• No results found

Bundles zorgt ervoor dat apparaten met een lagere milieudruk per wasbeurt betaalbaarder worden voor een groter klantensegment. Hierdoor kan de samenleving grondstoffen bespa- ren in zowel de productie- als gebruiksfase (zoals water, energie en wasmiddel).

Deze besparing in de gebruiksfase begint bij het gedrag van de gebruiker. Door inzicht te verschaffen en soms slimme prikkels in te zetten wordt het gebruik geoptimaliseerd:

 Stimulering van gebruik automatische dosering van wasmiddel  Drempelverlaging voor gebruik energiezuinige apparaten

 Stimulering van slimme belading, dosering en programmakeuze door inzicht in ver- bruik en kosten en tips voor gebruik via de Was-App

Hoe groot de milieuwinst daadwerkelijk gaat worden hangt af van de snelheid waarmee de hele keten aangepast wordt op het circulaire model. Wassen zonder afval (materialen, CO2) is het uiteindelijke doel. Maar ook op dit moment wordt, volgens Bundles, een milieuwinst gerealiseerd met een gemiddelde waarde van 40 euro per jaar: per jaar bespaart een consu- ment gemiddeld 2000 liter water, 75 kWh elektriciteit en tot 30% wasmiddel. Daarnaast be- landen er volgens Bundles minder apparaten bij het afval, omdat er zeker half zoveel

apparaten nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid schone was. Miele apparaten gaan twee keer zo lang mee als een gemiddelde wasmachine.

Onderstaande figuur geeft weer welke veranderingen op kunnen treden in de productketen van de wasmachine door te betalen voor gebruik.

Zoals hierboven toegelicht biedt het model allerlei prikkels voor besparing voor de consu- ment. Op dit moment is nog geen prikkel te zien voor de producenten van apparaten en con- sumptiegoederen (zoals wasmiddel). Miele wordt bijvoorbeeld (nog) niet aangezet om nog betere wasmachines te ontwikkelen door het nieuwe businessmodel van Bundles, omdat ze nog evenveel verdienen op de traditionele markt. Ook is er nog geen financiële prikkel te zien voor Miele om wasmachines meer circulair te ontwerpen en bijvoorbeeld modulair(der) op te bouwen. Bovendien is Miele (nog) niet bereid om wasmachines terug te nemen en om componenten opnieuw in te zetten. In de praktijk vinden refurbishment en remanufacturing door Miele dus nog niet of nauwelijks plaats.

Op het gebied van onderhoud en reparatie (dat wil zeggen het blijven presteren van het ap- paraat) ligt de verantwoordelijkheid bij Bundles, waardoor zij invloed uit kunnen oefenen op de levensduur van het apparaat en deze mogelijk verlengd kan worden. Doordat Bundles via de Was-App data verzamelt over het gebruik van de wasmachine kan daarnaast beter inge- schat worden wat de staat is van een machine. Hierdoor kunnen optimale keuzes gemaakt worden voor de keten. Zo is remanufacturing of recycling bijvoorbeeld voor een intensief ge- bruikt of verouderd apparaat een optimale keuze en kan hergebruik of refurbishment voor een nieuwer en minder intensief gebruikt apparaat een goede keuze zijn.

Ook hergebruik kan toenemen doordat Bundles eigenaar blijft van de wasmachine waardoor een wasmachine makkelijker van gebruiker kan wisselen. Dit gebeurt ook in de praktijk. In dit model heeft Bundles een sterke prikkel om ervoor te zorgen dat er meer wassen gedraaid

worden met de wasmachines. Voor de gebruikers is deze prikkel echter niet zo sterk aanwe- zig. De vraag is daarom of dit model ook leidt tot een gebruiksduurverlenging ten opzichte van het traditionele verkoopmodel. Klanten kunnen het abonnement namelijk iedere maand opzeggen en het is nog onduidelijk hoe lang zij gemiddeld van het apparaat gebruik gaan maken. Het opnieuw inzetten van (langdurig) gebruikte apparaten kan mogelijk ook moei- zaam zijn vanwege de huidige negatieve perceptie van gebruikte apparaten in de markt. Door apparaten die minder intensief gebruikt zijn of vroegtijdig zijn ingeleverd te verplaatsen naar bijvoorbeeld deellocaties wil Bundles ervoor zorgen dat deze apparaten toch ingezet kunnen blijven worden. Wanneer dit niet of beperkt mogelijk blijkt te zijn, zal er mogelijk sprake zijn van gebruiksduurverkorting ten opzichte van een verkoopmodel.

Figuur C.1

Ten slotte is in Nederland recycling van witgoed al vrij goed geregeld. Slechts 0,1 procent van het groot elektronisch afval beland bij het restafval (Rijkswaterstaat, 2015). De recycle- stroom in deze keten kan dus niet veel meer toenemen. Er kan mogelijk wel een verschui- ving optreden in de hoogwaardigheid van recycling. Miele is in de witgoed-industrie koploper in recycling. 85% van de metalen uit wasmachines voor huiselijk gebruik kunnen terugge- wonnen worden.

De gebruiker

Onderstaande tabel vat de totale kosten voor gebruik samen. Het pay-per-use abonnement van Bundles wordt vergeleken met de aankoop van een ‘wegwerpwasmachine’ voor 500

euro. Hiervoor is data van Bundles gebruikt. Ook wordt het abonnement vergeleken met de aankoop van eenzelfde Miele apparaat als in het Bundles-abonnement wordt aangeboden. Daarnaast is data gebruikt van een producent die wasmachines levert met vergelijkbare functies als het Miele-model in het Bundles abonnement. Tot slot is een derde verdienmodel opgenomen in de vergelijking. Naast betalen voor gebruik en het traditionele verkoopmodel wordt wasmachinehuur meegenomen. Dit model biedt de klant ook de mogelijkheid om een duurdere (en duurzamere) wasmachine te gebruiken en om de financiële lasten te spreiden over de tijd. Echter de services die bij een Bundles abonnement zijn inbegrepen (reparatie, Was-App, ect.) worden in dit model niet aangeboden.

In tabel C.1 is te zien dat het abonnement van Bundles gemiddeld duurder is dan het kopen van eenzelfde Miele apparaat of een Samsung (bij een vergelijkbare gebruiksperiode). Daar- tegenover staat dat de consument zich geen zorgen hoeft te maken over onderhoud, meer flexibiliteit heeft in de gebruiksduur en via de Was-App meer inzicht krijgt in het gebruik. Het kopen van een ‘standaard wasmachine’ volgens Bundles lijkt vergelijkbaar te zijn met een Bundles abonnement. Een wasmachine huren is op lange termijn duurder ten opzichte van een Bundles abonnement en met name geschikt voor korte termijn gebruik.

Tabel C.1 Totale eigenaarschapskosten van wasmachines