• No results found

Luchtkwaliteitsrapportage

In document Bijlage Ruimtelijke onderbouwing (pagina 162-171)

Luchtkwaliteitsrapportage Dijkstraat 72 & Busselseweg 18

Inrichting:

Koolen-Jonkers beheer BV Dijkstraat 72 & Busselseweg 18 5721AR Asten

Opgesteld door:

ROBA Advies

Ing. B.L. Spreeuwenberg Postbus 330

5750 AH Deurne tel. 0493-326030

September 2014

163

Luchtkwaliteit

Dhr. Koolen heeft een varkenshouderij met mestverwerking gelegen aan de

Dijkstraat 72 & Busselseweg 18 te Asten. In de toekomstige situatie wordt de mestverwerking uitgebreid en de varkenshouderij blijft ongewijzigd. De ontwikkeling van het bedrijf door toepassing van luchtwassers zal leiden tot een afname van de fijnstof emissie.

Middels het programma ISL3a is de fijnstof emissie (PM10) echter toch in beeld gebracht op voor de meest nabij gelegen gevoelige objecten.

Modellering

De invoervariabelen emissiepunt, emissiehoogte, uitreedsnelheid en uitreeddiameter zijn gekozen conform de aanbevelingen in de ‘Gebruikershandleiding V-Stacks vergunning’.

• Het programma Isl3a berekent de verspreiding van het fijnstof van de dieren op een aantal punten die zijn gekozen in een waaiervorm rond de inrichting, en op een aantal representatieve gevoelige punten in de omgeving vanaf de grens van de inrichting.

Hiervoor zijn gekozen de gevels van de omliggende woningen.

Opmerking

• De berekening van de immissieconcentraties vanwege de stoffen zwaveldioxide (SO2), koolmonoxide (CO), benzeen (C6H6) en lood (Pb) kunnen achterwege blijven omdat de achtergrondconcentraties van deze stoffen ruim onder de grenswaarden liggen. Voor deze stoffen geldt dat er in Nederland nauwelijks overschrijding van de normen plaatsvindt.

Er is hier ook geen sprake van een specifieke lokale situaties die tot een (dreigende) normoverschrijding zou kunnen leiden.

164

Emissie van fijnstof uit de stallen

Voor de inrichting aan de Dijkstraat 72 & Busselseweg 18 te Asten is voor de te realiseren nieuwe situatie de uitstoot van fijnstof berekend.

De fijnstofemissie in de bestaande situatie vanuit de veehouderij bedraagt 40.712,00 gram per jaar. Op dit moment is de Handreiking fijn stof en veehouderijen definitief gemaakt.

Wordt deze handreiking toegepast bij de beoordeling van onderhavige aanvraag dan kan de conclusie getrokken worden dat er voldaan wordt aan de wet luchtkwaliteit.

Als kan worden aangetoond dat de gevraagde veranderingen geen negatieve gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit, kan de vergunning verleend worden. Dit volgt uit artikel 5.16, lid 1 aanhef Wm.

Daar enkel de veehouderij wijzigt op de locatie is en hier de fijnstofemissie daalt is er geen reden de vergunning op dit punt te weigeren.

De gemeente heeft echter toch gevraagd om de fijnstofemissie van de varkenshouderij in beeld te brengen. Bij de emissieberekening is o.a. gebruik gemaakt van de in hieronder aangegeven emissie per diercategorie.

In de inrichting zijn in de aangevraagde situatie de volgende relevante bronnen van fijnstof aanwezig.

Stal

Huisvestings-systeem

Fijnstof

(PM-10)

Nr. Emissiepunt RAV-code / Code Groenlabel

165

Emissie door verkeer binnen de inrichting

Het verkeer binnen de inrichting heeft een beperkte bijdrage op de uitstoot van PM10 en NO2. Om dit aan te tonen is op basis van een inschatting van het totaal aantal vervoersbewegingen in de aangevraagde situatie.

Bij dit onderzoek is gerekend met de volgende gegevens:

In de berekening zijn alle voertuigbewegingen meegenomen uit het akoestisch rapport van db/a consultants. Dit betreft alle vervoersbewegingen binnen de inrichting van zowel de varkenshouderij, loonbedrijf als de mestverwerking. Daarnaast zijn de extra vrachtwagenbewegingen meegenomen die samengaan met de realisatie van het initiatief zoals beschreven in de ruimtelijke onderbouwing

‘’Opschaling Kovemi’’. Het geen resulteert in de onderstaand vervoersbewegingen, uitgaande van een worst case scenario. Op basis van de NIBM tool (versie mei 2014) is te concluderen dat het aandeel voertuigbewegingen niet in betekende mate is voor de luchtkwaliteit.

Worst-case berekening voor de bijdrage van het extra verkeer als gevolg van een plan op de

luchtkwaliteit

In het aandeel vrachtverkeer zijn tevens de voertuigen trekkers, hakselaars en loaders meegenomen.

De verkeersgegevens kunnen afwijken van de verkeersbewegingen uit het Wm-aanvraagformulier, omdat hierin wordt uitgegaan van een representatieve bedrijfssituatie die slechts een aantal keren per week/maand kan voorkomen. Volgens de Wet luchtkwaliteit dient te worden uitgegaan van de maximaal optredende gemiddelde bedrijfssituatie.

Type voertuig Personenwagens Bestelwagens Vrachtwagens Trekkers Hakselaars Loaders

Bewegingen per dag 7 2 33 8 3 4

166

Resultaat

Het programma ISL3a berekend de gemiddelde jaarconcentratie op de omliggende gevoelige objecten. Deze waarden zijn exclusief een zeezoutcorrectie van 1 µg/m3, ofwel het aantal overschrijdingsdagen door het zeezout kan met 2 verminderd worden. Het maximum aantal overschrijdingsdagen mag exclusief zeezout correctie 35 zijn. De fijnstofnorm is maximaal 40 µg/m3 exclusief zeezoutcorrectie.

In onderstaande tabel staan de PM10 waarden zoals berekend met ISL3a.

Het aantal overschrijdingsdagen blijft voor de toekomstige bedrijfssituatie ruim binnen de toelaatbare waarde van 41 dagen (berekening is inclusief zeezoutcorrectie). Verder zijn de gemiddelde jaarconcentraties het hoogste op Dijkstraat 67 respectievelijk 25,29.

Daarnaast is de uitstoot van fijnstof vanuit het verkeer 0,03 µg/m3. Hiermee kan geconcludeerd worden dat ook met in acht name van de verkeersbewegingen er geen overschrijding is van de fijnstofnormen.

Dit is ruim onder de norm van 41 µg/m3 (berekening is inclusief zeezoutcorrectie).

De invoergegevens voor deze resultaten staan in de bijlagen.

Cumulatie

Conform handreiking fijn stof en veehouderijen is cumulatie enkel relevant in gevallen dat de extra bijdrage IBM is én uit de berekening blijkt dat (zonder rekening te houden met cumulatie) de grenswaarden net niet worden overschreden.

Daar in onderhavige aanvraag de wijziging gezien kan worden als NIBM en de uitstoot ver beneden de grenswaarden blijft is cumulatie niet aan de orde.

167

Conclusie

Samenvattend kan geconcludeerd worden dat er in de aangevraagde bedrijfssituatie wordt voldaan aan de luchtkwaliteitseisen. De gecorrigeerde gemiddelde jaarconcentratie blijft ruim onder de 41 µg/m3 per jaar (40 + 1 µg/m3 zeezoutcorrectie) en het maximale toegestane aantal

overschrijdingsdagen blijft ruim onder de 37 (35 + 2 dagen zeezoutcorrectie).

De Wet luchtkwaliteit vormt dan ook geen belemmering voor de vergunning procedure Wet Milieubeheer.

Volgens de strekking van artikel 5.16 van de Wet milieubeheer mag een vergunningverlener de uitoefening van een bedrijf toestaan mits ten aanzien van de gevolgen voor de

luchtkwaliteit voldoende is aangetoond dat de grenswaarden voor de voor de inrichting relevante stoffen niet worden overschreden.

Met het voorliggende onderzoek is afgeleid en aangetoond dat de toegelaten concentraties voor fijnstof PM10 niet wordt overschreden.

168

Nr. Emissiepunt RAV-code / Code Groenlabel

169

ISL3A versie 2014 uitdraai met de invoergegevens

170

171

In document Bijlage Ruimtelijke onderbouwing (pagina 162-171)