• No results found

Voor de zorgkosten waar we rekening mee houden zijn de volgende vergoedingen mogelijk:

1. De dieetkosten worden volledig door de collectieve aanvullende zorgverzekering vergoed. De kosten worden vergoed tot een bedrag van € 650.

Bij de niet-collectieve zorgverzekeringen wordt alleen dieetadvies tot een bepaald aantal uur vergoed. In dit geval komen de eigen betalingen voor dieetkosten in aanmerking voor belastingaftrek. We houden rekening met een forfaitaire aft rek voor een dieetmeerkosten van € 400,- . Via de collectieve aanvullende verzekering die de gemeente aanbiedt, is een vergoeding mogelijk van maximaal € 650.

2. De eigen bijdrage voor de maatwerkvoorziening Dagelijkse Ondersteuning wordt geïnd door het CAK. De eigen bijdrage wordt tot € 400 vergoed door de collectieve aanvullende zorgverzekering.

De niet-collectieve zorgverzekering van Menzis biedt geen vergoeding voor de eigen bijdrage van een Wmo-maatwerkvoorziening. Bij Zilveren Kruis is die

vergoeding wel mogelijk tot € 375 per jaar. Dat is minder dan de eigen bijdrage die sommige voorbeeldhuishoudens moeten betalen bij een inkomen van 150%.

Het vierde voorbeeldhuishouden krijgt een voucher voor de HHT van € 19 per uur en betaald daarom een tarief van € 2,50. Bij een inkomen tot 120 procent is dat gemaximeerd tot € 17,50 per 4 weken. Bij een hoger inkomen geldt geen maximum.

3. Deze kosten voor van sociale alarmering worden volledig vergoed door de (collectieve) aanvullende zorgverzekering via de gemeente en door de niet-gemeentelijke polis.

4. Voor de extra waskosten is belastingaftrek mogelijk.

5. Voor het vraagafhankelijk vervoer geldt een tarief van 15 cent per kilometer naast een instaptarief van 89 cent voor Wmo-reizigers. Voor de eigen betalingen is belastingaftrek mogelijk.

6. Voor de meerkosten in verband met de hogere energierekening, voor attenties van de hulp en de eigen betalingen voor medicijnen zijn geen vergoedingen mogelijk.

7. De kosten voor hulpmiddelen en woningaanpassingen worden gedeeltelijk gedekt door de Wmo. Ook is belastingaftrek mogelijk.

In tabel 1a en tabel 1b staan alle zorgkosten en vergoedingen daarvoor weergegeven.

De inkomensniveaus 100% en 120% zijn gegroepeerd, omdat de kosten en vergoedingen voor deze inkomensniveaus nauwelijks versc hillen.

Af te lezen valt dat de totale meerkosten uitkomen op voor een ouder paar met alleen een AOW-uitkering (100%) 77 euro per maand bedragen.

Bij de kosten onder het kopje “zorgverzekering” is rekening gehouden met het eigen risico en de zorgtoeslag. Ook is de vergoeding voor de collectieve aanvullende

verzekering verrekend. Vervolgens zijn de meerkosten berekend ten opzichte van een situatie zonder zorgvraag. Hierbij is rekening gehouden met de premie voor de

zorgverzekering, het verplichte eigen risico en de zorgtoeslag.

Om verwarring te voorkomen is onder het kopje “dagelijkse ondersteuning” alleen de maximale eigen bijdrage volgens de Wmo weergegeven en zijn niet de daadwerkelijke kosten weergegeven. Bij vervoerskosten staan alleen de kosten op basis van de gereduceerde ritprijzen. De tabel brengt dus met name de eigen betalingen in beeld en geeft geen volledig overzicht van de hoogte van alle vergoedingen.

Voor een aantal zorgkosten is belastingaftrek mogelijk. Die is niet uitgesplitst per kostenpost en staat onderaan de tabel als totaalbedrag weergegeven.

Tabel 1a: Eigen betalingen zorgkosten (bedragen per maand)

-/- vergoeding via CAV (max.

€ 400/ € 375)

-19 -19 -19 -31 -19 -19 -19 -22

Totaal kosten D.O. 0 0 0 48 0 0 0 0

Vervoerkosten

4x p.j. specialist (OV) 25 25 25 25 25 25 25 25

1x p.w. korte afstand (niet OV)

Energiekosten 18 18 18 18 18 18 18 18

Tabel 1b: Eigen betalingen zorgkosten (bedragen per maand)

b Paar zonder kinderen Wmo-maatwerk

c Paar met 2 oudere kinderen Wmo-maatwerk

Maximale eigen bijdrage Wmo 0 0 0 0 0 0 0 0 -/- vergoeding via CAV (max.

€ 400/ € 375)

0 0 0 0 0 0 0 0

Totaal kosten D.O. 0 0 0 0 0 0 0 0

Vervoerkosten

4x p.j. specialist (OV) 25 25 25 25 25 25 25 25

1x p.w. korte afstand (niet OV)

De grootste kostenposten voor zorgkosten zijn de premie voor de zorgverzekering en het eigen risico. Tot een inkomen van 120 procent van het minimum gaat het om ongeveer 90 tot 100 euro per volwassene per maand als we ervan uit gaan dat er gebruik wordt gemaakt van de collectieve aanvullende zorgverzekering van de

gemeente. Hier is dan al een fors bedrag vanaf in verband met de vergoeding voor de verzekering. Ook is al rekening gehouden met de zorgtoeslag.

Die zorgtoeslag is bij een inkomen van 150 procent van het minimum fors lager. Ook is erbij dat inkomen geen recht meer op de zorgverzekering van de gemeente met

bijbehorende vergoeding. Bij dit inkomen bedragen de kosten daardoor geen 90 tot 100 euro maar ongeveer 115 tot 150 euro per volwassene per maand.

Daar staat tegenover dat tot een inkomen van 120 procent een aantal zorgkosten worden vergoed door de zorgverzekering. Zoals dieetkosten, alarmering en de eigen bijdrage voor dagelijkse ondersteuning. Bij een inkomen van 150 proc ent wordt niet alles vergoed.

Een aantal zorgkosten worden beperkt door de eigen bijdrage berekening volgens de Wmo. Bijvoorbeeld de maaltijdvoorziening, dagelijkse ondersteuning en de HHT. Bij een inkomen van 150 procent is die eigen bijdrage hoger dan b ij een inkomen tot 120 procent.

In de zorgvraag houden we rekening met een aantal bijkomende zorgkosten. Zoals waskosten, attentiekosten, energiekosten en medicijnen zonder recept. Deze kosten bedragen enkele tientjes per maand. Voor deze kosten is niet d irect een vergoeding mogelijk.

Voor een deel van de eigen betalingen voor een aantal van deze zorgkosten is

belastingaftrek mogelijk. Zoals dieet-, vervoers- en waskosten. En voor hulpmiddelen.

Een groot deel van de zorgkosten wordt dus vergoed. Maar er resteren ook nog eigen betalingen.

Al met al resteert bij een inkomen tot 120 procent van het minimum een bedrag van 69 tot 80 euro per maand vanaf de AOW-leeftijd. Voor huishoudens onder de AOW-leeftijd is dat minder, namelijk 53 tot 58 euro. Dat komt doordat we daarbij geen rekening hebben gehouden met een maaltijdvoorziening en de belastingaftrek hoger is.

Bij een inkomen van 121 procent van het minimum resteert voor ouderen een bedrag aan eigen betalingen van ongeveer 125 euro per maand. Onder de AOW -leeftijd is dat ongeveer 60 euro. Het iets hogere bedrag ten opzichte van 100 -120 procent wordt verklaard doordat er minder kosten worden vergoed door de aanvullende

zorgverzekering en bij ouderen door de hogere eigen bijdragen.

Bij een inkomen van 150 procent van het minimum resteert een bedrag aan eigen betalingen van ongeveer 160 tot 250 euro per maand vanaf de AOW-leeftijd. Bij de voorbeeldhuishoudens onder de AOW-leeftijd is dat ongeveer 60 euro per maand.

Het hoge bedrag voor ouderen en dan vooral voor het echtpaar wordt vooral verklaard doordat we voor hen wel een maaltijdvoorziening meenemen in combinatie met de hogere eigen bijdrage Wmo.

3 Gevolgen voor de koopkracht

3.1 Inleiding

In het vorige hoofdstuk hebben we gekeken naar de hoogte van de eigen betalingen.

In dit hoofdstuk gaan we in op de betaalbaarheid van deze zorgkosten. Het is belangrijk om te vermelden dat we er in de berekeningen vanuit gaan dat alle

inkomensondersteuning wordt aangevraagd waar recht op is.

In tabel 2 staat het saldo van de inkomsten min de uitgaven weergegeven. Af te lezen valt dat een ouder paar zonder kinderen met alleen een AOW-uitkering na invulling van alleen het basispakket (inclusief zorgkosten) elke maand 198 euro overhoudt. Na invulling van de uitgaven uit zowel het basis- als het restpakket, resteert 59 euro.

Tabel 2: Saldo inkomsten min uitgaven van de voorbeeldhuishoudens met een zorgvraag

Bij een inkomen van 150 procent van het minimum resteren voor al voor de oudere voorbeeldhuishoudens forse overschotten. Zoals aangegeven in hoofdstuk 2, houden we bij dit inkomensniveau net als bij de lagere inkomens, alleen rekening met de minimale uitgaven uit het basis- en restpakket. In de praktijk geven mensen vaak meer uit, bijvoorbeeld aan woonlasten. c. paar, 2 oudere kinderen 14 & 16 jaar

100% 2.262 -18 -254

saldo na basispakket saldo na basis- en restpakket inkomen

GERELATEERDE DOCUMENTEN