• No results found

Lijst van gebruikte begrippen

8 Reactie en nawoord

Bijlage 7 Lijst van gebruikte begrippen

Advance Pricing Agreement Vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst over de berekening van een interne verrekenprijs.

Advance Tax Ruling Vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst over de kwalificatie van een fiscale handeling.

Arm’s- length beginsel Het beginsel dat verbonden partijen onderlinge transacties tegen zakelijke prijzen dienen te verantwoorden.

Base erosion Uitholling van de belastinggrondslag.

Belastingontwijking Het omzeilen van belasting door bedrijven, binnen de grenzen van de wet.

Belastingverdrag Overeenkomst tussen staten waarin onder andere is vastgelegd welk land over welk inkomen belasting mag heffen.

Beneficial owner De werkelijke gerechtigde van een betaling (met name van dividend, rente of royalty) uit het buitenland.

Bijzondere Financiële Instellingen Ondernemingen of instellingen, ongeacht de rechtsvorm, welke Instellingen die ingezetenen zijn en waarin niet-ingezetenen, direct of indirect, via aandelenkapitaal of anderszins deelnemen of invloed uitoefenen en die tot doel hebben en/of zich in belangrijke mate bezighouden met het, al dan niet in combinatie met andere binnenlandse

groepsmaatschappijen:

1. hoofdzakelijk in het buitenland aanhouden van activa en passiva, en/of

2. doorgeven van omzet bestaande uit in het buitenland verkregen royalty- en licentieopbrengsten aan buitenlandse

groepsmaatschappijen, en/of

3. het genereren van omzet en kosten die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit herfacturering van en naar buitenlandse groepsmaatschappijen.

Bronbelasting Een belasting in het bron- of herkomstland op uitgaande dividenden, rente of royalty’s.

Comparable Uncontrolled Price Een prijsvaststellingsmethode waarbij een transactie tussen gelieerde partijen vergeleken wordt met een transactie die het lichaam zelf met een niet- gelieerde partij heeft afgesloten (interne CUP) of met een vrije markt transactie tussen derden (externe CUP).

Concern Groep van aan elkaar verbonden ondernemingen. (zZie ook multinationale onderneming).

Deelnemingsvrijstelling Een belastingvrijstelling voor resultaten uit deelnemingen, ter voorkoming van dubbele belasting.

Dienstverleningslichaam Een rechtspersoon waarvan de werkzaamheden in een jaar hoofdzakelijk bestaan uit het ontvangen en betalen van rente, royalty’s, huur of leasetermijnen van en aan niet in Nederland gevestigde lichamen, die behoren tot het concern waarvan de belastingplichtige deel uitmaakt.

Dochtermaatschappij Maatschappij waarin de aandelen worden gehouden door een moeder- of houdstermaatschappij.

G20 Groep bestaande uit 19 landen en de Europese Unie, die een forum wil zijn voor samenwerking en beraad met betrekking tot het internationale financiële systeem.

Heffingsgrondslag De basis waarover (vennootschaps)belasting wordt geheven.

Houdstermaatschappij Maatschappij die aandelen houdt in een andere maatschappij en bestuurlijke taken uitvoert (zie ook moedermaatschappij).

Hybride lening Een lening die (fiscaal) verschillend wordt gekwalificeerd in landen.

Hybride rechtsvorm Een rechtsvorm die (fiscaal) verschillend wordt gekwalificeerd in landen.

Innovatiebox Een belastingfaciliteit voor speur- en ontwikkelingswerk.

Interne verrekenprijzen Prijzen die verbonden maatschappijen elkaar in rekening brengen voor door hen geleverde goederen of verleende diensten (zie ook transfer pricing).

Investeringsbeschermings-verdrag Verdrag tussen landen met als doel het over en weer verdrag beschermen van investeringen (en het mede langs die weg

bevorderen van investeringen).

Kapitaalbelang Belang in het (aandelen)kapitaal van een onderneming.

Moeder-dochterrichtlijn De gemeenschappelijke fiscale regeling voor moeder- en dochterondernemingen uit verschillende EU-lidstaten.

Moedermaatschappij Maatschappij die aandelen houdt in groepsmaatschappijen en bestuurlijke taken uitvoert (zie ook houdstermaatschappij).

Multinationale onderneming Concern dat zijn activiteiten in meer dan één land uitoefent. (zZie ook concern).

Ontwikkelingslanden Land met een grote armoede in verhouding tot "‘rijke landen".’.

Pooling Het samenbrengen van bijvoorbeeld financierings- of

verzekeringsactiviteiten van een concern in een specifiek daarvoor ingerichte groepsmaatschappij.

Profit shifting Het alloceren van inkomsten en kosten binnen verbonden

ondernemingen, teneinde de belastingheffing voor de groep als geheel te reduceren.

Royalty Voorbeelden van betalingen die als royalty aangemerkt kunnen worden, zijn onder meer licentiebetalingen voor octrooien, betaling voor auteursrechten op boeken en muziekdragers (de juridische royalty’s), management fees, allerlei vormen van consultancy fees,

"technical service fees', betalingen voor de overdracht van know-how, operationele lease fees en huurbetalingen voor roerende zaken.

Ruling Een vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst, bijvoorbeeld in de vorm van een APA/ATR.

Schakelvennootschappen Verzamelnaam voor houdstermaatschappijen en dienstverleningslichamen.

Spontane gegevensuitwisseling Gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten zonder dat hiertoe een formeel verzoek wordt ontvangen.

Spread Vergoeding voor verrichte werkzaamheden of verleende diensten volgend uit het verschil tussen de ontvangen en betaalde vergoeding.

Substance-eisen Eisen waarin lichamen moeten voldoen om een APA/ATR af te kunnen sluiten met de Belastingdienst of om voordelen van een verdrag te kunnen genieten.

Tax Information Exchange Verdragen die uitsluitend gericht zijn op het uitwisselen van fiscale Agreements informatie tussen verdragspartners

Tax planning Het zodanig structureren van activiteiten door bedrijven dat hun belastingpositie wordt geoptimaliseerd. (zZie ook

belastingontwijking).

Thin capitalisation rules Regels die moeten voorkomen dat de grondslag voor belastingheffing uitgehold wordt door het met leningen financieren van bedrijven.

Transfer pricing Prijzen die verbonden maatschappijen elkaar in rekening brengen voor door hen geleverde goederen of verleende diensten (zie ook interne verrekenprijzen).

Treaty shopping Het via een in een verdragstaat gevestigd lichaam laten doorstromen van inkomsten naar een uiteindelijk gerechtigde uit een derde staat, die langs deze weg een ongepast voordeel geniet door gebruik te maken van het verdrag.

Trustkantoor Een kantoor dat zich bezig houdt met het beheren van vennootschappen.

Uiteindelijk gerechtigde In fiscaal verdragsverband wordt hiermee meestal gedoeld op de beneficial owner (zie aldaar). VanUuit het oogpunt van toezicht wordt meestal gedoeld op de particulier die uiteindelijk belang heeft bij de onderneming.

Vaste inrichting Een vaste bedrijfsinrichting van een buitenlandse juridische eenheid van waaruit die eenheid werkzaamheden uitoefent.

Verbonden onderneming Onderneming waarin een andere onderneming een (aandelen)belang heeft van ten minste 1/3 of die allebei voor ten minste 1/3 gehouden worden door dezelfde aandeelhouder. Daarnaast kan ook via zeggenschap “‘control’” tot gelieerdheid geconcludeerd worden Daarnaast kan gelieerdheid ook vastgesteld worden door te

controleren hoe de zeggenschap tussen de ondernemingen verdeeld is (zeggenschapcontrole).].

Verrekeningsmethode of -stelsel Methode of stelsel waarbij in het buitenland betaalde belasting -stelsel verrekend kan worden met de verschuldigde winstbelasting in het

land waar de vennootschap dat het dividend, de rente of de royalty ontvangt, is gevestigd.

Wereldinkomen Het inkomen waar ook ter wereld gerealiseerd.

Werkmaatschappij Onderneming waarvan de aandelen in handen zijn van een holding.

Woonstaatbeginsel Beginsel waarbij inkomsten belastbaar zijn in het land waar de belastingplichtige is gevestigd en dus niet waar de voordelen opkomen.