• No results found

AFM. (2013). Geraadpleegd op 31 mei 2015, van

http://cmweb.nl/2013/07/afm-controles-kleine-accountantskantoren-vaak- onvoldoende/

Burgerlijk wetboek 2 (2015). Geraadpleegd op 24 april 2015,

van http://wetten.overheid.nl/BWBR0003045/Boek2/Titel9/Afdeling11/Artikel396/ geldigheidsdatum_24-04-2015

Diggelen, J. (2014, april 12). Accountants schieten tekort, zegt de internationale toezichthouder. „Kantoren moeten nu echt aan de bak. Geraadpleegd op 31 mei 2015, van http://www.nrcreader.nl/artikel/5097/tekortkomingen-bij-accountants-zijn- structureel

Koster, P. (2005, september 16). Accountants leven bij de gratie van de wetgever. NRC

Handelsblad. Geraadpleegd op 30 april 2015, van http://www.archief.nrc.nl.

5.3 Accountantskantoren

31

Verstegen accountants, te Doordrecht http://www.verstegenaccountants.nl/mkb/

32

Appendix

Om na te gaan wat kleinere accountantskantoren qua diensten aanbieden, heb ik een vragenlijst opgesteld. Deze vragenlijst heb ik per mail 1 juni naar verschillende accountantskantoren verzonden (zie volgende bladzijde). Op 4 juni ben ik verschillende kantoren gaan bellen om de antwoorden op mijn vragen te achterhalen. De resultaten hiervan zijn weergeven in de tabel in hieronder, ook staat hiervan een samenvatting in hoofdstuk 2.4.

Staelmeesters Verstegen Weistra & van der Meer

Controleert u jaarrekeningen van bedrijven die niet verplicht zijn een accountantscontrole uit te laten voeren? JA JA JA Zo ja, wat is de verhouding in uw klantbestand van bedrijven die wel een controle verplicht zijn en bedrijven die niet een controle verplicht zijn?

90/10 95/5 100/0

Is het controleren van jaarrekeningen de belangrijkste dienst die uw bedrijf aanbiedt? Zitten hier de meeste manuren in?

NEE NEE NEE

Vindt u een niet verplicht

accountantscontrole van toegevoegde waarde?

33

Beste Accountant,

Voor het behalen van mij Bachelor Accountancy & Control aan de Universiteit van Amsterdam, doe ik onderzoek naar de toegevoegde waarde van een accountantscontrole bij bedrijven die dit niet verplicht zijn extern te laten uitvoeren.

Voor het beantwoorden van mijn hoofvraag: In hoeverre is een niet verplichte accountantscontrole van toegevoegde waarde? Wil ik kijken wat het aanbod is van de markt voor deze groep bedrijven. En toen kwam u in beeld. Ik hoop dat u daarom enkele vragen wilt beantwoorden, om mij verder te kunnen helpen bij het schrijven van mij Bachelor scriptie.

Een verplichte accountantscontrole bedoelt als 2:369 BW

1. Controleert u jaarrekeningen van bedrijven die niet verplicht zijn een accountantscontrole uit te laten voeren?

2. Zo ja, wat is de verhouding in uw klantbestand van bedrijven die wel een controle verplicht zijn en bedrijven die niet een controle verplicht zijn?

3. Is het controleren van jaarrekeningen de belangrijkste dienst die uw bedrijf aanbiedt? Zitten hier de meeste manuren in?

4. Vindt u een niet verplicht accountantscontrole van toegevoegde waarde?

Ik dank u vriendelijk voor uw medewerking en uw tijd. Met vriendelijke groet,

Ruby Dirkse 0636302408 Amsterdam

34

Uitwerkingen van telefoongesprekken op 4 juni 2015

1. Controleert u jaarrekeningen van bedrijven die niet verplicht zijn een accountantscontrole uit te laten voeren?

Staalmeesters: Ja vooral juist van bedrijven die dit niet verplicht zijn. Verstegen: Ja wij zijn MKB-accountants dus onze doelgroep is het MKB.

Weistra & Van der Meer: Ja, wij zijn een gerenommeerd accountantskantoor, die elk soort bedrijf in het klantbestand heeft, en ook jaarrekeningen controleert.

2. Zo ja, wat is de verhouding in uw klantbestand van bedrijven die wel een controle verplicht zijn en bedrijven die niet een controle verplicht zijn?

Staalmeesters: 90/10 Verstegen: 95/5

Weistra & Van der Meer: 100/0

3. Is het controleren van jaarrekeningen de belangrijkste dienst die uw bedrijf aanbiedt? Zitten hier de meeste manuren in?

Staalmeesters: Nee de belangrijkste dienst is het opstellen van de jaarrekening voor het MKB. Verstegen: Nee bij verre van wij geven meer advies, hebben ook veel fiscalisten in dienst en stellen ook vaak jaarrekeningen zelf op meer dan het uitvoeren van een controle

Weistra & Van der Meer: Nee, wij hebben een divers klantbestand en bieden ook verschillende soorten diensten aan waar behoeft aan is. Maar wij hebben vooral een adviserende rol en stellen jaarrekeningen op.

4. Vindt u een niet verplicht accountantscontrole van toegevoegde waarde?

Staalmeesters: Zeker weten van toegevoegde waarde. Er is vaak vraag van een bank of van de buitenwereld ook is er vaak vraag als de moederonderneming in het buitenland zit of het een stichting betreft.

Verstegen: Ja, dit is zeker van belang maar het ligt er wel aan welk bedrijf, soms is het gewoon niet mogelijk omdat de vereiste functiescheiding niet aanwezig is. .

35

Weistra & Van der Meer: Ja zeker wel, er is voldoende vraag om deze vorm van zekerheid te bieden.

Samenvattend: de antwoorden van de kleine accountantskantoren komen overeen. Ze bieden het allemaal aan om de jaarrekeningen te controleren dit doen zijn bijna uitsluitend voor bedrijven die een accountantscontrole niet verplicht zijn. De belangrijkste dienst van de kleine accountantskantoren is niet het controleren van jaarrekeningen. De belangrijkste diensten zijn: het verzorgen van administratie en het geven van financieel advies. Wel vinden alle drie de bedrijven een accountantscontrole van toegevoegde waarde.

Ook heb ik de vragenlijst doorgenomen met een administratiekantoor zij bieden geheel dezelfde diensten aan als de bovenstaande accountantskantoren behalve het controleren van jaarrekeningen. De mening was daarom ook verschillend zij vonden een niet verplichte accountantscontrole wel van toegevoegde waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN