• No results found

Activiteiten

Deze activiteit bestaat uit havenhand-ling en opslag/distributie voor rekening van derden. In het eerste segment is de Groep aanwezig in Setúbal waar ze vooral actief is in vaste en vloeibare stortgoederen, Roll on/Roll off en General Cargo.

In het segment van Logistiek voor vervoer over het land levert de groep logistieke; opslag-, consolidatie/deconsolidatie- en distributiediensten voor rekening van derden dankzij haar mul-timodale opslagfaciliteiten en haar rechtstreekse informatiecaverbinding met haar klanten.

Markante feiten

Los van de terminals in Spanje die rechtstreeks door Interpec Iberica worden beheerd, is dochteronderneming SPC in het segment van de havenhandling hoofdzakelijk actief in de haven van Setúbal ten zuiden van Lissabon.

Via haar 50% dochteronderneming Navipor was SPC actief in de openbare terminals voor General Cargo en Roll on/Roll off.

Voor deze laatste lanceerde de overheid een openbare prijsvraag voor ontwerpen ten-einde ze in concessie aan de privésector te geven. Navipor en de ondernemingen waar-mee ze zich geassocieerd had, werden niet geselecteerd voor deze prijsvraag voor

ont-werpen en moesten de installaties vanaf november 2004 verlaten.

Omdat deze privatisering in de loop van het jaar gebeurde, werd de omzet van Navipor (€ 6,6 miljoen tegenover € 6,1 miljoen in 2003) er nog niet door beïn-vloed. De herstructureringskosten (€ 0,2 miljoen) werden evenwel integraal ten laste genomen tijdens het voorbije boekjaar.

Het courant bruto resultaat van Navipor voor herstructureringskosten bedraagt

€ 0,75 miljoen.

Kerncijfers

Bijdrage in het geconsolideerd resultaat

(Miljoen €) 2002 2003 2004

Bedrijfsopbrengsten 20,00 21,04 21,85

Bedrijfsresultaat 2,36 2,38 1,32

Courant nettoresultaat 1,58 0,87 0,54

Courante nettocashflow 3,22 2,67 2,79

A C T I V I T E I T E N VA N D E G RO E P

gezien de geringe resultaten van Navipor voortaan en de 50% participatie van Sapec in het kapitaal van deze onderneming.

De terminal voor vaste en vloeibare stortgoederen kende in 2004 uitgedrukt in volumes een betere activiteit (924.000 ton tegenover 783.000 ton) maar heeft de vooropgestelde doelstellingen evenwel nog niet gerealiseerd.

Hoewel de omzet stijgt (€ 4,1 miljoen tegenover € 3,5 miljoen) bleef het courant resul-taat stabiel op € 0,52 miljoen omwille van het grotere gewicht van de afschrijvingen die voortvloeien uit de expansie-investeringen die de laatste twee jaar werden gerealiseerd (€ 6 miljoen).

Bij logistiek voor vervoer over het land was het een uitstekend boekjaar voor de afdeling Logic. Het gewicht van deze onderneming blijft relatief klein (omzet van € 7,1 voor een niet genormaliseerd courant resultaat van € 0,23 miljoen).

In haar huidige configuratie en zonder nieuwe belangrijke investeringen biedt deze acti-viteit beperkte groeimogelijkheden. Op basis van deze gegevens is de groep op zoek naar overnemers voor Logic SA.

De overige activiteiten van Logistiek voor vervoer over het land binnen de dochter-onderneming SPC SA kenden een zwak boekjaar. Zij gingen zowel gebukt onder een wei-nig gunstige conjunctuur als onder de kosten die inherent zijn aan de inrichting van nieu-we sites om er deze activiteit te kunnen uitvoeren.

De laatste overdracht voor de terminal van Valongo ten noorden van Portugal werd afge-rond in de herfst van 2004.

Deze veranderingen zouden geen storende invloed op het boekjaar 2005 meer moeten hebben.

De spoorwegverbinding van de terminal van Valongo met het openbare net die het voor deze terminal moet mogelijk maken om alle goederen te kunnen verwerken waarvoor hij ontwor-pen werd, moet echter nog worden voltooid.

De realisatie van deze verbinding hangt echter af van de over-heid en de spoorwegen en ze zal pas ten vroegste in 2006 een feit zijn.

Deze activiteit (de drie terminals samen) leverde een omzet op van € 7,10 miljoen tegenover € 7,27 miljoen in 2003 voor een negatief courant resultaat van € 0,22 miljoen in vergelijking met een break-even-point in 2003.

De uitzonderlijke niet weerkerende kosten i.v.m. de overdracht van de site bedragen bijna € 0,2 miljoen.

De rentabiliteit van de terminals zal zich herstellen met het stij-gende gebruik van het spoorwegtransport dat de weg naar gro-tere goederenvolumes zal openen omdat zij verbonden zijn met het net en er overeenkomsten met de openbare spoor-wegmaatschappij (C.P.) werden afgesloten.

De financiële lasten van de pool Logistiek zijn trouwens aan-zienlijk gedaald omwille van de volledig afgeronde verkoop in december 2003 van de site van Povoa voor € 12 miljoen.

Tijdens de eerste helft van 2005 zal nog een aanvulling van

€ 1,8 miljoen op de verkoopprijs worden betaald.

Energiepool

Activiteiten

Op 31/12/2004 groepeert de pool Energie 14 waterkrachtcentrales die gelegen zijn in de regio’s Albacete, Asturies, Castilla Leon en Estremadura met samen een totale geïnstalleerde capaciteit van 55 MW.

Naturener, een 54 % dochteronder-neming met derden, nl. de bank Caja Castilla Mancha (CCM) (25%) en het resterende gedeelte dat eigendom is van verschillende particuliere investeerders, ontwikkelt eveneens een activiteit in het segment van de windenergie via een 100 % dochteronderneming Naturener Eolica SA.

Markante feiten

Voor waterkrachtenergie stond 2003 in het teken van de integratie van de tijdens eerde-re boekjaeerde-ren overgenomen ondernemingen. In 2004 heeft Natueerde-rener zich geconcenteerde-reerd op de operationele optimalisering van de bestaande centrales en het in werking stellen van

Kerncijfers

Bijdrage in het geconsolideerd resultaat

(Miljoen €) 2002 2003 2004

Bedrijfsopbrengsten 4,06 7,36 7,95

Bedrijfsresultaat 1,12 2,34 2,50

Courant nettoresultaat -0,14 0,93 0,70

Courante nettocashflow 1,24 2,92 2,91

A C T I V I T E I T E N VA N D E G RO E P

Deze twee centrales zijn belangrijk gezien hun geïnstalleerde capaciteit van 18,6 MW, het-zij 28 % van het totale park van de groep en gezien de omvang van de investering, hethet-zij

€ 15 miljoen.

Op kruissnelheid zullen deze twee centrales ongeveer 55.000 MWh van de totale 150.000 MWh van het park produceren.

De grootste van deze twee centrales is sinds juni operationeel, de tweede werd in decem-ber 2004 in werking gesteld.

Voor het voorbije boekjaar, dat geen volledig boekjaar was, bedroeg hun productie 28.700 MWh.Voor het volledige park van centrales bedraagt de productie 118.095 MWh tegen-over 106.916 MWh in 2003. De prijs per KWh blijft tamelijk stabiel en evolueert van 6,50 centiem naar 6,66 centiem. Porma niet meegeteld lag de productie in 2004 onder het niveau van 2003 (89.395 MWh tegenover 106.916 MWh) omwille van de drogere dan nor-male herfst en winter. Deze droogte woog vanaf november op de centrales die afhanke-lijk zijn van het wateroppervlak van de rivieren. De impact zet zich ook nog tijdens het lopende boekjaar voort. Globaal gezien draaide het park op 75 % van zijn theoretische capaciteit en het effect van de geproduceerde hoeveelheid MWh wordt in de praktijk ver-taald tot in de laatste lijn van de resultatenrekeningen daar het in dit type activiteit hoofd-zakelijk om vaste kosten gaat. De totaliteit van de centrales werd begin 2004 geherfinan-cierd via een kredietfaciliteit van € 26 miljoen van het « project finance » type dat nu zijn terugbetalingsprogramma volgt. Het krediet heeft een looptijd van 11 jaar. De montag-ecommissies die betaalbaar zijn bij de ondertekening wegen op de financiële lasten van het boekjaar. Het courant resultaat bedraagt € 0,70 miljoen tegenover € 0,93 miljoen met een belangrijke cashflow van € 2,91 miljoen tegenover € 2,92 miljoen een jaar eerder.

Er zijn geen andere onmiddellijke investeringen gepland voor het opstarten van nieuwe centrales. In het segment van de windenergie zette Naturener zich bijzonder actief in om de concessies die momenteel in een onderhandelingsfase zitten, ook concreet te verwer-ven. Op een totaal van 300 MW die mogelijk kan worden bekomen, verkreeg Naturener een definitieve concessie van 30 MW in Cuenca in Castilla La Mancha en boekte ze voor-uitgang in verschillende andere dossiers. Nieuwe concessies in Andalousië, in de buurt van Cadiz, die in totaal tussen 50 en 70 MW vertegenwoordigen, zitten in een zeer vergevor-derd stadium.Voor Cuenca keurde de Raad in gemeenschappelijk overleg met onze finan-ciële partner (CCM) de bouw goed van dit park van 15 windmolens, hetzij een totale investering van € 34 miljoen, die moet worden gefinancierd onder de vorm van een « pro-ject finance », met andere woorden zonder een beroep te doen op de aandeelhouders.

In Spanje kunnen de bedragen die via een bankkrediet worden gefinancierd tot 80% van de totale investering bedragen. Momenteel wordt er

onderhandeld over de definitieve voorwaarden van dit krediet. De gebruikelijke bouwtermijn bedraagt 12 tot 15 maanden. De productie in dit park zou in het eerste kwartaal 2006 moeten beginnen. Het zal een productie van 73.800 MWh ontwikkelen. De uit-rusting (windmolens) wordt geleverd door de Deense groep Vestas waarmee tevens een onder-houdscontract voor de windmolens werd afgesloten.

Vestas geeft tevens een uitvoeringsgarantie voor de werking van deze toestellen.

Vastgoedpatrimonium

Activiteiten

Vastgoed is geen activiteit op zich voor de Groep. Ze is echter van groot belang omwille van het gewicht van de waarde (€ 24,1 miljoen op basis van de netto boekhoudkundige waarde op 31/12/04) en de reserve aan financiële middelen die ze kan voortbrengen.

In de 70 jaar die de Groep aanwezig is op het Iberische schiereiland heeft ze om verschillen-de reverschillen-denen een belangrijk patrimonium opgebouwd dat vooral bestaat uit 6.500 hectaren grond in Spanje waarop nu bossen staan en 300 hectaren die voor de bouw van een industrie-park bestemd zijn. De Groep bezit eveneens kantoorruimten in Madrid en Lissabon.

Wanneer deze activa niet rechtstreeks verband houden met de uitoefening van de diverse activiteiten van de Groep, wor-den ze als niet-operationeel en verhandelbaar beschouwd.

Markante feiten

Het beleid van de groep blijft gericht op het geleidelijk aan laten renderen van het industriepark van Sapec in Setubal dat 2.151.800 m2vertegenwoordigt en waarvan er nog 1.321.700 m2tijdens de volgende jaren kunnen worden verkocht.

Voor de delen die in een ontwikkelings-/commercialiseringsfase zitten loopt het programma via de creatie van verkavelingen die door een vastgoedpromotor van de nodige infrastructuur worden voorzien. De opbrengst van de verkoop van de kavels uit deze verkavelingen wordt vervolgens op een 50/50 basis verdeeld tussen deze promotor en Sapec Imobiliaria.

Hierdoor vermijdt Sapec het risico dat ze de investeringskosten moet dragen die aan de te creëren infrastructuur gekoppeld zijn.

Momenteel zitten twee verkavelingen in de commercialiseringsfase.Verkaveling I heeft betrekking op 220.900 m2. Er waren geen belangrijke verkopen in 2004.

Verkaveling III (1ste fase) van 675.400 m2is verkocht of volledig gereserveerd. Een geschil met de bevoegde administratieve over-heid over de betaling van een lokale belasting heeft de uitgifte van de laatste vergunningen voor deze verkaveling vertraagd.

De groep voert al maandenlang actieve onderhandelingen met de plaatselijke autoriteiten en het is niet uitgesloten dat er tijdens de eerste helft van 2005 een oplossing komt.

Een kantoorgebouw gelegen op de site van het park van de Expo 98 werd gedeeltelijk verkocht voor een bedrag van

€ 5,1 miljoen.

Aan het eind van het boekjaar 2004 vertegenwoordigden de vastgoedverkopen een bedrag van € 14,67 miljoen en leverden ze een bruto meerwaarde van € 4,32 miljoen en een thesaurie-inning van € 5,24 miljoen op.

De in 2005 nog te innen opbrengst van de afgesloten verkopen bedraagt € 15,5 miljoen. De helft van deze opbrengst is auto-matisch bestemd voor de terugbetaling van de investering die werd gerealiseerd door de vastgoedpromotor die verbonden is met Sapec Imobiliaria.

Voorzichtigheidshalve heeft de groep er de voorkeur aan gegeven om zonder enige prejudiciële erkenning een voorziening aan te leggen voor de betwiste belasting (de zogenaamde TRIU) voor € 2,2 miljoen.

De werkingskosten van de teams bleven stabiel op € 0,7 miljoen.

Al deze elementen hebben geleid tot een zekere vertraging in de boeking van de verkoop en de erkenning van de positieve uit-zonderlijke resultaten.

Bijgevolg daalde de bijdrage in de uitzonderlijke resultaten van de vastgoedpool voor het boekjaar 2004, in tegenstelling tot de vorige jaren.

In fine bedraagt de nettobijdrage van de vastgoedpool in de geconsolideerde resul-taten van de groep € 0,40 miljoen.

Deze situatie zal waarschijnlijk veranderen voor het boekjaar 2005.

Het team van Sapec Imobiliaria deed eveneens een beroep op de samenwerking met externe adviseurs voor de invoering van basisreglementen voor de werking van een condominium voor de hele site, eens deze gebouwd en volzet is. De groep

A C T I V I T E I T E N VA N D E G RO E P

Informatica

Sapec bezit 5,75 % van het kapitaal van ZETES Industries NV, de overkoepelende onderneming van de Belgische groep die gespecialiseerd is in de integratie van syste-men op het vlak van « Wireless Data Capture » (en meer in het bijzonder inzake Automatische Identificatie via streepjescode) en de productie van chipkaarten.

Dit minderheidsbelang is het gevolg van de ruil van 50 % van het kapitaal dat Sapec bezat van de Portugese onderneming Burotica, die in Portugal marktleider is in dezelfde segmenten als Zetes.

Deze ruil gebeurde aan het einde van het boekjaar 1999.

Het boekjaar 2004 was een consolideringsjaar voor Zetes met een nagenoeg ongewijzigde globale omzet van € 100 miljoen, gestegen marges en een goede controle van de operationele kosten.

De twee afdelingen die de grootste vooruitgang hebben geboekt, zijn de afdeling van de chipkaarten met de afronding van een belangrijk contract voor de vernieuwing van SIS kaarten en de geleidelijke versterking van de productie van de nieuwe elektro-nische identiteitskaart en de afdeling « MCL Techno » die de toepassingssoftware ontwikkelt voor leesmateriaal en die gestart is met de verdeling van nieuwe versies die compatibel zijn met de terminals van de meeste producenten in de sector.

De meeste Belgische gemeenten zijn momenteel uitgerust voor de verdeling van de nieuwe elektronische identiteitskaart en in november 2004 is gestart met de productie op grote schaal.

Steunend op deze referentie overweegt Zetes nieuwe opportuniteiten met andere Staten die meer bepaald om veiligheids-redenen geleidelijk aan overstappen naar dit type technologie.

Zetes heeft trouwens het aandeel overgenomen van de minderheidsaandeelhouders van haar Spaanse en Duitse dochter-ondernemingen en zo haar structuren vereenvoudigd.

De Groep heeft overigens beslist om haar distributie-activiteiten voor auto ID materiaal te verkopen daar ze van oordeel is dat deze te weinig toegevoegde waarde opleveren en financiële middelen mobiliseren. Deze verkoop zal tijdens de eerste helft van 2005 gebeuren.

De groep Zetes is van plan om in 2005 haar activiteiten voor de identificatie van personen via nieuwe projecten in België en in het buitenland uit te bouwen en haar expansie en geografische dekking in Europa in haar basisactiviteit, de integratie van systemen voor « Wireless Data Capture » (Automatische Identificatie via streepjescode, spraakherkenning en RFID) ver-der te zetten. Om haar groei te onver-dersteunen en haar consoliver-dering verver-der te zetten in een sector die nog altijd versnip-perd is, analyseert Zetes verschillende scenario's waaronder een mogelijke beursintroductie. Indien de financiële markten positief gericht blijven, kan dit in 2005 gebeuren.

Sapec zal op het gepaste moment bestuderen welke positie ze in het kader van deze operatie moet innemen over het al of niet behouden van het kapitaal van Zetes.

A C T I V I T E I T E N VA N D E G RO E P

GERELATEERDE DOCUMENTEN