• No results found

Juridische opzet bestemmingsplan

6.1 Algemeen

Voor dit bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012). Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

Tot slot maakt een eventuele bijlage onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.

6.2 Opzet van de regels

De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk I bevat de inleidende regels voor het hele plangebied. Hoofdstuk II geeft de bestemmingsregels. Hoofdstuk III geeft vervolgens de algemene regels waaronder (mogelijke) flexibiliteitsbepalingen in de vorm van wijzigings- en afwijkingsbevoegdheden. In dit derde hoofdstuk kunnen belangrijke algemene bepalingen zijn opgenomen die van invloed zijn op het bepaalde in hoofdstuk II. Ten slotte regelt hoofdstuk IV de overgangs- en slotbepalingen. Ook de regels van een bestemming kennen een standaardopbouw en worden als volgt benoemd:

Bestemmingsomschrijving (in elk bestemmingsplan);

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (bestemmingsplanafhankelijk).

6.3 Beschrijving van de regels

Agrarisch met waarden

Binnen het plangebied zijn enkele gronden gelegen welke van oudsher agrarisch aangewend werden (De Enggronden). Qua ligging en omvang is de uitoefening van een volwaardige agrarische bedrijfsvoering niet meer mogelijk. De bestemming brengt tot uitdrukking dat de landschappelijke waarde en het cultuurhistorische karakter van het gebied zeker zo belangrijk zijn als het agrarische gebruik. Om de openheid van het karakteristieke gebied te beschermen zijn handelingen die die openheid aantasten als verboden gebruik aangemerkt. Ook is een verbod tot het oprichten van gebouwen opgenomen.

Bedrijf

De bestaande bedrijfspercelen in het plangebied hebben de bestemming ‘Bedrijf’ gekregen. Gezien de ligging in een woon- en centrumgebied, zijn de geldende rechten overgenomen. De bouwmogelijkheden zijn grotendeels middels aanduidingen op de verbeelding weergegeven.

Centrum

In het bestemmingsplan Centrum Laren 2006 is de blokzijdemethode toegepast. Ter plaatse van de aanduiding 'blokzijde' op de verbeelding is per stip op het betreffende bouwperceel de functie (woningen, detailhandel en dienstverlening, kantoren, bedrijven of horeca) toegestaan, zoals opgenomen in de bijlage.

Met een vrijstellingsbevoegdheid kan, rekening houdend met een minimum en maximum aantal toegestane functies per blok, de functie gewijzigd worden.

De blokzijdemethode biedt duidelijkheid, maar kan ook verstarrend werken. Deze regeling sluit bovendien

niet meer aan bij de bestemmingen zoals de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP) die voorschrijft. Op basis van het Centrumplan is (nieuwe) detailhandel in algemene zin langs de radialen gewenst en daar buiten wordt in principe nieuwe detailhandel ontmoedigd c.q. onmogelijk gemaakt.

In het nieuwe bestemmingsplan wordt bij recht in de bestemming Centrum (de radialen) alle wenselijke functies toegestaan en deze zijn daarmee onderling uitwisselbaar. De wenselijke en uitwisselbare functies betreffen detailhandel en dienstverlening. De bestaande afwijkende functies, zoals wonen, kantoor en horeca zijn plaatsvast gemaakt door middel van een functieaanduiding.

Flexibiliteitsbepalingen zijn opgenomen om onder strikte voorwaarden andere functies op de begane grond mogelijk te maken, zoals wonen en horeca. Het toevoegen van nieuwe zelfstandige horecavestigingen in de vorm van restaurants, cafés en dergelijke, is niet zonder meer gewenst. Er is al een breed aanbod aanwezig in het centrum, zodat uitbreiding van het aantal restaurants en café's in beginsel niet aan de orde zal zijn.

Voor horeca die het centrum (radialen) en met name de omgeving van de Brink kan versterken en innoveren staat de gemeente wel open. Om gebruik te maken van deze bepalingen dient te worden voldaan aan voorwaarden waarin voorgenoemde belangen zijn verwerkt.

Steeds vaker komt er in centrumgebieden 'additionele horeca' voor, waarbij een detailhandelsvestiging ook een drankje of een hapje aanbied. Een afwijkingsbevoegdheid is opgenomen om additionele horeca mogelijk te kunnen maken in de bestemming Centrum en Detailhandel.

In het geldende bestemmingsplan zijn terrassen toegestaan in de bestemming Centrumdoeleinden en Horeca ter plaatse van de in de bestemmingsomschrijving aangegeven horecabedrijven. Gelet op de vertaling van de blokzijdemethode zijn de bestaande horecabedrijven inclusief terrassen specifiek aangeduid en daarmee ruimtelijk begrensd. In de bestemming Verkeer zijn geen terrassen toegestaan, met uitzondering van bestaande terrassen. Deze zijn aangegeven door middel van een aanduiding.

Detailhandel

Voor de detailhandelsbedrijven en dienstverlenende bedrijven, welke veelal een baliefunctie hebben, binnen het plangebied is de bestemming Detailhandel opgenomen. Binnen deze bestemming kunnen bedrijven hun activiteiten ontplooien. Omdat er vanuit ruimtelijk oogpunt het verschil tussen detailhandelsbedrijven en dienstverlenende bedrijven niet zo groot is, is er voor gekozen dit onder te brengen binnen één bestemming. De bebouwingsregeling behoeft geen nadere uitleg.

Groen en Groen - Groen met waarden

De bestemming Groen is toegekend aan gronden die zijn op te vatten als structureel (beeldbepalend) groen (het overige groen is opgenomen in de bestemming ‘Verkeer'). De karakteristieke gronden ter plaatse van de brinken zijn voorzien van een bestemming Groen - Groen met waarden.

In beginsel zijn binnen de groenbestemmingen overal inritten, voet- en fietspaden, speelvoorzieningen, kunstobjecten, nutsvoorzieningen, wadi's, water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan, maar deze zullen niet in alle stroken gerealiseerd worden. In Groen - Groen met waarden zijn parkeerplaatsen niet toestaan, met uitzondering van de bestaande.

Gebouwen anders dan ten behoeve van de poffertjeskraam, oliebollenkraam en het hertenkamp, zijn niet toegestaan; bouwwerken, geen gebouw zijnde, wel.

Horeca

Voor de horecabedrijven is de bestemming Horeca opgenomen. Binnen deze bestemming kunnen bedrijven hun activiteiten ontplooien.

Kantoor

De gronden met de bestemming ‘Kantoor’ zijn bestemd voor kantoren met bijbehorende voorzieningen, erven en terreinen. De bouwmogelijkheden zijn grotendeels middels aanduidingen op de verbeelding weergegeven.

Maatschappelijk

Onder de noemer "maatschappelijk" is een groot aantal verschillende functies ondergebracht. In artikel 1 is het begrip nader omschreven. Omdat een volledige functionele uitwisseling niet overal wenselijk is zijn bepaalde vormen van voorziening, enkel toegestaan daar waar op de verbeelding nader aangeduid.

Tuin

Deze tuingebieden zijn door hun openheid van belang binnen de woongebieden waarin zij gelegen zijn.

Binnen deze bestemming zijn verhardingen voor parkeren en langzaamverkeer (bijvoorbeeld wandelpaden) mogelijk gemaakt.

Verkeer

De wegen binnen het plangebied hebben de bestemming ‘Verkeer’ gekregen. Het betreft dan zowel de wegen met een doorgaande functie als de buurtontsluitingswegen. Binnen de bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Wel zijn er bouwwerken geen gebouwen toegestaan zoals straatverlichting of bewegwijzering. binnen mag het hoofdgebouw op de middels een aanduiding weergegeven bouwwijze worden gebouwd.

Goot- en bouwhoogtes van de woningen zijn op de verbeelding weergegeven. Naast wonen is in ondergeschikte omvang ook een bedrijfsmatige activiteit binnen de woning toegestaan. De regeling kent een eenduidige regeling voor de bebouwingsmogelijkheden van erfbebouwing.

Gelijk aan de gemeentelijke standaard voorziet de regeling in afwijkingsmogelijkheden voor zwembaden.

Het plan voorziet niet meer in een regeling voor mantelzorg. Dit omdat dit zijn beslag heeft gekregen in het Besluit omgevingsrecht.

Wonen - 1

Gelet op de specifieke voorwaarden in het bestemmingsplan Zijtak en omgeving is een bestemming Wonen - 1 opgenomen voor de betreffende gronden door onderdeel uitmaken van het betreffende bestemmingsplan.

Waarde - Archeologie 2 en Waarde - Archeologie 3

Ter bescherming en veiligstelling van mogelijke archeologische waarden in het plangebied is de dubbelbestemming archeologie opgenomen. Afhankelijk van de verwachtingswaarde voorziet het plan in een tweedeling. Voorgaande heeft tot gevolg dat de omvang van de bodemverstoring bepaald of nader archeologisch onderzoek noodzakelijk is.

Waarde - Beschermd dorpsgezicht

Het beschermd dorpsgezicht is beschermd door middel van een dubbelbestemming, op grond waarvan burgemeester en wethouders nadere eisen kunnen stellen aan de situering en de omvang van nieuw op te richten bouwwerken, de nokrichting van de kappen van gebouwen, de gevelindeling en het materiaal- en kleurgebruik. Uiteraard is dit alleen toegelaten voorzover dat de bestemming 'waarde - beschermd dorpsgezicht' dient.

6.4 Verbeelding

Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven met daarbij andere bepalingen als gebiedsaanduidingen, bouwaanduidingen, bouwvlakken etc. Voor de analoge verbeelding is gebruik gemaakt van een digitale ondergrond (Grootschalige Basiskaart Nederland en kadastrale kaart).