• No results found

Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning

In document Inleiding. Beste ouder (pagina 32-35)

Personen en bedrijven die de school sponsoren worden vermeld in de schoolkrant en tijdens het jaarlijkse schoolfeest.

12. Vrijwilligers

Onze school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten gebruik van vrijwilligers. De vrijwilligerswet verplicht de scholen om de vrijwilligers over een aantal punten te informeren. De school doet dit via onderstaande bepalingen.

Organisatie

De vzw Katholieke Scholen, Toekomststraat 15, 9550 Lievegem.

Maatschappelijk doel: zie statuten

De organisatie heeft een ​verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilliger.

Een bijkomende verzekering tot dekking van de lichamelijke schade tijdens de uitvoering van een vrijwilligersactiviteit of op weg van en naar de activiteit.

Er wordt ​geen onkostenvergoeding​ voorzien.

Bij vrijwilligerswerk bestaat de kans dat je als vrijwilliger geheimen verneemt waarvoor een        geheimhoudingsplicht bestaat. Het gaat dan vooral om vrijwilligerswerk bij telefonische        hulpverlening als Tele-Onthaal, de Zelfmoordlijn waarbij je in contact komt met vertrouwelijke        informatie. Bij vrijwilligerswerk op school is de geheimhoudingsplicht normaal gezien niet van        toepassing. Een vrijwilliger gaat discreet om met de informatie die hem of haar is toevertrouwd.

13. Welzijnsbeleid

32

13.1 Preventiebeleid luizen

Iedereen kan luizen krijgen. Als iedereen zich mee verantwoordelijk voelt en samenwerkt kan dit beheersbaar blijven. Belangrijke afspraken hieromtrent zijn:

- de ouders kijken regelmatig (vb. wekelijks) het haar van de kinderen na op de aanwezigheid van deze ongewenste bezoekers. Zijn er luizen dan moeten die onmiddellijk behandeld worden. De andere gezinsleden worden ook nagekeken en indien nodig gelijktijdig behandeld.

- de ouders melden de besmetting aan de school (telefonisch of schriftelijk).

- alle leerlingen uit de klas van de leerling met de besmetting krijgen een informatiebrief mee naar huis.

- de melding door de ouders aan de school wordt door de zorgcoördinator bijgehouden.

- na 3 meldingen per klas kijkt een controleploeg van de school de haren van die klas na. De ouders worden hiervan vooraf op de hoogte gebracht.

- worden er bij die controle luizen vastgesteld dan brengt de school de ouders van de desbetreffende kinderen op de hoogte. Ze worden opnieuw gevraagd om het hoofdhaar te behandelen.

- na 10 dagen worden die kinderen opnieuw gecontroleerd.

- stelt de controleploeg dan nog luizen vast dan wordt het CLB op de hoogte gebracht.

- correcte informatie over luizen en de behandeling kan je terugvinden op de website: www.zorgengezondheid.be/luizen

De arts en de verpleegkundigen van het CLB zijn steeds bereid om antwoord te geven op uw vragen.

13.2 Eerste hulp bij ongevallen

Niettegenstaande alle voorzieningen worden genomen om ongelukken te voorkomen, zijn er af en toe toch kleine verzorgingen nodig. Er zijn verschillende EHBO-kasten.

Indien de tussenkomst van een geneesheer nodig blijkt, wordt de huisarts van het kind - in de mate van het mogelijke - geconsulteerd. Bij ernstige gevallen worden de ouders verwittigd.

13.3 Verkeersveiligheid Fluohesje

Aan de ouders vragen wij dat zij hun kind(eren) elke dag hun fluohesje (laten) aandoen.

De oudere kinderen worden verwacht zelf voldoende discipline te hebben om hun fluohesje elke dag aan te doen.

Parkeren aan de schoolpoort

De ouders die hun kind(eren) met de wagen naar school brengen, worden verwacht hun auto reglementair te parkeren.

33

13.4. Medicatie

Wanneer uw kind ziek wordt op school, dan zal de school niet op eigen initiatief medicatie toedienen. Wel zullen de ouders of een andere opgegeven contactpersoon verwittigd worden en zal hen gevraagd worden uw kind op te halen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal de school een arts om hulp verzoeken.

In uitzonderlijke gevallen kan de ouder aan de school vragen om medicatie toe te dienen aan uw kind. Deze vraag moet bevestigd worden door een schriftelijk attest van de dokter dat de juiste dosering en toedieningswijze bevat.

Andere verpleegkundige handelingen of medische behandelingen, andere dan via orale (via de mond) of percutane (via de huid) weg, via oogindruppeling of oorindruppeling, mogen niet worden gesteld door ongekwalificeerd schoolpersoneel. ​Samen met de ouders zoeken we naar een samenwerking met verpleegkundigen, zoals de diensten van het Wit-Gele Kruis.

Onze onderwijskoepel adviseert om op school geen medicatie toe te dienen aan kinderen.

In bepaalde omstandigheden is deze regel niet houdbaar.

Wanneer uw kind op school toch medicijnen moet nemen, vragen wij u een overeenkomst rond het gebruik van medicijnen in te vullen, te ondertekenen en mee te geven aan uw kind, samen met het medicijn in kwestie. De leerkracht zal dan, overeenkomstig deze gegevens, het medicijn toedienen aan uw kind. Ook als uw kind zelf zijn medicijnen neemt, vragen wij u deze overeenkomst in te vullen.

Op advies van het VCLB (Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding) vragen wij u uitdrukkelijk geen medicijnen mee te geven naar school die uw kind nog nooit heeft genomen. Bij ‘nieuwe’ medicijnen is een allergische reactie immers nooit uit te sluiten.

Mogen wij u er tenslotte op wijzen dat alleen de kinderen die een ingevulde overeenkomst rond het gebruik van medicijnen mee naar school brengen, het gevraagd medicijn zullen toegediend krijgen.

U vindt exemplaren van het formulier ‘Overeenkomst rond het gebruik van geneesmiddelen’ achteraan in het schoolreglement.

13.5. Stappenplan bij ongeval of ziekte

Bij een ongeval op school tracht de school in eerste instantie de eerste zorgen toe te dienen. Daartoe is er voldoende EHBO-materiaal voorhanden. Indien het een ernstig ongeval betreft, zal de school de ouders verwittigen. In onderling overleg kan beslist worden of de school naar de dokter gaat met het kind of of de ouders dit zullen doen.

Op het secretariaat kunnen de nodige verzekeringspapieren worden opgehaald.

13.6. Roken is verboden op school!

Er geldt een permanent rookverbod op school. Het is dus verboden te roken in zowel gesloten ruimten van de school als in open lucht op de schoolterreinen. Als je kind het rookverbod overtreedt, kunnen we een sanctie opleggen volgens het orde- en

tuchtreglement. Als je vindt dat het rookverbod op onze school ernstig met de voeten wordt getreden, kan je terecht bij de directeur.

Ook verdampers zoals de elektronische sigaret, heatstick en de shisha-pen vallen onder het rookverbod, zelfs als ze geen nicotine en tabak bevatten.

34

In document Inleiding. Beste ouder (pagina 32-35)