• No results found

De aanvraag en aflevering gebeurt met behulp van een webapplicatie van de FOD Mobiliteit

LOKALE POLITIE VILVOORDE-MACHELEN

C. Feesten 1. Jaarmarkt

In het centrum van Vilvoorde vierden we op maandag 16 mei 2011 de 149ste editie van de landbouwprijskamp die de stad in 1853, precies 157 jaar geleden, voor het eerst organiseerde. Op deze jaarmarkt vond je honderden dieren en talrijke prijskampen. Het Brabants trekpaard bleef de grote blikvanger. De wedstrijden startten om 09.30 uur en duurden ongeveer tot 15.00 uur.

2. Autovrije Zondag

Op zondag 18 september 2011 werd de feestelijke tiende editie van de Autovrije Zondag georganiseerd.

Het startschot werd gegeven om 11.00 uur met een sponsorloop. De opbrengst van deze sponsorloop is ten voordele van de organisatie van het kerstfeest voor alleenstaande Vilvoordse senioren op 25 december 2011.

De fiets stond die dag centraal. Op de Rooseveltlaan (Franklin) vond je een stand van de Fietsersbond.

Zij gaven meer uitleg over wat hun organisatie doet en werven uiteraard leden.

De dienst Preventie voorzag een demostand met informatie over goede en minder goede fietssloten. Je kon er ook terecht om je fiets te laten graveren of labellen.

Fietsvoorde verkocht veilige fietssloten en ander klein materiaal. Zij organiseerden gratis workshops, waar werd uitgelegd hoe je een binnenband repareert en makkelijk andere kleine herstelling kon uitvoeren.

Er was een plaats beschikbaar waar iedereen die wou zijn eigen persoonlijke fiets kon verkopen tussen 13.00 en 18.00 uur.

Kinderen die nog met steunwieltjes fietsen, konden in aanwezigheid van de ouders een korte intensieve opleiding „Kijk ik Fiets‟ krijgen om zonder steunwieltjes te leren rijden.

De Fietsersbond organiseerde de workshop “Fiets(je) vaardig” waarbij kinderen vaardigheden oefenden die ze in het echte verkeer goed zullen kunnen gebruiken!

Er reden drie fietstaxi‟s rond in de autovrije zone.

KWB Sint Jozef Far-West en PASAR organiseerden een fietszoektocht in Vilvoorde waarbij gedeeltelijk het fietsknopennetwerk gevolgd kon worden en waarbij onderweg enkele vragen opgelost moesten worden.

Powergrid – een fietshandelaar uit Geel – leende in samenwerking met de stad Vilvoorde aan een voordelig tarief van 15 euro per fiets een elektrische fiets uit.

De Brabantse Kouters promootten met een infostand fietstoerisme in eigen streek.

De 11.11.11 verdeelde fietsplaatjes met de tekst „WEER EEN AUTO MINDER‟.

De ritjes met paard en kar vertrokken op de Rooseveltlaan (Franklin) om het half uur tussen 12.00 en 17.30 uur.

Café Combinne organiseerde een praatcafé in een dubbeldekkerbus.

De Vilvoordse Adviesraad Gehandicapten (VAG) wenste op deze dag ook de aandacht te vestigen op een aantal dagdagelijkse problemen waarmee andersvaliden in aanraking komen. Er stond een braillebox waar iedereen braille kan proberen te lezen, er was gelegenheid tot het raden van munten, geblinddoekt een appel schillen, geblinddoekt een veter in een schoen stoppen en knopen en een rolstoel- en blindenstokparcours kon uitgeprobeerd worden.

3. Onthaaldag nieuwe inwoners

Op zaterdag 7 mei 2011 vond het jaarlijkse onthaal voor nieuwe inwoners plaats in cc Het Bolwerk.

Het programma zag er als volgt uit:

- 11.00 uur: onthaal in het groot auditorium;

- 11.15 uur: verwelkoming door de burgemeester en voorstelling van het college van burgemeester en schepenen;

- 11.30 uur: presentatie van de stadsdiensten en korte presentatie Vilvoorde;

- 12.00 uur: - drankje en hapje aangeboden in het BoBar met gelegenheid tot contact met de leden van het college van burgemeester en schepenen;

- infostand met folders over de stadsdiensten.

4. Sint

De Actieve Vilvoordse Handelaars en de Verenigde Handelaars Leuvensestraat ontvingen in samenwerking met de stad Vilvoorde de Sint.

Op zaterdag 19 november 2011 om 10.00 uur kwamen de Sint en zijn zwarte pieten met een schip aan de Steenkaai toe.

De stad organiseerde een tekenwedstrijd in samenwerking met Ring-TV. De winnaars konden mee aan boord van het schip van de Sint.

Bij aankomst was er animatie voorzien door pieten-dj‟s, animatoren, een ballonnenclown een een rare vogel op stelten. Daarna ontving de Sint honderden kinderen in het stadhuis. Na de middag trok hij met paard en koets door het centrum van Vilvoorde.

5. Eindejaar

Sinds enkele jaren slaan het stadsbestuur en de handelsverenigingen de handen in elkaar om het centrum van Vilvoorde in een feestelijk kleedje te steken tijdens de eindejaarsfeesten.

Ijspiste

Na het succes van de vorige jaren werd opnieuw een ijspiste naar de Grote Markt gebracht. De organisatie lag voor de eerste keer volledig in handen van de stad Vilvoorde.

De ijspiste was geopend van woensdag 21 december 2011 tot en met zondag 8 januari 2012, telkens van 11.00 tot 21.00 uur, met uitzondering van:

 21 december 2011 (vanaf 18.00 uur: officiële opening),

 24 december 2011: van 11.00 tot 18.00 uur,

 31 december 2011: van 11.00 tot 18.00 uur,

 8 januari 2012: van 11.00 tot 13.00 uur.

De ijspiste mat 15 bij 30 meter en stond in het midden van de Grote Markt. De horecazaken op de Grote Markt bouwden eveneens een winterterras uit.

Kerstshopping

Tijdens het weekend van 17 en 18 december 2011 organiseerden de Vilvoordse Handelaars in samenwerking met stad Vilvoorde een kerstshoppingweekend.

Op zaterdag 17 december 2011 kon je kerstshoppen van 10.00 tot 18.00 uur. Op zondag 18 december 2011 werd van 13 tot 18 uur de Leuvensestraat en de Nowélei (Jean Baptiste) autovrij gemaakt zodat je ten volle kon shoppen. De handelaars en de stad zorgden voor animatie. Muziekgroepjes liepen rond in het handelscentrum en zorgden voor de nodige sfeer.

De meeste handelaars van de Nowélei (Jean Baptiste), Guldenschaapstraat, Grote Markt, Lange Molensstraat, Vlaanderenstraat en Mechelsestraat openden zondag hun handelszaken.

Tijdens het hele kerstshoppingweekend waren er hap- en tapstandjes in de winkelstraten.

Nieuwjaarsreceptie voor alle Vilvoordenaars

Het college van burgemeester en schepenen nodigde alle inwoners van Vilvoorde uit om samen het nieuwe jaar in te zetten met een drankje en muziek op zondag 8 januari 2012 van 11.00 tot 13.00 uur op de Grote Markt. Jeugdhuis Tobit zorgde voor de bediening. Twee muziekgroepjes zorgden voor de ambiance en bezoekers konden nog eens gratis schaatsen op de ijspiste. Een kinderijshockeyteam zorgde voor een gratis demonstratie van een match.

VTM-Kzoom Kerstparade

De Kerstparade vierde in 2011 tussen Kerst en Nieuw zijn tiende editie. De feeërieke kerststoet deed dit jaar 2 steden aan, waaronder Vilvoorde op woensdag 28 december 2011.

De Kerstparade bracht dit jaar voor het eerst een thema: het verhaal van de IJskoningin, uitgebeeld in diverse taferelen en praalwagens. In dit sprookje ontdekten kids en hun familie hoe de IJskoningin het werk van de Kerstman danig in het gedrang brengt. Ze sprak een vloek over hem uit waardoor hij bevroren raakte en de pakjes niet tijdig hun bestemming dreigden te bereiken. Gelukkig waren er nog de elfjes die - samen met de bezoekers van de Kerstparade – probeerden om de warmte terug te toveren en de Kerstman te ontdooien zodat het een Kerst werd zonder weerga… De parade telde 21 taferelen met prachtig versierde praalwagens, leuke kerstfiguren, elfjes, sneeuwpoppen, de Kerstman, sprookjesachtige verlichting, enkele bekende tv-figuren en uiteraard enkele leuke give-aways voor de toeschouwers.

Het parcours was: Rooseveltlaan (Franklin) – Campionlei (Ferdinand) – Leuvensestraat – Bergstraat – Lange Molensstraat – Vlaanderenstraat – Mechelsestraat – Kolveniersstraat.

D. Herdenkingsplechtigheden

11 november 2011: Herdenking Wapenstilstand

Jaarlijks organiseren de vaderlandslievende verenigingen in samenwerking met de stad Vilvoorde plechtigheden ter herdenking van de Slag van Houtem en van Wapenstilstand. In overleg werd

afgesproken dat beide herdenkingen steeds zullen plaatsvinden op Wapenstilstand, waarbij jaarlijks de locatie van misviering en receptie afgewisseld zullen worden. Het programma zag er als volgt uit:

- 08.45 uur Bloemenhulde en Last Post aan de gedenksteen van het stadhuis.

- 08.50 uur Vertrek bus aan het stadhuis (Lange Molensstraat).

- 09.00 uur Bloemenhulde en Last Post kerkhof Koningslo.

- 09.25 uur Bloemenhulde en Last Post op het ereplein en aan de gedenksteen op het kerkhof Centrum (ingang Abeelstraat).

- 10.00 uur Mis kerk Peutie.

- 10.45 uur Vorming en start stoet Peutie aan de kerk.

- 10.55 uur Bloemenhulde en vaderlandslied aan de gedenksteen in Peutie.

- 11.05 uur Vertrek stoet naar kerkhof Peutie.

- 11.15 uur Bloemenhulde en vaderlandslied aan de graven op kerkhof Peutie.

- 11.25 uur Vertrek bus naar Houtem.

- 11.45 uur Plechtigheid gedenksteen Houtem Haesendonckstraat.

- 11.55 uur Start optocht te voet naar kerkhof Houtem.

- 12.10 uur Plechtigheid kerkhof Houtem.

- 12.30 uur Receptie in de stedelijke basisschool Houtem in de Karel Trekelsstraat.

- 13.00 uur Bus vertrekt terug naar de Grote Markt.

2 . 1 0 . 6 . B I B L I O T H E E K V I L V O O R D E A. Raad van bestuur

De raad van bestuur is samengesteld uit:

Afgevaardigden van de inrichtende overheid Monique Grillet (GROEN!);

Nathalie Laquière (Open Vld);

Marie-Joséphe Leonard (F.D.F. – PS);

Johan Serkeyn (sp.a+VlaamsOnafhankelijken);

Marc Van Asch (CD&V – N-VA);

Karel Vanden Wyngaerd (CD&V – N-VA);

Gilbert Wynants (Vlaams Belang).

Frans Ramael (Humanistisch Vrijzinnig Verbond);

Elke Van Calsteren (A. Vermeylenfonds);

François Van Lysebetten (Oudervereniging voor de Moraal).

B. Algemene informatie

Openingsuren: maandag 14.00 – 19.00 uur.

dinsdag 14.00 – 17.00 uur.

In de wijkcentra van Houtem, Koningslo en Peutie kunnen bibliotheekmaterialen van de hoofdbibliotheek worden aangevraagd.

2.2. Klaspakketten

In 2011 leende de Bibliotheek Vilvoorde 174 boekenpakketten uit aan scholen, die buiten het stadscentrum zijn gelegen.

2.3. Bibliotheek aan huis

Maandelijks wordt een pakket met bibliotheekmaterialen aan huis gebracht bij inwoners, die zich niet naar de hoofdbibliotheek kunnen verplaatsen. Einde 2011 maakten 9 personen gebruik van deze dienstverlening.

C. Werkingsresultaten 1. Collecties

In 2011 verwierf de Bibliotheek Vilvoorde 7 071 gedrukte materialen: 2 023 jeugdboeken, 2 219 romans en 2 829 informatieve boeken voor volwassenen.