• No results found

Lesmateriaal docenten Les

In document Croes, Marie, Ontwerponderzoek, Engels (pagina 54-60)

Rubric: A review 

Bijlage 3 Lesmateriaal docenten Les

Voor de eerste les is het volgende materiaal nodig: een digitale versie van het korte verhaal (zie bijlage 2 les 1 lesmateriaal leerlingen) en een whiteboard marker.

Les 2

De les is gemaakt op de website https://www.lessonup.com. Er kan gratis een account aangemaakt worden en een lessenserie gemaakt worden. Wanneer er geklikt wordt op ‘les geven’ dan krijgen de leerlingen een code waardoor ze mee kunnen doen aan de les.

Les 3

Voor deze les wordt er gebruik gemaakt van het lesmateriaal leerlingen les 3 (zie bijlage 2 les 3). Op het bord staat de volgende instructie:

For this exercise you need three markers each with a different colour.    

Step 1: Take a look at the words and/or sentences you have highlighted for each item.   Discuss​ and ​compare​ the information you have found with your classmates.   If necessary, highlight other or more words and/or sentences. 

> round 1 - 10 minutes  > round 2 - 10 minutes  > round 3 - 10 minutes   

Step 2: Write down the best examples and/or quotes on your handout you have found  in the text that are related to plot, setting and character.  

    Les 4

 

Voor deze les wordt er gebruik gemaakt van het lesmateriaal leerlingen les 4 (zie bijlage 2 les 4). Op het bord staat de volgende instructie:

 

Step 1: Read ​Writing assignment: A review 

 

Step 2:  Read the rubric carefully and ask questions if necessary.   

Step 3:  Use your examples on plot, setting and character to write your review.   

Step 4: Have fun writing!    

Bijlage 4

Docentenhandleiding

Er wordt voor deze lessenserie uitgegaan van een lestijd van 60 minuten. Les 1

Voorbereiding

De eerste les wordt ingezet als voormeting. Het materiaal dat de docent nodig heeft is een digitale versie van het korte verhaal en een whiteboard marker.

Ter voorbereiding op de les moeten de volgende stappen worden gezet: 1. het korte verhaal moet zijn gelezen door de docent,

2. het korte verhaal printen per leerling (in het geval van deze lessenserie 25 keer), 3. op het whiteboard met een marker noteren wat er die les gedaan gaat worden:

- 30 minutes read short story - 25 minutes write review

> open a google document > share your document with me Leerdoelen

Het doel van de les is om materiaal te verzamelen voor de voormeting. Hiervoor lezen de leerlingen een kort verhaal en schrijven ze een review.

De les zelf

1. Allereerst start de les met een korte instructie over wat er dat uur gaat gebeuren.

Hiervoor neemt de docent de agenda door die van te voren op het whiteboard genoteerd zijn.

2. Daarna leest de docent het korte verhaal voor en stelt tussendoor een aantal

verhelderende vragen, namelijk: wie waren de belangrijkste karakters in het verhaal? Waar speelde het verhaal zich af? Wat was het belangrijkste wat gebeurde in het verhaal?

3. Vervolgens wordt er uitgelegd dat alle leerlingen hier een review over moeten schrijven. Dit wordt genoteerd in een google document dat meteen gedeeld wordt met de docent. Mocht er geen gebruik gemaakt worden van digitale middelen, dan kan het geschreven worden op lijntjespapier.

4. Tijdens dat de leerlingen de review schrijven loopt de docent de klas rond om eventueel vragen te beantwoorden.

5. Aan het einde van de les rond de docent de les af. Mochten de reviews op papier geschreven worden dan worden deze ingenomen.

Les 2

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de les wordt er op de website https://www.lessonup.com een les

aangemaakt met verschillende slides (zie docentenmateriaal les 2). Verder worden de tafels in groepjes van drie neergezet en liggen er per groepje drie verschillende kleuren markeerstiften. Leerdoelen

De tweede les heeft twee doelen; ten eerste dat er een transfer gemaakt wordt van de

voorkennis over de literaire begrippen plot, setting en karakter vanuit het Nederlands naar het Engels, en ten tweede dat deze kennis geïntegreerd wordt middels het classificeren van deze literaire begrippen.

De les zelf

1. Bij binnenkomst krijgen de leerlingen de instructie om in groepjes van 3 plaats te nemen. 2. De eerste activiteit is gericht op het activeren van voorkennis vanuit de lessen

Nederlands over de literaire begrippen. De les vanuit ​Lesson Up wordt gestart en de leerlingen loggen in op de les door de code in te vullen. Na elke vraag worden de antwoorden op het bord besproken en de theorie behandelt.

3. Er volgt een korte terugblik over wat er besproken is en een korte herhaling van de begrippen en de bijbehorende definities. Daarna wordt er teruggehaald waar het korte verhaal van les 1 over ging. Hierbij stelt de docent een aantal verhelderende vragen namelijk: wie waren de belangrijkste karakters in het verhaal? Waar speelde het verhaal zich af? Wat was het belangrijkste wat gebeurde in het verhaal? Daarna wordt de volgende activiteit geïntroduceerd en instructie gegeven over wat er gedaan moet worden en hoe lang ze ermee bezig zijn.

4. De leerlingen gaan in groepjes aan de slag. De docent loopt rond om de leeractiviteit te begeleiden en het samenwerkend leren. Op het bord blijft de laatste slide met instructie staan.

5. Ter afsluiting van de les wordt kort teruggeblikt hoe de activiteit en het groepsproces is gegaan en vooruitgekeken naar de volgende les. De leerlingen krijgen als opdracht mee dat, indien dit niet tijdens de les af is gekomen, voor de volgende les alle woorden en/of zinnen per literair begrip gemarkeerd moeten zijn.

Les 3

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de les moeten de namen van de leerlingen worden ingevuld op de website

http://www.maakgroepjes.xyz/nl. Hier moeten nieuwe groepjes uitkomen dan waar de leerlingen in les 2 mee hebben samengewerkt.

Vervolgens moeten de tafels weer in groepjes van drie neergezet worden en moeten de namen van de groepjes op het smartboard staan of op het whiteboard geschreven staan.

Leerdoelen

De derde les heeft als doel dat de leerlingen begrijpen welke onderdelen uit de tekst te maken hebben met plot, setting en karakter (en welke niet). De bevindingen worden in een carrousel met elkaar gedeeld. Uiteindelijk worden de bevindingen per literair begrip in de matrix van de handout genoteerd.

De les zelf

1. Bij het verwelkomen van de leerlingen in het lokaal verwijst de docent ze naar de groepjes met namen op het bord.

2. Bij de instructie over de les wordt door middel van vragen stellen de voorkennis

opgehaald van de literaire begrippen en wordt er instructie gegeven over hoe de les eruit gaat zien.

3. Tijdens de carrousel houdt de docent de tijd in de gaten. Elke 9 minuten wordt er een seintje gegeven. Dan verhuist steeds 1 leerling naar een volgende groep zodat er steeds nieuwe groepjes ontstaan.

4. Na de rondes geeft de docent instructie over de handout. Alle onderwerpen worden samen doorgenomen en er wordt uitgelegd dat alle gemarkeerde zinnen en woorden uit de tekst genoteerd worden bij de bijbehorende begrippen.

5. Na het invullen van de handout wordt er kort teruggeblikt op hoe de carrousel is ervaren en hoe het gegaan is het met het invullen van de handout. Mochten leerlingen dit nog verder af moeten maken, dan kunnen ze de handout meenemen.

6. Daarna wordt er kort vooruit gekeken naar de volgende les en wordt de les afgerond.

Les 4

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de les zet de docent de volgende stappen: 1. De tafels in het lokaal zijn in toetsopstelling neergezet.

2. Wanneer de leerlingen op papier schrijven, dan moet er voldoende toetspapier

beschikbaar zijn zodat leerlingen eventueel een klad en een net versie kunnen schrijven. 3. Wanneer de leerlingen de review op hun digitale device schrijven dan maakt de docent

een kopie van de eerste versie van de review zodat dit nog vergeleken kan worden. 4. Er moeten voldoende kopietjes gemaakt worden van de opdracht en rubric. Het is

handig om deze dubbelzijdig te doen zodat er zo min mogelijk papier gebruikt hoeft te worden..

Leerdoelen

De vierde les wordt ingezet als nameting. Het doel van de les is dat leerlingen in hun review (eindopdracht) laten zien dat ze 1. in staat zijn om de kennis uit de lessen Nederlands over de literaire begrippen toe te passen bij het vak Engels, 2. Engelse teksten kunnen analyseren op basis van deze literaire begrippen en 3. hun mening kunnen geven en onderbouwen aan de hand van voorbeelden uit de tekst.

De les zelf

1. Bij binnenkomst worden de leerlingen welkom geheten en krijgen ze de instructie dat ze hun pen of digitale device kunnen pakken voor de les. Ze hebben ook hun handout nodig van les 3.

2. Zodra de leerlingen zitten reikt de docent de opdracht en de bijbehorende rubric uit. 3. De docent neemt samen met de leerlingen de opdracht door en verwijst naar de rubric. 4. Wanneer de leerlingen de review op papier schrijven deelt de docent de eerste versie

uit. Wanneer de leerlingen dit op hun digitale device doen, gebruiken ze het document waar ze de eerste versie in geschreven hebben.

5. Terwijl de leerlingen leerlingen de review schrijven houdt de docent in de gaten dat iedereen hiermee bezig is en blijft.

6. De docent geeft na 30 minuten een seintje hoe lang de leerlingen nog hebben voor het schrijven van de review en herhaalt dit opnieuw na 15 minuten.

7. De docent neemt de reviews in aan het einde van het lesuur en laat de leerlingen de tafels weer in de gewenste opstelling plaatsen.

In document Croes, Marie, Ontwerponderzoek, Engels (pagina 54-60)

GERELATEERDE DOCUMENTEN