• No results found

7 Afweging maatregelen en aanvraag hogere waarden

7.1 Benodigde maatregelen ter reducering van de geluidbelasting Bij het bepalen van benodigde maatregelen is onderscheid gemaakt tussen:

7.1.1 Maatregelen aan de bron Geluidreducerend asfalt

Overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde tot circa 4 dB vanwege wegverkeerslawaai kunnen worden weggenomen door het toepassen van geluidreducerend asfalt. Er is sprake van een grotere overschrijding dan 4 dB ten gevolge van het wegverkeer op de Steinhagenseweg/Beneluxlaan. Bij toepassing van een stil type asfalt zal niet aan de voorkeursgrenswaarde worden voldaan.

Bestemmingsplan Snellerpoort in Woerden; 06396-52629-08

onderzoek omgevingsgeluid 8 september 2020

Pagina 31

De gemeente Woerden overweegt het toepassen van een stil asfalttype op de nieuw te realiseren Steinhagenseweg/Beneluxlaan. In voorliggend maatregelenonderzoek is voor deze binnenstedelijke situatie het effect van een stil asfalttype, uitgaande van dunne deklagen type B, op de geluidbelasting bepaald.

Opgemerkt wordt dat een stiller wegdektype een hogere mate van onderhoud vergt en bij optrekkend en afremmend verkeer sneller kapot gereden wordt. Daarmee kan een dergelijk stil asfalt niet aangebracht worden ter plaatse van met verkeerslichten geregelde kruispunten of rotondes en korte wegvakken tussen kruispunten of rotondes.

Met het stil asfalt op de Steinhagenseweg/Beneluxlaan ter hoogte van het plan ‘Snellerpoort’ wordt de geluid-belasting ter plaatse van de woningen met ten hoogste 4 dB gereduceerd. Voor de kavels B0 t/m B4, B7 en B8 wordt de geluidbelasting ter hoogte van de noordgevels gesitueerd aan de weg teruggebracht tot maximaal 52-55 dB, ter plaatse van kavel B10 treedt lokaal een geluidbelasting van 49 dB op. In bijlage IV-1 zijn de rekenresultaten opgenomen.

Vanuit het gemeentelijk geluidbeleid geldt daarnaast de inspanningsverplichting om een stil asfalttype te overwegen:

 De gemeente verleent voor binnenstedelijke situaties geen hogere waarden wegverkeerslawaai hoger dan de voorkeurswaarde plus 10 dB.

Met een standaard wegdekverharding (standaard asfaltbeton) wordt al aan deze voorwaarde voldaan. Het is niet nodig om hiervoor geluidreducerend asfalt toe te passen.

 Voor grotere planlocaties (minimaal 100 nieuwe woningen) mag maximaal 15% van de nieuw te bouwen woningen een hogere waarde hebben.

Het percentage woningen met een hogere waarde voor wegverkeerslawaai bedraagt ten hoogste 34-38%

bij toepassing van standaard asfalt, afhankelijk van het al dan niet treffen van maatregelen voor spoor-lawaai (indien op een bepaalde locatie een dove gevel nodig is voor spoorspoor-lawaai, kan voor wegverkeers-lawaai geen hogere waarde gelden) en 23-27% bij toepassing van het onderzochte geluidreducerend asfalt.

Hoewel voor 10% minder woningen een hogere waarde voor wegverkeerslawaai nodig is, heeft een deel van deze woningen nog een hogere waarde voor spoorweglawaai nodig. Het spoorweglawaai, dat in hoofdlijnen uit dezelfde richting als wegverkeerslawaai komt, is maatgevend ten opzichte van het wegverkeerslawaai.

Het aanbrengen van een stiller asfalt zal daarmee weinig invloed hebben op de dimensionering van de geluidwerende maatregelen ten behoeve van geluidluwe gevels of de gevelgeluidwering van de woningen.

Snelheidsbeperking

Het beperken van de snelheid is een mogelijkheid om het verkeerslawaai te beperken. Het verlagen van de rijsnelheid zal de doorstroming en daarmee de functie van de Steinhagenseweg/Beneluxlaan negatief beïnvloeden. Dit is een ongewenste ontwikkeling en wordt derhalve niet als reële maatregel beschouwd.

Terugdringen verkeersintensiteiten

Bestemmingsplan Snellerpoort in Woerden; 06396-52629-08

onderzoek omgevingsgeluid 8 september 2020

Pagina 32

Het terugdringen van het verkeer leidt eveneens tot onvoldoende geluidreductie. Voor een geluidreductie van 5 dB bijvoorbeeld zou het verkeer tot ongeveer een derde van de oorspronkelijke verkeersintensiteiten moeten worden verminderd. Verkeersplannen van de gemeente voorzien hier niet in.

Maatregelen spoor: raildempers

Een mogelijke bronmaatregel aan een spoorweg is het toepassen van raildempers op (een deel van) het spoortraject van Leiden/Gouda-Utrecht/Breukelen. Het effect van raildempers bedraagt circa 2 tot 3 dB. Deze maatregel is bijgevolg doeltreffend om de geluidbelasting door spoorweglawaai te reduceren tot aan de maximale ontheffingswaarde. In bijlage IV-2 zijn de rekenresultaten opgenomen. Uit de rekenresultaten blijkt dat met raildempers, die worden geplaatst op het spoortraject ter hoogte van het plangebied, de geluid-belasting ten gevolge van railverkeer teruggebracht wordt van maximaal 70 dB naar 67 dB.

Vanuit het gemeentelijk geluidbeleid geldt daarnaast de inspanningsverplichting om raildempers te over-wegen:

 Geluidluwe gevel en buitenruimte.

Omdat het spoorweglawaai maatgevend is en uit dezelfde richting komt als het wegverkeerslawaai, zullen met raildempers meer geluidluwe woningen (van 38% naar 48% van de woningen) in het plangebied zijn.

Bovendien zijn hierdoor minder ingrijpende gebouwmaatregelen nodig om geluidluwe gevels te realiseren.

 De gemeente verleent voor binnenstedelijke situaties geen hogere waarden wegverkeerslawaai hoger dan de voorkeurswaarde plus 10 dB.

Met raildempers wordt nog niet aan deze voorwaarde voldaan. De woningen die zonder raildempers een overschrijding van meer dan 13 dB hadden, vallen nu in de overschrijdings ”groep” van 11-13 dB.

 Gevelgeluidwering

Gezien met deze bronmaatregel de geluidbelasting overal gereduceerd wordt, zal de gecumuleerde geluidbelasting waarbij het spoorweglawaai maatgevend is, tot 3 dB minder bedragen. Dit leidt tot minder zware geluidwerende voorzieningen voor de gevelgeluidwering van de woningen.

 De aanwezigheid van dove gevels dient zoveel mogelijk te worden voorkomen.

Met raildempers wordt aan deze voorwaarde voldaan.

 Voor grotere planlocaties (minimaal 100 nieuwe woningen) mag maximaal 15% van de nieuw te bouwen woningen een hogere waarde hebben.

Met raildempers wordt nog niet aan deze voorwaarde voldaan. Enerzijds zijn er woningen onder de groep geluidluwe woningen komen te vallen, anderzijds zijn er ongeveer evenveel woningen met voorheen een dove gevel in de groep woningen met hogere waarden gekomen. Zie ook figuur 7.5 op pagina 38.

Gezien de omvang van het plan zouden aanpassingen van het spoor bovendien realistisch zijn. De spoorweg-beheerder (ProRail) moet echter bereid zijn om de plaatsing van raildempers te overwegen.

Daarnaast spelen de kosten uiteraard een belangrijke rol in de uiteindelijke afweging. In het geluidinvoermodel is over een lengte van circa 700 m voor alle sporen raildempers ingevoerd. In hoofdlijnen liggen er vier sporen, op een aantal plekken zijn wissels. uitgegaan wordt van circa 3.000 m enkelsporen die van raildempers moeten worden voorzien.

Bestemmingsplan Snellerpoort in Woerden; 06396-52629-08

onderzoek omgevingsgeluid 8 september 2020

Pagina 33

De gehanteerde rekenbedragen/per m1 enkelspoor (één enkelspoor = 2 staven) lopen uiteen: gehanteerd is een bedrag van € 320,-- exclusief BTW per meter enkelspoor. De kosten voor het aanbrengen van raildempers bedragen dan € 960.000,--.

7.1.2 Maatregelen in het overdrachtsgebied