• No results found

Merk en marketing Groene Hart

4. Toerisme en recreatie

4.7 Merk en marketing Groene Hart

Merk en marketing van het Groene Hart

In het Groene Hart worden diverse gedrukte en online communicatiemiddelen gebruikt om het gebied te promoten.72 Bij een promotiecampagne voor een stad of gebied is een pakkende slogan essentieel. Uit de promotiecampagnes voor Amsterdam en Groningen blijkt dat een website een zeer belangrijk communicatiemiddel is. Om een promotie-campagne goed te laten werken en aantrekkelijk te houden voor de doelgroep, heeft deze zo nu en dan nieuwe impulsen nodig. Daarbij komt dat bepaalde campagnes maar een beperkte geldigheidsduur hebben.73

Uit onderstaand overzicht blijkt dat er vele organisaties betrokken zijn bij de promotie van- en het aanbieden van toeristische activiteiten en voorzieningen in het Groene Hart.

Daarnaast zijn er op lokaal niveau nog vele initiatieven die dezelfde doeleinden nastreven als de grotere regionale initiatieven. Dit zorgt voor versnippering van het toeristische merk en product in het Groene Hart. En leidt ertoe dat door de veelheid aan organisaties en websites de doelgroepen niet worden bereikt (men ziet door de bomen het bos niet meer).

Een greep uit de promotie/toerisme organisaties in het Groene Hart

72 Bijvoorbeeld: Het Groene Hart heeft nu haar eigen Groene Hart Layar-app. Via de smartphone van de recreant/toerist kan deze app de locatie bepalen en informatie over de omgeving verstrekken. Met de Groene Hart Layar-app worden uitjes, evenementen en bezienswaardigheden in een straal van maximaal 10 kilometer getoond op de mobiele telefoon. Hierbij is er de mogelijkheid om het complete toeristische aanbod op thema te filteren. Bron: www.zuid-holland.com.

73 Bron: Janke Broeksma (2010). Communicatiemix over vrijetijdsbesteding voor de verschillende doelgroepen.

Vele organisaties zijn actief in het Groene Hart:

- Stuurgroep Groene Hart (bestaat uit de drie provinciebestuurders) - Programmabureau Groene Hart

- Merk & Marketing Groene Hart

- Stichting Groene Hart (particulier initiatief dat 100 procent draait op vrijwilligers, gericht op behoud van het groen en de cultuur- natuur en landschapswaarden)

- Groene Hart, Kloppend Hart is een toeristisch-recreatief samenwerkingsverband van de VVV‟s, vijftien agrarische natuurverenigingen, ANWB, LTO en Recron. Dit netwerk zorgt voor de marketing van het plattelandstoerisme in het Groene Hart. Groene Hart, Kloppend Hart heeft verschillende keurmerken die de kwaliteit van leden en producten bewaken. Het bekendste is het Groene Hart Streekproduct-kenmerk, dat waarborgt dat een product met ingrediënten uit het Groene Hart gemaakt is.

- Groene Hart Pact (ANWB, LTO Noord, staatsbosbeheer, vereniging natuurmonumenten, NEPROM, milieufederaties). Hieronder valt: Stichting Groene Hart Kloppend Hart (richt zich op de promotie van streekproducten middels Groene Hart Coöperatie)

- De Groene Hart Landwinkels zijn een samenwerkingsverband van boeren. Ze bieden een breed assortiment ambachtelijke producten aan.

- Het Groene Hart Bureau voor Toerisme is inmiddels failliet.

Daarnaast is er nog een veelheid aan websites met informatie over het Groene Hart:

www.groenehartlogies.nl

Wie kent het Groene Hart en wat is het?

In 2009 startte een communicatiecampagne van diverse betrokken partijen over het Groene Hart. Deze campagne beoogt het imago van het Groene Hart te versterken bij de ondernemers en inwoners in het Groene Hart en de bewoners van de omringende grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Bovendien wil de campagne de kennis over het gebied en de betrokkenheid van het publiek vergroten.

In het algemeen zien we een positieve houding van zowel inwoners van het Groene Hart, stedelingen als bedrijven ten opzichte van het Groene Hart. Mensen uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voelen zich wel minder betrokken bij het Groene Hart dan inwo-ners van Den Haag. Zij gaan liever naar de stadsparken.

De bekendheid van het Groene Hart is bij bedrijven hoger dan bij inwoners en

stedelingen. Het Groene Hart wordt vooral geassocieerd met natuur, groen en weilanden.

Oktober 2012 Rabobank Een kloppend Groene Hart, een krachtig Groene Hart! 100 Daarentegen associeert men het Groene Hart veel minder met watersport, toegankelijk, veel te beleven, streekproducten en vitaal.

Box 14: Nationaal Regenboogevenement

Het Groene Hart wordt door de inwoners van het Groene Hart en de stedelingen vooral gevonden voor fietsen, wandelen en recreatief winkelen. De bedrijven zijn over het alge-meen gezien neutraal tot positief gestemd met betrekking tot ondernemen in het Groene Hart. Ook zou men het Groene Hart aanbevelen bij vrienden en kennissen, waarbij dit vooral betrekking heeft op het „recreëren‟ in het gebied.

De gebieden rondom Alphen aan den Rijn, Woerden, Vinkeveense Plassen, Gouda en Montfoort worden door inwoners, stedelingen en bedrijven het meest herkend als gebie-den van het Groene Hart. De gebiegebie-den rondom de Loosdrechtse Plassen, Weesp en onder de Lek (gemeenten Alblasserdam, Giessenlanden en Graafstroom) worden juist het minst herkend als het Groene Hart. De A2 tussen Utrecht en Amsterdam en de Lek lijken hier-mee de geografische grenzen van het Groene Hart aan te duiden.74

Doelgroepen en gebruikers van het Groene hart

Er kunnen drie relevante doelgroepen worden benoemd in het Groene Hart. Elke doel-groep heeft zijn eigen voorkeur voor een communicatiemiddel om geïnformeerd te wor-den over hun vrijetijdsbesteding in het Groene Hart.

De drie relevante doelgroepen zijn:

1. Gezinnen met jonge kinderen. Zij willen graag via een website met

keuzemogelijkheden informatie over vrijetijdsbesteding op kunnen zoeken.

2. Bewoners van het Groene Hart en omliggende steden tussen de 40 en 50 jaar. Zij willen informatie over hun vrijetijdsbesteding in het Groene Hart lezen in

magazines en op een specifieke website voor het Groene Hart terugvinden.

3. Bewoners van het Groene Hart en omliggende steden tussen de 20 en 30 jaar.

Met de huidige mobiele telefoons met internetverbinding van deze doelgroep willen ze informatie over vrijetijdsbesteding in het Groene Hart opzoeken.

Daarnaast maken ze gebruik van sociale netwerken.

In de toekomst spelen mobiele communicatiemiddelen (smartphones, tablets) een steeds belangrijkere rol in de informatie-uitwisseling over vrijetijdsbesteding.75

74 Bron: Het Opiniehuis (2011). Wie kent het Groene Hart? Bron: Janke Broeksma (2010). Communicatiemix over vrijetijdsbesteding voor de verschillende doelgroepen.

75 Bron: Janke Broeksma (2010). Communicatiemix over vrijetijdsbesteding voor de verschillende doelgroepen.

Het Nationaal Regenboogevenement is een belangrijk sportief en toeristisch-recreatief waterevenement van het Groene Hart. Ook wel „het skûtsjesilen van de Randstad‟ genoemd, maar dan met Regenbogen, oer-Hollandse zeilboten.

Gedurende vijf dagen zijn er diverse races op het water en vele activiteiten op de wal. Vijftien Regenboogboten, vijf Hollandse en Utrechtse plassen, vijftien

gemeenten en lokale bedrijven vormen de hoofdingrediënten van het evenement.

Bron: www.nationaalregenboogevenement.nl

Box 15: Toeristisch-recreatieve Overstappunten (TOP’s)