerpen die je karakter momenteel bij zich draagt. Reken hieronder ook geld.

Figuur 9.1: Wireframes van de spelerapplicatie

Op het hierboven afgebeelde ontwerp is te zien hoe de spelerapplicatie van Dungee er tijdens de prototypefase uit zal zien.

Ter verheldering: dit ontwerp is gemaakt voor smartphones. Ieder deel tussen verticale strepen moet gezien worden als een apart scherm. Door deze schermen kan geswiped worden door de gebruiker. Op deze manier is alle informatie in de applicatie efficiënter te bereiken dan wanneer je één lange scrollende pagina zou hebben.

9.2.1

Startscherm

Als de gebruiker de applicatie binnenkomt begint hij op het tweede scherm van links (met de grote afbeelding). Op dit scherm is een afbeelding van zijn karakter te zien, tezamen met wat vitale informatie over het karakter die tijdens het spelen niet meer zo heel interessant is.

9.2.2

Party scherm

Het scherm links van het startscherm is het party scherm. Hierop staan avatars van alle op het moment meespelende personages. Naast een avatar zijn hier ook de huidige gezondheid alswel het aantal healing surges van het karakter te zien. Tot slot is te zien wat voor effecten momenteel actief zijn op elk van de karakters.

9.2.3

Hoofdscherm

Het middelste scherm op de wireframes is het hoofdscherm. Dit is het belang- rijkste scherm kwa informatievoorziening voor de gebruiker. Op dit scherm is allerhande informatie te vinden die vaak tijdens het spel moet worden geraad- pleegd. Daarnaast zijn er veel functionaliteiten in dit scherm geplaatst:

• Door op de gezondheidsbalk te klikken kan de gezondheid van de speler worden aangepast, alsook een healing surge worden gebruikt. Hierdoor wordt de berekening voor de hoeveelheid gezondheid die wordt hersteld automatisch gemaakt.

• Door op de initiativeknop te drukken (‘Init’ gelabeld in het ontwerp) wordt een initiative roll gemaakt voor de speler. (Een initiative roll wordt gebruikt om te zien wanneer je aan de beurt bent.)

• Het action point veld (‘AP’ gelabeld) toont het aantal actiepunten dat het karakter momenteel bezit. Daarnaast is het een knop waarmee de hoeveelheid actiepunten kan worden aangepast, zoals bij de gezondheidsbalk ook het geval is.

• De onderste tabel toont de ability scores van het karakter, alswel de modifier voor iedere ability (welke automatisch is uitgerekend). Door op een regel in de tabel te klikken wordt automatisch een ability roll gemaakt voor de betreffende ability.

Tot slot staan er bovenin het scherm twee statussen (‘paralyzed’ en ‘blinded’). Er staan hier enkel statussen wanneer het karakter er één of meerdere bezit. Als er geen status is waar het karakter van onder invloed is dan schuift de rest van de content op het scherm naar boven om het gat te dichten.

9.2.4

Powersscherm

Het tweede scherm van rechts is het powersscherm. Hierop zijn alle krachten van het karakter te vinden. In het prototype zal hier slechts één functionaliteit in zitten: door op een kracht te klikken wordt deze als ‘gebruikt’ gemarkeerd. Zo hoeft de speler niet zélf bij te houden welke krachten zijn karakter al gebruikt heeft tijdens een gevecht. In een uiteindelijke versie zou er de mogelijkheid kunnen zijn automatisch aanvalsworpen te maken, maar dat is wat te veel voor het eerste prototype.

9.2.5

Vaardighedenscherm

Het meest rechter scherm is het vaardighedenscherm. Hierop staan alle vaardig- heidsscores van het karakter alswel de feats die het karakter bezit.

De feats zijn puur informatief en hebben geen functionaliteit, maar de vaardighe- dentabel heeft (net als de ability tabel in het hoofdscherm) de mogelijkheid om automatisch een dobbelsteenworp te maken voor iedere vaardigheid. Door op een tabelrij te klikken wordt voor de betreffende vaardigheid een worp gemaakt waarvan de uitkomst aan de gebruiker wordt getoond.

9.2.6

Zoek- en dobbelsteeniconen

Op ieder scherm (behalve het startscherm) zijn onderaan het beeld twee icoontjes afgebeeld: een vergrootglas (zoeken) en een dobbelsteen1 (werpen). Deze iconen zijn half doorzichtig en vallen over de andere content op het scherm (er is daarom express geen knop onderaan een scherm geplaatst). De functionaliteit van deze iconen is respectievelijk het doorzoeken van de D&D regels en het werpen van een dobbelsteen. De zoekfunctionaliteit is in de applicatie terechtgekomen omdat uit het onderzoek bleek dat mensen regelmatig regels opzoeken tijdens het spelen. Omdat het zonde is om voor deze functie alleen een nieuw scherm aan te maken is besloten om hem via een icoontje op ieder scherm beschikbaar te maken. De mogelijkheid om een dobbelsteen te werpen kwam niet zozeer uit het onder- zoek, maar blijkt uit ervaring een vereiste functionaliteit. Regelmatig komt er een situatie in het spel voor waar zowel een vaardigheidsworp, aanvalsworp als een abilityworp niet van toepassing is, maar er wél een dobbelsteen geworpen

1In de gebruikte applicatie was geen dobbelsteenicoon beschikbaar. Vandaar dat er voor een alternatief icoon is gekozen.

moet worden. Via dit icoon is deze functionaliteit vanuit ieder scherm snel beschikbaar voor de gebruiker.

In document Dungee (pagina 34-37)