• No results found

Juridische planbeschrijving

In document Brede school en woningen, Spijk (pagina 59-62)

5.1 Inleiding

Onderhavig bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding en regels die vergezeld gaan van een toelichting. De verbeelding en de regels zijn juridisch bindend. De lichting maakt geen onderdeel uit van het juridisch plangedeelte. Wel fungeert de toe-lichting als interpretatiekader voor de uitleg van de regels, indien hierover interpreta-tieverschillen blijken te bestaan.

5.2 Algemene toelichting op de verbeelding

Op de verbeelding hebben alle gronden binnen het plangebied een bestemming ge-kregen. Binnen een bestemming kunnen nadere aanduidingen zijn aangegeven. Deze aanduidingen hebben slechts juridische betekenis indien, en voor zover, deze in de regels daaraan wordt gegeven. Daarnaast is ten behoeve van de leesbaarheid enige informatie, bijvoorbeeld topografische gegevens, op de verbeelding opgenomen. Deze ondergrond heeft geen juridische status. Deze informatie is weergegeven bij de ver-klaring.

5.3 Algemene toelichting op de regels

De regels zijn ondergebracht in een viertal hoofdstukken:

 hoofdstuk 1 (inleidende regels), met daarin een aantal regels die van belang zijn voor de toepassing en interpretatie van de regels in de overige hoofdstukken en de wijze van meten;

 hoofdstuk 2 (bestemmingsregels), met daarin per bestemming onder meer een be-stemmingsomschrijving, bouwregels en afwijkingsregels;

 hoofdstuk 3 (algemene regels), met daarin een anti-dubbeltelregel en algemene bouw-, gebruiks-, afwijkings- en wijzigingsregels;

 hoofdstuk 4 (overgangs- en slotregels), met daarin het overgangsrecht en de slot-bepaling.

5.4 Toelichting bestemmingen

De planregels in dit bestemmingsplan zijn opgezet aan de hand van hetgeen in voor-gaande paragraaf beschreven is. Dit bestemmingsplan maakt de realisatie van wonin-gen en een (brede) school mogelijk. Er is hierbij zo veel mogelijk aangesloten bij de uniforme regelingen uit planregels van het bestemmingsplan ‘Kern Spijk’. Gebruiks-mogelijkheden en bebouwingsGebruiks-mogelijkheden sluiten dus zoveel mogelijk aan bij be-staande gemeentelijke regelingen.

Het bestemmingsplan kent de bestemmingen ‘Gemengd’, ‘Groen’, ’Verkeer’,

‘Wonen’, ‘Wonen - 1’ en een dubbelbestemming ‘Leiding - Riool’. De hoofdbestem-mingen en de dubbelbestemhoofdbestem-mingen worden hieronder nader besproken.

Daarnaast wordt de regeling voor parkeren besproken, welke in de algemene regels van het bestemmingsplan is opgenomen.

Gemengd

De bestemming ‘Gemengd’ is opgenomen aan de noordzijde van het plangebied. Bin-nen deze bestemming is een school, kinderdagverblijf en woningen mogelijk. Daar-naast zijn deze gronden bestemd voor de bijbehorende voorzieningen, waterpartijen, tuinen, erven en paden.

De bouwmogelijkheden zijn verder als volgt:

Hoofdgebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd. De maximale bouw-hoogte is hierbinnen aangeduid. Daarnaast zijn aan-, uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen toegestaan, indien deze maximaal 1 m achter de voorgevelrooilijn van het hoofdgebouw worden gebouwd en 0 of tenminste 1 m uit de zijdelingse perceels-grens. De maximale goothoogte van aan-, uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen is 3 m en de maximale bouwhoogte 5 m.

Het aantal woningen is gemaximeerd tot 4.

Groen

Deze bestemming is toegekend aan de groenzone rondom de te ontwikkelen locatie.

Uitsluitend gebouwen ten behoeve van voorzieningen van algemeen nut zijn toege-staan, alsmede bouwwerken, geen gebouw zijnde met een bouwhoogte van maximaal 5 m.

Verkeer

De bestemming ‘Verkeer’ is opgenomen voor het openbare gebied dat wordt ingericht ten behoeve van wegen, straten en paden met hoofdzakelijk een stroomfunctie. Daar-naast is de bestemming onder andere bedoeld voor voet- en rijwielpaden, parkeer-voorzieningen, water en groen.

Uitsluitend gebouwen ten behoeve van openbaar nut zijn toegestaan met een maxi-male bouwhoogte van 3 m en een maximaxi-male oppervlakte van 15 m2.

De bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde is maximaal 5 m, uitgezon-derd lichtmasten, waarvoor een maximum van 12 m geldt en een antenne-installatie, waarvoor een maximum van 15 m is opgenomen.

Wonen en Wonen - 1

De gronden met de bestemming ‘Wonen’ zijn bestemd voor wonen, al dan niet in combinatie met een aan huis verbonden beroep en/of bedrijf en de bijbehorende voor-zieningen, tuinen, erven en paden. Het verschil tussen de bestemmingen ‘Wonen’ en

‘Wonen - 1’ hangt samen met de toegestane woningtypen: ter plaatse van de stemming ‘Wonen - 1’ zijn uitsluitend vrijstaande woningen toegestaan, terwijl de be-stemming ‘Wonen’ plaats biedt voor aaneengesloten woningen,

twee-aaneengebouwde, geschakelde en/of vrijstaande woningen.

De bouwmogelijkheden zijn verder als volgt:

Hoofdgebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd en de voorgevel van een hoofdgebouw ter plaatse van de aanduiding ‘gevellijn’.

De maximale goot- en bouwhoogte is binnen het bouwvlak aangeduid. Het aantal wo-ningen binnen beide bestemmingen (Wonen en Wonen - 1) gezamenlijk bedraagt maximaal 10. Deze regeling is opgenomen in de algemene bouwregels.

Daarnaast zijn bijbehorende bouwwerken toegestaan, uitsluitend binnen het bouwvlak en/of ter plaatse van gronden met de aanduiding ‘erf’, indien deze maximaal 3 m ach-ter de voorgevelrooilijn van het hoofdgebouw worden gebouwd. De maximale goot-hoogte van bijbehorende bouwwerken is 3 m en de maximale bouwgoot-hoogte 5 m.

Voor de bouw van bouwwerken geen gebouwen zijnde geldt dat erf- en terreinaf-scheidingen maximaal 2 m hoog mogen zijn en voor zover deze liggen voor de voor-gevellijn bedraagt de bouwhoogte maximaal 1 m. De bouwhoogte van overige bouw-werken, geen gebouwen zijnde (behoudens lichtmasten), is maximaal 2,5 m.

Binnen de bestemmingen ‘Wonen’ en ‘Wonen - 1’ is het uitoefenen van een aan huis verbonden beroep en/of bedrijf onder voorwaarden mogelijk, waarbij detailhandel, seksinrichtingen, bed & breakfast of horeca niet zijn toegestaan. Bij omgevingsver-gunning kan hiervan worden afgeweken voor het toestaan van een bed & breakfast.

Leiding - Riool

Ter bescherming van de (ondergrondse) bergbezinkleiding is de dubbelbestemming

‘Leiding - Riool’ opgenomen.

Het bouwen van gebouwen is alleen na afwijking en onder voorwaarden toegestaan.

Bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn toegestaan tot een bouwhoogte van maxi-maal 2,5 m.

Voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden is daarnaast een omgevingsvergunningstelsel opgenomen.

Parkeren

In de bijlage bij de regels zijn de geldende parkeernormen opgenomen, welke gelden in verband met de bestemmingen ‘Gemengd’, ‘Wonen’ en ‘Wonen - 1’.

In document Brede school en woningen, Spijk (pagina 59-62)