• No results found

Conclusie en discussie

Bijlage 1. Meetinstrument Welkom!

Bedankt dat je mee wil werken aan dit onderzoek over mode, beauty en lifestyle vlogs. Voordat het onderzoek van start gaat krijg je informatie over je rechten. In totaal zal het onderzoek maximaal 10 minuten duren.

Neem rustig de tijd om de vragen te beantwoorden. Er zijn geen goede of foute antwoorden, jouw eerlijke mening en ervaring is wat telt.

Namens de onderzoeker,

Lotte van den Berg

Master student Entertainment Communication Universiteit van Amsterdam

Introductie + informed consent Beste deelnemer,

Je staat op het punt deel te nemen aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Graduate School of Communication, onderdeel van de

Universiteit van Amsterdam. In dit onderzoek krijg je verschillende vragen over mode, beauty en lifestyle vlogs en welbevinden. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

37

Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van ASCoR, Universiteit van Amsterdam, heb je de garantie dat:

1) Je anonimiteit is gewaarborgd en dat je antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden worden verstrekt.

2) Je zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of je deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kun je achteraf (binnen 24 uur na deelname) je toestemming intrekken voor het gebruik van je antwoorden of gegevens voor

het onderzoek.

3) Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico’s of ongemakken met zich meebrengt.

4) Je uiterlijk vijf maanden na afloop van het onderzoek de beschikking kunt krijgen over een onderzoeksrapportage waarin de algemene resultaten van het onderzoek

worden toegelicht.

Ik verklaar hierbij op duidelijke wijze te zijn ingelicht over de aard en methode van het onderzoek. Ik stem geheel vrijwillig in met deelname aan dit onderzoek. Ik behoud daarbij het recht om deze instemming weer in te trekken zonder dat ik daarvoor een reden hoef op te geven. Ik besef dat ik op elk moment mag stoppen met het onderzoek.

Als mijn onderzoeksresultaten worden gebruikt in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan zal dit volledig geanonimiseerd gebeuren. Mijn persoonsgegevens worden niet door derden ingezien zonder mijn uitdrukkelijke toestemming.

Als ik meer informatie wil, nu of in de toekomst, dan kan ik me wenden tot Lotte van den Berg, lotte-vandenberg@hotmail.com. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan ik me wenden tot de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat,

Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Kloveniersburgwal 48, 1012 CX Amsterdam; 020‐525 3680; ascor‐secr‐fmg@uva.nl.

O Ik begrijp de bovenstaande tekst en ga akkoord met deelname aan het onderzoek.

Demografische gegevens

Ben je een vrouw? (geboren als en/of identificeren met) O Ja

38 Wat is je leeftijd?

…. jaar

(Indien er jonger dan 18 jaar of ouder dan 30 jaar wordt geantwoord: vragenlijst stoppen)

Wat is de hoogste opleiding die je hebt afgerond of die je momenteel volgt? (Wanneer de juiste opleiding er niet tussen staat, geef dan een zo precies mogelijke schatting)

O Basisonderwijs

O Lager/ voorbereidend beroepsonderwijs (lbo / vmbo) O Middelbaar algemeen voortgezet onderwijs (mavo) O Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

O Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) O Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) O Hoger beroepsonderwijs (hbo)

O Wetenschappelijk onderwijs (wo)

Mode, beauty en lifestyle vlogs op YouTube

Nu volgt er een aantal vragen over mode, beauty en lifestyle vlogs op YouTube. Onder deze vlogs worden filmpjes van YouTubers verstaan die de onderwerpen mode en beauty

behandelen en die tevens een kijkje geven in hun leven via lifestyle vlogs.

Denk hierbij aan YouTubers die filmpjes plaatsen als: make-up tutorials, shopping hauls of shoplogs, outfit lookbooks, morning routines, challenges met make-up, etc. Ook het

dagelijks, wekelijks, of regelmatig vloggen over iemands leven is van toepassing. Hierbij is wel van belang dat er zo nu en dan over kleding of make-up in de vlogs wordt gepraat.

Met de woorden filmpjes en vlogs wordt in dit onderzoek hetzelfde bedoeld.

Kijk je naar mode, beauty en lifestyle vlogs op YouTube? O Ja

O Nee

(Indien er nee wordt geantwoord: vragenlijst stoppen)

Hoeveel tijd besteed je op een gemiddelde dag aan het kijken naar mode, beauty en lifestyle vlogs op YouTube?

< 10 min 10 – 30 min

30 min

– 1 uur 1 -1,5 uur 1,5 – 2 uur 2 – 2,5 uur > 2,5 uur 1 2 3 4 5 6 7

39

Wie is je favoriete mode, beauty en lifestyle YouTuber? Dit mag zowel een Nederlandse als internationale vrouwelijke YouTuber zijn. De YouTuber die je kiest dien je in gedachten te houden bij het beantwoorden van de hierop volgende vragen.

Mijn favoriete mode, beauty en lifestyle YouTuber is: ……….

Mode, beauty en lifestyle vlogs van favoriete YouTuber

Nu volgt er een aantal vragen over de vlogs van jouw favoriete mode, beauty en lifestyle YouTuber. Houd de naam van de YouTuber die je hebt ingevuld bij de vorige vraag in gedachten bij het beantwoorden van de volgende vragen.

Hoeveel van alle filmpjes die jouw favoriete YouTuber op haar kanaal heeft geplaatst schat je ongeveer te hebben gezien?

Niets Bijna niets

Iets minder

dan de helft De helft

Iets meer

dan de helft Bijna alles Alles 1 2 3 4 5 6 7

Parasociale interactie met favoriete YouTuber

Deze vraag gaat tevens over jouw favoriete mode, beauty en lifestyle YouTuber. Geef aan in hoeverre je het eens bent met de volgende stellingen:

1. Ik heb het gevoel dat ik mijn favoriete YouTuber goed ken. 2. Mijn favoriete YouTuber zou mijn vriendin kunnen zijn. 3. Ik leer dingen van mijn favoriete YouTuber.

4. Ik voel me verbonden met mijn favoriete YouTuber alsof ze een vriendin is. 5. Ik vind het leuk om met anderen over mijn favoriete YouTuber te praten. 6. Ik praat over mijn favoriete YouTuber alsof het mijn vriendin is.

7. Ik zoek actief informatie op over mijn favoriete YouTuber.

8. Het volgen van mijn favoriete YouTuber op sociale media zorgt ervoor dat ik me verbonden met haar voel.

9. Ik zou mijn favoriete YouTuber graag willen ontmoeten.

40 Helemaal mee oneens Mee oneens Beetje mee oneens Neutraal Beetje mee

eens Mee eens

Helemaal mee eens 1 2 3 4 5 6 7

Sociale vergelijking met favoriete YouTuber

Ook de volgende vraag gaat over de filmpjes van jouw favoriete YouTuber. Houd wederom haar naam in gedachten bij het beantwoorden van deze vraag. Geef aan in hoeverre je het eens bent met de volgende stellingen:

1. Wanneer ik vlogs van mijn favoriete YouTuber kijk, vergelijk ik haar levenssituatie met die van mij.

2. Wanneer ik vlogs van mijn favoriete YouTuber kijk, vergelijk ik wat zij in haar leven heeft bereikt met wat ik heb bereikt.

3. Wanneer ik vlogs van mijn favoriete YouTuber kijk, vergelijk ik hoe zij zich gedraagt met hoe ik mijzelf gedraag.

4. Wanneer ik vlogs van mijn favoriete YouTuber kijk, vergelijk ik hoe zij eruit ziet met hoe ik er zelf uitzie.

5. Wanneer ik vlogs van mijn favoriete YouTuber kijk, vergelijk ik welke beauty producten ze gebruikt met wat ik zelf gebruik.

6. Wanneer ik vlogs van mijn favoriete YouTuber kijk, vergelijk ik welke kleding zij draagt met wat ik zelf draag.

7. Wanneer ik vlogs van mijn favoriete YouTuber kijk, vergelijk ik wat ze koopt met wat ik zelf zou kopen. Helemaal mee oneens Mee oneens Beetje mee oneens Neutraal Beetje mee

eens Mee eens

Helemaal mee eens 1 2 3 4 5 6 7

Welbevinden van adolescente meisjes

De volgende vragen gaan niet meer over je over je favoriete YouTuber, maar over hoe jij je in het algemeen voelt. Geef aan in hoeverre je het eens bent met de volgende stellingen:

1. Ik voel me optimistisch over de toekomst. 2. Ik voel me nuttig.

41 3. Ik voel me relaxed.

4. Ik ben geïnteresseerd in andere mensen. 5. Ik heb genoeg energie.

6. Ik pak problemen goed aan. 7. Ik kan helder nadenken. 8. Ik voel me goed over mijzelf.

9. Ik voel me verbonden met andere mensen. 10. Ik voel me zelfverzekerd.

11. Ik vorm mijn eigen mening over dingen. 12. Ik voel me geliefd.

13. Ik ben geïnteresseerd in nieuwe dingen. 14. Ik voel me vrolijk. Helemaal mee oneens Mee oneens Beetje mee oneens Neutraal Beetje mee

eens Mee eens

Helemaal mee eens 1 2 3 4 5 6 7

Sociale vergelijking als persoonskenmerk

De volgende stellingen gaan over hoe jij bent. Geef aan in hoeverre je het eens bent met de volgende stellingen:

1. Ik vergelijk mijzelf met anderen met betrekking tot wat ik in mijn leven heb bereikt. 2. Als ik wil weten hoe iets zit, probeer ik erachter te komen wat anderen ervan vinden. 3. Ik let erop hoe ik dingen doe in vergelijking met anderen.

4. Ik vergelijk de situatie van mensen om wie ik geef (partner, familieleden, vrienden) met die van anderen.

5. Ik wil graag weten wat anderen in een vergelijkbare situatie zouden doen. 6. Ik ben iemand die zich graag met anderen vergelijkt.

7. Als ik wil weten hoe goed ik iets heb gedaan, ga ik na hoe anderen het hebben gedaan. 8. Ik probeer erachter te komen wat anderen vinden die met soortgelijke problemen worden geconfronteerd als ik.

9. Ik hou ervan om met anderen te praten over gedeelde meningen en ervaringen. 10. Ik vergelijk mijn levenssituatie met die van andere mensen.

42 Helemaal mee oneens Mee oneens Beetje mee oneens Neutraal Beetje mee

eens Mee eens

Helemaal mee eens 1 2 3 4 5 6 7

Einde vragenlijst

Je hebt alle vragen beantwoord! Wil je kans maken op een Rituals cadeaubon t.w.v. €10? Laat dan hieronder je e-mailadres achter:

……….

De winnaar wordt willekeurig gekozen en krijgt na sluiting van het onderzoek persoonlijk bericht. Over de uitslag van de winactie kan niet worden gecorrespondeerd. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet verstrekt aan derden.

LET OP: Om je antwoorden goed op te kunnen slaan, verzoek ik je om door te klikken via het pijltje rechts onderin.

GERELATEERDE DOCUMENTEN