• No results found

Leerlingenzorg: Zorg op maat

5 PRAKTIJK VAN HET WERKEN IN DE SCHOOL

5.4 Leerlingenzorg: Zorg op maat

Computer opleidingscentrum BA&T-Typewise heeft een jarenlange ervaring in het verzorgen van typecursussen. Deze typelessen, inmiddels op zo’n 90 basisscholen, worden zowel na als onder schooltijd verzorgt. Het werkgebied ligt tussen Heerenveen en Harderwijk.

5.4 Leerlingenzorg: Zorg op maat

Elk kind komt de school binnen met zijn/haar mogelijkheden en daar proberen we in de lessen zo veel mogelijk rekening mee te houden.

De groepsleerkrachten houden in de gaten hoe het met de kinderen gaat. Daarvoor wordt onder meer gebruik gemaakt van observaties en toetsen die bij de methoden horen.

Bovendien is er twee keer per jaar, in januari en mei/juni, een toets periode. Dan worden toetsen afgenomen op het gebied van lezen, rekenen, spelling, woordenschat en begrijpend

16 lezen. De toetsen die we gebruiken zijn landelijk genormeerd en afkomstig van het Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling (CITO). We noemen ze dan ook de CITO toetsen.

De intern begeleidster (IB ’er) coördineert alle activiteiten rondom leerlingenzorg. Na de toets weken bespreekt zij de resultaten met het team. Daarbij wordt ook gelet op het functioneren van het kind in de groep. Alle vorderingen en bijzonderheden worden genoteerd in de groepsoverzichten die gebruikt worden bij de groeps- en leerling besprekingen. Soms heeft een kind extra hulp nodig. We zorgen dat een leerkracht of een onderwijs assistent tijd heeft voor remedial teaching: extra hulp bieden aan kinderen buiten de groep voor een korte periode. Voor dit cursusjaar is de onderwijs assistente iedere dag aanwezig voor extra hulp.

Zo wordt inhoud gegeven aan effectieve instructie / leertijd.

De groepsleerkrachten maken een plan voor de leerling: een individueel handelingsplan of een OPP. Het kind krijgt extra uitleg en oefeningen. We maken daarbij gebruik van de aanwezige leermiddelen voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Na een afgesproken tijd bekijken we of het kind is vooruitgegaan en vindt een evaluatie plaats.

Kinderen die meer aan kunnen en hoog scoren op de toetsen, bieden we verdiepende en uitdagende leerstof. In het

begaafdheidsprotocol wordt beschreven hoe we de zorg willen bieden aan leerlingen die meer verdieping en uitdaging nodig hebben. Er zal dit cursusjaar een voortzetting zijn van de Tilia groep, (Tilia is latijn voor Linde ☺ ) voor leerlingen die een A of A+

score hebben gehaald bij meerdere vakken. Deze groep wordt nu nog begeleid door juf Ineke Boermans. Sinds begin 2017 mogen we

de naam Kwadraatschool dragen, vanwege de zorg die is ontwikkeld voor de begaafde leerling.

Wanneer blijkt dat onze extra hulp in de klas en soms ook buiten de klas, niet voldoende is, wordt er via de extern begeleidster naar andere begeleiding gezocht. Dit kan op

verschillende manieren, door verschillende personen of instanties aangeboden en gegeven worden. In een gesprek met de leerlingbegeleider kunnen we adviezen vragen over het hulpplan. Eventueel kan, in overleg met de ouders, worden besloten om het kind verder te laten onderzoeken. De intern begeleidster heeft hierin de coördinerende functie. Zij werkt daarin volgens opgestelde protocollen die op school aanwezig zijn.

Passend Onderwijs op De Linde.

Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs van start gegaan. Diverse wetten zijn hiervoor aangepast. De Linde is ingedeeld in één van de 72 regio’s van ons land, namelijk regio2305 In deze regio werken alle basisscholen samen met de scholen voor speciaal (basis)onderwijs. In onze regio is er een verdeling gemaakt in een aantal deelregio’s. Wij zijn daarbij aangesloten bij deelregio “De Brug”. Met elkaar dragen we de

verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan alle kinderen. We noemend dat zorgplicht.

Hierdoor kunnen meer kinderen dan voorheen op een gewone basisschool onderwijs krijgen.

De nieuwe wetten geven ruimte voor meer eigen beleid hierin. Om duidelijk aan te geven hoe we op De Linde omgaan met passend onderwijs, is er een schoolondersteuningsprofiel geschreven.

Het schoolondersteuningsprofiel van De Linde.

In het schoolondersteuningsprofiel staan een aantal zaken beschreven. Elk jaar kijken we naar de groepssamenstelling en bepalen we met elkaar wat de ondersteuningsvragen van leerlingen in de verschillende groepen zijn. Deze verschillen (diversiteit) tussen kinderen drukken we uit in een getal (quotiënt), het diversiteit quotiënt (DQ). Als het DQ van een groep hoog is, dan is er veel ondersteuning gewenst. Het gemiddelde van de groepen hebben we ook berekend. Doorgaans ligt het gemiddelde DQ op reguliere basisscholen tussen de 1 en de 1,2. Elke basisschool zorgt voor de basisondersteuning. Deze ondersteuning wordt elke

17 vier jaar door de inspectie van het basisonderwijs beoordeeld als ‘Zorg en begeleiding’ in het inspectierapport. Op de Linde heeft de inspectie dat voor het laatst uitgevoerd op 27

september 2012. (In de periode tijdens/na thuisonderwijs heeft de directie geparticipeerd in een telefonisch onderzoeksgesprek met de inspectie).

Soms zijn er ook leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben dan alleen basisondersteuning. We noemen dat:

Extra ondersteuning als we dat kunnen leveren op de Linde, doordat we de kennis hiervoor binnen het eigen team hebben. Op de Linde hebben we de volgende expertise binnen ons team:

Intern Begeleidster Gedragsspecialist Taalcoördinator

Leescoördinator Begaafdheidsspecialist Gymbevoegdheid

Externe ondersteuning als we hiervoor specialisme van buiten de Linde moeten halen. We maken dan gebruik van de kennis van het speciaal

(basis)onderwijs. Onze samenwerkingspartners zijn:

Onze ‘eigen’ externe begeleider (orthopedagoog) Expertisecentrum ‘Adapt’

GGD – Jeugdverpleegkundige Logopediste

De extra en externe ondersteuning wordt

georganiseerd in zogenaamde arrangementen, die we zelf beschikbaar hebben of inkopen bij (andere scholen van) het samenwerkingsverband. De middelen hiervoor worden verstrekt door het samenwerkingsverband.

Zorgplicht

Het invoeren van de zorgplicht houdt in dat schoolbesturen (in de praktijk de scholen) de verantwoordelijkheid krijgen om een leerling, waarvan het schoolbestuur aangeeft dat die leerling extra ondersteuning nodig heeft, een passend arrangement aan te bieden. Dit aanbod moet gedaan worden bij de aanmelding of als de leerling al op school zit en blijkt dat er extra ondersteuning nodig is.

Ouders moeten zich schriftelijk aanmelden en hebben informatieplicht: zij moeten naar waarheid aangeven of zij mogelijk weten of er iets te melden is over hun kind dat

consequenties heeft of kan hebben voor het onderwijs. Het bestuur heeft het recht ouders om (aanvullende) informatie te vragen, als ouders dat weigeren is de zorgplicht niet van toepassing.

Het bevoegd gezag heeft een periode van 6 weken om een besluit te nemen en kan die termijn (beargumenteerd) verlengen met 4 weken, om uw kind toe te laten.

Het aanbod voor extra ondersteuning is op de eigen school (of de school waar is aangemeld), een andere school of op een speciale school.

Als er sprake is van extra ondersteuning zal de school – in goed overleg met u als ouders (en de leerling) – een ontwikkelingsperspectief opstellen.

Als de zorgplicht gaat gelden verandert het ‘nadenken’ over al dan niet plaatsing of goede ondersteuning bieden in de ‘plicht’ daarover na te denken en natuurlijk ook te handelen. Dit kan ook betekenen dat een school een leerling weigert, omdat er op die school voor die leerling geen goede plek is. Steeds staat bij de zorgplicht de volgende driehoek centraal:

de wens van de ouder

het ontwikkelingsperspectief van de leerling

• de (on)mogelijkheden van de school

Tegen het besluit over toelating of niet toelating is bezwaar en beroep mogelijk bij de burgerrechter. Er is ook de mogelijkheid om advies te vragen bij de onderwijsconsulent, de landelijke (tijdelijke) geschillencommissie passend onderwijs of de commissie gelijke behandeling.

Als scholen bij hun beslissing blijven en ouders hun kind thuis houden, dan is het een zaak voor leerplicht geworden.

18 Kortom Zorgplicht betekent: zo dicht mogelijk bij uw kind en de school een passende

ondersteuning organiseren. Dit is immers de plek waar ouders zich melden en waar leerlingen genieten van goed onderwijs. Om goed zicht te hebben op de kracht van de scholen heeft iedere school een school ondersteuningsprofiel.

Zorgplicht is een trajectplicht, geen acceptatieplicht.

Zie voor meer informatie: www.passendonderwijs.nl GGD Informatie basisonderwijs

Jeugdgezondheidszorg op school

De afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland richt zich op een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar. GGD IJsselland werkt vanuit consultatiebureaus en op scholen. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten werken in een doorgaande lijn voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Hierbij stellen we het kind centraal.

Vaste contactpersoon voor elke school

Medewerkers van de afdeling Jeugdgezondheidszorg werken op veel terreinen samen met scholen en leerkrachten. Hierbij gaat het om gerichte zorg voor de leerlingen. Vanaf het schooljaar 2016/2017 zijn een jeugdverpleegkundige en een jeugdarts van onze afdeling Jeugdgezondheidszorg de vaste contactpersoon voor jouw school. Aan iedere school (basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs) zijn medewerkers van de afdeling jeugdgezondheidszorg verbonden.

Informatie voor ouders

Op de website www.ggdijsselland.nl vindt u veel informatie, onder het tabblad ‘scholen &

kindercentra’ ziet u hoe de zorg voor leerlingen in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs georganiseerd is.

Inloopspreekuren 0 tot 18 jaar

Ouders kunnen ook tussendoor terecht bij GGD IJsselland met vragen. Bijvoorbeeld over groei, ontwikkeling of opvoeding. Ze kunnen zonder afspraak binnenlopen tijdens onze inloopspreekuren in een van de consultatiebureaus.

Informatie basisonderwijs

De afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland doet gezondheids- onderzoeken als kinderen 5-6 jaar (ongeveer groep 2) en 10-11 jaar (groep 7) oud zijn. Daarnaast komen we in groep 8 een keer op school om voorlichting te geven over een gezonde leefstijl.

Gezondheidsonderzoeken in de basisschoolperiode Leeftijd van 5 of 6 jaar

Als kinderen 5 of 6 jaar oud zijn dan doen we het gezondheidsonderzoek in twee delen: De doktersassistente komt eerst een keer op school voor een ogen- en gehoortest.

Op een later moment nodigen we kind en ouder(s) uit bij ons op het consultatiebureau voor het tweede deel van het gezondheidsonderzoek door onze jeugdverpleegkundige.

Leeftijd van 10 of 11 jaar

Als kinderen 10 of 11 jaar oud zijn komt onze doktersassistente op school om de lengte en het gewicht van kinderen te meten. De ouder vult thuis van tevoren een vragenlijst in via het online ouderportaal Mijn Kinddossier kan hier ook zelf vragen in stellen. Bijvoorbeeld over groei, ontwikkeling, gedrag en opvoeding. Na afloop ontvangt de ouder bericht via e-mail dat de resultaten van het onderzoek klaarstaan in Mijn Kinddossier.

Voorlichting in groep 8

Als kinderen in groep 8 zitten komen we een keer op school om voorlichting te geven over een gezonde leefstijl. Als school kies je, in overleg met onze jeugdverpleegkundige, uit drie thema's: Fit in je vel, Lekker fris, Media en een gezonde jij.

De voorlichting duurt 50 minuten en heeft een interactieve werkvorm. De leerkracht is bij deze voorlichting aanwezig. Onze doktersassistente maakt tijdens de voorlichting gebruik

19 van het digibord. Na afloop nemen de leerlingen een werkblad en informatie voor hun

ouder(s) mee naar huis.

Contact afdeling Jeugdgezondheidszorg Telefoon 088 443 07 02 (op werkdagen)

E-mail jeugdgezondheidszorg@ggdijsselland.nl Website www.ggdijsselland.nl

Maureen Zwartjens

Jeugdverpleegkundige/CJG-medewerker M.Zwartjens@ggdijsselland.nl

Graag willen we nog vermelden dat m.i.v. dit schooljaar wij ons hebben uitgesproken voor een rookvrij schoolplein, dit is middels een bordje aan de gevel kenbaar gemaakt. Er wordt niet gerookt door ouders, personeel en externen op en rond het schoolplein.l

5.6 Logopedie

De gemeente Raalte verzorgt de logopedische diensten in het basisonderwijs. Vorig schooljaar is een pilot gedraaid. De invulling hiervan wordt hieronder weergegeven.

Aanleiding en bedoeling

Zoals eerder benoemd, hebben we dit voorjaar de inzet van preventieve logopedie herijkt.

Omdat de laatste jaren veel wordt ingezet op taalstimulering van jonge kinderen (zowel binnen VVE, als binnen de kinderopvang) wordt, na afstemming met kinderopvang en basisonderwijs, de werkwijze van de preventief werkende logopedist met ingang van het nieuwe schooljaar vernieuwd. De nieuwe werkwijze wordt in nauwe afstemming met de kinderopvang en het onderwijs ontwikkeld, wat betekent dat het komend jaar de kenmerken van een pilot zal hebben, waarin het gaat om samen leren en ontwikkelen.

Het gaat om doen wat nodig is om de kansen van kinderen, als het gaat om spraak-taalontwikkeling te versterken.

Bouwstenen

We hebben uitgewerkt welke bouwstenen de nieuwe werkwijze gaan vormen. Dat zijn de volgende:

A. Kindgericht:

- op jonge leeftijd van kinderen inzetten, vanaf 2 tot 12 jaar

- een actieve laagdrempelige rol naar ouders invullen – om ze mee te nemen in wat er bij hun kind gesignaleerd wordt

- een brug vormen naar de omgeving van het kind, taal-stimuleren / motiveren van de mogelijkheden thuis /omgeving van het kind.

B. Samenwerking / inbedding:

- aan sluiten bij de werkwijze van het kinderdagverblijf en VVE - observatie en signalering in de groep en individueel

- aansluiten bij VVE beleid

- bijdragen aan het realiseren van een voorschoolse zorgstructuur, de samenwerking om het kind / gezin heen’.

- de doorgaande lijn van kinderdagopvang naar school helpen versterken - samenwerking en afstemming met de JGZ (met name consultatiebureau) Contact voor logopedie via de school of JGZ, logopediste is Corrine Burgler.

5.7 Toetsen

Wij willen dat ons onderwijs aansluit bij de behoeften van uw kind. We observeren uw kind en toetsen regelmatig. Twee maal per jaar worden, door het hele team, de schoolresultaten van de leerlingen in leerling-besprekingen doorgesproken. We letten dan ook op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Tijdens de spreekavonden wordt met de ouders gesproken over het werk van hun

kind(eren). Aan het eind van groep 8 wordt een eindtoets afgenomen, dit jaar is dit op 20 en 21 april 2021.

20 5.8 Huiswerk

In groep 7/8 krijgen de kinderen huiswerkbegeleiding, vooral ook bedoeld om de overgang naar het voortgezet onderwijs te versoepelen, daarbij hebben ze een (digitale) agenda nodig.

Er worden met enige regelmaat planning sessies gehouden met lln. die daar baat bij hebben.

5.9 Voortgezet onderwijs

De meeste leerlingen gaan na groep 8 naar een school voor voortgezet onderwijs in Zwolle.

Wij willen u graag zo goed mogelijk informeren bij het maken van de juiste keuze voor uw kind. We geven informatie tijdens de spreekavonden en de scholen voor het voorgezet onderwijs hebben open dagen. U krijgt hier tijdig via de flyers of de nieuwsbrieven meer informatie over.

Bij de aanmelding van uw kind voor het Middelbaar Onderwijs zijn een drietal zaken bepalend voor de toelating:

✓ de wens van ouders en kind

het advies van de basisschool

✓ de resultaten van de Cito toetsen door de jaren heen

U ontvangt van ons de aanmeldingsformulieren, die u moet invullen. De verdere aanmelding wordt vanuit onze school verzorgd. Aanmelding gebeurt in zorgvuldig overleg met alle betrokkenen.

Hierbij een overzicht om u te laten zien naar welke vorm van onderwijs de leerlingen van groep 8 in de afgelopen jaren zijn verwezen:

VO advies Schooljaar

De volgende VO scholen worden nu door deze leerlingen bezocht:

VO scholen Schooljaar

Zwolle (CCC) 3 leerlingen 1 leerling 1 leerling 3 leerlingen Greijdanus

College Zwolle 2 leerlingen 2 leerlingen 2 leerlingen 1 leerling 2 leerlingen Thorbecke SG

Zwolle 1 leerling 4 leerlingen 5 leerlingen

Thomas à

Kempis Zwolle 1 leerling

AOC De Groene Welle Zwolle

21 Gymnasium

Celeanum Zwolle 2 leerlingen v.d. Capellen

Zwolle 1 leerling 1 leerling

Zone College

vmbo Zwolle 2 leerlingen 3 leerlingen 1 leerling

5.10 Rapporten

Het rapport is een geprinte versie van de resultaten die digitaal zijn opgeslagen in het LAS ParnasSys. Dit rapport wordt twee keer per schooljaar meegegeven, in februari en in juli. In dit rapport zijn ook de resultaten van de Cito toetsen verwerkt. Naast de rapportage op papier zijn in september, november en april de spreekavonden voor alle groepen. Tijdens deze avonden krijgt u in een tien-minuten gesprek de gelegenheid om over het werk van uw kind te praten met de leerkracht. Vooraf heeft u gelegenheid het werk van uw kind in te zien.

5.11 Nascholing /studie

De leerkrachten zijn ieder jaar intensief bezig met het volgen van studies of bijscholingen op verschillende (vak)gebieden. Dat is ook dit cursusjaar weer het geval. We gaan als team meer inzetten op eigenaarschap, gesprekken met leerlingen, portfolio, doelen bespreken, zodat de kinderen meer eigenaar worden van hun eigen leerproces. Daarnaast blijven we nog meer professionele ervaring op doen met digitaliseren. Hoe kunnen we dit zo efficiënt mogelijk blijven inzetten, wat zeggen de data, hoe kan de uitkomst van de analyse zorgen voor een adequate verwerking, hoe werkt het dashboard waarop alle resultaten te zien zijn, enz. Hiermee zal ook het zelfstandig werken op De Linde weer verder uitgebreid worden, waarbij ook het samenwerkend leren een steeds grotere plaats in zal nemen.

Daarnaast wordt door alle collega’s op verschillende gebieden individuele scholing gevolgd.

5.12 Sponsoring

Er is in de afgelopen periode geen gebruik gemaakt van sponsoring. Mocht dat wel gebeuren dan wordt dit weergegeven via het Lindeblaadje en opgenomen in de jaarrekening.

6 PRAKTISCHE ZAKEN

6.1 Vakantierooster 2020 – 2021

Herfstvakantie 18 t/m 22 oktober 2021 Kerstvakantie 27 dec. 2021 t/m 7 jan. 2022 Voorjaarsvakantie 21 t/m 25 feb. 2022

Pasen 15 t/m 18 april 2022

Koningsdag 27 april

Meivakantie 25 april t/m 6 mei 2022 Hemelvaart + vrije vrijdag 26 / 27 mei 2022

Pinksteren 5/6 juni 2022

Zomervakantie 18 juli t/m 26 augustus 2022 Schooltijden – Continurooster

Maandag 08.30 – 14.30 uur alle groepen Dinsdag 08.30 – 14.30 uur alle groepen Woensdag 08.30 – 12.00 uur groep 3 t/m 8 Donderdag 08.30 – 14.30 uur alle groepen Vrijdag 08.30 – 14.30 uur alle groepen

22 We willen op tijd naar binnen gaan, een paar minuten voor het begin van de lessen, zodat de onderwijstijd helemaal benut kan worden. De leerlingen hebben ’s morgens 15 min. pauze en tussen de middag 30 min. waarin o.l.v. de leerkracht wordt gegeten.

Onze schooltijden leiden tot 7660 uur over acht jaar (het wettelijk minimum is 7520 uur).

Aantal uren godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs: 2½ uur per week.

6.2 Ziekte

Wij vragen u om ziekte van uw kind telefonisch te melden. Als het om gewichtige redenen niet mogelijk is dat uw kind de lessen bijwoont, wilt u dan ruim van tevoren contact opnemen met de directie van de school?

6.3 Luizen

Als u hoofdluis constateert, wilt u dit dan direct aan de leerkracht van uw kind melden? Op school zijn folders aanwezig over bestrijding van luis. Bovendien proberen we in

voorkomende gevallen samen met enkele ouders dit probleem zo goed mogelijk aan te pakken. Na elke vakantie controleren “luizenmoeders” alle kinderen en leerkrachten op hoofdluis.

6.4 Tussenschoolse opvang (overblijven)

We werken met een continurooster. Dat betekent dat alle leerlingen op school overblijven o.l.v. de eigen leerkracht. Vanwege het verplichte karakter hiervan is het overblijven nu kosteloos.

6.5 VNO (voor- en naschoolse opvang)

Wilt u gebruik maken van VNO, dan verwijzen wij naar Hét Gastouderbureau. Zij zorgen voor bemiddeling in het vinden van opvang. Een aantal kinderen van de school wordt in Laag Zuthem via dit bureau opgevangen. Voor vragen over VNO kunt u terecht bij bestuur en directie. Als ouders bent u uiteraard vrij om een andere vorm van opvang te kiezen.

Gegevens:

Hét Gastouderbureau info@hetgastouderbureau.nl Warnsveldseweg 23 www.hetgastouderbureau.nl 7204 BA Zutphen

(0575) 842530. Ilse Timmer

6.6 Vrijwillige Activiteitenbijdrage

Aan het begin van het schooljaar wordt aan de ouders om een vrijwillige (eenmalige) activiteitenbijdrage gevraagd. Van deze bijdrage worden alle extra activiteiten bekostigd, zoals: sinterklaasviering, schoolreis, kerstgeschenk/-viering, paasmaaltijd, deelname wandel4daagse, afscheid groep 8. De bedragen voor het schooljaar 2021/2022 zijn vastgesteld op:

€ 55,- 1e kind,

€ 50,- 2e kind

€ 45,- 3e kind

Kinderen die instromen voor de kerstvakantie moeten het gehele bedrag voldoen. Kleuters die vanaf januari instromen betalen € 22,50 dit, omdat het schoolreisje nog plaats moet vinden. Kinderen die vanaf januari in groep 3 of hoger instromen betalen € 42,50. Het is mogelijk het bedrag over twee termijnen te spreiden.

U kunt het bedrag overmaken op rekening NL89RABO0327102144 ten name van Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs te Laag Zuthem o.v.v. activiteitenbijdrage en naam.

U betaalt deze bijdrage eenmalig, er wordt op school dus niet meer gevraagd om een (extra) bijdrage voor de bovengenoemde activiteiten, met uitzondering van een extra

U betaalt deze bijdrage eenmalig, er wordt op school dus niet meer gevraagd om een (extra) bijdrage voor de bovengenoemde activiteiten, met uitzondering van een extra