• No results found

Hypothese  7:   De participanten in de entity theorie conditie zullen vaker een ego-­‐ oriëntatie aannemen dan de participanten in de incremental theorie conditie De

9. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de mogelijkheid om te oefenen Denk je dat je dit gaat doen?

-­‐3    Absoluut  niet   -­‐2       -­‐1      1      2      3      Absoluut  wel        

Bijlage 7 Debriefing

De participanten krijgen het volgende te lezen op verschillende sheets na het onderzoek. Heel erg bedankt voor je deelname aan dit onderzoek!

De volgende pagina’s zullen vertellen waar dit onderzoek eigenlijk over ging.

Nu het onderzoek is afgesloten kunnen we je vertellen dat je eigenlijk helemaal niet slecht gepresteerd hebt op de test voor reactiesnelheid. Dat hebben we je laten geloven om je reactie bij falen te kunnen onderzoeken. Het doel van dit onderzoek is namelijk om na te gaan wat het effect is van overtuigingen over de maakbaarheid van sportcompetentie op de reactie bij falen. Het blijkt veel uit te maken of mensen geloven dat een bepaalde vaardigheid trainbaar is of niet. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat ‘balgevoel’ iets is dat je hebt meegekregen bij je geboorte. Die mensen gedragen zich anders in balsporten dan mensen die geloven dat je ‘balgevoel’ kunt ontwikkelen door training. Mensen die geloven dat je iets kunt trainen of leren zijn minder snel uit het veld geslagen als iets niet meteen lukt en gaan langer door met oefenen.

Het volgende stuk tekst krijgen de participanten in de controle conditie te lezen.

Jij zat in dit onderzoek in de controle groep. We hebben je alleen verteld dat je reactiesnelheid iets zegt over je mogelijkheden in sport, maar hebben verder niet gezegd of je je reactiesnelheid kunt verbeteren of niet. Een van de twee andere groepen heeft te lezen gekregen dat reactiesnelheid iets is dat je kunt ontwikkelen. De andere groep heeft gelezen dat reactiesnelheid iets is dat je meekrijgt bij je geboorte ( of juist niet). Iedereen in dit onderzoek heeft de mededeling gekregen dat hij of zij het slecht heeft gedaan bij de reactietijdtaak, ongeacht de werkelijke prestatie. Verder hebben we iedereen laten geloven dat je sportcompetentie kunt meten door de reactiesnelheid vast te stellen. Het onderzoek waar we bij deze uitspraak naar hebben verwezen is niet uitgevoerd.

*in de entity en incremental conditie wordt kort uitgelegd in welke groep de deelnemer zat en welke andere groepen er waren. Hierna verschijnt de volgende tekst op het scherm.

De verwachting is dat de mensen die geloven dat reactiesnelheid vastligt anders reageren op falen dan de mensen die geloven dat het te ontwikkelen is. Om precies te zijn is de verwachting dat mensen geloven dat reactiesnelheid vastligt meer negatieve emoties zullen ervaren na falen, en dat ze minder gemotiveerd zullen zijn om nog verder te oefenen. Ze geloven immers dat oefenen toch geen zin heeft, omdat hun reactiesnelheid bij hun geboorte al vast lag. Mensen die geloven dat reactiesnelheid te ontwikkelen is zullen minder negatieve emoties ervaren. Ook zullen ze gemotiveerder zijn om verder te oefenen. Het is immers niet definitief. De prestatie kan altijd nog beter worden.

We willen graag nog eens benadrukken dat je prestatie op de test voor reactiesnelheid niet slecht was. De test is niet gemaakt om te bepalen wie een goede reactiesnelheid heeft in sport en we hebben geen score berekend. De test was alleen bedoeld om je te laten geloven dat je gefaald had. Je hoeft je niet te schamen wanneer je dit geloofd. Een team van deskundigen heeft het testprogramma uitvoerig getest op

geloofwaardigheid. Dit onderzoek is ook niet gericht op de vraag wat waar is: aangeboren of aangeleerd. Het gaat over de vraag wat het effect is van wat je gelooft. Wat je kunt meenemen uit dit onderzoek is dat het bijna alle prestatiesituaties beter is om te geloven dat je iets te ontwikkelen is. Mensen die dat als uitgangspunt nemen zijn positiever ingesteld en veel beter bestand tegen tegenslagen dan mensen die geloven dat iets aangeboren is. Elk vaardigheid is te verbeteren door instructie en oefening. Pas op het allerhoogste niveau wordt het verschil bepaald door factoren die (al dan niet) aangeboren zijn.

Bijlage 8

Informatie brief voor de participanten

INFORMATIE OVER HET ONDERZOEK Inleiding

U heeft zich ingestemd voor deelname aan een onderzoek naar de relatie tussen reactiesnelheid en sporttalent. U doet vrijwillig aan dit onderzoek mee wat inhoudt dat u ten alle tijden kun stoppen met het onderzoek. Leest u deze toelichting zorgvuldig door. Wanneer u vragen heeft, kunt u deze stellen aan de onderzoeker.

Doel van het onderzoek

In de huidige studie zal worden gekeken naar de reactiesnelheid van de sporter en de voorspelling hiervan op het hebben van sporttalent.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek zult u meer informatie over de achtergrond krijgen over het onderzoek. Ook zullen er vragen worden gesteld aan u. In het onderzoek zit een reactietijdtaak. Op het scherm van de laptop verschijnen shirtjes in vier verschillende kleuren. Aan u is de vraag om zo snel mogelijk te reageren door op een linker of rechter knop te drukken. Dit zal afhankelijk zijn van de kleur van het shirtje dat op het scherm verschijnt. Vooraf aan de reactietaak zal er gelegenheid zijn om dit te oefenen.

Vertrouwelijkheid van de gegevens

Alle onderzoeksgegevens blijven volledig vertrouwelijk. De onderzoeksgegevens kunnen ter beschikking worden gesteld aan derden, maar alleen in anonieme gecodeerde vorm. De sleutel voor deze gegevens is in het bezit van de onderzoekers en zal niet uit handen worden gegeven. Identificatie van te publiceren gegevens zal ook geschieden middels een code.

Verzekering

Omdat dit onderzoek geen risico’s voor uw gezondheid of veiligheid met zich mee brengt, is er geen speciale verzekering afgesloten.

Informatie

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot de

verantwoordelijke onderzoeker, Dr. G. Weltevreden, tel. 0205256834, email g.m.weltevreden@uva.nl,

Roetersstraat 15, 1018WB Amsterdam. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek van de programmagroep Ontwikkelingspsychologie van de

Bijlage 9 Informed consent

Participantenverklaring

Mijn deelname aan dit onderzoek is rust op geheel vrijwillige basis en ik kan op elk tijdstip, zonder enige voorbehoud, mijn deelname stoppen. Ik ken en begrijp de condities van mijn deelname en aanvaard deze condities. Ik heb het formulier goed gelezen en begrepen, en ben bereid deel te nemen aan dit onderzoek.

__________________________________________________________________________

Aldus in tweevoud getekend:

……… ………

Naam proefpersoon Handtekening

‘Ik heb toelichting verstrekt op het onderzoek. Ik verklaar mij bereid nog opkomende vragen over het onderzoek naar vermogen te beantwoorden.’

……… ………

Naam onderzoeker Handtekening