• No results found

Les 8: Activiteitenles

In document Reis door het Oude Egypte (pagina 157-163)

7 Wetenschap

8.2 De lesvoorbereidingen

8.2.8 Les 8: Activiteitenles

- De leerlingen kennen Egypte vanuit hun leefwereld.

- De leerlingen kunnen het Oude Egypte situeren in tijd en ruimte.

Doelstellingen Kennis (K):

K1 De lln kennen de plaats van de verschillende beroepen in de sociale piramide. Vaardigheden (V):

V1 De lln begrijpen hoe ze het grafroversspel moeten spelen en houden zich aan de regels. V2 De lln kunnen vragen stellen over de verschillende beroepen die men terug vindt in het oude

Egypte.

V3 De lln kunnen hun eigen beroep achterhalen door gerichte vragen te stellen.

V4 De lln kunnen de geheime boodschap ontcijferen met behulp van het ontcijferingsschijf. V5 De lln kunnen een geheime boodschap bedenken en deze omzetten naar ’hiërogliefen’. V6 De lln kunnen de belangrijke begrippen besproken tijdens de lessen invullen in het kruis

woordraadsel. Attitudes (A):

A1 De lln tonen een open geesteshouding ten aanzien van de historische en actuele werkelijk heid.

A2 De lln zijn bereid om een historisch bewustzijn te creëren. A3 De lln zijn bereid om samen te werken met klasgenoten. Leermiddelen

ISCI, R., Reis door het Oude Egypte, Afstudeerproject Hogeschool PXL, Hasselt, 2014. ISCI, R., Reis door het Oude Egypte, Prezi-presentatie, 2014.

LESUITWERKING

Doelstellingen Tijd Didactische princi- pes Werkvormen Materiaal Activiteit leerkracht  Activiteit leerlingen Motivatiefase A1, A2, A3 ‘4 Instructies Agenda Begroeting van de lln.

Leerkracht surft naar Facebookpagina van Toetanchamon en laat een lln het bericht luidop lezen.

Beste vrienden

Het einde is in zicht. Op de planning staat een activiteitenles. We verdelen de klas in drie groepen van minstens vier leerlingen en iedere groep krijgt één hoek in de klas waar zij moeten beginnen. Na vijftien minuten schuift iedere groep door naar links. Na 45 minuten heb je dan alle opdrachten in alle hoeken voltooid. Je krijgt meer informatie over de hoeken en de bijhorende opdrachten in je werkbundel. Aan de slag!

Zoals jullie het net al hebben kunnen horen, zijn wij toe aan onze allerlaatste les over het Oude Egypte. Tijdens deze laatste les is het de bedoeling dat we op een leuke activiteiten doen rond het Oude Egypte. We verdelen de klas in groepen. Het is de bedoeling dat jullie vooral zelfstandig te werk gaan. Alle instructies staan duidelijk in jullie werkbun- del. Jullie duiden in samenspraak een groepsleider aan die ervoor zorgt dat alles goed verloopt. We gaan een hoeken- werk doen, dit wil zeggen dat elke groep in een hoek plaatsneemt en dat we elke vijftien minuten doorschijven naar de volgende hoek. Ik heb een timer en houd de tijd in de gaten. Als je eerder klaar bent met de opdracht in je hoek, maak je het kruiswoordraadsel achteraan in je werkbundel. Ik loop rond en help waar nodig. Als je een vraag hebt, steek je je hand in de lucht en dan kom ik naar je toe.

Reis door het Oude Egypte - Activiteitenles

Leerkracht verdeelt de klas in drie groepen en de groepen nemen plaats in de aangewezen hoek.

Uitvoeringsfase V1, V6 A1, A2 ‘15 Bordspel Individualisatie Motivatie Aanschouwelijk- heidsfase

HOEK 1 – Het grote grafroversspel

Stel je voor dat je een Egyptische grafrover bent die de schatten van de dode koning wil stelen. Je hebt de roof maan- denlang voorbereid en je bent er klaar voor met je bende. Nu beginnen je avonturen pas echt!

Om de grafkamer van de koning te bereiken, moet je eerst de verborgen ingang van de piramide vinden. In de piramide moet je de weg zoeken door een doolhof van onverlichte gangen die zijn afgesloten om je tegen te houden. Bovendien

K1 V2, V3, V6 V4, V5, V6 ‘15 ‘15 Activiteitsprincipe Werkbundel Bordspel Grafroverspion- nenDobbelsteen Spel Individualisatie Motivatie Activiteitsprincipe Herhalingsprincipe Werkbundel Post-it Spel Individualisatie Motivatie Activiteitsprincipe Werkbundel Geheime bood- schap Ontcijferingsschijf

zijn er lege kamers en nauwe luchtschachten die je wegleiden van de grafkamer.

Als het je toch lukt om de grafkamer van koning Cheops te bereiken, moet je nog de geheime deur zoeken en openen, die de enorme schatten voor je verborgen houdt.

Maar denk eraan: als ze je te pakken krijgen, wordt je gemarteld en gedood. En dan is er ook nog de vloek van de farao! Het schijnt dat iedereen die het graf van een farao verstoort, op een vreselijke manier aan zijn einde komt …

Spelregels

 Iedereen kiest een grafrover om mee te spelen en gooit een keer met de dobbelsteen. Wie het hoogst gooit, mag beginnen.

 Als je een 6 gooit, mag je nog een keer.

 Als je op het vakje van iemand anders eindigt, moet die opnieuw beginnen.

 Doe wat er in de vakjes staat. Je wordt geholpen door de geesten of opgehouden door afgesloten gangen en lege kamers.

 Als je op een vakje komt met een ingang van een luchtschacht, val je erdoor omlaag.

 Als je op vakje 58 staat en een 6 gooit, mag je de grote gang binnengaan.

 Wie het eerst de grafkamer bereikt, heeft gewonnen! HOEK 2 – Wie ben ik?

Ga in een cirkel zitten. Iedereen krijgt een post-it op zijn of haar voorhoofd. Hierop staat een beroep uit het oude Egyp- te. De anderen kunnen jouw beroep zien maar jij natuurlijk niet. Kom als eerste erachter wie je bent door goede vragen te stellen. Je mag enkel ja of nee vragen stellen.

De mogelijkheden zijn: farao, vizier, edelman of edelvrouw, ambtenaar, priester of priesteres, schrijver, handelaar, ambachtsman (pottenbakker, beeldhouwer, … ), soldaat, boer of boerin, huisvrouw, god of godin, slaaf of slavin. Enkele mogelijke vragen: Heb ik veel macht? Moet ik hard werken? Werk ik met mijn handen? Word ik gerespecteerd? Vraag niet meteen: Ben ik de farao? Ben ik een boer? Je mag pas na drie rondes je beroep raden.

HOEK 3 – Een geheime boodschap

Kunnen jullie samen deze geheime boodschap lezen met behulp van de ontcijferingschijf? En weet jullie het antwoord op de vraag? Ontcijfer de geheime boodschap. Geef de ontcijferingschijf door na elke vier tekens.

Nadat je de geheime boodschap hebt ontcijferd en hebt beantwoord, verdeel je je groep in twee teams. Schrijf een geheime boodschap voor het andere team. Test met deze boodschap de kennis van het andere team over het oude Egypte. Deze boodschap moet dus een vraag zijn. Schrijf je boodschap hieronder in het kader en geef het aan het ande- re team.

Afrondingsfase

A1, A2 ‘1 Motivatie Leerkracht surft naar Facebookpagina van Toetanchamon en laat een lln het laatste bericht van Toetanchamon luidop lezen.

Beste jongens en meisjes

Hier ben ik voor de aller laatste keer (zucht!). Je hebt alle opdrachten voltooid en je bent nu een ware kenner van het oude Egypte. Gefeliciteerd! Ik moet zeggen dat ik heel erg heb genoten van onze reis. Mijn taak als gids zit erop. Helaas moet ik dan ook afscheid nemen van jullie. Maar misschien kom je me ooit nog eens opzoeken? Want Egypte, het land van de farao’s, heeft nog veel meer schatten die ontdekt moeten worden.

Groetjes

Afscheid nemen van de lln.

BORDSCHEMA

Reis door het oude Egypte

HOEK 1

Het grote grafroversspel

HOEK 2

Wie ben ik?

HOEK 3

In document Reis door het Oude Egypte (pagina 157-163)