• No results found

Een goed woon- en leefklimaat wordt bereikt als er balans is tussen de milieubelastende en milieugevoelige activiteiten, er is als het ware een goede mix van wonen en werken. In dat kader dient beoordeeld te worden of er in de omgeving van het plangebied functies voorkomen die gehinderd kunnen worden door dit plan of waarvan het plan juist hinder ondervindt.

Met dit plan wordt geen nieuwe gevoelige functie mogelijk maakt. Wel wordt het bestaande bouwvlak in oostelijke, zuidelijke en westelijke en zuidelijke richting vergroot.

Het bestemmingsvlak “Wonen-1” zoals is vastgelegd in het geldende bestemmingsplan “De Streek”

blijft ongewijzigd in stand. Binnen dit bestemmingsvlak mag conform de geldende bouwregels een hoofgebouw binnen het bouwvlak en daarbij behorende aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen worden gebouwd. Deze aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mogen binnen het gehele bestemmingsvlak wonen mits meer dan 1 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw worden opgericht. De voornoemde aan- en uitbouwen mag conform het geldende bestemmingsplan “De Streek” gebruikt worden voor bewoning. Daarmee kan in feite op grond van het geldende bestemmingsplan “De Streek” reeds buiten het bouwblok voor bewoning bestemde bij het hoofdgebouw behorende aan- en uitbouwen worden als mede gevoelige functies worden, opgericht. Daarin komt met dit plan geen wijziging.

Met dit plan zal het bouwvlak ca 4 meter naar het westen worden vergroot en zal dus aan de westelijke zijde dichterbij bij de nabijgelegen agrarische bedrijven Gemeenteweg 324 en 353 komen te liggen. Tevens zal met dit plan het bouwvlak ca 4 meter naar het zuiden worden uitgebreid en zal daarmee aan de zuidelijke zijde dichter bij de Prins Mauritsschool, gevestigd op het op het perceel Gemeenteweg 326A, komen te liggen.

Verder zal met dit plan het bouwvlak ca 3 meter naar het oosten worden uitgebreid en zal daarmee dichter bij het agrarische bedrijf, gevestigd op het op het perceel Gemeenteweg 359-359A, komen te liggen.

De afstand van het vergrootte bouwvlak tot aan het bouwvlak van het agrarische bedrijf

Gemeenteweg 353 wordt met dit plan verkleind tot circa 47 meter. De afstand van het vergrootte bouwvlak tot aan het bouwvlak van het agrarische bedrijf Gemeenteweg 324 wordt met dit plan verkleind tot circa 60 meter. De afstand van het vergrootte bouwvlak tot aan het bouwvlak van de school Gemeenteweg 326a wordt met dit plan verkleind tot ca 36 meter. De afstand van het vergrootte bouwvlak tot aan het bouwvlak van het agrarische bedrijf Gemeenteweg 359 wordt met dit plan verkleind tot circa 7 meter.

Bedrijven en Milieuzonering

In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient hinder en gevaar te worden voorkomen. Dit

kan door voldoende afstand te houden tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en

gevoelige functies (zoals woningen). In de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' uitgegeven voor

de VNG staan uitgebreide lijsten met richtafstanden.

De Streek, wijzigingsplan NL.IMRO.0180.2112018008-VS01 Gemeenteweg 355 te Staphorst

Vastgesteld 29 januari 2019 pagina 13

De richtafstanden gelden voor een rustige woonwijk. In gemengd gebied mogen de in de handleiding vermelde afstanden met een stap worden verkleind. Aangezien het plangebied is gelegen in een bebouwingslint met een verwevenheid van verschillende functie en tevens is gelegen aan een doorgaande weg onderdeel van de hoofdverkeerstructuur binnen Staphorst, is in dezen sprake van een zogenaamd gemengd gebied. Hieronder worden de met een stap verkleinde richtafstanden benoemd.

De richtafstanden behoren te worden bepaald op basis van de maximale planologische situatie. In dezen is dan het bestaande bestemmingsvlak “Wonen-1” tot het bouwvlak van de nabij gelegen agrarische bedrijven en het bestemmingsvlak van niet agrarische bedrijven. De begrenzing van het bestemmingsvlak “Wonen” wordt met dit plan niet gewijzigd. Daarmee kunnen met dit plan omliggende bedrijven niet nader belemmerd worden in hun bedrijfsvoering.

Voor alle volledigheid en mede op basis van hetgeen gesteld wordt in de wijzigingsbevoegdheid in dezen. Daarbij wordt ingegaan op de wijzigingen waarop dit plan voorziet, namelijk het vergroten en deels verplaatsen van het bouwvlak.

Door dit plan komt het bouwvlak ter hoogte van Gemeenteweg 355 dichter op de volgende bedrijven te liggen:

- Gemeenteweg 353 veehouderij (rundvee en varkens) - Gemeenteweg 324 veehouderij (rundvee)

- Gemeenteweg 326a basisschool (geen actieve inrichting) - Gemeenteweg 359-359a veehouderij (rundvee)

Volgens de publicatie ‘Bedrijven en Milieuzonering’ dient tot een bedrijfsactiviteit gericht op het fokken en houden van rundvee (Sbi code 0141/2) een richtafstand van 50 m in acht te worden genomen. Deze afstand is gebaseerd op de grootste afstand bepaald op het aspect geur. De afstanden met betrekking tot stof, geluid en gevaar zijn bepaald op 10 respectievelijk 0 meter.

Volgens de publicatie ‘Bedrijven en Milieuzonering’ dient tot een bedrijfsactiviteit gericht op het fokken en houden van varkens (Sbi code 0146) een richtafstand van 100 m in acht te worden genomen. Deze afstand is gebaseerd op de grootste afstand bepaald op het aspect geur. De afstanden met betrekking tot stof, geluid en gevaar zijn bepaald op 10, 30 respectievelijk 0 meter.

Volgens de publicatie ‘Bedrijven en Milieuzonering’ dient tot scholen voor basis- en algemeen voortgezet onderwijs (Sbi code 852, 8531) een richtafstand van 10 m in acht te worden genomen.

Deze afstand is gebaseerd op de grootste afstand bepaald op het aspect geur. De afstanden met betrekking tot stof, geluid en gevaar zijn bepaald op 0 meter.

Hieronder een afweging betreffende de voornoemde twee agrarische bedrijven en school.

Gemeenteweg 353

De bestemming “Wonen-1” ter hoogte van Gemeenteweg 355 is gelegen op ca 35 meter van het bouwvlak van het gemengde bedrijf op het perceel Gemeenteweg 353. Het bestemmingsvlak

“wonen” ter hoogte van de noordelijk van het plangebied gelegen woning is op gelijke afstand tot het bedoelde agrarische bouwvlak gelegen.

Daarbij grenst het bouwvlak van het bedoelde agrarische bedrijf direct aan het bestemmingsvlak

“Wonen-1” gelegen aan de westzijde van dit agrarische bedrijf. Op grond van het geldende

bestemmingsplan “De Streek” wordt het agrarische bedrijf door omliggende woonpercelen reeds

belemmerd in de bedrijfsvoering. Daarin komt met dit plan geen wijziging.

De Streek, wijzigingsplan NL.IMRO.0180.2112018008-VS01 Gemeenteweg 355 te Staphorst

Vastgesteld 29 januari 2019 pagina 14

Daarnaast dient een ruimtelijk plan voorzien in een goed woon- en leefklimaat ter hoogte van de voorgenomen te herbouwen woning. Het vergrootte bouwvlak waarin dit plan voorziet komt 5 meter dichter op dit agrarische bedrijf te liggen. De afstand van het bouwvlak van het agrarische bedrijf en het met dit plan vergrootte bouwvlak is ca 50 meter. Daarmee wordt voldaan aan de

hinderafstanden betreffende de aspecten stof, geluid en gevaar. Tevens wordt betreffende het aspect geur voldaan betreffende het houden van rundvee. Echter wordt niet voldaan aan de hinderafstand betreffende het aspect Geur betreffende het houden van varkens. Op grond van rechtspraak mag onderbouwd worden afgeweken van de gestelde hinderrichtafstanden en

betreffende het aspect geur mag daarbij verwezen worden naar de Wet geurhinder en veehouderij.

In dezen wordt voldaan aan de Wet geurhinder en veehouderij (zie hieronder) en daarmee wordt met dit plan alsnog volstaan in een goed woon- en leefklimaat.

Gemeenteweg 324

De bestemming “Wonen-1” ter hoogte van Gemeenteweg 355 is gelegen op ca 60 meter van het bouwvlak van het agrarische bedrijf op het perceel Gemeenteweg 324. Ook dit bedrijf wordt reeds belemmerd door andere bestemmingsvlakken “Wonen-1”welke dichter op of direct grenzend aan het bouwvlak van het bedrijf zijn gelegen. Op grond van het geldende bestemmingsplan “De Streek”

wordt dit agrarische bedrijf door omliggende woonpercelen reeds belemmerd in de bedrijfsvoering.

Daarin komt met dit plan geen wijziging.

Ook hier is een afweging vereist betreffende een goed woon- en leefklimaat ter hoogte van de voorgenomen te herbouwen woning. Het vergrootte bouwvlak waarin dit plan voorziet komt 6,4 meter dichter op dit agrarische bedrijf te liggen. De afstand van het bouwvlak van het agrarische bedrijf en het met dit plan vergrootte bouwvlak is ca 60 meter. Daarmee wordt voldaan aan de hinderafstanden en daarmee wordt met dit plan volstaan in een goed woon- en leefklimaat.

Gemeenteweg 326A

Het bestemmingsvlak “Maatschappelijk” ten hoogte van De Prins Mauritsschool, gevestigd op het op het perceel Gemeenteweg 326A, is gelegen op de voornoemde afstand van 10 meter. Het vergrootte bouwvlak waarin dit plan voorzien is gelegen op meer dan 10 meter van het bedoelde

bestemmingsvlak “Maatschappelijk”. Daarmee wordt betreffende De Prins Mauritsschool voldaan aan de geldende (verkleinde) hinderrichtafstand.

Nu de voornoemde hinderrichtafstand is tevens te stellen dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat ter hoogte van de voorgenomen te herbouwen woning.

Gemeenteweg 359

De bestemming “Wonen-1” ter hoogte van Gemeenteweg 355 is gelegen op 0 meter van het bouwvlak van het agrarische bedrijf op het perceel Gemeenteweg 359. Bij een milieucontrole op 26 juli 2011 is geconstateerd dat ter plaatse geen bedrijfsmatige activiteiten meer worden uitgevoerd.

Nieuw vestiging van een agrarische bedrijfsvoering is planologisch gezien mogelijk, echter zal op grond van het activiteiten besluit dan wel de Wet geurhinder veehouderijen onmogelijk zijn vanwege de bestaande woning Gemeenteweg 355 en 357. De woning Gemeenteweg 357 is overigens reeds op kortere afstand van het bouwvlak ter hoogte van het perceel Gemeenteweg 359 gelegen, namelijk op ca 6 meter. Het met dit plan gewijzigde bouwvlak gelegen op ca 7 meter van bouwvlak van het perceel Gemeenteweg 359.

Op grond van het geldende bestemmingsplan “De Streek” wordt dit agrarische bedrijf door

omliggende woonpercelen reeds belemmerd in de bedrijfsvoering. Daarin komt met dit plan geen

wijziging.

De Streek, wijzigingsplan NL.IMRO.0180.2112018008-VS01 Gemeenteweg 355 te Staphorst

Vastgesteld 29 januari 2019 pagina 15

Ook hier is een afweging vereist betreffende een goed woon- en leefklimaat ter hoogte van de voorgenomen te herbouwen woning. Nu ter plaatse geen sprake is van een actieve bedrijfsvoering wordt met dit plan volstaan in een goed woon- en leefklimaat.

Wet geurhinder en veehouderij

De Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) is het toetsingskader voor de omgevingsvergunning milieu voor het aspect geurhinder van dierenverblijven van veehouderijen.

Op grond van Wet geurhinder en veehouderij is voor de diercategorie Melk- en kalfkoeien ouder dan 2 jaar, Zoogkoeien ouder dan 2 jaar, Vrouwelijk jongvee tot 2 jaar en Vleesstieren en overig vleesvee van 6 tot 24 maanden (roodvleesproductie) geen Geuremissiefactor vastgesteld. Dat houdt in dat er vaste afstanden van toepassing zijn.

Daarbij dient voor rundvee (behoudens intensieve veehouderij) een afstand van 100 meter tot een geurgevoelig object in acht te worden genomen. De minimumafstand geldt van de buitenzijde van het dierenverblijf tot de buitenzijde van het geurgevoelige object (gevel-tot-gevelafstand). Op grond van artikel 5 Wet geurhinder en veehouderij bedraagt de afstand van de buitenzijde van een

dierenverblijf tot de buitenzijde van een geurgevoelig object ten minste 50 meter indien het geurgevoelige object binnen de bebouwde kom is gelegen.

Gemeenteweg 353

Op deze locatie is een gemengde veehouderij gevestigd met een grondgebonden (melkvee) en intensieve tak (vleesstieren en varkens). Voor de inrichting is op 9 mei 1995 een

oprichtingsvergunning verleend en vervolgens is op 14 december 2010 een melding in het kader van het Besluit landbouw milieubeheer gedaan. Het bedrijf valt per 1 januari 2013 van rechtswege onder de werkingssfeer van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Op grond daarvan mag ter plaatse 49 melk- en kalfskoeien (A 1.100), 25 stuks vrouwelijk jongvee < 2 jaar (A 3.100), 18 vleeskalveren tot 8 mnd (A 4.100), 6 vleesstieren 8 – 24 mnd (A 6.100) en 7 vleesvarkens (D 3.100) worden gehouden.

Betreft de diercategorieën melk- en kalfskoeien, vrouwelijk jongvee < 2 jaar en fokstieren geldt een vaste afstand van 50 meter op grond van artikel 4 van de Verordening geurhinder en veehouderij 2016 (hierna geurverordening). Het meest dichtbijgelegen dierenverblijf waarin de voornoemde diercategorieën worden gehouden is gelegen op een afstand van ca 70 meter van het vergrootte bouwvlak. Daarmee wordt ruim voldaan aan de gestelde afstand van 50 meter.

Voor de diercategorieën vleeskalveren tot 8 mnd (A 4.100), 6 vleesstieren 8 – 24 mnd (A 6.100) en 7 vleesvarkens (D 3.100) is een geuremissiefactor vastgelegd. Dat houdt in dat op basis van het aantal dieren maal de emissie factor de geurbelasting wordt bepaald. Op grond van artikel 6

geurverordening mag de waarde voor geurbelasting binnen de bebouwde kom de maximale waarde voor de geurbelasting van een veehouderij op een geurgevoelig object 3 ouE/m³

(voorgrondbelasting) bedragen. Daaraan wordt ruim voldaan.

De dierenverblijven voor de varkens en stieren zijn gelegen in het achterhuis van de boerderij en de daaraan gebouwde aanbouwen, te midden van de inrichting. De bedoelde dierenverblijven zijn gesitueerd op ca 69 meter van het vergrootte bouwvlak.

Zoals reeds hiervoor is benoemd kan binnen het bestemmingsvlak Wonen-1 buiten het bouwvlak

aan- en uitbouwen geschikt voor bewoning worden opgericht. Met dit plan wordt het bestaande

bestemmingsvlak ‘Wonen-1’ niet gewijzigd. Daarmee kunnen binnen het geldende planologisch

regiem aan- en uitbouwen worden gebouwd waarmee de gevoelige functie op kortere afstand tot

een dierenverblijf kan komen te liggen.

De Streek, wijzigingsplan NL.IMRO.0180.2112018008-VS01 Gemeenteweg 355 te Staphorst

Vastgesteld 29 januari 2019 pagina 16

Op grond van het voornoemde blijkt dat de vergunde bedrijfsvoering van de inrichting Gemeenteweg 353 niet wordt belemmerd door dit plan.

Aangezien de bestaande (woon)bestemming van de gronden binnen het plangebied, de situering en

afstand tot de dierenverblijven binnen de inrichting Gemeenteweg 353, is ter plaatse van het

vergrootte bouwvlak sprake van een goed woon- en leefklimaat.