• No results found

Leefregels Binnen blijven

In document Inleiding. Beste ouder (pagina 35-40)

14. Leef- en gedragsregels

14.1 Leefregels Binnen blijven

De kinderen blijven niet in de klas tijdens de speeltijden tenzij met een doktersbriefje.

Fluohesjes

De kinderen worden verwacht elke dag het fluohesje dat ze krijgen van de school te dragen. Aan de ouders vragen wij dit project mee te ondersteunen door uw kind elke dag aan te sporen het fluohesje te dragen. ​Fluohesjes zijn op school te verkrijgen aan 1 euro.

Verlaten van de school

Er is een schriftelijke toelating nodig, getekend door één van de ouders opdat hun kind de school tijdens de schooluren mag verlaten. De verantwoordelijkheid van de school is te groot om risico’s te nemen tijdens de periode dat de kinderen aan ons zijn

toevertrouwd. Bij het verlaten van de school zonder reden hoort een sanctie.

Bewegingsopvoeding

Elke leerling wordt geacht deel te nemen aan de lessen bewegingsopvoeding. Je kind krijgt enkel vrijstelling op basis van een doktersattest.

Persoonlijke bezittingen

De persoonlijke bezittingen die kinderen meebrengen naar school zijn niet verzekerd tenzij ze op vraag van de leerkracht zijn meegebracht.

Huiswerk

We kiezen ervoor om de kinderen in beperkte mate huiswerk te geven. We willen hiermee een brug slaan naar de thuissituatie en de kinderen aanzetten tot zelfstandig werken. De school verwacht dat de kinderen de taken en lessen ernstig nemen.

● Huiswerk kan in de eerste graad het kwartier niet overschrijden.

● Huiswerk kan in de tweede graad het half uur niet overschrijden.

● Huiswerk kan in de derde graad het uur niet overschrijden.

Als deze tijdsspanne overschreden wordt, gelieve contact op te nemen met de klasleraar.

Agenda van uw kind

De schoolagenda is een handig, informatief hulpmiddel voor leerlingen, leerkrachten en ouders. Alle leerlingen houden dagelijks een agenda bij. Men kan er informatie in

terugvinden over de eventueel gegeven lessen en huistaken. Een leerling moet dagelijks

35

zijn/haar agenda raadplegen om een goede studiehouding aan te leren. Geleidelijk aan leren leerlingen hun werk plannen, hun tijd organiseren en zichzelf controleren.

De agenda kan ook gebruikt worden voor mededelingen van de school naar de ouders toe en omgekeerd: praktische info, opmerkingen, beoordelingen van houding en gedrag ... Het is van groot belang dat u deze aanpak ondersteunt door dagelijks de agenda na te kijken. Er wordt dan ook verwacht dat de ouders ten minste één maal per week de

agenda handtekenen.

Rapporteren over uw kind

De school vindt het belangrijk dat ouders inzicht hebben in het “leren” van hun kinderen.

Daarom krijgen de kinderen minimaal 5 rapporten per schooljaar mee. Eind januari en eind juni krijgen de leerlingen een samenvattend rapport. Dit bestaat uit de optelling van de maandelijkse rapporten. Naast de schoolse vorderingen worden ook attitudes

beoordeeld.

De leerkracht noteert ook een geschreven waardering van het werk van de leerling. In het eerste leerjaar werkt men met een doelenrapport en niet met punten. De ouders handtekenen het rapport elke keer. De proeven van de leerlingen zijn ter inzage van de ouders maar blijven op het einde van het schooljaar op de school.

De rapporten voor de kerstvakantie en voor de grote vakantie worden pas op vrijdag meegegeven. Indien het kind of de ouders zelf niet in staat zijn het rapport af te halen, kan het wel worden opgehaald door een familielid.

Aanbiedingen van organisaties

De school wordt regelmatig door externe instanties uitgenodigd tot samenwerking.

Voor zover wij kunnen inschatten dat de ouders interesse hebben voor de doelstellingen van deze externen, verlenen wij onze medewerking door informatie door te geven. De ouders zijn echter geheel vrij om in te gaan op deze uitnodigingen en doen dit op eigen verantwoordelijkheid.

Drank op school

Leerlingen kunnen drankjes meebrengen naar school: water, melkdrankje of fruitsap.

Blikjes of glazen flesjes zijn niet toegelaten, frisdranken evenmin.

Leerlingen kunnen ook een drankje kopen op school:

- melk tijdens de speeltijd (1e en 2e lj) Godsdienstlessen

In de godsdienstlessen die door alle leerlingen verplicht gevolgd worden komt de christelijke levensbeschouwing uitdrukkelijk ter sprake.

Middagverblijf

=>Middagverblijf met broodmaaltijd

Men brengt boterhammen mee en drinkt soep of water van de school of een eigen drankje (zie drank op school).

=>Middagverblijf met warme maaltijd

36

 

Er is mogelijkheid om op volle schooldagen een warme maaltijd te gebruiken. Telkens op vrijdag bestelt men maaltijden en soep voor de volgende week. Het is best dat de ouders in de agenda schrijven wanneer hun zoon of dochter blijft eten. Indien een leerling onverwacht op school een warme maaltijd moet gebruiken, dan moet hij/zij dat melden vóór 9.00 uur op het secretariaat of in de klas.

Er is toezicht. Wanneer leerlingen zich tijdens het middagtoezicht niet kunnen gedragen, volgen er sancties die uiteindelijk kunnen leiden tot volledige schorsing van het blijven over de middag.

Nieuwsbrief

De school geeft regelmatig een nieuwsbrief mee. Deze staat boordevol interessante informatie en verdient aanbeveling om gelezen te worden.

Verzekering

De school heeft een verzekering die lichamelijke schade dekt. De medische,

farmaceutische en hospitalisatiekosten worden deels door de mutualiteit en deels door de verzekering terugbetaald. Schade die op school veroorzaakt wordt aan materiaal dat door kinderen is meegebracht, wordt gedekt. Schade aan derden wordt niet gedekt. De

melding van een ongeval aan de school dient zo vlug mogelijk te gebeuren, bij voorkeur de dag zelf. De aangifteformulieren kunnen afgehaald worden bij de directie of het secretariaat.

14.2 Gedragsregels

Algemeen beleid rond straffen en belonen

Wij vinden het belangrijk een aantal algemene afspraken rond straffen en belonen in ons schoolreglement op te nemen.

Wat onze visie is op straffen ​?

Wij leggen de klemtoon op belonen. Dit is veel positiever dan de klemtoon te leggen op straffen. Als we dan toch straffen, houden we rekening met volgende criteria.

● Een straf moet duidelijk zijn.

● Een straf moet de betekenis van een straf hebben.

● Een straf moet consequent zijn.

● Een straf moet consistent zijn.

● Een straf moet realistisch zijn.

● Een straf moet mild zijn.

● Een straf moet zinvol zijn.

● Een straf moet snel volgen op het gestelde gedrag.

● Een straf moet gevarieerd zijn, maar niet tot in het oneindige.

● Een straf moet een einde hebben.

Concrete afspraken Fruitdag op woensdag

37

Woensdag is fruitdag op school. Dat wil zeggen dat uw kind een stuk fruit krijgt via Tutti Frutti of zelf al of niet een stuk meebrengt van thuis. Op woensdag brengt men dus geen koeken of andere tussendoortjes mee naar school.

Gangen

Kinderen mogen tijdens de speeltijden niet in de gangen rondlopen of vertoeven tenzij ze daarvoor toestemming hebben gekregen van de juf of meester.

GSM’s en steps

Gsm’s zijn op onze school niet toegelaten. Indien de kinderen in dringende gevallen hun ouders moeten bereiken, kunnen zij dat doen, na overleg met de directeur of de

leerkracht.

Kinderen mogen met een step naar school komen. Ze moeten echter heel voorzichtig zijn en steeds op het trottoir blijven. Het is ook belangrijk dat, indien het zicht op de weg beperkt is, er wordt voor gezorgd dat deze jonge weggebruikers goed zichtbaar zijn (verlichting, reflectoren).

Eigen speelgoed

Kinderen mogen eigen klein speelgoed (autootjes, springtouwen) meebrengen naar school. Zij zijn er zelf verantwoordelijk voor in die zin dat de school niet zal tussen komen bij verlies of beschadiging van dit speelgoed.

paraplu’s

Mogen we vragen paraplu’s terug mee te nemen naar huis bij aankomst aan de school, zodat hier geen ongelukken mee kunnen gebeuren op de speelplaats.

Gymmen

Voor het gymmen dragen de meisjes en jongens verplicht een T-shirt van de school. Een broekje is eveneens verkrijgbaar op school. Het liefst dragen de leerlingen sportschoenen met non marking zool zodat ze geen strepen maken op de sportvloer. Voorkeur wordt gegeven aan schoenen zonder veters ... dat bespaart heel wat tijd.

Om hygiënische redenen wordt alle gymgerei opgeborgen in een linnen zakje. Voor de kinderen die starten in het 1e leerjaar is een gymzakje met het schoollogo verplicht.

Ieder kind krijgt wekelijks gymles. Het zwemonderricht gebeurt per leerjaar in blokken van 8 beurten. De kinderen van het zesde leerjaar gaan gratis zwemmen.

Geregeld wordt deelgenomen aan sportactiviteiten buiten de school. De ouders worden hierover tijdig geïnformeerd. De school zorgt voor een goede begeleiding van de

zwemlessen en streeft ernaar dat iedereen zo vlug mogelijk kan zwemmen. Een badmuts is verplicht. De gymleerkracht bepaalt de kleur naargelang de zwemcapaciteiten van het kind (groen, geel, rood).

Jarigen

Jarig zijn is leuk. Indien ouders iets willen meegeven met hun kind, vragen wij om dit heel sober te houden.

38

Rijen

De leerlingen verlaten de school in rijen. Voor de veiligheid van de kinderen dringt de school erop aan dat geen enkel kind de rij vroegtijdig verlaat. Op elke vestigingsplaats komt kinderclub DOMINO de kinderen ophalen die naar de kinderopvang moeten.

Na intensieve lessen willen we dat de kinderen bewegen op de speelplaats. Daarom mogen leerlingen niet met elektronische spelletjes op de speelplaats.

Snoepen op school

Er wordt op school niet gesnoept. Het eten van een boterham, een koek of een stukje fruit tijdens de speeltijden is toegelaten. Op woensdag mogen de kinderen enkel fruit meebrengen als tussendoortje. Chips en kauwgom zijn zeker uit den boze. Er kan steeds water uit de kraan gedronken worden.

Stijl en voornaamheid

Iedereen gedraagt zich steeds beleefd en voornaam. Een groet, een goeiedag, ... zijn attitudes die als normaal worden beschouwd. De omgangstaal op onze school is algemeen Nederlands.

Kleding en uiterlijk

Wij verwachten dat uw kind verzorgd naar school komt. In elk seizoen moet de kledij voornaam en fatsoenlijk zijn. Ook bij zeer warm weer is er een verschil tussen

vakantiekledij en kleding waarmee men naar school gaat. Een T-shirt kan gerust, maar navel, buik en rug blijven bedekt. Kledingstukken met zeer dunne schouderbandjes en korte shorts laat men het best thuis. Te lange en te wijde broeken zorgen wel eens voor problemen en kunnen ook niet op onze school. Jongens spelen niet in hun onderhemd en ook niet met bloot bovenlijf.

Schoeisel moet vast aan de voet zitten en voor de veiligheid mag niet overdreven worden met “hoge” zolen. Opzichtige juwelen en make-up horen niet thuis op onze school.

Gevaarlijke voorwerpen (messen, ...) zijn verboden. Vanaf het vierde leerjaar worden meisjes verwacht een badpak of een bikini te dragen tijdens de zwemlessen.

Milieu op school

Iedereen werkt mee om ons leefmilieu zo goed mogelijk te verzorgen. Papier en afval horen thuis in de vuilbak. Leerlingen houden de klassen, trappen en speelplaats netjes.

De ouders kunnen een drinkfles meegeven aan hun kind(eren). Dit laat de afvalberg in serieuze mate verkleinen.

Eerbied voor materiaal

De kinderen mogen alle leerboeken, schriften en andere materialen gratis gebruiken zowel op school als thuis. Zowel ouders als kinderen engageren zich om zorgzaam om te gaan met het schoolmateriaal. Stelt de school vast dat het materiaal opzettelijk wordt beschadigd of veelvuldig verloren gaat, dan kan de school de gemaakte kosten voor aankoop van nieuw materiaal aanrekenen aan de ouders.

Bij verlies van een boek uit de klassenbibliotheek zal een vergoeding van 5 euro worden gevraagd. Dit bedrag komt niet op de maandelijkse schoolrekening, maar dient cash naar school te worden meegebracht.

39

Afspraken i.v.m. zwemmen

Het dragen van een badmuts is verplicht bij het zwemmen.

De regeling van de badmutsen wordt gedaan door het zwembadpersoneel.

Er wordt gezwommen in 3 niveaugroepen.

De rode badmutsen = de leerlingen die nog niet kunnen zwemmen.

Zij krijgen watergewenning, en de beginselen van de techniek van het zwemmen

De gele badmutsen = de leerlingen die de combinatie arm- en beenbeweging wel kunnen, maar nog niet veilig genoeg.

De groene badmutsen = de leerlingen die veilig kunnen zwemmen, een volledige lengte kunnen zwemmen en kunnen watertrappelen.

De leerlingen zien de techniek van een tweede zwemstijl en het reddend zwemmen wordt ook aangeleerd.

Dit alles wordt goed opgevolgd zodat de leerlingen tijdig kunnen doorschuiven naar de volgende groep.

In het zwembad worden geen zwemshorts toegelaten.

Het zwemonderricht is verplicht (eindtermen), bij afwezigheid is een doktersbriefje of een briefje van de ouders noodzakelijk.

Er zijn 10 zwembeurten per jaar voorzien.

Voor het 4​de​, 5​de en 6​de lj is er op het einde van het schooljaar nog ontbijtzwemmen voorzien.

De groep staat steeds onder begeleiding van (gym)leerkrachten.

In document Inleiding. Beste ouder (pagina 35-40)