• No results found

7. Discussie

7.1 Methoden discussie

In het eerste gedeelte van dit hoofdstuk, de methoden discussie, wordt aandacht besteed aan de discussiepunten welke betrekking hebben op de methodiek van het uitgevoerde onderzoek.

7.1.1 Begripsbepaling

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de definitie van ‘speltherapie’ vele malen breder is dan enkel de inzet van therapeutische/pedagogische spellen. Dit werd ook duidelijk tijdens de literatuurstudie. De gevonden literatuur beschreef verschillende combinaties tussen Animal Assisted Interventions en speltherapie, welke niet enkel betrekking hadden op de inzet van therapeutische/pedagogische spellen, maar ook bijvoorbeeld rollenspel. De gebruikte informatie kan in dit geval buiten de context gezet zijn. Het is dan ook zeer moeilijk te bepalen welke aspecten van speltherapie betrekkingen hebben op dit onderzoek. De gevonden literatuur is alsnog gebruikt, aangezien er geen literatuur voor handen was welke specifiek aangaf dat de term speltherapie enkel de betrekking van therapeutisch/pedagogische spelen in therapiesessie betrof.

7.1.2 Dataverzamelingsmethoden

Deze paragraaf kent dezelfde verdeling als de gelijknamige paragraaf welke eerder aan bod is gekomen in deze rapportage. Allereerst zullen een aantal discussiepunten beschreven worden welke betrekking hebben op de selectieprocedure van de betrokken deskundigen. Daarna worden de discussiepunten beschreven welke betrekking hebben op de interviews en de literatuurstudie.

Criteria onderzoekspopulatie

Zoals eerder aangegeven werd het al snel duidelijk dat de beschreven criteria voor de geschiktheid van de deskundigen voor de deelname aan het onderzoek, mogelijk te hoge eisen stelden. Alhoewel de meerderheid van de deskundigen aan grotendeels alle criteria voldeden, kan het zijn dat sommige deskundigen niet volledig voldeden aan enkele specifieke criteria. Dit houdt niet in dat aan de betrouwbaarheid van de deskundigen getwijfeld moet worden. Mogelijk zijn de verkeerde criteria gesteld, waardoor er een scheef beeld ontstaan is van de werkelijkheid. De onderzoekers hebben getracht deskundigen deel te laten nemen aan het onderzoek welke hun theoretische kennis aanvulden met praktische kennis en vice versa.

Daarnaast vormt een diploma of certificering in sommige gevallen niet altijd een waterdicht zegel voor de kennis en vaardigheden van een persoon. Daarbij moet opgemerkt worden dat alle deskundigen nagenoeg dezelfde informatie gaven welke bevestigd of aangevuld werden door de gevonden literatuur.

Interviews

Door ziekte zijn de interviews met Peter Gerrickens en Anny Hereijgers afgenomen door één enkele onderzoeker. Zodoende vielen de verschillende taken tijdens deze interviews onder de verantwoording van één persoon. Aangezien beide onderzoekers geen doorgewinterde interviewers zijn, mag het duidelijk zijn dat deze verantwoording mogelijk heeft geleid tot een beperkte concentratie op alle taken en zodoende de interviews niet optimaal benut zijn. Door een taakverdeling kunnen bepaalde onderwerpen beter uitgediept worden. Eén persoon richt zich, aan de hand van de topiclijst, op de voortgang van het interview terwijl de ander zich richt op eventuele vervolgvragen en aanknopingspunten. Zodoende wordt de beschikbare tijd optimaal benut. Daarnaast kijken twee personen mogelijk vanuit meerdere invalshoeken naar een specifiek onderwerp. Eén persoon kijkt namelijk vanuit zijn eigen referentiekader (kennis en ervaring) naar een onderwerp. Zodoende kunnen kansen onbenut gebleven zijn. Dit gebrek aan ervaring kan er ook toe geleid hebben dat aanknopingspunten en doorvraagmogelijkheden tijdens het gesprek over het hoofd zijn gezien. Zodoende zijn mogelijk onderwerpen welke niet op de topiclijst vermeld stonden, maar wel een nuttige bijdrage hadden kunnen leveren, niet of onvoldoende aan bod gekomen. Dit laatste discussiepunt is zeker van toepassing op de interviews welke afgenomen zijn door één persoon. Hierbij moet opgemerkt worden dat door het gebruik van meerdere feedbackronden, de deskundigen welke betrokken waren bij het onderzoek informatie konden toevoegen welke zij als noodzakelijk beschouwden.

Ondanks alle bovengenoemde discussiepunten, moet er daarnaast aangegeven worden dat de literatuur de gegevens welke verkregen zijn uit de interviews, bevestigen of verdiepen. Zodoende kan er gezegd worden dat de informatie verkregen uit de interviews zeker van waarde is, aangezien wetenschappelijk onderzoek dezelfde conclusie geeft, wat ons brengt tot het volgende discussieonderwerp.

Literatuurstudie

Tijdens het opstellen van het onderzoeksvoorstel zijn de randvoorwaarden voor de literatuurstudie onvoldoende beschreven. Het werd als snel duidelijk dat er naast Engelstalige en Nederlandse informatie, in meerdere talen is gepubliceerd. Aangezien beide onderzoekers deze talen niet machtig zijn, is er tijdens de literatuurstudie enkel Engelstalige en Nederlandstalige informatie betrokken.

Zoals eerder beschreven, is de geplande tijdsduur voor de literatuurstudie mogelijk niet optimaal benut door het gebruik van verkeerde zoektermen. Al snel werd duidelijk dat de beschreven zoektermen geen tot weinig bruikbare informatie opleverden. Om die reden is besloten andere zoektermen te gebruiken. Zodoende kan het zijn dat nuttige informatie niet gevonden is en vervolgens ook niet betrokken is in het onderzoek. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat de informatie welke gevonden is grotendeels wetenschappelijke artikelen betreft welke van de hand zijn van gerenommeerde onderzoekers op het gebied van mens-dierrelaties, speltherapie of toepassingsmogelijkheden van AAI. De onderzoekpopulatie was echter in sommige onderzoek vrij beperkt.

7.1.3 Verwerking en analyse verkregen data

De onderzoekers hebben tijdens de verwerking van de interviews zoveel mogelijk de woordkeuze gebruikt van de deskundigen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat degene die het interview samengevat heeft, tijdens het samenvatten van de interviews een andere woordkeuze gebruikt ten opzichte van de woordkeuze van de deskundige. Hierdoor kan de ware kern van de gegevens veranderen. Dit kan een afzwakking van de ware kern betreffen of juist meer kracht toebedelen aan de kern van het tekstgedeelte.

Hierbij moet aangemerkt worden dat dit grotendeels ondervangen is door de Delphi Methode. Door het gebruik van deze methode heeft iedere deskundige de uitwerking van het interview kunnen lezen en becommentariëren. De deskundige had de vrijheid om een voorstel te doen voor een verandering van de woordkeuze, daar waar de woordkeuze de kern van het tekstgedeelte niet ten goede kwam of juist te krachtig aanzet. Ondanks het gebruik van de Delphi Methode is het mogelijk dat een tekstgedeelte breder interpretabel is.

Daarnaast waren de onderzoekers afhankelijk van de motivatie en beschikbare tijd van de deskundigen. Veel benaderde deskundigen gaven aan een vol werkschema te hebben. De mogelijkheid bestaat dat tijdgebrek een volledige inzet van de deskundige in de weg heeft gestaan. Ook is het mogelijk dat de deskundige niet geheel objectief heeft gehandeld en zodoende niet een objectief beeld heeft gegeven.