• No results found

Doelgerichtheid De school heeft een zorgvisie op schoolniveau die zich richt op een beschrijving van de schoolcontext en het waarom en hoe zorg te bieden. Er wordt niet verduidelijkt wat de visie en rol van eenieder is op het school-, leerkrachten en leerlingenniveau. Van de school wordt verwacht dat ze op basis van de opties een schooleigen visie ontwikkelt dat rekening houdt met de specifieke

leerlingenkenmerken en context. Momenteel worden er van de zorgcoördinator vooral inspanningen op kindniveau verwacht.

Hoewel de teamleden op de hoogte zijn dat een relatief groot aantal kinderen zorgnoden kent, is het onduidelijk in hoeverre de schooleigen visie daar op inspeelt. Het is niet duidelijk welke richting het beleid uit wil met de zorgwerking.

Meerdere teamleden hebben ideeën over een bijsturing van de zorgwerking. Die voorstellen zijn volgens velen niet terug te vinden in de schooleigen zorgwerking.

Beslissingen over klassplitsingen door de besteding van de SES- uren worden niet door iedereen gedragen en een juiste taakomschrijving ontbreekt. Door het veelvuldig wegvallen van de ondersteuning door overname van klassen door de zorgleraren bij afwezigheid van leerkrachten komt de continuïteit van de tweedelijnszorg grondig in gevaar.

Het nieuwe zorgteam heeft wel een duidelijke kijk op waar de zorgwerking best naartoe gaat. De opstart van het implementeren van een meer

handelingsplanmatige werking is een positieve evolutie.

Vooral in de lagere afdeling optimaliseerde het beleid hoofdzakelijk de onderwijspraktijk door het investeren in een goede klasdidactiek voor

Nederlands en zag hierin een versterking van de eerstelijnszorg. Het team kan echter nog groeien om de eerstelijnszorg uit te bouwen in onder meer een gedifferentieerd onderwijsaanbod.

Ondersteuning De extra lestijden die de school krijgt op basis van de leerlingenkenmerken worden slechts beperkt aangewend voor de zorgwerking. De meeste lestijden worden gebruikt om zuivere jaarklassen te vormen met soms kleine

leerlingenaantallen. Er wordt verondersteld dat de klasleerkracht daardoor meer kan individualiseren, differentiëren en remediëren.

Door de beperking van de lestijden zorgleerkracht kunnen de verschillende opdrachten niet grondig uitgewerkt worden, niettegenstaande de behoeften groot zijn. Meerdere teamleden ondervinden daardoor nauwelijks ondersteuning voor hun hulpvragen. De begeleiding van de kinderen met leer- en

ontwikkelingsvertraging verloopt op dit moment nog te weinig planmatig en diepgaand, ondanks de nieuwe visie.

Door het nog weinig operationaliseren van concrete doelstellingen ondersteunt de huidige schoolcultuur nog in mindere mate de uitbouw van dit proces.

Doeltreffendheid De school heeft nog niet de gewoonte om haar zorgwerking te evalueren en bij te sturen. Zij staat hierin aan het begin van haar ontwikkelingsproces. De

afsprakennota met het CLB wordt jaarlijks uitgeschreven en bijgestuurd. Een aantal klasleerkrachten en de zorgcoördinator houden hun acties bij op een hulpfiche.

De zorginterventies gebeuren veeleer ad hoc dan vanuit een systematische aanpak. Het team ging het effect van de diverse interventies nog niet systematisch na.

Het zorgteam maakte een overzichtelijke analyse van de outputmeting op schoolniveau.

Het zijn aanbevelingen om de verschillende waardevolle zorggegevens te stroomlijnen in een handig volgsysteem en om de validiteit van de observatiegegevens in de kleuterafdeling na te gaan

Ontwikkeling Het vormt voor het beleid een grote uitdaging om de nodige lijnen binnen het zorgbeleid in samenwerking met het hele team verder uit te zetten, gerichte druk uit te oefenen en de gekozen richting consequent te bewaken. Hierbij zijn

coaching en ondersteuning op de klasvloer belangrijke prioriteiten.

5 ALGEMEEN BELEID VAN DE SCHOOL

Het onderzoek naar het algemeen beleid van de school levert volgende vaststellingen op.

Leiderschap Het intern leiderschap van de Bloeiende Kerselaar kenmerkt zich door een menselijk beleid, dat gericht is op het welbevinden van alle schoolparticipanten.

Inhoudelijke input of feedback vanuit het intern beleid wordt minder ervaren.

Het intern leiderschap kent nog een ruime groeimarge in het aansturen van een meer dynamisch, planmatig en cyclisch pedagogisch-didactisch beleid geënt op de specifieke schoolnoden. Het team staat in de startblokken en is vragende partij om het leiderschap hierbij te ondersteunen.

De samenwerking met het nieuwe zorgteam, de talenexpert, de Brusseleigen ondersteuningsdienst en de verschillende werkgroepen versterkt duidelijk het algemeen beleid.

Het beleid investeert in onderwijsondersteunende materialen en uitrusting.

Visieontwikkeling Heel recent ontwikkelde het beleid elementen van visieontwikkeling voor een aantal aspecten. Het team geeft aan dat een gezamenlijke visieontwikkeling voor de verschillende leergebieden vanuit de ontwikkelingsdoelen en eindtermen en de leerplannen, die leidt naar een nog meer gelijkgerichte werking en

implementatie ervan op de klasvloer ruime groeikansen kent.

Besluitvorming Alle teamleden krijgen kansen om via inspraak deel te nemen aan het beleid.

Toch verwachten vele teamleden dat genomen beslissingen meer gedragen worden.

Door een gebrek aan visieontwikkeling en sturing door het beleid was er weinig ruimte voor de ontwikkeling van collectieve processen vanuit een gezamenlijk gedragen visie. Personeelsvergaderingen krijgen recent een meer schooleigen invulling. Het opstarten van werkgroepen heeft hiertoe bijgedragen.

Kwaliteitszorg Vooral het zorgbeleid nam initiatieven om de onderwijsopbrengsten en de leerwinst voor een aantal aspecten van Nederlands in kaart te brengen op leerling-, klas- en schoolniveau. Verdere communicatie naar het team toe en het opzetten van doelgerichte acties om de onderwijskwaliteit te optimaliseren, verdienen aanbeveling.

Het zelfevaluerend vermogen van het team om de eigen onderwijskwaliteit te bewaken en bij te sturen is eerder beperkt.

Talenbeleid De onderwijsinstelling ontwikkelde heel recent en beperkt een visie over hedendaags taalvaardigheidsonderwijs en dit ondanks een grote groep anderstalige leerlingen. Hoewel er op de klasvloer waardevolle initiatieven genomen worden, is er nog een grote groeimarge om leerwinst te bereiken. Voor het talenbeleid staat vooral de kleuterafdeling aan het begin van een

ontwikkelingstraject. Op uitvoeringsniveau onderneemt de school wel een aantal waardevolle individuele en gemeenschappelijke initiatieven om het

taalvaardigheidsonderwijs te ondersteunen zoals het trainen voor technisch lezen, het tutorlezen, de voorleesmomenten en de samenwerking met de bibliotheek. De kwaliteit van de ondersteuningsinitiatieven is erg

leerkrachtafhankelijk. Bij de oudste kleuters is er een beperkte verankering van de externe ondersteuningsinitiatieven.

GOK- en zorgbeleid Het schoolteam baseert zijn zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid niet op de analyse van data. Het kent de noden van alle leerlingen in onvoldoende mate.

Het schoolteam heeft geen duidelijke visie over de wijze waarop het zijn zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid vorm wil geven. Het team organiseert de acties niet vanuit operationele doelstellingen en sluit nauwelijks aan bij de noden van de leerlingen.

De schoolorganisatie zorgt er in onvoldoende mate voor dat het team de

vooropgestelde doelen binnen het zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid bereikt.

Het schoolteam werkt geen acties uit op leerling-, leraren- en schoolniveau of de acties sluiten niet aan op de vooropgestelde doelen.

Er is enige aandacht voor kleuterparticipatie en voor het afstemmen van de eigen acties op het beleid van de scholengemeenschap.

Het schoolteam heeft in beperkte mate zicht op de effecten van zijn zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid.

Het schoolteam heeft in zijn professionaliseringsbeleid aandacht voor de deskundigheidsbevordering van een beperkt aantal teamleden (beperkt tot het leiderschap, de zorgcoördinator, het zorgteam) met het oog op het schooleigen zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid.

6 STERKTES EN ZWAKTES VAN DE SCHOOL