• No results found

Lastgevingsovereenkomst tot het uitvoeren van een opdracht - Goedkeuring (2021_GR_00103)

Inhoudelijk verantwoordelijke Patricia Schoolmeesters

Beschrijving

Beknopte samenvatting

De Leuvense incubator, het Innovatie- en Incubatiecentrum KU Leuven nv, is volledig gevuld met startups en spinoffs. Er wordt een nieuw gebouw opgericht op het Wetenschapspark Arenberg met als doel ruimtelijke doorstartmogelijkheden te bieden aan bedrijven die ofwel geen plaats vinden in het Innovatie- en Incubatiecentrum KU Leuven nv, ofwel meer ruimte nodig hebben.

Om dit nieuw gebouw op te richten en uit te baten wordt er een nieuwe nv opgericht. De stad Leuven is één van de stichtende leden. De deelname in het kapitaal, goedkeuring van de statuten, de hieraan verbonden aandeelhoudersovereenkomst en de vertegenwoordiging liggen ter goedkeuring voor.

Om zeer snel met de ontwikkeling van het gebouw op het Wetenschapspark Arenberg te kunnen starten wordt er ook gevraagd om als toekomstige aandeelhouder van I&I2 (werknaam) een

samenwerkingsovereenkomst en een lastgevingsovereenkomst met de KU Leuven goed te keuren die het dossierbeheer en de gemeenschappelijke aankopen in functie van de bouw regelt.

Regelgeving: bevoegdheid

- de gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur Juridische grond

- het wetboek van vennootschappen en verenigingen - artikel 386 van het decreet lokaal bestuur

Fasering

- februari 2021: goedkeuring gemeenteraad;

- maart 2021: oprichting nv;

- voorjaar 2021: aanduiden van architectenteam en verdere consultatie van de banken met als doel de financiering van het gebouw te realiseren.

Argumentatie

De stad Leuven is aandeelhouder in de nv Innovatie- en Incubatiecentrum KU Leuven, verder

genoemd I&I 1. I&I 1 biedt al sinds 1988 flexibele ruimte en diensten aan startende spinoffs van de KU Leuven en andere kennisgedreven startups. Tal van Leuvense topbedrijven zetten hun eerste stappen in de markt vanuit I&I1, van 3Dsystems, Datacamp, Guard Square, Open Telly, Optidrive tot

Materialise om maar enkele te noemen.

Momenteel is de beschikbare ruimte binnen de gebouwen van I&I 1 aan de Kapeldreef 60 te Heverlee volledig in gebruik. Binnen het bestuur van I&I 1 werden verschillende pistes en scenario's onderzocht om te kunnen voldoen aan de vraag naar flexibele ruimte voor startende kennisgedreven bedrijven en om de 'doorgroei' van deze bedrijven te faciliteren. Er werd geopteerd om een bijkomende

incubator/doorgangsgebouw op te richten dat zich enerzijds richt naar de startups die geen flexibele ruimte meer vinden binnen de I&I 1, er wordt tevens meer atelierruimte voorzien, gezien de steeds stijgende vraag naar dit soort ruimte. Anderzijds is er de vraag om ook cascoruimte te voorzien waar men, als innovatiehoofdstad van Europa, internationale bedrijven snel een geschikte ruimte kan aanbieden.

Het aandeelhouderschap van I&I 1 is breed en telt 17 aandeelhouders, inclusief de stad Leuven, omdat de gemeenteraad op 14 december 2020 besliste om de algemeen vergadering van I&I 1 te vragen om de achtergestelde lening van 1988 om te zetten in aandelen. De stad Leuven is wel al sinds de opstart betrokken in het bestuur van de nv, het afdelingshoofd economie en handel zetelt in de raad van bestuur.

Omdat nogal wat van de aandeelhouders, bedrijven, de laatste jaren hun focus hebben verlegd en weinig interesse vertonen om bijkomend te investeren in een nieuw gebouw, wordt er voorgesteld om voor de bouw en uitbating van het nieuwe gebouw een nieuwe nv op te richten.

Deze nv zou slechts uit 3 stichtende leden, aandeelhouders, bestaan. De KU Leuven en de stad Leuven met elk 30% van de aandelen en de nv I&I 1 met de overige 40% van de aandelen.

Het kapitaal wordt als volgt samengesteld:

Startkapitaal: 2.000.000 euro (2.000 aandelen)

Aandeelhouders:

Innovatie- en Incubatiecentrum KU Leuven nv 800 aandelen (A-aandelen) met een waarde van 800.000 euro

Stad Leuven 600 aandelen (B-aandelen) met een waarde van

600.000 euro

KU Leuven 600 aandelen (C-aandelen) met een waarde van

600.000 euro

De vennootschap in oprichting met de werknaam I&I2 heeft tot doel op flexibele wijze ruimtes,

kantoren en werkruimten ter beschikking stellen aan kennisgedreven ondernemingen. Hiervoor zal er op het Wetenschapspark Arenberg een gebouw ontwikkeld en uitgebaat worden.

Er wordt aan de gemeenteraad eveneens gevraagd een afvaardigde van de stad Leuven in de algemene vergadering voor te stellen en een kandidaat voor te dragen om te zetelen in de raad van bestuur van de nv in oprichting. De mandaten worden onbezoldigd uitgevoerd. Voor deze invulling wordt mevrouw Lalynn Wadera, schepen, voorgesteld om de stad Leuven in de algemene vergadering te vertegenwoordigen en het afdelingshoofd economie en handel, mevrouw Patricia Schoolmeesters, als voor te dragen kandidaat om de stad Leuven in de raad van bestuur te vertegenwoordigen.

Om de bouw te begeleiden is het de bedoeling dat de technische diensten van de KU Leuven optreden als dossierbeheerder voor de nv in oprichting. Hiervoor sluit de nv in oprichting een

'samenwerkingsovereenkomst voor gemeenschappelijke aankopen' en een 'lastgevingsovereenkomst tot het uitvoeren van opdracht' met de KU Leuven af. Deze beide overeenkomsten liggen ter

goedkeuring voor.

Financiële en beleidsinformatie

Visum: Visum verleend Financiële informatie

Er wordt een kapitaalinbreng van 600.000 euro gedaan in de nv in oprichting. Hiervoor zal de stad 30% van de aandelen verwerven.

Deze investering zal worden aangerekend MJP004365 - ECH/2021/2841000000/5/0510 -

BA2021004910. De volstorting zal ook pas gebeuren na de neerlegging van de statuten en de formele oprichting van de nv.

Besluit

Artikel 1

Kennis te nemen van het gunstig visum van de financieel directeur.

Artikel 2

Toe te treden tot de nv met werknaam I& I2 in oprichting, als stichtend lid.

Artikel 3

De bijgevoegde oprichtingsakte en statuten (bijlage 2) goed te keuren.

Artikel 4

De aandeelhoudersovereenkomst tussen de stad Leuven, de KU Leuven en de nv Innovatie- en incubatiecentrum KU Leuven goed te keuren.

Artikel 5

Mevrouw Lalynn Wadera, in haar functie als schepen van economie, bij geheime elektronische

stemming, met … ja-stemmen, … neen-stemmen en … onthoudingen, op … geldige stemopnames, af te vaardigen als vertegenwoordiger van de stad Leuven in de algemene vergadering van de nv in oprichting (I&I 2, werknaam).

Artikel 6

Mevrouw Patricia Schoolmeesters, in haar functie als afdelingshoofd economie en handel, bij geheime elektronische stemming met … ja-stemmen, … neen-stemmen en … onthoudingen, op … geldige stemopnames, voor te dragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van de nv in oprichting (I&I 2, werknaam).

Artikel 7

In te tekenen op 600 B-aandelen van de nv (werknaam I&I2), Kapeldreef 60, 3000 te Heverlee, in oprichting en deze, na de effectieve oprichting, vol te storten voor een bedrag van 600.000 euro.

Artikel 8

Deze investering te boeken op budgetsleutel MJP004365 - ECH/2021/2841000000/5/0510 - BA2021004910. Het kapitaal vol te storten na de oprichting van de nv I&I2 (werknaam).

Artikel 9

De 'Lastgevingsovereenkomst tot het uitvoeren van een opdracht' tussen de KU Leuven en nv I&I2 (werknaam) in oprichting, in functie van de in artikel 1 besliste toetreding tot de nv I&I2 goed te keuren.

Artikel 10

De 'Samenwerkingsovereenkomst voor gemeenschappelijke aankopen' tussen de KU Leuven en nv I&I2 (werknaam) in oprichting, in functie van de in artikel 1 besliste toetreding tot de nv I&I2 goed te keuren.

Artikel 11

Het college te mandateren om hieraan de nodige opvolging en uitvoering te geven.

Bijlagen

- Statuten_II2.pdf

- 20201211_Aandeelhoudersovereenkomst_LRD.docx

- Samenwerkingsovereenkomst.pdf Samenwerkingsovereenkomst voor gemeenschappelijke aankopen. Tussen de KU Leuven en NV I&I 2 in oprichting.

- Kopie van 021120_II2.xlsx

- LASTGEVINGSOVEREENKOMST.pdf Lastgevingsovereenkomst tot het uitvoeren van een opdracht.

- Verslag_RvB_211020.pdf