• No results found

Leerplicht en afwezigheden

In document Welkom op onze basisschool! (pagina 50-55)

4 Wat verwachten we van je kind?

4.1 Leerplicht en afwezigheden

Leerlingen worden op tijd op school gebracht. Ook voor de allerjongsten (kleuters) is het belangrijk de start van de dag samen met de klasgenootjes te kunnen meemaken.

Het dagverloop wordt immers de eerste 25’ van de dag aan de leerlingen verduidelijkt.

Een aantal therapieën start ook tijdens het eerste lesuur; vandaar het belang van tijdig aanwezig te zijn.

Kleuters die ingeschreven zijn in een school worden regelmatig verwacht op school.

Voor jonger dan 3 jaar: minstens 100 halve dagen aanwezig Voor 3 jaar: minstens 150 halve dagen aanwezig

Voor 4 jaar: minstens 185 halve dagen aanwezig

Kleuters moeten namelijk voldoende dagen aanwezig zijn in de eerste en tweede kleuterklas om recht te hebben op de kleutertoeslag. Op

https://www.groeipakket.be/nl/participatietoeslagenvind je meer informatie terug.

Leerlingen die ingeschreven zijn in een school en die leerplichtig zijn (dat wil zeggen voor alle leerlingen in het lager onderwijs en voor de 6-7-jarigen in het kleuteronderwijs), moeten steeds aanwezig zijn in de school. Leerlingen die onwettig afwezig zijn, verliezen het statuut van regelmatige leerling.

Voor de nieuwe leerplichtigen (de 5-jarigen in het kleuteronderwijs) wordt er een leerplicht ingevoerd van 275 halve dagen. Afwezigheden die door de directeur als aanvaardbaar geacht worden, mogen daarbij meegerekend worden.

Welke afwezigheden zijn gewettigd?

Ziekte

* Is je kind méér dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek dan is steeds een medisch attest vereist.

* is je kind minder drie opeenvolgende kalenderdagen ziek, volstaat een briefje van de ouders. Dergelijk briefje kan je slechts vier keer per schooljaar zelf schrijven.

* Is je kind chronische ziek, dan nemen de ouders contact op met het CLB.

* Consultaties (zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts), moeten zoveel mogelijk buiten de schooluren plaatsvinden.

U verwittigt de school zo snel mogelijk en bezorgt ook het attest zo snel mogelijk.

Andere van rechtswege gewettigde afwezigheden

De afwezigheid van je kind kan in een aantal situaties gewettigd zijn. Voor deze afwezigheden is geen toestemming van de directie nodig. Je verwittigt de school wel vooraf van deze afwezigheid. Je geeft ook een officieel document of een verklaring die de afwezigheid staaft, af aan de school. Voorbeelden hiervan zijn:

- het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont of van een bloed- en verwante tot en met de tweede graad

- de oproeping of dagvaarding voor de rechtbank - het vieren van een feestdag dat hoort bij je geloof - …

Afwezigheden waarvoor de toestemming van de directeur nodig is

Soms kan je kind om een andere reden afwezig zijn. De ouders bespreken dit op voorhand met de directie. Het betreft hier de afwezigheid wegens:

- De rouwperiode bij een overlijden;

- Het actief deelnemen in het kader van een individuele selectie of lidmaatschap van een vereniging of culturele en/of sportieve manifestaties (andere dan de 10 halve schooldagen waarop topsportbeloften recht hebben);

- Trainingen voor topsport in de sporten tennis, zwemmen en gymnastiek (voor maximaal 6 halve lestijden per week, verplaatsingen inbegrepen);

- De deelname aan time-out-projecten;

- Persoonlijke redenen in echt uitzonderlijke omstandigheden.

Opgelet: het is niet de bedoeling dat aan ouders toestemming gegeven wordt om vroeger op vakantie te vertrekken of later uit vakantie terug te keren. De leerplicht veronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni.

Problematische afwezigheden

De school vindt de aanwezigheid van je kind belangrijk. Het is in het belang van je kind om het elke dag naar school te sturen. Kinderen die lessen en activiteiten missen, lopen meer risico op achterstand. Zij worden ook minder goed opgenomen in de leerlingengroep. Er zijn daarnaast ook gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoeslag, voor de toelating tot het lager onderwijs en voor het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs (zie ook de engagementsverklaring tussen school en ouder).

Van zodra de leerling meer dan 5 halve schooldagen problematisch afwezig is stelt de school samen met het CLB een begeleidingsdossier op dat ter inzage is voor de verificateurs.

Terug naar overzicht 4.2 Participatie leerlingenraad

Kinderen kunnen vertegenwoordigd worden in de leerlingenraad. Een leerlingenraad is verplicht als 10 procent van de leerlingen uit de leeftijdsgroep 11 tot 13 jaar (minstens 3 leerlingen) erom vraagt.

Er is in onze school geen leerlingenraad.

De stem van je kind telt

Terug naar overzicht 4.3 Wat mag en wat niet?

4.3.1 Kleding

Het voorkomen is verzorgd en aangepast aan de weersomstandigheden. Onze leerlingen dragen eenvoudige, nette en deftige kleding en haartooi, aangepast aan de omstandigheden en niet uitdagend of extravagant. Korte topjes, spaghettibandjes en ontblote buiken laten wij eveneens niet toe op school. De meisjes en jongens kunnen eenvoudige, discrete en veilige oorringen dragen.

Andere piercings en make-up worden niet toegelaten

We verwachten eveneens dat de kinderen veilige schoenen dragen. Alle schoenen moeten voorzien worden van een hielbandje (teenslippers kunnen dus niet omwille van de schoolverzekering).

Hoofddeksels, petten, sjaals en kappen worden in het schoolgebouw niet toegelaten.

Schoenen met lichtjes of wieltjes in de zolen worden niet toegelaten op school.

4.3.2 Persoonlijke bezittingen

Radio’s, MP3-speler, PSP, Gameboy, gsm en persoonlijk speelgoed (zoals ruilkaarten) zijn verboden op school. Enkel op de bus kan het zijn dat uw zoon/dochter gebruik kan maken van een MP3/4-speler, Nintendo en persoonlijk speelgoed. Een gsm is niet toegelaten tenzij de klassenraad anders beslist! Gsm’s worden afgegeven aan de leerkracht ’s morgens bij het binnenkomen in de klas.

De school kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor diefstal of beschadiging van dergelijke voorwerpen. Het is niet toegelaten voorwerpen te verhandelen of te ruilen op school of in de bus.

Op de bus kan gebruik van multimedia wel toegelaten zijn of wanneer dit besproken werd tijdens de klassenraad.

Wie om veiligheidsredenen (vb. ouders opbellen wanneer bus te laat is) toch een gsm mee heeft, zet de gsm af aan de schoolpoort en geeft deze af aan de leerkracht van het eerste uur. Om 16u mag de gsm opnieuw aangezet worden. Wie toch betrapt wordt op gsm-gebruik op school, is zijn gsm kwijt. De directie houdt de gsm bij tot aan het eerstvolgende contact met de ouders.

Gevaarlijke voorwerpen, zoals bv. zakmessen, lucifers, aanstekers worden onmiddellijk in beslag genomen en de ouders worden onmiddellijk op de hoogte gebracht van deze onregelmatigheden.

4.3.3 Gezondheid en milieu op school

● samenwerking met de Stad Oostende

Deelname aan opruimacties binnen eigen stad met als bedoeling de bewustmaking inzake afvalsortering, afvalvermijding …

● schoolacties

- De kinderen worden milieubewust opgevoed: we leren de leerling om het afval te sorteren.

- Uitwerken van verschillende acties: ‘vuilnisbakactie’, ‘waterbrigade’, ‘Dikketruiendag’,

‘anti-zilverpapierweek’, ‘meer groen op school’.

● verwachtingen naar de ouders

- Gebruik van boterhamdozen en fruitdozen met naam erop

- Vermijd overtollige verpakkingen, bij gebruik van een brooddoos moeten de boterhammen niet extra verpakt worden.

4.3.4 Eerbied voor materiaal

Didactisch materiaal zoals tablets, pc, rekenmachines, schriften, agenda’s, school- en bibliotheekboeken worden gratis aangeboden door de school en dienen met zorg te worden behandeld; zo niet zal de school zich verplicht zien een deel hiervan aan te rekenen.

De school zal alles in het werk stellen om de beschadiging van de bezittingen van de leerlingen te helpen voorkomen, nochtans blijft elke leerling zelf aansprakelijk. De leerlingen moeten zorgdragen voor het eigen schoolgerief en dat van de anderen.

4.3.5 In de klas en in de gang

In de klas en in de gang stappen we rustig, onder begeleiding van een leerkracht.

Niemand blijft tijdens de speeltijd of na de lesuren zonder toezicht in het klaslokaal, fietsenbergplaats of gangen.

De leerlingen verlaten steeds rustig en ordelijk de klassen in een klasrij, vergezeld van de leerkracht tot aan de speelplaats, de schoolpoort of de bus.

Schoolgerief wordt steeds opgeborgen in een stevige boekentas. Er wordt telkens respectvol omgegaan met persoonlijk gerief en met materiaal van anderen.

Het schoolgebouw is het werkmilieu van leerlingen en leerkrachten. Iedereen helpt mee om alles net en ordevol te houden.

Zo kunnen leerlingen kleine taken in beurtrol toegewezen krijgen, zoals bijvoorbeeld de bordenwissers uitkloppen of het klaarzetten van de klas voor de wekelijkse poetsbeurt. Alle taken, gegeven door een personeelslid van de school gebeuren steeds onder toezicht en verantwoordelijkheid van de opdrachtgever.

Iedere leerling houdt zijn eigen bank netjes! Jassen en andere kledingstukken horen niet thuis op stoelen, banken, tafels, vensterbanken, of op de grond, maar worden opgehangen aan de kapstokken.

Herstellingskosten voor opzettelijke beschadigingen aan schoolmeubilair, banken, muren … zullen doorgerekend worden aan de ouders.

3.4.6 Speelmomenten

Het EERSTE belteken wijst erop dat de leerlingen moeten stoppen met spelen; ze gaan zo snel mogelijk in hun rij staan. Op het TWEEDE belteken moeten de leerlingen zwijgen om zo op een rustige manier de schoolgebouwen te kunnen betreden.

3.4.6 Eten en drinken

Tijdens de lessen en verplaatsingen bij de leswisselingen, wordt er niet gegeten of gedronken. Eten en drinken gebeurt alleen op de afgesproken eetmomenten.

Kauwgom wordt op geen enkel moment toegelaten.

Enkel water in drinkflessen en fruitsap of melk in brikjes wordt toegelaten op school. Blik en glazen flessen laten we thuis. Frisdranken en ‘Energie ’dranken horen zeker niet thuis op school!

Water is gratis te verkrijgen op school!

Hou, bij het vullen van de brooddoos, rekening met warm weer bij de keuze van beleg. Bepaalde vleessoorten verdragen geen warmte.

Voorzie een volwaardige lunch (geen donuts, chocoladekoeken e.d.) en zorg dat deze auti-vriendelijk is.

3.4.7 Levenshouding

Zowel binnen als buiten de school - dus ook op de bus - gedragen de leerlingen zich altijd beleefd en voornaam. Vloeken, schelden, … hoort niet op onze school.

Leerlingen gaan op een respectvolle manier om met elkaar en met de begeleiders.

We verwachten dat de leerlingen de richtlijnen, gegeven door directie, leerkrachten, paramedici, onderhoudspersoneel, enz. stipt opvolgen.

3.4.8 Andere

In document Welkom op onze basisschool! (pagina 50-55)