• No results found

Master in de farmaceutische zorg p. 30

In document FARMACEUTISCHE WETENSCHAPPEN LEUVEN (pagina 26-30)

Masteropleidingen

Practica Werkcolleges

Masterproef

Werkveldstage en stage in een ziekenhuis (4 weken)

Werkcolleges

Practica Masterproef

Drug Life Cycle Project Stage in een farmaceutisch bedrijf of op een onderzoeks -afdeling aan de universiteit (volledig academiejaar)

Masterproef

Stage in een openbare apotheek (volledig academiejaar)

1e master 2e master

1e master 2e master

Bacheloropleiding

Bachelor in de farmaceutische wetenschappen

p. 10

1e bachelor 2e bachelor 3e bachelor

Practica Practica Practica

Kennismakingsstage in een apotheek

Kennismakingsstage in een ziekenhuisapotheek, klinisch laboratorium of farmaceutisch bedrijf

Master in de geneesmiddelenontwikkeling

p. 31

OVERZICHT PRAKTIJK EN STAGE IN DE OPLEIDING

In de stagemap worden de stageopdrachten opgelijst die je tijdens de stageperiode afwerkt. Tijdens of na de stages krijg je de kans om in terugkomsessies in groep na te denken over ervaringen uit de praktijk.

Ook stageopdrachten kunnen in groep besproken en bediscussieerd worden.

In de opleiding wordt gebruikgemaakt van een elektronisch portfolio. Daarin verzamel je over de jaren heen opdrachten en reflecties over je stage.

Je deelt je portfolio met andere studenten, begeleiders van de terugkomsessies (vaak ouderejaars) en het begeleidingsteam. Zo kunnen andere studenten van jouw ervaringen leren en omgekeerd. Het portfolio biedt met andere woorden een open leerruimte zonder grenzen: voor ieder wat wils én zo veel je maar wilt.

De facultaire stagecoördinatie staat in voor de ondersteuning van de diverse stages. Ze regelt praktische en organisatorische zaken zoals stage -documenten, de verdeling van stageplaatsen en de planning van terugkomsessies. Daarnaast geeft de stagecoördinator infosessies over stages, zowel aan studenten als aan stagebegeleiders. Ook bij vragen of problemen tijdens de stage kun je bij de stage -coördinatie terecht.

Ik heb mijn thesisonderzoek uitgevoerd aan de bloedbank van Nederland. Mijn thesis handelt over trombose en mogelijke nieuwe aangrijpingspunten in het stollings -systeem. Daarvoor heb ik een viertal maanden in

Amsterdam gewoond, geleefd en genoten. Ik was meteen verliefd op deze stad. Wat een vrijheid, wat een openheid, wat een sfeer. De stad straalt echt zoveel karakter uit.

De weken vlogen voorbij, vrienden kwamen op bezoek, het onderzoek maakte vorderingen, en ik begon meer en meer te beseffen dat dit een ervaring zou zijn om nooit te vergeten!

(Student)

Al heel mijn studentencarrière wilde ik super graag op Erasmus. Het was wat zoeken en puzzelen, maar met een beetje doorzettings vermogen ben ik er uiteindelijk toch geraakt! De Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP) was voor vijf maanden mijn thuis. Een heel aangename omgeving, waar ik veel nieuwe mensen heb leren kennen en zowel Belgische als internationale vrienden heb gemaakt. Ik volgde drie vakken volledig in het Frans. Zeker in het begin was de taal een barrière, maar omdat ze aan die universiteit meer focussen op permanente evaluatie, groepswerken, verplichte lessen en presentaties, leerde ik snel bij. Een Erasmusperiode als deze zou ik aan iedereen aanraden. Ook al kwamen de vakken niet volledig overeen of heb ik misschien wat gemist in België, toch heb ik het gevoel dat ik nog nooit zo veel heb bijgeleerd in één semester.

(Student)

Bij het uitbouwen van een carrière in het onderzoek of de industrie moet je ongetwijfeld contacten leggen of onderhouden met researchers en filialen over de hele wereld. Misschien zul je zelfs voor kortere en langere periodes opdrachten in het buitenland uitvoeren. Onderzoek is immers net als het (farmaceutische) bedrijfsleven zonder meer een internationale aangelegenheid.

Ook voor toekomstige officina- of ziekenhuisapothekers heeft een internationale ervaring een duidelijke meerwaarde. Je maakt kennis met trends in de farmaceutische zorg in andere Europese landen en voegt een extra dimensie toe aan je beroepsprofiel. Daarnaast is ook de persoonlijke ervaring die je opdoet bij een buitenlands avontuur van onschatbare waarde.

De Faculteit Farmaceutische Wetenschappen geeft elke student de kans om deel te nemen aan internationale uitwisselingsprogramma’s. Dat gebeurt onder meer in het kader van Erasmus+, het programma waarbij studenten en docenten tussen Europese (en in een aantal gevallen ook niet-Europese) universiteiten op uitwisseling kunnen gaan.

De uitwisseling is een unieke gelegenheid om kennis te maken met internationaal onderwijs en onderzoek en om met andere culturen in contact te komen.

Een verblijf in het buitenland verlengt je studieduur niet. Het levert je ook geen buitenlands diploma op. Het geeft je KU Leuven-diploma wel een extra dimensie en bezorgt je bovendien een schat aan levenservaringen. Je maakt immers kennis met een andere taal, een andere cultuur, een ander onderwijssysteem en/of een andere gezondheidszorg.

www.kuleuven.be/internationaal/mobiliteit/leermobiliteit www.pharm.kuleuven.be/erasmus/uitgaandestudenten

MOGELIJKE UITWISSELINGEN

• Tijdens de eerste master in de farmaceutische zorg kun je het volledige tweede semester naar het buitenland. Je volgt een aantal opleidingsonderdelen, voert onderzoek uit in het kader van je masterproef en/of loopt stage in een ziekenhuis.

• Tijdens de eerste master in de geneesmiddelenontwikkeling kun je eveneens het volledige eerste of tweede semester naar het buitenland. Je volgt daar dan een aantal opleidings -onderdelen.

• Tijdens de tweede master (zowel farmaceutische zorg als geneesmiddelenontwikkeling) is het mogelijk om je stage (deels of volledig) in het buitenland te lopen. De master genees -middelenontwikkeling biedt je de mogelijkheid om mee te draaien in een buitenlandse academische onderzoeksgroep of stage te lopen in een buitenlands farmaceutisch bedrijf.

Ben je student farmaceutische zorg, dan kun je proeven van het Nederlandse gezondheids -systeem en je kennis en ervaring verrijken als stagiair in een Nederlandse apotheek.

In de loop van de derde bachelor krijgen alle studenten informatie over de uitwisselings-mogelijkheden en kun je je kandidaat stellen.

INTERNATIONALE ERVARING

In document FARMACEUTISCHE WETENSCHAPPEN LEUVEN (pagina 26-30)