• No results found

2. Organisatie

2.4 Klachtenregeling

Klachtrecht

Inleiding

Waar mensen samen werken, gaan soms dingen mis. De meeste klachten en problemen over de dagelijkse gang van zaken in de school zullen in onderling overleg tussen ouders, leerling, personeel en schoolleiding opgelost worden. Als dat niet lukt, zijn er binnen het Dr. Nassau College ook andere en meer formele mogelijkheden om problemen en klachten aan te kaarten. De basis hiervoor ligt in de Klachtenregeling. Zie hiervoor de website: www.dr.nassaucollege.nl

In de Klachtenregeling onderscheiden we contactpersonen, vertrouwenspersonen en de klachtencommissie.

De contactpersoon is aangesteld als aanspreekpunt bij gebeurtenissen/klachten die niet van seksuele aard zijn. De contactpersoon verwijst de klager naar de vertrouwenspersoon. De contactpersoon verifieert bij de klager of de zaak is opgepakt en/of opgelost.

Klachten die vallen onder de noemer van seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten moeten rechtstreeks gemeld worden aan de vertrouwenspersoon. Deze gaat na of via bemiddeling een oplossing kan worden bereikt, maar begeleidt de klager ook verder in de procedure.

Mocht een betrokkene ondanks bemiddeling of zonder meer een klacht willen indienen dan kan dit direct bij de Klachtencommissie. Deze bestaat uit leden die onafhankelijk zijn van de school.

Contactpersonen op de scholen

De contactpersoon fungeert als aanspreekpunt bij ongewenste omgangsvormen op school, zoals discriminatie, racisme, pesten, agressie en geweld. De contactpersoon verwijst de klager naar de vertrouwenspersoon.

Locatie Aa en Hunze: Agnes Jongsma (jgs@dr.nassaucollege.nl).

Externe vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon maakt geen deel uit van de school. Bij klachten over ongewenste omgangsvormen op school, zoals discriminatie, racisme, pesten, agressie, geweld en seksuele intimidatie kunnen ouders, leerlingen en medewerkers een beroep doen op de vertrouwenspersoon.

De vertrouwenspersoon gaat onder andere na of de klager geprobeerd heeft de klacht zo mogelijk met de aangeklaagde of met de directie op te lossen. Als dat niet het geval is, zal de

vertrouwenspersoon bekijken of eerst voor deze weg kan worden gekozen. De vertrouwenspersoon kan de klager bijstaan bij het indienen van een klacht.

Klachten kunnen rechtstreeks gemeld worden bij onze vertrouwenspersoon de heer J.

Wibbens. Deze is te bereiken per mail: jan@hetvtb.nl Klachtencommissie

Klachten die naar de mening van ouders/leerling niet naar behoren zijn opgelost, kunnen worden onderworpen aan het objectieve onderzoek van de klachtencommissie van de school. De

klachtencommissie onderzoekt de klacht en adviseert hierover aan het bevoegd gezag. Het betreft hierbij klachten over de begeleiding van leerlingen, toepassing van strafmaatregelen, bejegening van leerlingen, de inrichting van de schoolorganisatie, ongewenste omgangsvormen en ongewenste intimiteiten/seksuele intimidatie.

De klacht kan schriftelijk worden ingediend bij:

Klachtencommissie Dr. Nassau College

T.a.v. de voorzitter, de heer J. de Vroome Postbus 186

9400 AD Assen

De volledige klachtenregeling kunt u vinden op de website van de school:

www.dr.nassaucollege.nl

Vertrouwensinspecteur

Ouders/leerlingen kunnen ook de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie raadplegen wanneer zich in of rond de school problemen voordoen op het gebied van seksuele intimidatie en seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld of discriminatie en radicalisering.

Meldingen die binnen deze bovengenoemde categorieën vallen, kunnen voorgelegd worden aan de vertrouwensinspecteur. Deze zal luisteren, informeren en zo nodig adviseren. Uw melding wordt geregistreerd in een vertrouwelijk dossier van de vertrouwensinspecteur. Zo nodig kan de

vertrouwensinspecteur adviseren in het traject naar het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. In het geval dat er een vermoeden is van seksueel misdrijf (zedenmisdrijf) dan geldt in een aantal gevallen de meld-, overleg- en aangifteplicht.

Het telefoonnummer van de vertrouwensinspecteur is: 0900 111 3111 Meldplicht seksueel geweld

Schoolleiding, contactpersonen en vertrouwenspersonen zullen een klacht van ouders/leerlingen zorgvuldig behandelen. Bij klachten van ouders en leerlingen over de schoolsituatie, waarbij mogelijk sprake is van ontucht, aanranding of een ander zedendelict, is de school verplicht tot het doen van aangifte bij de officier van justitie.

Vertrouwenspersoon integriteit

Bij de vertrouwenspersoon integriteit kun je terecht als je vermoedt dat er sprake van een misstand is die je niet intern aan de orde weet te stellen. Het melden van een misstand wordt gezien als een bijdrage aan het verbeteren van het functioneren van de organisatie en zal serieus worden

onderzocht.

De vertrouwenspersoon integriteit is mevrouw D. Bodenstaff. Deze is te bereiken per mail:

b.j.bodenstaff@hetnet.nl . 3. Onderwijs

3.1 Inleiding

Op het Dr. Nassau College Aa en Hunze werken we gepersonaliseerd. Dat betekent dat iedereen op zijn eigen manier en eigen niveau werkt aan het behalen van zijn leerdoelen.

3.2 Opleidingen

Bij ons op school is het mogelijk om het vakcollege, mavo, havo of vwo te volgen. Je start op het niveau dat is geadviseerd door de basisschool. Wanneer het blijkt dat je een vak heel erg leuk vindt en goed kan, kun je bij ons op school dat vak op een hoger niveau gaan volgen. Dit gaat natuurlijk allemaal in overleg met coach, vakdocent en ouders.

Onderwijsaanbod

Leerjaar 1 Atheneum Havo Mavo Vakcollege

Leerjaar 2 Atheneum Havo Mavo Vakcollege

Leerjaar 3 Atheneum Havo Mavo Vakcollege op Penta

Leerjaar 4 Atheneum op GO Quintus

Havo op GO

Quintus Mavo Vakcollege op Penta

Leerjaar 5 Atheneum op GO Quintus

Havo op GO Quintus

Leerjaar 6 Atheneum op GO Quintus

Deze tabel geldt voor leerlingen die in 2020-2021 instromen in leerjaar 1 op het Dr. Nassau College Aa en Hunze.

Zoals je in deze tabel ziet, blijven de mavo leerlingen vier jaar lang bij ons op school en behalen dan hun diploma. Voor de andere schooltypes geldt dat je uiteindelijk in Assen naar school gaat.

Leerwegondersteuning (LWOO)

Kun je naar het vmbo, maar heb je daar extra ondersteuning bij nodig? Dan geeft je basisschool dit bij ons aan en word je getest voor leerwegondersteuning (LWOO). Als uit de test blijkt dat je hiervoor in aanmerking komt, krijg je extra begeleiding op school. Je ouders en basisschool melden je dan voor 1 december aan.

Vakcollege

Het Vakcollege is voor leerlingen met een advies voor een basisberoepsgerichte of

kaderberoepsgerichte leerweg. In het eerste jaar Vakcollege maak je kennis met alle vakgebieden.

Elke week ga je met projecten aan de slag bij het vak Vakmanschap. In deze lessen ga je op zoek naar jouw talenten.

Jouw opleiding is vanaf het derde leerjaar helemaal gericht op het vakgebied waarin jij terecht wilt komen. Je leert niet alleen met je hoofd, maar ook met je handen. Op het Dr. Nassau College kun je kiezen voor een van de volgende Vakcolleges:

Vakcollege Economie & Ondernemen Vakcollege Bouwen, Wonen & Interieur Vakcollege Produceren, Installeren & Energie Vakcollege Zorg & Welzijn

Vakcollege Horeca, Bakkerij & Recreatie Theoretische opleidingen

Bij ons heb je de keuze tussen de volgende theoretische opleidingen: mavo, havo of atheneum. Ga je de mavo doen, dan kun je je hele opleiding bij ons blijven tot en met je eindexamen. Doe je havo of atheneum, dan kun je na het derde leerjaar verder met gepersonaliseerd onderwijs op onze locatie Quintus in Assen. Wil je naar het gymnasium? Dan start je vanaf leerjaar 1 meteen op Quintus.

Mavo

Bij ons op school kun je voor je mavo-opleiding kiezen uit de sectoren Zorg & Welzijn, Economie, Landbouw en Techniek. In het tweede leerjaar word je goed op deze keuze voorbereid, onder andere door gesprekken met je coach en voorlichtingen over de verschillende sectoren. Na de mavo kun je verder met een studie in het mbo.

Havo en atheneum

De eerste drie jaar volg je de lessen bij ons op school . In het derde jaar kies je voor een zogenaamd profiel. Dat is de richting waarin jij je specialiseert. Vanaf het vierde leerjaar (tweede fase) volg je de vakken die bij het gekozen profiel horen. Op het Dr. Nassau College kun je één van de volgende profielen kiezen:

Natuur & Techniek Natuur & Gezondheid Economie & Maatschappij Cultuur & Maatschappij

Na de havo kun je door naar het hbo of naar het atheneum. Na het atheneum kun je verder met een studie aan een universiteit.

3.3 Aanvullende certificaten

Cambridge English

Bij ons op school kun het internationaal erkende certificaat Cambridge English halen. Met Cambridge English ben je uitstekend voorbereid op het hoger onderwijs. Steeds meer studies zijn geheel

Engelstalig of er wordt met Engelstalig lesmateriaal gewerkt. Lijkt het jou wel wat om straks in het buitenland te studeren? Veel buitenlandse universiteiten eisen dat nieuwe studenten over dit certificaat beschikken.

Na de eerste periode in klas 1 bepaal je of je het Cambridge First Certificate wilt halen. Je kunt je dan aanmelden bij je docent. Jouw docent bekijkt of je een reële kans hebt om het examen te halen. Het niveau van dit examen ligt namelijk behoorlijk hoog! Het examen staat volledig onder

verantwoordelijkheid van The British Council, in samenwerking met de universiteit van Cambridge. Zij stellen het examen samen en zorgen ook voor de correctie.

Meer weten over Cambridge English? Voor meer informatie kun je bij ons terecht. We vertellen je er graag meer over. Ook kun je op de volgende websites kijken:

The University of Cambridge, Esol Department: www.cambridgeesol.org The British Council: www.britishcouncil.org/netherlands

3.4 Lesrooster

Lessentabel gepersonaliseerd onderwijs

Bij gepersonaliseerd onderwijs staat de leerling aan de basis van de lessentabel. Er zijn leeractiviteiten en workshops. Bij de leeractiviteiten wordt uitleg gegeven over de lesstof, bij workshops is wel begeleiding van docenten maar ben je met je opdrachten en doelen bezig.

Je schrijft je in voor de workshops van de vakken waar jij aan wilt werken. Dit gebeurt niet vanaf het begin, omdat je ook moet leren hoe jij de beste keuzes maakt. Daar helpen wij je bij.

Als je je tijd op school goed benut, kun je een groot deel van je werk op school afkrijgen. Wat niet is gelukt neem je mee om thuis af te maken.

3.4 Toelating

Het Dr. Nassau College locatie Aa en Hunze baseert de plaatsing van leerlingen op het advies van de basisscholen. De schoolleider onderhoudt samen met de coördinator leerlingenzaken contact met de basisscholen voor een goede overdracht van leerlingen. Uitgebreide informatie over de toelating staat op onze website. Onder menuoptie “downloads” staat het schoolondersteuningsprofiel waarin het toelatingsbeleid van het Dr. Nassau College is beschreven.

3.5 Beoordelingsbeleid

De afspraken met betrekking tot het afronden van periodedoelen zijn vastgelegd in het beoordelingsbeleid GO dat op de website is gepubliceerd.

3.6 Resultaten

De examenresultaten, de percentages doorstroom en uitval zijn af te lezen uit de

opbrengstenkaarten die jaarlijks door de Inspectie van het Onderwijs worden gepubliceerd. De opbrengstenkaarten zijn te vinden op de website van Scholen op de kaart. Scholen op de kaart is een project van de VO-raad, waarbij alle cijfermatige informatie over scholen voor voortgezet onderwijs is verzameld in één systeem. Deze informatie is afkomstig van DUO, de onderwijsinspectie en van de scholen zelf.

3.7 Leerplicht en kwalificatieplicht

Jongeren tussen de 5 en 18 jaar moeten onderwijs volgen, totdat ze een startkwalificatie hebben of 18 jaar worden. Voor leerlingen van 5 tot 16 jaar heet dit de leerplicht. Voor jongeren tussen 16 en 18 jaar heet dit de kwalificatieplicht.

Een startkwalificatie is een vwo-diploma, havodiploma of mbo-diploma op niveau 2 of hoger.

Als een leerling van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Elke gemeente heeft een ambtenaar aangewezen die speciaal belast is met de controle op het naleven van de leerplichtwet, de zogenaamde leerplichtambtenaar. Zodra een leerplichtige leerling op drie achtereenvolgende dagen ongeoorloofd verzuimt, of gedurende vier opeenvolgende weken meer dan één achtste deel van de lestijd verzuimt, moet de schoolleiding dit melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Ook wanneer de school zich zorgen maakt over verzuim zonder dat de hiervoor genoemde grenzen worden overschreden, geldt de meldingsplicht.

Meer informatie over de leerplicht is te vinden in het ‘Handboek Leerplicht VO’ dat onder downloads op onze website is geplaatst.

3.8 Voortijdig schoolverlaten

Leerlingen tussen de 12 en 23 jaar die hun opleiding zonder diploma verlaten, die niet doorstromen naar een andere onderwijssoort of opnieuw aan een opleiding beginnen, worden voortijdig

schoolverlaters (vsv’ers) genoemd. Zij zijn niet in het bezit van een mbo-niveau 2, havo of vwo-diploma en beschikken daarom niet over een startkwalificatie. Leerlingen die veel spijbelen of verzuimen hebben een grotere kans tot voortijdig schoolverlaten.

Elk jaar worden op de website www.onderwijsincijfers.nl de meest recente gegevens m.b.t. voortijdig schoolverlaten bekend gemaakt. In de tabel kunt u het overzicht zien van onze scholengemeenschap.

VSV cijfers

Deze cijfers betreffen alle locaties gezamenlijk met uitzondering van de leerlingen binnen de ISK- afdeling.

4. Communicatie

4.1 Algemeen

Communicatie met leerlingen

Als je nieuw binnenkomt op onze school ontvang je een inlogcode voor de ICT-systemen van het Dr.

Nassau College. Je krijgt ook ook een eigen e-mailadres. In je mailbox ontvang je informatie over schoolzaken en medewerkers gebruiken dit e-mailadres om leerlingen te informeren.

Communicatie met ouder(s)/verzorger(s)

Je ouders/verzorgers kunnen met vragen, opmerkingen en ideeën altijd terecht bij de coach, docent, decaan of coördinator leerlingenzaken. Zij zijn uiteraard niet direct bereikbaar als ze voor de klas staan, maar ze proberen zo snel mogelijk te reageren op telefoontjes, brieven of e-mails. Vanuit SOM Today, ons administratiesysteem, versturen wij de digitale nieuwsbrieven, brieven en e-mails.

4.2 Learning Portal

Om de voortgang van jou te volgen kunnen je ouder(s)/verzorger(s) meekijken in de Learning Portal.

Zij ontvangen een eigen inlogcode en kunnen zien aan welke leerdoelen jij werkt. Ook zien ze de beoordelingen van de vakdocenten en de feedback die gegeven is. Van het coachgesprek kunnen ze het verslag lezen en eventueel een opmerking toevoegen. Daarnaast kun je ze mee laten kijken in het logboek. Dit geeft een overzicht van de dagelijkse taken. In de Learning Portal kunnen zowel ouders, leerlingen als docenten en coaches zien hoever een leerling is in het behalen van een bepaald leerdoel. Er staat een overzichtelijk dashboard van alle gestelde doelen en de voortgang.

4.3 SOM Today

In SomToday houden wij onze leerling-administratie bij. In dit systeem vind je de aan- en

afwezigheid. Resultaten van toetsen van het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) vind je ook in SOM Today. Dit geldt voor mavo 3 en 4.

4.4. Gesprekscyclus

Er vinden meerdere voortgangsgesprekken plaats tussen de leerling, coach en de ouders: aan het begin van het schooljaar het startgesprek, halverwege een voortgangsgesprek/huisbezoek (huisbezoek alleen in leerjaar 1) en afsluitend een ambitiegesprek. In deze gesprekscyclus staan telkens de lange termijndoelen en de ontwikkeling centraal. Ouders kunnen altijd contact opnemen met de coach of een vakdocent om een gesprek aan te vragen. De coach of een vakdocent kan zelf ook het initiatief nemen om ouders en leerlingen uit te nodigen voor een gesprek.

5. Leerlingbegeleiding

Onze begeleiding en zorg zijn opgebouwd volgens het principe van de geïntegreerde

leerlingbegeleiding. Dit betekent dat onderwijs, begeleiding en zorg zo veel mogelijk aan elkaar gekoppeld worden. In de eerste lijn verwachten wij van docenten een positieve en actieve pedagogische houding. Zij zorgen voor een prettig en veilig lesklimaat en signaleren de behoeften van individuele leerlingen. De coach is de spil in de begeleiding: hij of zij is het eerste aanspreekpunt.

Bovendien verzamelt de coach de nodige informatie bij collega’s en organiseert waar mogelijk de begeleiding. De coach begeleidt niet alleen individuele leerlingen, maar ook de basegroup als geheel.

In de tweede lijn van de zorg zit het ondersteuningsteam. Zij komen wekelijks bij elkaar en eens per maand spreken zij ook met de schoolmaatschappelijk werker, de jeugdarts en de

leerplichtambtenaar. Zorg en begeleiding zijn gericht op preventie en ondersteuning. De

ontwikkeling en het welbevinden van leerlingen worden regelmatig door docenten, begeleiders en ouders geëvalueerd en indien gewenst bijgesteld. \

5.1 Warme overdracht

Goed onderwijs staat of valt met een goede leerlingbegeleiding. Dat begint al bij de overdracht tussen de basisschool en het Dr. Nassau College. De coördinator leerlingenzaken gaat naar de basisscholen om de nieuwe leerlingen te bespreken.

5.2 Coach

Om de voortgang van iedere leerling goed te kunnen volgen krijgt iedere leerling een coach

toegewezen. De coaching vormt het cement in het gepersonaliseerd leren. Iedere leerling heeft wekelijks een coachgesprek van 15 minuten waarin de week geëvalueerd wordt en de leerdoelen en -strategieën worden besproken.

Om op het eigen niveau, tempo en middels de eigen leerstrategieën te werken gebruiken de leerlingen de online Learning Portal. In deze Learning Portal staan alle leerdoelen voor alle vakken uitgewerkt en kun je via taken en opdrachten werken aan de leerdoelen. De Learning Portal is een middel om gepersonaliseerd onderwijs vorm te geven en geeft een hele duidelijke structuur voor de leerlingen. De lay-out en werkwijze is voor ieder vak hetzelfde. Dit houdt het voor jou overzichtelijk en duidelijk.

Om in zo’n omvangrijk Learning Portal goed bij te houden waar je aan werkt, gebruik je een logboek.

Er is een papieren en een digitale versie. In het digitale logboek worden periodedoelen en

leeractiviteiten helder. In het papieren logboek staat zeer concreet wat je per dag moet doen en aan welke leerdoelen er gewerkt wordt.

Met de Learning Portal en het logboek proberen we de leerlingen zo gestructureerd mogelijk te begeleiden in het gepersonaliseerd leren.

5.3 Decaan

Op het Dr. Nassau College bereiden leerlingen zich voor op de volgende stap in hun schoolcarrière.

De coach ondersteunt hen hierbij als het gaat om bijvoorbeeld de keuze van vakken. Leerlingen die hier extra hulp bij nodig hebben, kunnen terecht bij de decaan. Zij weet veel over vervolgopleidingen en over hoe leerlingen een goede keuze kunnen maken. Zowel leerlingen als ouders kunnen, als ze daar behoefte aan hebben, een afspraak met de decaan maken. De decaan op de locatie Aa en Hunze is mevrouw Nijsen. Haar contactgegevens staan achter in deze gids.

5.4 Coördinator leerlingenzaken

De coördinator leerlingenzaken ondersteunt de teams bij leerlingenzaken. De coördinator houdt bij of leerlingen alle lessen volgen, of ze steeds op tijd aanwezig zijn en voert gesprekken met leerlingen en hun ouders. De coördinator leerlingenzaken begeleidt de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs door contacten te onderhouden met de basisscholen en door gesprekken te voeren met ouders van nieuwe leerlingen.

De contactgegevens van de coördinatoren leerlingenzaken op de locatie Aa en Hunze staan achter in deze gids.

5.5 Ondersteuningscoördinator

De ondersteuningscoördinator, Melissande Pinzon, coördineert de (extra) zorg en begeleiding voor onze leerlingen. De ondersteuningscoördinator is voorzitter van ZAT, Zorg Advies Team en lid van de permanente commissie leerlingenzorg (PCL).

5.6 Jeugdgezondheidszorg

De GGD-jeugdgezondheidzorg, onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin, biedt de school verschillende diensten aan voor leerlingen, ouders en medewerkers van de school.

Screening in leerjaar 2 en 4

Alle leerlingen in leerjaar 2 en 4 worden schriftelijk uitgenodigd voor een screening door de

assistente jeugdgezondheidszorg. Je gaat een vragenlijst invullen over gezondheid en leefstijl. Bij de

screening word je gemeten en gewogen en er wordt een gehoortest gedaan. De vragenlijst wordt

screening word je gemeten en gewogen en er wordt een gehoortest gedaan. De vragenlijst wordt