• No results found

Milieuvergunningen en VLAREM-dossiers VLAREM wetgeving

De aanvraag en aflevering gebeurt met behulp van een webapplicatie van de FOD Mobiliteit

Kelder 30 jaar Centrum Koningslo Peutie Houtem Totaal

B. Milieuvergunningen en VLAREM-dossiers VLAREM wetgeving

Juridische basis

- Decreet milieuvergunningen van 28 juni 1985.

- Besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de Milieuvergunningen (VLAREM I).

- Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II).

De dienst Leefomgeving geeft uitvoering aan deze wetgeving door:

 behandeling en advisering van klasse 1- milieuvergunningsaanvragen en deelname aan de provinciale milieuvergunningscommissie;

 behandeling en advisering van klasse 2- milieuvergunningsaanvragen en klasse 3-meldingen;

 toezicht op de naleving van de milieuvoorwaarden (VLAREM II) door klasse 2- en klasse 3- bedrijven (in functie van klachtenbehandeling);

 samenwerking met de afdeling Milieuinspectie van LNE voor het toezicht over de klasse 1-bedrijven;

 klachtenonderzoek.

Klachtenonderzoek

Klachten geven een beeld van hoe de burger reageert op de toestand van het milieu in zijn omgeving. In Vilvoorde is er in de loop der jaren een wijziging opgetreden in het belang dat aan een bepaald

milieuaspect geschonken wordt. Klachten met betrekking tot de klassieke verstoringen – geluid-, geur-, stof-, rook- en lichthinder – die lokaal een direct effect hebben, daalt.

Deze wijzigingen kunnen vanuit verschillende invalshoeken worden geïnterpreteerd. Enerzijds door de blijvende inspanningen van hinderproducerende bedrijven waardoor er een duidelijke verbetering merkbaar is. Anderzijds daalt en blijft de industrialisering van Vilvoorde dalen. Hierdoor zijn er minder hinderproducerende bedrijven in Vilvoorde.

De algemene doelstellingen naar hinderpreventie en hinderaanpak van de stad Vilvoorde kunnen als volgt geformuleerd worden:

 Bevordering van de standaardisatie bij de aanpak van hinderproblemen.

 Stimuleren van verantwoord gedrag van haar burgers door doelgerichte sensibilisatiecampagnes in verband met de bestrijding van milieuhinder.

 Het stimuleren van een efficiënt en effectief optreden bij vaststelling van een acuut geval van milieuhinder.

 Het verhinderen van verdere toename van hindertoestanden.

 Het preventief opsporen en saneren van hinderlijke situaties, gekoppeld aan een doelgerichte opvolging.

De toegankelijkheid om een klacht in te dienen is enorm vergroot. Het is zeer eenvoudig om een probleemsituatie door te geven aan de dienst Leefomgeving via de telefoon, schriftelijk (per brief of e-mail), KSM E-loket (op grafiek als andere en website) of via de stadswachten en wijkmanagers. Deze drempelverlaging kan mogelijk de oorzaak zijn van het grote aantal klachten. De bevolking merkt ook dat er op korte termijn een oplossing voor de klachten gezocht wordt. Vanuit de bevolking komt er dan ook vaak een positieve respons op de snelle afhandeling van klachten. Binnen het stadsbestuur is er bepaald dat alle klachten binnen de 30 dagen behandeld moeten worden (behandeld betekent niet noodzakelijk dat ze binnen 30 dagen afgehandeld zijn, er dient wel binnen deze termijn een feedback naar de klager te zijn).

In de stadskrant werd in de middenkatern duidelijk vermeld dat er een centraal meldpunt is voor milieuklachten. Tijdens de kantooruren is dit de dienst Leefomgeving en buiten de kantooruren is het de lokale politie Vilvoorde-Machelen die instaat voor de bemanning van het centraal meldpunt. Er is een samenwerkingsprotocol tussen de lokale politie Vilvoorde-Machelen en de dienst Leefomgeving. Alle milieuklachten die binnenkomen bij de lokale politie Vilvoorde-Machelen worden aan de dienst Leefomgeving bezorgd.

Grafiek 1: aantal klachten per communicatiemiddel

Opvallend is wel dat er zeer veel klachten zijn met betrekking tot verwaarlozing van private terreinen en voetpaden en de aanwezigheid van zwerfvuil en sluikstorten in de straat. Niettegenstaande dat hier door het stadsbestuur specifieke acties voor opgezet zijn. Dus niet zozeer de milieukwaliteit wordt aangeklaagd. Inwoners klagen vooral over hun leefomgeving en de netheid van de stad.

Grafiek 2: evolutie van de klachten in Vilvoorde

Het aantal klachten rond zwerfvuil en verwaarloosde terreinen blijft hoog. Dit kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. Door enerzijds de acties die de stad organiseert is de drempel om een klacht in te dienen zo laag dat de burgers zeer snel hun ergernis uiten. De meeste van deze klachten worden ook vrij snel afgehandeld. Er is meteen resultaat zichtbaar. Anderzijds is er nog een heleboel werk voor de boeg en zien een aantal mensen weinig verbetering. Het wijzigen van de mentaliteit van de mensen tot

„afval hoort in de vuilnisbak‟ en „ik ben verantwoordelijk voor het onderhoud van mijn terrein en voetpad‟

is een proces dat tijd in beslag neemt. Er is wel een duidelijke vermindering in het aantal klachten voor zwerfvuil. De actie “Proper Vilvoorde” lijkt zijn vruchten af te werpen. Het systematisch vegen van de straten, de afvalprikkers van de stad bewijzen hun effect.

Een hulpmiddel om de mensen hun mentaliteit naar „afval hoort in de vuilbak‟ sneller laten te wijzigen is het gebruik van gemeentelijke administratieve sancties. De gemeentelijke administratieve sanctie is een hulpmiddel, geen wondermiddel. Er blijven personen waarbij geen enkele maatregel hun mentaliteit zal wijzigen. In 2011 zijn er 69 gemeentelijke administratieve sancties opgemaakt voor verwaarloosde voetpaden en gronden. Er werden 13 gemeentelijke administratieve sancties opgesteld voor mensen die hun sigarettenpeuk, papiertje van snoep, … op de grond wierpen en niet in de vuilbak gooiden.

Grafiek 3: aantal klachten per categorie

Met betrekking tot geluid en geur werden weinig klachten geregistreerd. Voor licht, luchtkwaliteit en waterkwaliteit werden dit jaar geen klachten geregistreerd. Dit neemt niet weg dat mag gesteld worden dat de hinder niet meer aanwezig is. De hinder is voornamelijk afkomstig van industrie, werkzaamheden, horeca, verkeer en buren.

Sommige klachten hebben een aantal verschillende klagers. Deze klachten werden niet als afzonderlijke klachten bekeken maar als één klacht. Alle klagers werden ingelicht over de genomen maatregelen.

Grafiek 4: aantal geluidsklachten per aard

Het aantal geluidsklachten blijft vrij beperkt. De klachten die vallen onder “andere” en “overige” zijn afkomstig van generatoren, koelgroepen, afzuiging, hinder door de Moskee, hinder door avondwinkel.

Bijna alle klachten zijn door bemiddeling op te lossen. In het geval dat dit niet mogelijk is, wordt er overgegaan tot metingen, aanmaning en in laatste instantie een proces-verbaal. In uiterste gevallen wordt een oplossing afgedwongen met behulp van sanctiemaatregelen (sluitingsuur, sluiting, …).

In 2011 werden 78 gemeentelijke administratieve sancties opgelegd voor geluidshinder en nachtlawaai.

De meeste klachten (43) waren afkomstig van auto‟s waarbij het geluid van de muziek het normale achtergrondgeluid ruimschoots overtreft (rijdende discotheken) en waartegen de lokale politie Vilvoorde-Machelen proactief optreedt. Deze overtredingen zijn dus niet mee opgenomen in het aantal klachten. Er werden ook gemeentelijke administratieve sancties opgemaakt voor geluidsoverlast ‟s nachts (buren, jongeren, radio‟s, …) en geluidsoverlast van dieren. In eerste instantie werd er gevraagd om de overlast te stoppen, indien dit niet hielp werd er een proces-verbaal opgemaakt.

Op vlak van geurhinder is er een verbetering in vergelijking met een aantal jaren geleden. Dit kan in hoofdzaak verklaard worden door de saneringsmaatregelen die genomen werden bij twee belangrijke hinderbronnen, namelijk de compostering INDAVER Grimbergen (ondertussen werd de GFT compostering in deze installatie stopgezet en is er enkel nog groencompostering, overslag van restafval en GFT) en de gelatinefabriek Tessenderlo Chemie te Vilvoorde. Wanneer er geurklachten komen tegen deze bedrijven wordt er samen met het bedrijf naar een oplossing gezocht.

Er werden dit jaar geen klachten voor het verbranden van afval ontvangen. Het repressief beleid ten opzichte van de verbranding van afval is mogelijk een reden hiervoor. In 2011 werd 1 gemeentelijke administratieve sancties opgelegd voor het verbranden van afvalstoffen.

Grafiek 5: aantal klachten lucht per aard

Behandeling milieuvergunningsaanvragen Overzichtstabel:

VLAREM Aard aanvraag

Beslissing genomen door

Minister Best.Dep. College Totaal

2010 2011 2010 2011 2010 2011 2010 2011 Akteverlening (klasse

3)

25 25

Nieuwe inrichting 5 8 13

Hernieuwen vergunning

2 4 6

Verandering 3 5 8

Totaal 5 10 37 52

Aantal openbare onderzoeken voor inrichtingen van:

klasse 1: 3 klasse 2: 12 Aantal dossiers met bezwaren:

klasse 1: 1 klasse 2: 1

Adviezen uitgebracht door het college van burgemeester en schepenen met betrekking tot klasse 1- of klasse 2- milieuvergunningsaanvragen :

gunstig: 5 ongunstig: 0 voorwaardelijk gunstig: 0 Klasse 2 - vergunningen :

toegestaan: 10 geweigerd: 2 Aantal beroepen :

klasse 1: 0 klasse 2: 1

Aantal beroepen bij de raad van state ingeleid: 0.

Vordering bij de rechtbank van eerste aanleg op basis van de wet van 12 januari 1993 inzake de bescherming van het leefmilieu: 0.

- Toezichthoudend personeel

Het diensthoofd, Pascale Fraipont, en de milieuambtenaar, Andy De Baerdemaeker, werden door het college van burgemeester en schepenen op 19 april 2010 aangesteld als toezichthouders voor het uitoefenen van de toezichtsopdrachten bepaald in artikel 34 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 inzake milieubeleid, zoals nadien gewijzigd.

Krachtens artikel 15 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 2005 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid werd op 6 september 2010 aan Pascale Fraipont en Andy De Baerdemaeker het bekwaamheidsbewijs voor toezichthouder verleend (inclusief de legitimatiekaart).

Het toezicht op overtredingen van natuurvergunningen gebeurt door de dienst Groenvoorziening in samenwerking met de lokale politie Vilvoorde-Machelen.

De toezichtstaken werden uitgevoerd in functie van:

- de klachtenbehandeling;

- inspectie van bedrijven in het kader van milieuvergunningsaanvragen: waar vastgesteld werd dat milieuvoorwaarden niet werden nageleefd, werden de vereiste aanmaningen gegeven; via de milieuvergunning kunnen langs deze weg ook saneringen worden afgedwongen door het opleggen van bijzondere voorwaarden.

Ambtshalve controle bedrijven:

- controle van klasse 2- en 3- bedrijven;

- belangrijkste aandachtspunten:

- correcte naam van het bedrijf + maatschappelijke zetel + contactgegevens;

- duidelijk maken aan de exploitant dat elke naamsverandering, overname, stopzetting of wijziging van VLAREM-rubrieken dient doorgegeven;

- korte rondleiding door het bedrijf met controle van de volledigheid van de milieuvergunning of melding;

- controle van de vergunningsvoorwaarden.

In 2011 werd 24 pro-actieve en 6 reactieve controles uitgevoerd in bedrijven. Dit leidde tot 21 aanmaningen om zich in regel te stellen.

Het diensthoofd en de milieuambtenaar kunnen vaststellingen doen van overtredingen op het politiereglement in uitvoering van de wet op de gemeentelijke administratieve sancties.

Voor klasse 1-bedrijven wordt samengewerkt met de afdeling Milieu-inspectie. Saneringsmaatregelen, vastgesteld door deze afdeling, worden door de milieuambtenaar opgevolgd.

- Vergunningen

In 2011 werden geen vergunningsaanvragen ingediend voor gebruik van ioniserende stralingen en springstoffen. De vergunning voor grondwaterwinning of bronbemaling werd geïntegreerd in de Vlarem-wetgeving.

- Bodemsaneringsdossiers

BODEMSANERINGSPROJECTEN Adviezen college

Gunstig Voorwaardelijk gunstig Ongunstig

2 0 0

- Conformverklaring bodemsaneringsdossiers BODEMSANERINGSPROJECTEN Conformverklaring

Bofas

Van der Sluys Group Belgium

C. Algemeen

In 2011 werd opnieuw ingetekend op de Samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse Overheid voor de periode 2008-2013. Er werd geopteerd om het basis- en onderscheidingsniveau te realiseren. In uitvoering van deze overeenkomst heeft het stadsbestuur zich geëngageerd om verder werk te maken van een geïntegreerd milieubeleid voor de thema‟s milieuverantwoord productgebruik, afvalstoffen, water, bodem, hinder, mobiliteit, energie, natuur en duurzame ontwikkeling. Over de evaluatie van de uitvoering in 2011 zal het Vlaamse Gewest tegen november 2012 een evaluatierapport overmaken.

Een overzicht van de realisaties en actiepunten in het kader van deze samenwerkingsovereenkomst, is opgenomen in het Milieujaarprogramma 2011.

D. Milieuraad