• No results found

Kosten incl. btw voor de verschillende fases van invordering afhankelijk van de hoogte van de vordering

€-€500,00 €1.000,00 €1.500,00 €2.000,00 €100,00 €300,00 €600,00 €1.200,00 €2.400,00

Kosten incl. btw voor de verschillende fases van invordering

afhankelijk van de hoogte van de vordering

Incassofase Dagvaarding

Vonnis Kosten na loonbeslag Kosten na loonbeslag totaal

Hoofdsom 100,00 300,00 600,00 1.200,00 2.400,00

Kosten incassofase 48,40 54,45 108,90 217,80 435,60 Kosten na dagvaarding 189,49 231,54 333,99 442,89 720,69 Kosten na vonnis 430,65 490,70 992,15 1.101,05 1.408,85 Kosten na loonbeslag 670,77 730,82 1.232,27 1.341,17 1.648,97 Kosten na loonbeslag totaal 786,53 885,17 1.515,24 1.727,04 2.253,50

Betalingsregelingen

125

Toelichting op kostenberekening

Wel of geen btw?

Wanneer de schuldeiser een incassobureau of deurwaarder inschakelt is over deze diensten omzetbelasting verschuldigd. Als de schuldeiser zelf btw-plichtig is kan hij deze kosten verrekenen met af te dragen btw. Wanneer de schuldeiser niet btw-plichtig is vormt de aan het incassobureau of deurwaarder verschuldigde btw een extra kostenpost. Vandaar dat in die situatie de incassokosten en de kosten voor ambtshandelingen met een vergoeding voor ‘btw-schade’ worden verhoogd.47

De volgende schuldeisers zijn niet btw-plichtig en mogen de kosten met btw verhogen wanneer de invordering is uitbesteed:48 • verhuurders; • onderwijsinstellingen; • banken; • verzekeringsmaatschappijen; • medische beroepen; • de overheid. Bevraging beslagregister

Voordat de deurwaarder gaat dagvaarden, of beslag op loon, uitkering of toeslagen gaat leggen moet hij eerst het beslagregister raadplegen. De deurwaarder beoordeelt of de vordering als dan niet binnen drie jaar geïnd kan worden. Bovendien wordt het beslagregister gebruikt om af te stemmen voor een correcte berekening van de beslagvrije voet.

De kosten voor het raadplegen van het beslagregister worden als verschotten bij de debiteur in rekening gebracht en bedragen € 1,76 (incl. btw € 2,13).

Bevraging Brp

Voordat de deurwaarder een dagvaarding, een vonnis of een loonbeslag per exploot aan de debiteur betekent, moet hij eerst in de Basisregistratie personen controleren op welk adres betrokkene woont.

De kosten voor het raadplegen van de Basisregistratie personen worden als verschotten bij de debiteur in rekening gebracht en bedragen € 1,71 (incl. btw € 2,07).

Salaris gemachtigde

In de proceskostenveroordeling worden de kosten voor juridische bijstand als forfaitair bedrag toegewezen. De hoogte van deze kosten hangt af van de hoogte van de vordering en het aantal proceshandelingen. In de berekeningen is uitgegaan van een verstekprocedure, d.w.z. dat de debiteur geen verweer heeft gevoerd (1 procespunt).

Nakosten

Indien niet vrijwillig aan het vonnis wordt voldaan dan mogen er nakosten (nasalaris) in rekening worden gebracht. Dit zijn ná de uitspraak, doch vóór de executie ontstane kosten. Het gaat hier om kosten die gemaakt worden vanwege onder andere de volgende werkzaamheden:

• bestuderen van het vonnis; • informeren van de schuldeiser; • overleg over de wijze van incasso.

Voor procedures bij de kantonrechter zijn de nakosten begroot op een half punt salaris gemachtigde.

Kosten loonbeslag

Bij loonbeslag kijkt de deurwaarder eerst in het beslagregister. Vervolgens wordt het beslagexploot betekend aan de werkgever of uitkeringsinstantie. De deurwaarder kijkt vervolgens in de Basisregistratie personen en betekent het derdenbeslag aan de debiteur (overbetekening).

47 Dit is respectievelijk geregeld in Art. 2 lid 3 Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten en art. 10 Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders.

Betalingsregelingen

126

Kosten loonbeslag totaal

Na het beslag ontvangt de deurwaarder elke maand het bedrag dat onder het beslag valt. De is het deel van het inkomen dat hoger is dan de beslagvrije voet. Voor het in ontvangst nemen, en bij meerdere beslagleggers het verdelen, van het geld brengt de deurwaarder maandelijks kosten in rekening. Deze kosten bedragen bij een enkelvoudig beslag € 10,63 (€ 12,86 incl. btw) per maand.

Bij de berekening is per hoofdsom een inschatting gemaakt hoeveel van deze kosten in rekening wordt gebracht bij een beslagafdracht van € 100 per maand incl. vakantietoeslag. Volgens de huidige wetgeving klopt deze berekening niet in elke situatie, omdat het vakantiegeld volledig onder het beslag valt ongeacht het moment waarop beslag wordt gelegd. Dus is vlak voor uitbetaling van het vakantiegeld beslag gelegd dan valt het

vakantiegeld in beginsel volledig onder het beslag.

Na invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voert komt in art. 475b lid 2 Rv te staan:

"Beslag op een vordering tot betaling van vakantiebijslag is niet verder geldig dan indien de vakantiebijslag gelijk met de periodieke inkomsten was betaald."

Dit heeft tot gevolg dat als er op 1 april beslag gelegd wordt alleen het vakantiegeld opgebouwd in april en mei onder het beslag valt. In een berekening uitgaan van € 100 per maand incl. vakantiegeld is dan wel realistisch.

Betalingsregelingen

127

Bijlage 4 Scorelijst ervaringen van intermediairs

Er is ten behoeve van het onderzoek een lijst opgesteld en aan verschillende groepen intermediairs gevraagd om die in te vullen bij het opzoeken van een schuldeiser voor een betalingsregeling. De lijst is ingevuld door 69 professionals. Daarvan bleken 54 lijsten bruikbaar. De andere lijsten waren bijvoorbeeld per ongeluk toch voor een overheidscrediteur ingevuld. Omdat de lijsten anoniem zijn ingevuld is niet te achterhalen wiens lijsten zijn gebruikt. De lijsten zijn aangeleverd door:

Sociaal Raadslieden : 10 Bewindvoerders: 16 Budgetconsulenten 16 Schuldhulpverleners: 8 Maatschappelijk werkers: 5 Overig 14

Vragenlijst bij een poging tot het treffen van een betalingsregeling:

Dit formulier is bedoeld voor situaties waarin is gevraagd om een betalingsregeling voor een schuld aan een private schuldeiser (bijvoorbeeld woningbouwvereniging, zorgverzekeraar, webwinkel, energie- of waterbedrijf). Er is nog geen vonnis. Er kan al wel gedagvaard zijn. Dit formulier wordt anoniem verwerkt.

1 Wat voor type schuldeiser is het (corporatie, sportschool etc.)?

……….

2 Heeft de burger zelf geprobeerd een betalingsregeling te treffen: [ ] Ja [ ] Nee

Reden waarom regeling niet is gelukt:

……….

3 Op welk moment in de incassoprocedure wordt om een betalingsregeling gevraagd? Kruis aan. 0 betalingstermijn nog niet verstreken

0 betrokkene is te laat met betalen (in verzuim)

0 aankondiging incassokosten (14-dagenbrief) verstuurd 0 incassokosten zijn verschuldigd

0 betrokkene is gedagvaard

4 Heeft het contact geleid tot een betalingsregeling? [ ] Ja [ ] Nee Indien nee, evt. toelichting

………

5 Wie nam het initiatief voor de schuldregeling [ ] burger [ ] schuldeiser

Bij ja: mocht de burger zelf een passend bedrag noemen of stelde de schuldeiser een minimumbedrag voor?

……….

6 Is er bij de regeling rekening gehouden met de omstandigheden van de burger? [ ] Ja [ ] Nee Maatwerk blijkt uit:

Betalingsregelingen

128

7 Welke informatie moest de burger verstrekken om een regeling te krijgen? Uitkeringsspecificatie

8 Is er rekening gehouden met andere schulden? [ ] Ja [ ] Nee N.v.t., er waren geen andere schulden

9 Hoe lang gaat de regeling lopen en wat is de hoogte van de achterstand (incl. evt. incassokosten) …… maanden

…….euro achterstand incl. evt. incassokosten

10 Wat is nuttig om te melden? Schuldeiser heel toeschietelijk om tot een oplossing te komen of juist niet? Bijzondere voorwaarden voor regeling? Et cetera