• No results found

Mate van meetbaarheid

Deel 4: Conflicten

10. Resources, kenmerken en disfunctionele conflicten

10.3 Mate van meetbaarheid

Om te kunnen berekenen voor welke waarden geldt dat , kan gebruik

worden gemaakt van een meervoudig lineair regressiestelsel van vergelijkingen waar ik de volgende basisformulering voor neerzet:

Formulering 10.4:

Y

i = hoeveelheid van kenmerk i, = intercept van kenmerk i in cylinder c, c = cylinder van vraag

of aanbod van kenmerk i (vraag = 1, aanbod = 2), = coëfficiënt van de prijs van kenmerk 1, = de prijs van kenmerk 1 in cylinder c, = coëfficiënt van de prijs van kenmerk 2, = de prijs van

a

i:c

b1

P

1:c

kenmerk 2 in cylinder c,…etc., = coëfficiënt van de prijs van kenmerk n, = de prijs van kenmerk n in cylinder c, = resources geschikt om in te zetten voor kenmerk i in cylinder c, = de partner in de joint venture ( ) op niveau van de cylinder.

Berekenen is echter niet meten en berekening op basis van de bovenstaande regressievergelijking is pas mogelijk wanneer de coëfficiënten bekend zijn. Daarvoor is een dataverzameling nodig en dit is pas mogelijk als het eigenschapsbegrip prijs voor de verschillende variabelen gecategoriseerd is naar indicatoren. Ter illustratie is een minimale operationalisatie van het eigenschapsbegrip prijs van coöperatieve communicatie op basis van een 5-point Likert schaal weergegeven in tabel 10.2. De redenering achter de operationalisatie is vrij simpel. Er wordt een relatief hoge prijs toegekend aan een organisatiekenmerk, als het andere kenmerk een lage waarde toegekend krijgt. Het is daarom een betrekkelijke normering en geeft hiermee een rangorde aan. Het gaat niet om absolute waarden. De prijs van coöperatieve communicatie is de gemiddelde score van het aantal punten per uitspraak. Hoe lager de gemiddelde score hoe lager de prijs van communicatie.

Eigenschapsbegrip Dimensie Indicator Vraag / Uitspraak / Item Variabele

Beoordeling: prijs van coöperatieve communicatie in joint venture Als units vertrouwen (gemeten in units vertrouwen)

Zekerheid Ik wil er zeker van zijn dat de partner geen acties onderneemt die negatieve gevolgen veroorzaakt

Antwoordschaal 1=geheel mee eens 2,3,4,5=geheel mee oneens

Definitie: de waarde van één unit communicatie gemeten in units van een ander kenmerk

Verwachting Ik verwacht dat de partner op risicovolle momenten positief gemotiveerd blijft

De prijs van coöperatieve communicatie is de gemiddelde score van het aantal punten per vraag

Verplichting Ik vind het een basisvoorwaarde dat ik er van op aan kan dat een partner zijn verplichtingen nakomt

Hoe lager de gemiddelde score hoe lager de prijs van communicatie Als units

opportunisme (gemeten in units opportunisme)

Contract Ik wil de voorwaarden in het formele contract te allen tijde nakomen

Antwoordschaal voor een negatief kenmerk is tegenovergesteld 1=geheel mee oneens 2,3,4,5=geheel mee eens

Correct Ik vind het belangrijk de normen en waarden van de cultuur van mijn partner aan te houden

Gemiddelde prijs is 1 = de organisatie heeft een zeer lage prijs van communicatie Uitbetaling Ik heb een voorkeur voor snelle

winsten en uitbetalingen

Gemiddelde prijs is 5 = de organisatie heeft een zeer hoge prijs van communicatie

Begrip zoals bedoeld Operationalisatie Begrip zoals bepaald

Bij de operationalisatie in tabel 10.2 is te zien dat de eerste drie uitspraken meten of iemand veel waarde hecht aan het geven van vertrouwen en niet aan het ontvangen van vertrouwen. Score je hoog

b

n Pn:c

Ri:c e : l

e l

op het geven van vertrouwen, dan geef je aan dat je het relatief belangrijk vindt dat een partner te vertrouwen is. Score je hoog op het ontvangen van vertrouwen, dan geef je aan dat je het belangrijk vindt dat een partner jou vertrouwt. Als de score op de kenmerken gemeten in de andere kenmerken bekend zijn, kan gezegd worden wat de prijs is. Deze is immers gedefinieerd in termen van het aantal units van een ander kenmerk. Stel dat een organisatie voor communicatie op vertrouwen gemiddeld een 2 scoort en op opportunisme ook een 2. De gemiddelde score voor communicatie ten opzichte van vertrouwen en opportunisme is dan 2. Dezelfde organisatie scoort voor vertrouwen op communicatie gemiddeld een 3 en op opportunisme een 5. De gemiddelde score van vertrouwen ten opzichte van communicatie en opportunisme is dan 4. Voor opportunisme scoort deze organisatie op communicatie gemiddeld een 2 en op vertrouwen een 4. De gemiddelde score van opportunisme ten opzichte van communicatie en vertrouwen is dan 3. Nu kan de prijs die een organisatie toekent aan kenmerken vastgesteld worden. Voor deze organisatie is de prijs van communicatie 5/8, de prijs van vertrouwen is 1 2/3 en de prijs van opportunisme is 1 1/8. Op deze manier is de prijs in relatieve maatstaven meetbaar gemaakt.

Conclusie

In dit hoofdstuk zijn we ingegaan op de problemen die kunnen ontstaan in een human-technological resourcecombinatie en hoe communicatie invloed kan hebben op conflict. Door gebruik te maken van een mathematisch model en dit model te visualiseren zijn we gekomen tot een dieper inzicht in het conflictproces bij joint ventures. We hebben een vertaling van het conceptueel model gemaakt naar een meer vatbare invulling om problemen op te lossen bij disfunctionele conflicten tussen een kleine en een grote parent van een joint venture. Complexe begrippen zoals communicatie zijn lastig meetbaar. We hebben kort aandacht besteed aan de mate van meetbaarheid van zo‟n begrip. In dit hoofdstuk hebben we een meer praktisch handvat gegeven voor het oplossen van problemen als disfunctioneel conflict dreigt door een tekort aan communicatie in de joint venture relatie.