• No results found

Bijlage 2: Vragenlijst

Hartelijk dank voor het meewerken aan mijn masteronderzoek, dat ik uitvoer onder de verantwoordelijkheid van de Universiteit van Amsterdam.

In dit onderzoek vraag ik uw mening over kinderarmoede. U krijgt een tekst te zien. Daarna worden een paar vragen gesteld en stellingen voorgelegd. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

1) U vult de vragenlijst volledig anoniem in, en uw antwoorden en gegevens worden niet aan derden verstrekt.

2) Deelname is geheel vrijwillig. U kunt zonder opgaaf van redenen weigeren mee te doen aan het onderzoek of uw deelname voortijdig afbreken.

3) Deelname aan het onderzoek is zonder risico's of ongemakken. Er vindt geen misleiding plaats en u wordt niet geconfronteerd met expliciet aanstootgevend materiaal.

Neem voor meer informatie over het onderzoek contact op met Mijke Schomaker per e-mail: mijke.schomaker@student.uva.nl.

Heeft u naar aanleiding van uw deelname aan dit onderzoek klachten of opmerkingen over het verloop van de gevolgde procedure, neem dan contact op met de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam; 020-5253680; ascor-secr-fmg@uva.nl. Uw klacht of opmerking wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben en dank u alvast hartelijk voor uw deelname. Met vriendelijke groet,

Mijke Schomaker Ik ben 18 jaar of ouder

- Ja

- Nee, hierdoor kan ik helaas niet deelnemen aan het onderzoek

Ik verklaar dat ik op een duidelijke manier ben ingelicht over de aard en methode van het onderzoek.

Ik stem geheel vrijwillig in om deel te nemen aan het onderzoek. Ik behoud daarbij het recht om mijn instemming in te trekken zonder dat ik daarvoor een reden hoef op te geven. Ik besef dat ik op elk moment mag stoppen met deelname aan het onderzoek.

Als mijn onderzoeksresultaten worden gebruikt in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan gebeurt dit volledig geanonimiseerd. Mijn persoonsgegevens worden niet aan derden verstrekt.

Als ik meer informatie wil, kan ik contact opnemen met Mijke Schomaker (mijke.schomaker@student.uva.nl).

Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan ik me wenden tot het lid van de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793 1001 NG Amsterdam; 020-5253680; ascor-secr-fmg@uva.nl. Ik begrijp de bovenstaande tekst en ga akkoord met deelname aan het onderzoek.

- Ja - Nee

1. Wat is uw geslacht?

- Vrouw - Anders

2. Wat is uw leeftijd in jaren? (bijvoorbeeld 26) 3. Wat is uw hoogst afgeronde opleiding?

- Universitaire opleiding (wo) - Hoger beroepsonderwijs (hbo) - Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

- Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) - Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) - Lager beroepsonderwijs (lbo, vmbo)

- Anders

4. Heeft u de afgelopen 12 maanden een goededoelenorganisatie geholpen door geld te doneren? (bijvoorbeeld Unicef of Nationaal Fonds Kinderhulp)

- Ja - Nee

*Alleen de deelnemers die op Vraag 4 ‘Ja’ hebben beantwoord, zien Vraag 5 en Vraag 6. 5. Wat is het hoogste bedrag in euro's dat u de afgelopen 12 maanden heeft gedoneerd aan een goed doel? (bijvoorbeeld 6)

6. Als u terugkijkt op de afgelopen 12 maanden. Hoe vaak heeft u dan geld gegeven aan onderstaande liefdadigheidsinstellingen?

7. Heeft u in de afgelopen 12 maanden spullen gedoneerd aan een goededoelenorganisatie? (bijvoorbeeld kleding, schoolspullen, boeken of speelgoed)

- Ja - Nee

8. Heeft u in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk gedaan bij een goededoelenorganisatie? (bijvoorbeeld collecteren, helpen met activiteiten of voedselpakketten uitdelen)

- Ja - Nee

U ziet zo een willekeurige boodschap van een goed doel dat kinderen in armoede helpt. Ik hoor graag wat u van de tekst vindt. Deze kan dan in een campagne gebruikt worden om kinderarmoede in Nederland te verminderen. Lees de tekst alstublieft goed door, en geef zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen en stellingen die u erna krijgt. U kunt de tekst dan niet meer bekijken.

[Willekeurig tonen van één van de vier boodschappen]

9. Onderstaande stellingen en vragen gaan over de tekst die u zojuist heeft gelezen. Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen.

10. Vond u dat de getoonde tekst positieve of negatieve gevolgen voor kinderen in armoede benadrukte?

11. Vond u dat de getoonde tekst korte termijn (nabije toekomst) of lange termijn (verre toekomst) gevolgen voor kinderen in armoede benadrukte?

12. Vond u dat de getoonde tekst informatie bevatte die u nog niet wist?

- Ja - Nee

- Weet ik niet

13. De volgende stellingen gaan over gelddonaties aan een goededoelenorganisatie die kinderen in armoede helpt. In hoeverre bent u het eens met onderstaande stellingen?

14. Als u geld wilt doneren aan een goed doel, welk bedrag kunt u dan eenmalig missen? Vul '0' in als u geen geld wilt doneren.

15. Als u geld wilt doneren aan een goed doel, welk bedrag kunt u dan maandelijks missen? Vul '0' in als u geen geld wilt doneren.

16. De volgende stellingen gaan over het doneren van (tweedehands)spullen aan een

goededoelenorganisatie die armoede onder kinderen wil verminderen. Denk aan het geven van speelgoed of sportkleding. Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande

stellingen.

17. De volgende stellingen gaan over het doen van vrijwilligerswerk bij een

goededoelenorganisatie om kinderen in armoede te helpen. Denk aan het organiseren van sportactiviteiten voor kinderen, collecteren en het inpakken of uitdelen van voedselpakketten. Geef aan in hoeverre u het eens bent met de stellingen.

18. Hartelijk dank voor uw deelname aan het onderzoek. Wilt u door middel van loting kans maken op een tegoed van Bol.com ter waarde van 40 euro? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Dit wordt alleen gebruikt om de twee winnaars te contacteren.

Neem voor vragen en meer informatie over het onderzoek contact op met Mijke Schomaker, mijke.schomaker@student.uva.nl

- Nee, ik wil geen kans maken op een tegoedbon

- Ja, maar ik wil graag dat het geld wordt gedoneerd aan een goed doel dat kinderen in

armoede helpt