• No results found

Het Metabolisme Programma bestaat uit een drietal onderdelen (productnamen): Metabolisme Support, Omega-3 Support en Premium Multi Support. Van deze losse producten is het mogelijk dat ze gescheiden de algemene gezondheid dan wel het cholesterol gehalte verlagen, echter hierover is nog geen zekerheid. Over het hoofdbestanddeel van het metabolisme support bestaat wel evidentie over het effect. Het is bewezen dat dit bestanddeel het cholesterol verlaagt. Dit hoofdbestanddeel is het rode rijst gist extract. Waarschijnlijk is dit het belangrijkste onderdeel van het programma met de 333 milligram rode rijst gist extract waarvan 10 milligram Monacoline K, wat de stof is die wetenschappelijk bewezen het cholesterol verlaagt (Liu et al, 2006). De Omega-3 support zou goed zijn voor de bloedvaten. Volgens verscheidende onderzoeken is bewezen dat Omega-3 vetzuren de incidentie van hart- en vaatziekten laat afnemen (Kris-Etherton et al, 2003). Het Premium Multi support is een breed spectrum Multi vitamine dat veel verschillende vitamines bevat. In het appendix staan de productsheets van de verschillende producten waarin ieder ingrediënt is benoemd. De combinatie van deze drie losse producten en de invloed van deze producten op het cholesterol is hetgeen dat onderzocht wordt binnen dit onderzoek.

8.1 Metabolisme Support

Als er gekeken wordt naar de werking van het rode rijst gist extract op het cholesterol dan wordt een element gevonden dat verantwoordelijk lijkt. Binnen een rode rijst gist extract zit een breed spectrum aan monacolines. De werking in het verlagen van het cholesterol wordt echter toegeschreven aan een van deze monacolines, de monacoline K. Een actieve inhibitor van het enzym 3-hydroxy-3-methylglutaryl co-enzym A-reductase (HMG-CoA-A-reductase). Het remt de

omzetting van HMG-CoA-reductase naar

mevalonzuur. Mevalonzuur wordt uiteindelijk via

29 cholesterol. Door de omzetting naar mevalonzuur te remmen, remt Monacoline K indirect aanmaak van cholesterol (Verhelst, 2012). Ook statines werken op deze manier; statines zijn ook HMG-CoA reductase inhibitoren. In het appendix is de volledige cholesterol assimilatie en de invloed van HMG-CoA inhibitie te beschreven. In figuur 8 is deze cholesterolassimilatie in het kort weergegeven.

Het rode rijst gist extract bestaat uit veel verschillende vormen van monacolines. In een onderzoek uit 2000 is nagegaan wat de verschillende stoffen in het rode rijst gist extract nu precies zijn. Natuurlijk is dit voor ieder apart product afwijkend, maar de hoofdonderdelen zullen niet veel verschillen. In het rode rijst gist extract dat toen bekeken is, zaten de stoffen die in figuur 9 -weer zijn gegeven.

Figuur 9 Rode rijst gist extract analyse

De verschillende stoffen die gevonden zijn in het onderzoek waren grotendeels suikers, polyketides, vetzuren en pigmenten. (Ma et al, 2000) Maar er zijn ook zeven verschillende soorten monacolines waargenomen. Figuur 8 laat een analyse van deze monacolines zien (met nummer). Ma (2000) noemt dit in zijn onderzoek ‘de monacoline vingerafdruk van het rode rijst gist extract’. De monacolines maken ongeveer 0.4% uit van het gehele extract. De cijfers 1 tot en met 7 zijn de verschillende monacolines, waar de cijfers 8,9 en 10 staan voor verschillende pigmenten die gevonden zijn in het rode rijst gist extract. Er zijn geen verdere studies naar deze pigmenten gedaan. In het hierboven genoemde onderzoek van Ma (2000) is wel gekeken of het giftige cintrinine vrijkwam bij het fermenteren van de gist. Dit bleek in geen van de gevallen zo te zijn (Ma et al, 2000).

Zoals te zien is in figuur 9 is de monacoline met nummer 4 voor het grootste deel aanwezig in het rode rijst gist extract. Nummer vier is de monacoline in lactonevorm, een zogenaamd cyclische ester verbinding. Deze lactone vorm is identiek aan Lovastatine, de eerste statine die ooit ontdekt is. Inmiddels heeft men echter een methode gevonden om deze lactone vorm om te zetten in de zuurvorm, met een

30 geopende lactone ring (Ma et al, 2000). Dit is de vorm die biologisch actief is als HMG-CoA reductase. Het is mogelijk dat de werking en de intensiteit van mogelijke bijwerkingen te maken hebben met de vorm waarin de monacoline K verkeerd. Dit moet echter verder onderzocht worden (Ma et al, 2000).

Figuur 10 Monacoline omzetting

De hierboven weergegeven figuur 10

(Belgian institute of fytotherapy, 2013) laat zien welke beide vormen van Monacoline K er mogelijk zijn. De bovenste vorm is de ‘gesloten’ vorm die wel het cholesterol verlaagt maar om biologisch actief te worden zal deze eerst actief (werkzaam) moet worden gemaakt met een carboxylesterase (Hamelin BA, 1998).

Figuur 11 hiernaast weergegeven, laat de overeenkomst zien tussen de Monacoline K in de lactone vorm en Lovastatine, een van de

Figuur 11 Monacoline K lactone vorm versus Lovastatine

31 eerst ontdekte statines. De beide stoffen zijn

chemisch identiek. Ook is in figuur 10 te zien dat het Coenzym Q10 geremd wordt in zijn aanmaak. De verwachting is dat door deze Q10 remming de meeste bijwerkingen van statines ontstaan. De Q10 werking wordt hieronder uitgebreider besproken. De werking van Monacolines is gebaseerd op de HMG-CoA reductase groep. Deze groep komt in beide vormen voor. In figuur 12 (Jaspard, 2012) is te zien welk deel van de

Monacoline K groep de HMG-coA groep betreft. Bij het fermentatieproces van het rode rijst gist extract is het mogelijk dat er citrininen vrijkomen, deze zijn (in grote hoeveelheid) schadelijk voor de nieren. Het gehalte van citrininen in het Metabolisme Programma is volgens de producent 0.05 microgram. Dit is een waarde die ver onder de maximaal toegestane dosering zit volgens de Europese commissie (zie bijlage IV).

8.2 Omega-3-Support

Naast het ‘Metabolisme Support’ is er binnen het Metabolisme Programma nog een ander onderdeel waar onderzoek naar is gedaan. Binnen deze onderzoeken werd gekeken naar de invloed van de omega -3 vetzuren op de vethuishouding. Zo is er in Chicago een follow-up onderzoek gedaan dat liet zien dat mannen die meer dan 34 gram vis per dag eten een 38% lagere kans hebben op sterfte door hart- en vaatziekten (Daviglus et al., 1997). Ook zijn 85.000 vrouwen 16 jaar lang gevolgd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de vrouwen die twee tot vier maal per week vis aten een 31% lagere kans hadden op dood door hart- en vaatziekten (Hu et al., 2002). In 1999 werd in het GISSI onderzoek vastgesteld dat het triglyceride gehalte in bloed daalt als er gebruik wordt gemaakt van Omega-3 vetzuren. Ook werd in dit onderzoek gevonden dat het risico op een cardiovasculair event voor mensen die statines gebruiken lager wordt als naast deze statines ook omega-3 gebruikt wordt (GISSI-prevenzione, 1999). De werkzame stoffen uit het ‘Omega-3 support’ zijn de onderdelen DHA en EPA, die aanwezig zijn in respectievelijk 330 milligram en 220 milligram per capsule. Dat de Omega-3 support niet direct het cholesterol zou beïnvloeden lijkt hierbij niet van belang. Het verlaagt wel de triglyceride waarde en beschermt tegen cardiovasculaire events. De werking van het Omega-3 support is in dat opzicht niet te zien in de bloedwaarde van het cholesterol. Er is afdoende bewezen dat omega-3 vetzuren de bloeddruk verlagen en de bloedvaten minder ‘plakkerig’ maken zodat het risico op spontane klontering in een bloedvat

32 verminderd (Marieb, 2010). Omega-3 wordt als een beschermende factor voor hart- en vaatziekten gezien.

8.3 Premium Multi Support

Het laatste onderdeel van het metabolisme programma is de ‘Premium Multi Support (PMS)’. Dit is een multivitamine met veel verschillende vitaminen en mineralen. Of deze het cholesterol verlagen is niet bekend, maar lijkt onwaarschijnlijk. Er is echter onduidelijkheid over de synergetische werking van verschillende onderdelen samen. Vandaar dat dit onderzoek zicht richt op het gebruik van het gehele Metabolisme Programma.

8.4 Programmavorm

In dit onderzoek is niet gekeken naar de gevolgen van de drie losse onderdelen apart, Metabolisme Support, Omega-3 Support en Premium Multi Support. Deze onderdelen worden tezamen geadviseerd door Perfect Health, niet los van elkaar. Door de filtering van de cliënten vallen alle cliënten die toch losse onderdelen gebruiken buiten het onderzoek. Op grond van dit onderzoek naar combinatie kan geen uitspraak worden gedaan over welk onderdeel nu precies voor de cholesterolverlaging zorgt. Om uit te zoeken wat de invloed is van één voedingsstof, is meer onderzoek nodig. De effecten van losse onderdelen zijn binnen dit onderzoek niet onderzocht, de combinatie van de drie onderdelen wel.