• No results found

Lee Tonnaer, fractievoorzitter PvdA Lokaal-Sociaal 8 november 2018

4

JL 3

Algemene beschouwingen 2018 DGPI

Voorzitter,

Allereerst dank aan het college en alle ambtenaren die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van deze programmabegroting 2019. Dank ook voor de vertaling van ons coalitieakkoord in het collegeprogramma. Wij hebben er weer veel zin in om samen met het college, onze collega's in de raad, de ambtenaren en onze inwoners aan de slag te gaan voor onze mooie gemeente.

Op weg naar Mook en Middelaar in 2030. Er is de afgelopen jaren al veel gebeurd om deze weg te plaveien en er staat voor de komende tijd ook weer veel in de stijgers. Graag neem ik u allen mee op weg in de gemeente Mook en Middelaar van de toekomst.

We stappen in de elektrische leenauto op hef Raadhuisplein in Mook en we rijden via de N271 richting Plasmolen. Een mooi en duurzaam alternatief voor een eigen voertuig. Waar het verkeer voorheen hard doorheen scheurde, rijdt het sinds 2021 50 kilometer per uur over de nieuw ingerichte N271. Een stuk veiliger voor alle deelnemers aan het verkeer en een mooie kans voor ondernemers en gemeente om toeristen te lokken even in Plasmolen uit te stappen. Wij stappen ook even uit bij hef TOP; het toeristische overstap punt. Door de wifihotspots die door de gemeente verspreid zijn, kunnen we hier gemakkelijk informatie vinden over de omgeving. Bovendien profiteren al onze inwoners van de snelle glasvezelverbindingen die aangelegd zijn. Vanuit het TOP wandelen we - de wandelknooppuntenkaart volgend - richting de locatie waar vroeger Hotel de Plasmolen was gevestigd. Na jaren leegstand is daar een kleine, maar bloeiende wijk ontstaan, Een prachtige aanblik, met het iconische meertje op de voorgrond. Wij steken deze wijk door richting de Muldershofweg en komen uit bij de terrassen aldaar. In goede samenwerking heeft hef masterplan Plasmolen ervoor gezorgd dat de aanblik nog mooier is geworden, met volop gezelligheid op de terrassen en een oplossing voor het parkeerprobleem. Een bekende toeristische trekpleister voor de wijde omgeving. Na een kopje koffie op het terras gaan we weer snel naar de auto en rijden we langs de plas, over de mooie opgeknapte Wittebrug naar Middelaar.

Een snelle blik naar de Mookerplas en we zien dat daar ook de nodige verbeteringen hebben plaatsgevonden, Een nieuwe kiosk voor alle badgasten en mooie en moderne toiletvoorzieningen. Onze eigen playa, waar jong en oud genieten van de zon en het water.

Wij komen aan bij het Kerkplein in Middelaar, Samen met de inwoners zijn hier woningen neergezet en is de openbare ruimte opnieuw ingericht, waardoor het plein een aanwinst is voor Middelaar. Een ontmoetingsplek, maar ook een woonvoorziening die aansluit op de Middelaarse behoefte. Voor Jong en oud een thuis in Middelaar. De maatregelen die nodig zijn geweest voor het LOB Gennep, hebben - naast een verbetering van de hoogwaterveiligheid - ook tot investeringen in Middelaar geleid. Het openbaar groen is geüpgraded en nieuwe fiets- en wandelpaden zijn aangelegd. Deze paden sluiten allemaal aan bij de knooppuntenroute, dus Middelaar is opgenomen in alle landelijke gidsen. De Koppel bruist en is samen met de Wieken en het Môks Café een belangrijke plek in de gemeenschap. Ook zijn de Maasheggen aangepakt en hersteld. Dat heeft er zelfs toe geleid dat er zich in onze gemeente een stukje UNESCO-werelderfgoed bevindt.

Over de Cuijksesteeg rijden we richting Mook, waarbij we Hospice Huis Wilma passeren, een bijzondere plek waar de heftige laatste periode van een leven een plek heeft. Wij parkeren onze elektrische auto op hef vernieuwde Raadshuisplein, laden hem bij de aan de laadpaal en wandelen naar de kade. De hoogwatermaatregelen zijn afgerond en de maaskade is opnieuw ingericht, zodat het een visitekaartje voor Mook wordt en een fijne plek om te recreëren. Als we vervolgens weer omhooglopen richting het Prinses Amaliahof, zien we het heringerichte centrum van Mook, waar wij zorgen voor onze medebewoners, door hen een plek te bieden in hun eigen leefomgeving. De ouderen hebben hun plek gevonden in de nieuwe woonzorgvoorziening, terwijl de jongere starters hun plek hebben gevonden in de appartementen op de plek van de voormalige Rabobank of de voormalige Centra. Ook voor gezinnen zijn er huizen gebouwd of vrijgekomen. De doorstroming is weer op gang.

Nadat het centrum jaren stil heeft gestaan, wordt er nu geleefd en beleefd. En dat is belangrijk, want een gezonde gemeente kent een goede mix tussen jong en oud. Daar profiteren ook onze verenigingen van! Ook voor kleine kinderen is het een fijne plek geworden, met een rookvrije speeltuin, Gaat het college hiervoor plannen ontwikkelen? De gedecentraliseerde zorgfaken worden door de gemeente goed uitgevoerd en kinderen en verwarde mensen heeft de gemeente op de radar en waar nodig wordt hen passende zorg geboden.

Bovendien zijn eigenaren van slapende bouwtitels aangeschreven. Of zij zijn gaan bouwen of zij zijn hun bouwtitel kwijtgeraakt. Wat is de laatste stand van zaken? Het bruist in het centrum van Mook, maar dat brengt ook extra verkeer met zich mee. Met slimme oplossingen is ervoor gezorgd dat het verkeer prima zijn weg vindt in het centrum van Mook.

Wij wandelen terug naar onze auto en rijden over de N271 richting Molenhoek en wij passeren daarbij de nieuwe fietsbrug. Veel fietsers maken gebruik van deze nieuwe makkelijke verbinding met Nijmegen en dat leidt er ook toe dat de CO2-uifstoot is verminderd. Als wij de Lindelaan in draaien, zien we dat vele fietsers en wandelaars gebruik maken van de nieuwe spoortunnel. Een veilige manier om van Mook naar Molenhoek te komen en vice versa. Als we bij het groenste station van Nederland aankomen, zitten er een aantal forenzen en toeristen aan de koffie bij de kiosk. De forenzen stappen zo in de trein, die je snel naar Nijmegen, Limburg of Noord-Brabant brengt, Mede omdat de treindienst nu geëlektrificeerd is, is de reistijd teruggebracht en de geluidsoverlast afgenomen. Ook de drukte in de trein is afgenomen. Is het college bereid de problematiek rond de overvolle treinen aan te kaarten bij de provincie? De toeristen starten zo hun wandeling over onze mooie heide. Zij beginnen hun tocht in de spoorzone, die inmiddels bestemd is tot natuurgebied. Daarbij hebben wij wel gezorgd voor een betere ontsluiting met Groesbeek, om de Ringbaan en de Heumensebaan in Molenhoek en de Groesbeekseweg in Mook verkeersveiliger te maken. Wij parkeren onze auto en wandelen door het bos richting het Jachtslot, waar wij de natuurbegraafplaats passeren, waar men een waardige rustplaats kan vinden en waarbij de natuur een stuk is verbeterd. Daarna lopen wij door naar het nieuwe bruggetje. Door een tweede voetgangers- en fietsersbrug steken wij hier zonder problemen veilig over en komen we weer bij het station uit. Wij laten de auto hier even staan en pakken de ov-fiets en fietsen over de Lindelaan naar de Middelweg over het snelfietspad. Wij passeren daarbij twee grote kruisingen, waar de fietser voorrang heeft op de automobilist.

Deze kruisingen zijn inmiddels ingeburgerd, maar er waren nog wel de nodige aanpassingen nodig om dat bij iedere automobilist op het netvlies te krijgen. Welke plannen heeft het college om de veiligheid op de kruising Lindelaan te verbeteren zodra de tunnel is geopend?

Wij fietsen terug langs de N271, waar we zien dat het verpauperde pand 5-7 intussen is

afgebroken en herbouwd en betaalbare appartementen huisvest. Wat is hiervan de laatste stand van zaken? Wij fietsen door naar de Sterrenschans, waar een bloeiende woonwijk is ontstaan, met een mooi speelveld voor onze jeugd. Rookvrij bovendien, zodat onze kinderen daar zorgeloos kunnen spelen. Wij stappen even af om via Brengflex een rit te reserveren vanaf het station naar de Kuil. Een mooie toevoeging aan ons ov-aanbod, waardoor alle kernen aangesloten zijn op het ov-netwerk. In de kuil kletsen we even met de jongeren die daar hun eigen ontmoetingsplek hebben gekregen. Zij zijn tevreden met hun stekkie en de overlast door hangjongeren is afgenomen. Doordat de gemeente heeft ingezet op meer handhaving is de algehele overlast in onze gemeente afgenomen. Iedereen moef zich veilig voelen in onze gemeente. Brengflex brengt ons weer terug naar het station en daar pakken wij de auto terug naar Maak. Daar pluggen we de auto weer aan de stroom en sluiten wij onze rit door Maak en Middelaar af.

Voorzitter, dit klinkt als toekomstmuziek, maar veel van deze plannen zijn al uitgevoerd af worden door het college de komende jaren opgepakt. En we zijn ook niet volledig, er staan nog veel meer plannen op stapel en er zijn nog vele dromen die wij willen waarmaken. Wij moeten blijven dromen, maar ook gaan doen! En daar hebben wij echt alle vertrouwen in.

Maak en Middelaar bruist in 20301 Een zelfstandige gemeente, waar het fijn is am te wanen, werken en recreëren. Met woningen en voorzieningen voor jong en oud. Wij hebben er zin in!

Op de DGP kunt u rekenen deze periode!

Dankuwel.

<,—„ s cl — ~'

Algemene beschouwingen november 2018.

Geachte leden van de raad, geacht college en geachte overige aanwezigen,

De raad bestaat uit 13 leden die met elkaar in een discussie tot oplossingen moeten komen om de burger te voorzien van bestuurlijke kwaliteit en tevens te laten zien dat er zorgvuldig gekeken wordt naar voorliggende besluiten.

Piet Hein Donner, de voormalige onderkoning van de Raad van State kon het op zondag 28 oktober in het programma Buitenhof niet beter formuleren.

Hij zei: Je bent niet in de raad om te laten zien dat je het niet eens bent, maar dat je constructief mee zoekt naar oplossingen, ondanks de verschillen.

Het is dan ook de taak van de oppositie om op een kritische, doch constructieve manier naar het voorgestelde beleid te kijken,

Deze taak hebben wij met plezier op ons genomen.

Wij maken ons echter wel zorgen. De discussie in de raad komt onvoldoende tot haar recht.

De discussie in de raad is niet bedoeld om elkaar de maat te nemen, maar om met elkaars bijdrage tot een beter overwogen besluit te komen.

Alleen zo krijgt de raad een zinvolle invulling en geeft elk raadslid invulling aan haar opgelegde taak, die het kreeg van de burger.

En dit alles onder bezielende leiding van een burgemeester die zijn rol als onafhankelijke voorzitter goed invult. Dit laatste is niet zo eenvoudig als het lijkt. Hij is tenslotte ook voorzitter van B&W en ziet erop toe dat raadsvoorstellen kwaliteit op de inhoud hebben.

Wij hopen dan ook vaker een discussie te zien, gevoerd door alle raadsleden en dat we daarbij de bereidheid hebben naar elkaar te luisteren. We boeken vooruitgang, maar het kan nog beter.

Niet alleen moeten we meer naar elkaar luisteren in de raadszaal, we moeten ook meer luisteren naar onze burgers. Bezwaren serieus nemen en serieus luisteren naar voorgestelde oplossingen.

De afgelopen en deze raadsperiode wordt er door de coalitie en het college hard geroepen dat het burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan. Dat er naar burgers geluisterd moet worden en dat burgers bij nieuwe plannen betrokken moeten worden.

Echter, zodra deze betrokken burgers een ander geluid laten horen dan gewenst, wordt er niet meer geluisterd en worden zij buitengesloten.

Denk aan het Hart van Mook. Hier zijn felle discussies over gevoerd.

De toenmalige raad met dezelfde coalitie heeft toen toch het besluit genomen zonder oprecht naar de bezwaren en alternatieve oplossingen van burgers en oppositie te luisteren.

Hier is de VVD nog steeds zeer kritisch op.

Een ander voorbeeld is het terrein bij het voormalig hotel de Plasmolen. Aanwonenden van de naastgelegen zwemvijver hebben al in mei bij de gemeente aangegeven dal er rekening gehouden moet worden met de waterrechten. Hier is niets mee gedaan en tot op heden hebben wij ook geen antwoord op de vraag waarom hier niets mee is gedaan.

Op papier, ook nu weer, staat het prachtig omschreven, die burgerparticipatie. Maar telkens weer blijkt dat deze coalitie daar niet goed mee om kan gaan.

Ook deze periode zullen wij dit zeer kritisch blijven volgen.

Er dient zich inmiddels weer een nieuw probleem aan waarbij wij hopen dat het college eindelijk gaat laten zien naar burgers te luisteren, door actief met hun bezwaren aan de gang te gaan.

Natuurmonumenten heeft met fietsclubs een leuke afspraak gemaakt voor een mountainbike route die zijns gelijke niet heeft. Wandelaars, hardlopers en ruiters ondervinden veel overlast van de mountainbikers, die zich veelvuldig op paden begeven waar ze niet horen te komen en zich daarbij uitermate onbehoorlijk gedragen.

Burgers zijn niet blij met Natuurmonumenten. De kaalslag door houtkap, het niet restaureren van het jachtslot, de megalomane natuurbegraafplaats en de nieuwe mountainbike route zijn voorbeelden die tot ergernissen leiden.

Wij hebben hier allen, Raad en B&W een taak deze zaken in goed banen te leiden. Volstaan met de opmerking dat wij hier niets over te zeggen hebben, vinden wij veel te gemakkelijk.

Wij willen ons niet verschuilen achter regeltjes. Wij zijn gewoon verantwoordelijk voor de veiligheid ook in de bossen binnen onze gemeente. Wij snappen dan ook niet, dat de gemeente van plan is lok € bij te dragen aan een fietsroute die tot enorme overlast leidt en waarbij er geen garanties tot handhaving worden gegeven.

Dus alleen financieel bijdragen met de schriftelijke toezegging dat er actief en streng gehandhaafd gaat worden.

De programmabegroting is een uitwerking van het coalitieprogramma. Een programma vol met ambities. En ambities zijn goed. Alleen door te dromen en grote ambities te hebben, kom je ergens. Maar, voor het verwezenlijken van ambities zijn middelen nodig. En dat is vaak het moment datje van dromen terugkomt, of zou moeten komen, in de realiteit. Want middelen zijn niet onbeperkt, ook in onze gemeente niet.

Zo hebben wij al jaren de afspraak dat structurele lasten gedekt worden door structurele baten. (programma werken, wonen)

Volgens de voorliggende programmabegroting worden structurele lasten gedekt vanuit de VBR. Wij hebben van de wethouder begrepen dat dit een politieke keuze is. Dat snappen wij, maar u zult ook begrijpen dat wij het daar niet mee eens zijn.

Financiële onderbouwing moet duidelijker en zonder open einden gepresenteerd worden.

Het moet voor elke burger leesbaar zijn. Hart van Mook begint alweer met gaten in de begroting. Zulke begrotingen horen niet in de raad omdat daar geen gefundeerd besluit over genomen kan worden.

Een instelling van, het komt wel goed, vinden wij niet goed omdat ze van onderbouwingen en rommeltje maken.

Veel plannen zijn nog niet in de programmabegroting opgenomen. Deze zullen projectmatig aangepakt worden, en daar zal te zijner tijd budget voor gevraagd worden. Hoe ziet de wethouder dat voor zich? Presenteert hij dan ook bezuinigingen vanwaaruit die projecten gefinancierd worden? Of moet dit ook weer uit de VBR bekostigd worden?

Al met al veel financiële onzekerheden, waardoor dit voor ons allerminst een sluitende begroting of vertrouwenwekkend stuk is.

Wat wij verder missen in het collegeprogramma is de visie op zware industrie in onze gemeente. Wat wil de wethouder en wat wil de coalitie met de zware industrie in categorie 3 en 4? Wil ze dit concentreren op industrieterrein Korendal? Of wil ze op meer plaatsen het bestemmingsplan wijzigen en zware industrie toestaan?

De VVD heeft al eens geopperd om, in plaats van een zonnepark in de Cuijksesteeg, de daken van bedrijfspanden te gebruiken om zonnepanelen op te plaatsen. Het heeft ons dan ook zeer verheugd dat wij in de krant mochten lezen dat ook de wethouder hier een voorstander van is. Echter hebben wij hier verder nog niets concreets over vernomen.

Zijn hier al meer concrete plannen voor? En is de wethouder hierover al met bedrijven in gesprek?

In dit kader zouden we de raad en het college ook willen vragen hoe om te gaan met de WOZ waarde van huizen en bedrijfspanden wanneer daar zonnepanelen op liggen. De VVD wil niet dat dit een drempel wordt om zonnepanelen aan te schaffen en zou graag zien dat deze in de waardeberekening niet mee worden genomen. Hoe kijkt de wethouder hier tegenaan?

In het collegeprogramma wordt gesproken over het realiseren van betaalbare woningen voor tal van doelgroepen. Niet alleen voor ouderen en jongeren, maar ook voor onze inwoners met een lager inkomen. De VVD hoopt dat er ook ruimte blijft voor inwoners met een grotere beurs, die graag een nieuw huis willen bouwen.

Vooral starters krijgen ook landelijk veel aandacht. Wat ook goed is. Juist voor deze doelgroep worden veel innovatieve en duurzame oplossingen bedacht. Zoals bijvoorbeeld Tiny Houses, Wij willen de wethouder vragen te onderzoeken in hoeverre dit in onze

gemeente mogelijk zou kunnen zijn. Daarvoor hebben wij samen met GL een motie gemaakt die dhr. Leseman zo zal voorlezen.

Ook hadden wij een motie voorbereid met betrekking tot luierinzameling. De ARN zal binnenkort luier- en incontinentiemateriaal gaan recyclen en wij willen de wethouder oproepen om de inzameling hiervan voor te gaan bereiden. Op verzoek van GL, die twijfels heeft bij deze recycling en graag wat meer tijd wil om zich hierin te verdiepen, hebben wij besloten deze motie uit te stellen tot de volgende raadsvergadering. In de hoop dat iedereen zich dan voldoende heeft ingelezen.

Tot slot wil ik de wethouder vragen hoe het staat met de rekenkamer en wil ik graag afsluiten met een welgemeende dank aan alle ambtenaren voor alle stukken die ze het hele jaar door voor ons verzorgen.

Mook en MIddeliir Programmabegroting 2019 en Collegeprogramma 2018-2022

Geachte voorzitter, geacht college, beste andere aanwezigen,

Dank aan al degenen die zich ingespannen hebben om deze documenten op tijd aangeleverd te krijgen en de vragen tijdig te beantwoorden. ik hoop dat ze ook nog genoeg tijd over hadden voor andere zaken.

Programmabegroting voor het volgende jaar en collegeprogramma 2018-2022 vormen een Siamese tweeling: in het eerste wordt met cijfers onderbouwd wat je als globale visie met woorden in je collegeprogramma hebt neergelegd.

Voorop

In de commissie Begroting en Rekening bleek weer dat onze gemeente ook nu al een rekenkamer kan gebruiken.

Komende 4 jaren

Voor de komende 4 jaren zijn er enkele zaken die ik in het kader van Programmabegroting en Collegeprogramma naar voren wil halen:

1. Verstandig financieel beleid. Het gaat in Nederland economisch goed en ook voor de gemeentes zou het beter moeten gaan. Dat betekent voor ons dat we aan de ene kant niet moeten gaan potverteren, maar aan de andere kant wel verstandig omgaan met je gelden:

het dak repareren als het droog is. Datje een verstandig beleid moet voeren wordt al

het dak repareren als het droog is. Datje een verstandig beleid moet voeren wordt al