• No results found

Leidraad open interview s met legale w apenhandelaren en w apenexperts van politie

In document Illegale vuurwapens (pagina 151-154)

Algemene vragen over aard, omvang en ontwikkelingen

1. Beeld illegale vuurwapenbezitters en handel

Wat moeten we ons voorstellen als we spreken over illegale vuurwapenbezitters? 2. Illegaal wapenbezit in verband met criminaliteit

Denkt u dat illegale wapenbezitters per definitie in verband moeten worden gebracht met criminaliteit? Kan het zijn dat sommige 'brave burgers' de illegale markt opzoeken omdat ze opzien tegen al die paperassen en vergunningen?

3. Illegaal wapenbezit toe- of afgenomen

Denkt u dat het illegale wapenbezit de laatste jaren is toegenomen of afgenomen? Wat denkt u dat de oorzaken zijn van een toe- c.q. afname?

4. Toekomst

Wat is uw inschatting voor de toekomst: hoe zal het illegale wapenbezit de volgende jaren evolueren in Nederland? Waarom verwacht u dit?

5. 85.000 – 125.000 schatting

Op basis van eerder onderzoek wordt de omvang van het aantal in Nederland roulerende illegale, scherpschietende handvuurwapens geschat op 85.000 tot 125.000 stuks. Wat is uw eerste gedachte bij dit aantal: lijkt het u aan de hoge of lage kant, of klinkt de schatting u redelijk in de oren?

6. 10% regel

Bij veel schattingen van de totale omvang wordt (o.a. door de politie) de 10-procents-regel gebruikt: op basis van de politiegegevens (in beslag genomen vuurwapens) gaan we ervan uit dat nog maar een tiende van het gehele illegale circuit in beeld is. Wat denkt u: een redelijk inschatting, of is het aantal dat wij niet kennen groter?

146

Vragen over doelgroepen

7. Burgers die in de toekomst wapen aanschaffen

Zijn er volgens u bepaalde groepen 'burgers' die vandaag geen illegaal wapen hebben maar zich dat in de toekomst wel zullen gaan aanschaffen. Wat denkt u dat ten grondslag ligt aan hun behoefte aan een illegaal wapen?

8. Voornaamste typen bezitters

Als wij u vragen de drie voornaamste "typen" van bezitters van illegale vuurwapens te beschrijven, wat zijn dan naar uw inzicht hun belangrijkste kenmerken?

a. De belangrijkste groep van illegale vuurwapenbezitters is in NL volgens mij... b. De tweede belangrijkste groep ....

c. De derde belangrijkste groep....

De volgende vragen gaan verder door op drie specifieke doelgroepen die in eerder IVA-onderzoek naar voren zijn gekomen als groepen waarbinnen relatief veel vuurwapens in bezit zijn en gebruikt worden. Het gaat om drie 'werelden' : die van de jonge recent naar Nederland geïmmigreerde Antillianen, van overvallers en van personen betrokken bij drugscriminaliteit. Per doelgroep worden in het onderstaande de vragen gesteld naar:

welk aandeel van personen in deze groepen heeft een vuurwapen, wat voor wapens en waarom?

de argumenten die leiden tot voorgaand oordeel

ideeën over toe/afname van bezit bij doelgroep

9.1. Jonge Antilliaanse mannen

De omvang van het aantal illegale vuurwapens in Nederland blijft een groot vraagteken. Uit eerder onderzoek van het IVA kwam evenwel naar voren dat het vuurwapenbezit relatief hoog ligt bij jonge recent naar Nederland geïmmigreerde Antilliaanse mannen. De meeste van deze Antillianen hebben een crimineel verleden. Herkent u ook vanuit uw achtergrond een relatief grote interesse vanuit deze doelgroep voor wapens?

9.2. 1/10 1/5 1/2 bij Antilliaanse jongeren

Als u vanuit uw eigen expertise zou moeten schatten hoeveel jonge, recent naar Nederland geïmmigreerde Antilliaanse mannen in het bezit zijn van een wapen, wat zou uw inschatting dan zijn: 1 op de 10, 1 op de 5, 1 op de 2 personen? Hoe komt u tot deze schatting en wat bepaalt denkt u wie wel en wie niet op de illegale manier een wapen aanschaft?

9.3. Toename wapenbezit Antilliaanse jongeren

Denkt u dat sprake is van een toename van bezit onder deze doelgroep van jonge, recent naar Nederland geïmmigreerde Antillianen? Waarom?

10.1. Overvallers

Veel illegale wapens worden uiteindelijk in beslag genomen gekoppeld aan een gepleegd delict met het wapen. Overvallers maken bijvoorbeeld in toenemende mate gebruik van een wapen en ook bij drugsgerelateerde delicten worden vaak wapens aangetroffen. Welk zicht

147 heeft u op het illegaal vuurwapenbezit onder drugscriminelen (drugsdealers,smokkelaars, -handelaren, -producenten (zowel soft- als harddrugs)) en overvallers.

10.2. 1/10 1/5 1/2 bij overvallers en drugscriminelen

Als u vanuit uw eigen expertise zou moeten schatten hoeveel overvallers in het bezit zijn van een wapen, wat zou uw inschatting dan zijn: 1 op de 10, 1 op de 5, 1 op de 2

personen? Hoe komt u tot deze schatting en wat bepaalt denkt u wie wel en wie niet op de illegale manier een wapen aanschaft? En dezelfde vragen voor vuurwapenbezit onder personen betrokken bij drugscriminaliteit.

10.3. Toename wapenbezit overvallers en drugscriminelen

Denkt u dat sprake is van een toename van bezit onder overvallers en onder personen betrokken bij drugscriminaliteit? Waarom?

Vragen over wapentypen

11. Wat zijn de illegale vuurwapens

Als we spreken over illegale vuurwapens, moeten we dan denken aan een klassiek pistool of geweer of is er meer en meer sprake van zwaardere wapens die verder reiken dan handwapens?

12. Meest circulerend vuurwapen

Heeft u enig idee welk vuurwapen het meest courant in het illegale circuit circuleert? 13. In de smaak vallende wapens

Zijn er nog andere vuurwapens die erg in de smaak vallen?

14. Waarom en waarvoor deze wapens

Waarom deze wapens en andere wapens bijvoorbeeld niet?; Heeft u er enige idee van waarvoor deze vuurwapens dienen?

15. Type wapen gekoppeld aan groepen

Welke vuurwapentypen en merken zijn naar u inzicht het meest in zwang onder de drie groepen die eerder aan bod zijn gekomen: de Antillianen, de overvallers en de

drugsgerelateerde vuurwapenbezitters? Waarop baseert u deze uitspraken?

Vragen specifiek voor de wapenhandelaren, over illegale wapenhandel

16. Last van illegale handel

Hoe kijkt u aan tegen het illegale wapencircuit?

17. Rol NL

Denkt u dat Nederland een belangrijke rol speelt in de illegale wapenhandel? 18. Wel eens oneerbare voorstellen

Heeft u ooit te maken gehad met iemand die op illegale wijze een vuurwapen via uw winkel wou aanschaffen?

148

Heeft u ooit te maken gehad met iemand die op illegale wijze vuurwapenonderdelen voor een illegaal wapen? Waar gaat de interesse dan vooral naar uit en om wat voor type personen gaat het dan?

20. Collega's zelfde vragen

Heeft u een idee of collega's ooit met hetzelfde werden geconfronteerd? 21. Handen in vuur voor anderen

Zijn er tussen de legale wapenhandelaars ook collega's waar u de handen niet voor in het vuur durft te steken?

22. Bekend bij politie, onderling

Zijn deze wapenhandelaren bekend? Onderling? Bij de politie? En kunt u aangeven wat wordt ondernomen tegen of ter voorkoming van dit ongewenst gedrag binnen de sector?

In document Illegale vuurwapens (pagina 151-154)