• No results found

Les 2: De Nijl, de levensader van Egypte

In document Reis door het Oude Egypte (pagina 118-122)

7 Wetenschap

8.2 De lesvoorbereidingen

8.2.2 Les 2: De Nijl, de levensader van Egypte

- De leerlingen kennen Egypte vanuit hun leefwereld.

- De leerlingen kunnen het Oude Egypte situeren in tijd en ruimte.

Doelstellingen Kennis (K):

K1 De lln kunnen het Oude Egypte situeren in tijd en ruimte.

K2 De lln kunnen de volgende begrippen verklaren: nomadisch, sedentair, permanent, vrucht baar, slib, dijk, sluis, kanaaltje, sjadoef, waterbekken en irrigatie.

Vaardigheden (V):

V1 De lln kunnen de tussentitel ‘water brengt leven’ verklaren.

V2 De lln kunnen irrigatielandbouw aan de hand van een concreet voorbeeld uitleggen. V3 De lln kunnen de drie seizoenen van Egypte reconstrueren.

V4 De lln kunnen een luchttekening van de oevers van de Nijl reconstrueren.

V5 De lln kunnen op een kaart de Nijl, Opper- en Neder Egypte, de Nijldelta en de vruchtbare en onvruchtbare gebieden aanduiden.

V6 De lln kunnen een tekst lezen in verband met de overstroming van de Nijl en enkele nadelige gevolgen van de te hoge of te lage overstroming toelichten.

V7 De lln kunnen het belang van de rivier de Nijl voor het ontstaan en de ontwikkeling van de eerste grote Egyptische beschaving in eigen woorden bespreken.

Attitudes (A):

A1 De lln tonen een open geesteshouding ten aanzien van de historische en actuele werkelijk heid.

A2 De lln zijn bereid om een historisch bewustzijn te creëren. Leermiddelen

ISCI, R., Reis door het Oude Egypte, Afstudeerproject Hogeschool PXL, Hasselt, 2014. ISCI, R., De Nijl, de levensader van Egypte, Prezi-presentatie, 2014.

LESUITWERKING

Doelstellingen Tijd Didactische princi- pes Werkvormen Materiaal Activiteit leerkracht  Activiteit leerlingen Motivatiefase K1 A1, A2 ‘3 Afbeelding van de rivier de Nijl Aanschouwelijk- heidsfase Herhalingsprincipe Motivatie OLG Agenda Begroeting van de lln.

Leerkracht toont luchtfoto van de Nijl. Leerlingen bekijken de afbeelding en bespreken kort. Leerkracht surft naar Facebookpagina van Toetanchamon en laat een lln het bericht luidop lezen.

Hallo jongens en meisjes

Wat fijn dat je me hebt toegevoegd als vriend! Vandaag beginnen we onze reis door Egypte met een kennismaking. Wat weet jij eigenlijk over mijn geweldige land? Ik kan je alvast verklappen dat Egypte een land is met vele geheimen die nog ontdekt moeten worden. We starten alvast met het situeren van het Oude Egypte in de tijd en ruimte.

Groetjes en tot snel!

Leerkracht situeert samen met de lln Egypte en de Nijl in tijd en ruimte. Het Oude Nabije Oosten ca. 3500 v.C. – 800 v.C.

Egypte, noordoosten van Afrika. De Nijl, de levensader van Egypte.

Uitvoeringsfase K2 V1, V5 K2 V1, V2, V4, V5 A1, A2 ‘3 ‘7 Doceren Prezi presentatie werkbundel OLG Individueel

Water brengt leven

De leerkracht vat de eerste alinea samen met behulp van de prezi presentatie (zie presentatie). De Nijl dwong de Egyptenaren zich te organiseren

De lln lezen de alinea en beantwoorden de vragen van de leerkracht.

Waarom moesten de Egyptenaren zich organiseren? Hoe deden ze dit? Wat is irrigatie? Leg uit aan de hand van een voorbeeld.

De lln maken opdracht 1 door de begrippen te combineren in de tabel. Verbetering opdracht.

K2 V1, V2, V3, V4, V5 A1, A2 V7 ‘12 ‘5 ‘5 ‘5 Aanschouwelijk- heidsfase Activiteitsprincipe Per twee Individueel Aanschouwelijk- heidsfase Activiteitsprincipe OLG Drie seizoenen

De leerkracht toont de videoclip en de lln analyseren de verschillende seizoenen. De lln maken per twee opdracht 2 met behulp van de videoclip die de drie seizoenen van de Nijl in beeld brengt.

Verbetering opdracht.

De lln maken opdracht 3. Hierbij maken ze een tekening over de irrigatielandbouw van de Egyptenaren. In deze tekening kijken ze van bovenaf op de Nijl, de akkers en de kanalen. De leerkracht begeleidt de lln hierbij.

De lln duiden op de kaart de richting van de stroming van de Nijl aan, Opper- en Neder-Egypte, de Nijldelta en het vruchtbare en onvruchtbare land aan.

Verbetering opdracht. Opperleiders

De lln lezen de alinea en beantwoorden de vragen van de leerkracht.

Wat was noodzakelijk om de overstromingen van de Nijl zo goed mogelijk te benutten? Waarom moest er samenge- werkt worden? Wat waren enkele taken van deze leiders? Wie slaagde erin om de twee rijken te verenigen?

Afrondingsfase K2 V1, V4, V5, V6, V7 A1, A2 ‘5 ‘5 Herhalingsprincipe Per twee OLG Per twee Herhalingsprincipe OLG Doceren Herhalingsprincipe

We hebben geleerd over het belang van de Nijl in Egypte, over de organisatie die nodig was om de overstromingen in goede banen te leiden, enzovoorts maar soms liep het ook mis …

De lln maken opdracht 5. Hierbij lezen ze de tekst in het kader en bespreken de nadelige gevolgen van te hoge of te lage overstroming van de Nijl.

Verbetering opdracht.

Wat was de titel van deze les? Waarom deze titel? Verklaar nu in je eigen woorden de titel van deze les. Jullie krijgen hiervoor drie minuten. Bespreek het eerst per twee en noteer het dan in je werkbundel.

Verbetering oefening.

De Nijl was van onschatbare waarde voor Egypte. Zonder de Nijl zou er in Egypte bijna geen leven mogelijk zijn. De Nijl ligt als het ware aan de oorsprong van het ontstaan van één van de grootste beschavingen uit de geschiedenis. Afscheid nemen van de lln.

BORDSCHEMA

De Nijl,

de levensader

van Egypte

Water brengt leven

De Nijl dwong de Egyp-

tenaren zich te organi-

seren

Drie seizoenen

Opperleiders

De Nijl, de levensader van Egypte

Water brengt leven

nomadisch – sedentair

permanent wonen in vruchtbare gebieden

Nijl - jaarlijkse overstroming – vruchtbaar slib aan de oever van de Nijl

De Nijl dwong de Egyptenaren zich te organiseren

Irrigatie was noodzakelijk: kanaaltjes, duikjes, sluizen, sjadoef, …

! overstroming te hoog of te laag !

Drie seizoenen

overstromingsseizoen ankhet juni - oktober

zaaiseizoen

peret

november -

maart

oogstseizoen

shemu april - juni

Opperleiders

leiders nodig voor samenwerking

twee rijken: Opper- en Neder-Egypte

8.2.3 Les 3: De farao aan de top

In document Reis door het Oude Egypte (pagina 118-122)