• No results found

U KUNT DEZE NIET TERUG KIJKEN NADAT U NAAR DE VOLGENDE PAGINA BENT GEGAAN.

Hierna krijgt u een aantal multiple-choice vragen over deze advertentie.

___________________________________________________________________________

Hier onder ziet u een advertentie. Bekijk deze aandachtig. Lees de tekst (de claim) aandachtig.

43

Groene conditie

44 ___________________________________________________________________________ Geef hieronder aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen over de

advertentie die u zojuist heeft gezien.

We kunnen er op rekenen dat de waarheid wordt verteld in de advertentie Het doel van de advertentie is om de consument te informeren

Ik geloof dat de advertentie informatief is

De advertentie is over het algemeen waarheidsgetrouw

De advertentie is een betrouwbare bron van informatie over de kwaliteit en prestaties van het product

De advertentie vertelt de waarheid

De advertentie presenteert een waar beeld van het product

Ik heb het gevoel dat ik op een zuivere manier geïnformeerd ben na het zien van de advertentie

De advertentie geeft consumenten essentiële informatie

Helemaal mee Helemaal

oneens mee eens

1 2 3 4 5 6 7

Ik vind deze advertentie ….

Goed Slecht

1 2 3 4 5 6 7

Leuk Niet leuk

1 2 3 4 5 6 7

Irritant Niet irritant

1 2 3 4 5 6 7

Interessant Niet interessant

1 2 3 4 5 6 7

Hoe waarschijnlijk is het dat u het geadverteerde wasmiddel van Parel zou kiezen?

Onwaarschijnlijk Waarschijnlijk

45

Niet aannemelijk Aannemelijk

1 2 3 4 5 6 7

Onmogelijk Mogelijk

1 2 3 4 5 6 7

Niet vermoedelijk Vermoedelijk

1 2 3 4 5 6 7

Ik vind het wasmiddel van Parel ….

Slecht Goed 1 2 3 4 5 6 7 Onvoldoende Voldoende 1 2 3 4 5 6 7 Negatief Positief 1 2 3 4 5 6 7 ___________________________________________________________________________ Welke tekst heeft u zojuist zien staan in de getoonde advertentie?

1 Wasmiddel van Parel is zowel zacht voor je was als voor de natuur 2 Wasmiddel van Parel is zowel zacht voor je was als voor jezelf

___________________________________________________________________________ U bent bijna klaar met deze vragenlijst. Beantwoord hier onder nog een aantal vragen over uzelf.

Wat is uw leeftijd in jaren? ___

Bent u een man of een vrouw 1. Man

2. Vrouw

Wat is het hoogste opleidingsniveau dat u heeft gevolgd of nog aan het volgen bent? 1. Basisonderwijs 2. VMBO 3. HAVO 4. VWO 5. MBO 6 HBO

46 7 WO

Bent u persoonlijk door Laura aangesproken om deel te nemen aan dit onderzoek? 1. Ja

2. Nee

___________________________________________________________________________ Als u kans wil maken op de Bol.com cadeaubon dan kunt u hier uw emailadres invullen ________

Dit was de laatste vraag. De advertentie die u zojuist heeft gezien is fictief en is enkel geconstrueerd voor dit onderzoek.

Heeft u deze survey gevonden via surveystudent.nl?

Dan is dit het codewoord 586cebb4834f4 om uw credit te claimen. Als u nog opmerkingen heeft, dan kunt u deze hier kwijt.

Klik op DE ORANJE PIJL om uw resultaten op te slaan!

Bedankt voor uw deelname! ______

47 Bijlage C

De gebruikte stimulusmaterialen in de pretest

Groene versie toiletpapieradvertentie

48

Groene versie wasmiddeladvertentie (gekozen voor het hoofdexperiment)

49

Groene versie deodorantadvertentie

Neutrale versie deodorantadvertentie

50 Bijlage D

De pretest

Beste deelnemer,

Hierbij wil ik u uitnodigen om deel te nemen aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Graduate School of Communication, onderdeel van de

Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek waar ik je medewerking voor wil vragen gaat over advertenties beoordelen. In deze online survey krijgt u drie advertenties te zien, waarna er vier multiple-choice vragen per advertentie zullen worden gesteld. Dit onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

1) Uw anonimiteit is gewaarborgd en dat je antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden worden verstrekt, tenzij je hiervoor van te voren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

2) U zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of uw deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kun je achteraf (binnen 24 uur na deelname) je toestemming intrekken voor het gebruik van je antwoorden of gegevens voor het onderzoek.

3) Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico’s of ongemakken met zich meebrengt, geen moedwillige misleiding plaatsvindt, en u niet met expliciet aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

4) U uiterlijk vijf maanden na afloop van het onderzoek de beschikking kunt krijgen over een onderzoeksrapportage waarin de algemene resultaten van het onderzoek worden toegelicht. Voor meer informatie over dit onderzoek en de uitnodiging tot deelname kunt u te allen tijde contact opnemen met Laura Emous, laura_emous@hotmail.com

Mochten er naar aanleiding van uw deelname aan dit onderzoek klachten of opmerkingen bij je zijn, dan kun je contact opnemen met het lid van de Commissie Ethiek van de afdeling Communicatiewetenschap, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam; 020‐525 3680; ascor‐secr‐

fmg@uva.nl.

Een vertrouwelijke behandeling van je klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dank u bij voorbaat hartelijk voor uw deelname aan dit onderzoek dat voor mij van grote waarde is. Met vriendelijke groet,

_________________________________________________________________ Laura Emous

Ik verklaar hierbij op voor mij duidelijke wijze te zijn ingelicht over de aard en methode van het onderzoek. Ik stem geheel vrijwillig in met deelname aan dit onderzoek. Ik behoud daarbij het recht deze instemming weer in te trekken zonder dat ik daarvoor een reden hoef op te geven. Ik besef dat ik op elk moment mag stoppen met het onderzoek.

51 Als mijn onderzoeksresultaten worden gebruikt in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan zal dit volledig geanonimiseerd gebeuren. Mijn persoonsgegevens worden niet door derden ingezien zonder mijn uitdrukkelijke toestemming.

Als ik meer informatie over dit onderzoek wil ontvangen, nu of in de toekomst, dan kan ik Laura Emous contacten. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan ik me wenden tot het lid van de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam; 020‐525 3680; ascor‐secr‐ fmg@uva.nl.

Ik ben 18 jaar of ouder, ik begrijp de bovenstaande tekst en ga akkoord met deelname aan het onderzoek.

_________________________________________________________________________ Wat is uw leeftijd in jaren?

______

Bent u een man of een vrouw? Man/Vrouw

_________________________________________________________________________ U begint nu met het onderzoek. U krijgt zometeen drie advertenties te zien, na elke advertentie zullen er vragen worden gesteld.

Op de volgende pagina volgt de eerste advertentie. Bekijk deze aandachtig, U KUNT DEZE NIET TERUG KIJKEN NADAT U NAAR DE VOLGENDE PAGINA BENT

GEGAAN.

Hierna krijgt u vier multiple-choice vragen over deze advertentie.

___________________________________________________________________________

52

Neutrale conditie

__________________________________________________________________________ In hoeverre heeft u het idee dat er in de voorgaande advertentie een zogenaamde "groene" claim werd gebruikt? Dat wil zeggen: een claim die te maken heeft met het milieu.

Helemaal niet Helemaal wel

1 2 3 4 5 6 7

In hoeverre vond u de getoonde advertentie realistisch?

Helemaal niet Helemaal wel

1 2 3 4 5 6 7

Hoe sterk vond u de claim die werd gebruikt in de advertentie?

Heel zwak Heel sterk

1 2 3 4 5 6 7

In hoeverre denkt u dat het geadverteerde product invloed heeft op het milieu? Hierbij gaat het niet specifiek over het product van dit specifieke merk in deze advertentie, maar over de productsoort in het algemeen.

53

invloed Veel invloed

1 2 3 4 5 6 7

_________________________________________________________________________ Dit is de tweede advertentie, bekijk ook deze aandachtig. Hierna volgen weer vier multiple- choice vragen.

Neutrale conditie

54 __________________________________________________________________________

Hier volgen weer dezelfde vragen als bij de eerste advertentie

__________________________________________________________________________ Dit is de laatste advertentie. Bekijk deze aandachtig. Hierna volgen de laatste vier multiple- choice vragen.

Groene conditie

55 ___________________________________________________________________________

Hier volgen weer dezelfde vragen als bij de eerste advertentie

___________________________________________________________________________ Dit was de laatste vraag. De advertenties die u zojuist heeft gezien zijn fictief en zijn enkel geconstrueerd voor dit onderzoek.

Als u nog opmerkingen heeft, dan kunt u deze hier kwijt.

Klik op DE ORANJE PIJL om uw resultaten op te slaan.

Bedankt voor uw deelname!

__________