• No results found

Leren en verbeteren van kwaliteit

In document Kwaliteitsplan Ontzorgd Wonen Groep (pagina 19-22)

Binnen Ontzorgd Wonen Groep willen we zorg leveren van hoge kwaliteit. Daarom hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het optimaliseren van de kwaliteit van zorg. Dat doen we onder meer door meer gekwalificeerd personeel in te zetten. De personeelssamenstelling draait niet alleen om voldoende personeel, maar om de juiste mensen met de juiste competenties. In 2021 ligt de focus op de kwaliteitsverpleegkundige.

Ook stellen we een praktijkopleider aan. Op die manier kunnen we de kwaliteit van zorg blijven garanderen, ontwikkelen en borgen. Voor deze kwaliteitsimpuls hebben we financiering aangevraagd vanuit de kwaliteitsgelden.

Keurmerk

In de komende twee jaar willen wij een keurmerk van PREZO behalen. PREZO staat voor prestaties in de zorg. Dit systeem kijkt naar de prestaties die zorgprofessionals en -organisaties leveren. PREZO ondersteunt een methodische en cyclische manier van werken, waarbij organisaties denken en handelen en veel aandacht hebben voor reflectie. PREZO versterkt het lerend vermogen van teams en professionals en geeft inzicht. Binnen PREZO Verpleging, Verzorging & Thuiszorg staan de bewoners en cliënten centraal. Het is goed om te zien dat wij verantwoorde zorg bieden en voldoen aan de eisen die de branche stelt. Wij zijn een verantwoorde ondernemer en voldoen aan de relevante wet- en regelgeving. PREZO focust niet op protocollen, systemen of richtlijnen. Het keurmerk kijkt vooral naar het resultaat van de zorgverlening voor onze bewoners. Want het draait om goede zorg voor bewoners en cliënten met hun eigen geschiedenis, toekomst en levensdoelen.

Kwaliteitsverpleegkundige

In 2020 hebben we op elke locatie een kwaliteitsverpleegkundige ingezet. Deze verpleegkundige heeft als doel:

• verhoging van kwaliteit van zorg en welzijn voor alle bewoners.

• de verbinding leggen tussen de verschillende lagen in de organisatie.

• laagdrempelige ondersteuning en coaching bieden op de werkvloer.

• verbeterprocessen op gang brengen.

• zorgen voor borging van kennis en kunde.

In 2021 en 2022 bouwen we deze functie verder uit. De competenties van de

kwaliteitsverpleegkundige zullen we verder ontwikkelen. Ook willen we zorgen dat de verpleegkundige meer beschikbaar is, voor directe coaching on the job. Uiteraard is niet alleen de kwaliteitsverpleegkundige, maar het hele team verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en de (continue) verbetering ervan.

De kwaliteitsverpleegkundigen van alle locaties zitten in de stuurgroep Kwaliteit. Zij bespreken hun bevindingen binnen de organisatie en geven vanuit hun verpleegkundige expertise advies.

In het scholingsplan 2020 en 2021 nemen we beroepsinhoudelijke coaching en scholingen op, zoals vaardigheidstrainingen en verdiepende lessen.

Door de inzet van de kwaliteitsverpleegkundige worden er komende jaren een aantal projecten gerealiseerd die de kwaliteit van zorg en het welzijn van onze bewoners. De uitrol van Carenzorgt.nl, de dossieropbouw op welzijn en opvolging van de welzijnsdoelen en continu leren van MIC-meldingen zijn hier concrete voorbeelden van. De kwaliteitsverpleegkundige

zal een continu coachende rol hebben op de werkvloer om het welbevinden en veiligheid van onze bewoners continu te verbeteren vanuit het methodisch werken.

Audit

Als we de zorgverlening willen toetsen, kunnen we dat doen met een interne audit.

Het managementteam of een locatie doet hier voorstellen voor. Enkele voorbeelden zijn een audit over cliënttevredenheid, het zorgdossier en een quickscan hygiëne. In 2021 en 2022 nodigen we medewerkers uit om mee te doen aan een audit op een andere locatie. Zo’n kijkje in de keuken kan goede ideeën opleveren om op de eigen locatie in te zetten. De resultaten van de audit delen we in het managementteam, de cliëntenraad, de bewoners en medewerkers van de auditlocatie. Ook nemen we deze op in ons kwaliteitsverslag. De audits ondersteunen en stimuleren het leren en verbeteren. Samen tillen we kwaliteit en veiligheid naar een hoger niveau.

Bovendien stimuleren de audits het methodisch werken volgens de PDCA. Verbeteracties naar aanleiding van de audits nemen we op in onze verbeterplannen.

OWG Academy

Ontzorgd Wonen Groep wil de komende jaren het leerwerkklimaat binnen de teams versterken. Daarom startten we in 2020 met de OWG Academy. Dit is een nieuw platform waar prominent aandacht is voor de vakontwikkeling en de persoonlijke ontwikkeling van onze deskundige medewerkers. Het is bovendien een leeromgeving waarin de toekomstige en huidige medewerkers de organisatie leren kennen en de cultuur, missie en kernwaarden kunnen beleven.

Het komende jaar werken we aan een toekomstbestendig opleidingsplan. We willen onze medewerkers boeien en binden en hen blijven prikkelen. Zodat ze hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder kunnen ontwikkelen. Want in elke werksituatie en in iedere laag van de organisatie kun je leren. Op die manier garanderen we bovendien de kwaliteit van zorg voor onze bewoners. In 2020 stellen we een praktijkopleider aan voor onze locaties Sibelius, Huis ter Heijne en Residentie La Tour en zullen we de kwaliteit van opleiden verder professionaliseren.

“We dagen onze

medewerkers uit om zich

te blijven ontwikkelen.”

Voortdurend monitoren we of onze bewoners tevreden zijn over de zorg die we leveren en over hun woonplek. Gezamenlijk eten vinden

veel bewoners een gezellig moment. Uit een cliënttevredenheidsmeting op onze locatie Villa Sijthoff kwam een goede suggestie: een bewoner had een verzoekje voor de menukaart.

En dat hebben we opgepakt. Elke week kiest een bewoner zijn of haar favoriete gerecht. En dat

maken we. Smullen geblazen!

Zo doen we dat: favoriete gerechten

Wat betekent dit voor de bewoner?

• Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij zorg bieden met aandacht voor kwaliteit, onder meer door het juiste personeel op de juiste plaats.

• We delen de resultaten en

ervaringen (onder meer vanuit het cliënttevredenheidsonderzoek) met onze bewoners en verwanten en vertalen deze naar verbeteracties per locatie. Zo verbeteren we ook de beleving van de kwaliteit van zorg waar dat kan.

Wat betekent dit voor de medewerker?

• Om de best mogelijke zorg te kunnen leveren, scherpen we de randvoorwaarden in onze plannen aan.

• We willen dat collega’s plezier en passie in hun werk ervaren. En dat zij aandacht hebben voor persoonlijke ontwikkeling. Daarom krijgt elke medewerker volop kansen om zich te ontplooien en ontwikkelen.

Naast verplichte scholingen kan iedere medewerker in individuele gesprekken aangeven wat voor hem of haar belangrijk is in de persoonlijke ontwikkeling.

• Leren en werken aan kwaliteit is naast de individuele

verantwoordelijkheid ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De professionele verdiepingsslag zorgt ervoor dat de medewerker en het team inzicht krijgt in de kwaliteit op de locatie en binnen de organisatie.

2.5 Leiderschap, governance en

In document Kwaliteitsplan Ontzorgd Wonen Groep (pagina 19-22)