• No results found

Jeannet van Doorn 20-5-2017

In document Vormen van Verbinding (pagina 56-58)

Bijlage 1: Interviews kernteam

1.2 Jeannet van Doorn 20-5-2017

1. Wat was de reden dat je mee ging doen met het project Nieuw-Westenwind?

Ik heb altijd al persoonlijk interesse gehad in nieuwe vormen van kerk-zijn en de presentie gedachte dus dit paste daarbij. Daarnaast voel ik mij ‘geroepen’ om verbinding te leggen tussen mensen en het de verhalen uit de Bijbel, het evangelie. Samen zoeken hoe we dit zouden aanpakken en lekker pionieren leek mij daarnaast zeer uitdagend.

2. Wat waren jouw verwachtingen vooraf t.a.v. het project?

Eigenlijk had ik helemaal niet zoveel verwachtingen om eerlijk te zijn. Vooral hoopte ik veel te leren en te ontdekken in praktijk van pionieren. De vrijheid sprak mij aan en ik verwachtte wel dat ik dat fijn zou vinden. Het werken in een team was ook iets nieuws, geen idee hoe dat zou gaan. 3. Wat waren jouw verwachtingen voor het project na het opstellen van het projectplan?

Ik stond waarschijnlijk iets sceptisch tegenover de ambities van de stuurgroep en de plannen die zij hadden. Ook vanuit mijn eigen context en leven in de stad. Ik had zoiets van laten we maar zien hoe het gaat en waar Gods Geest ons brengt.

4. Op welke manier kijk je nu terug op de laatste 2,5 jaar, speciaal m.b.t. de vooraf gestelde project resultaten.

Eigenlijk vrij goed. We hebben veel gedaan en geleerd. Het is heel wonderlijk wat er toch allemaal is gelukt. Ook de gemeenschapsgroei en het gemeenschappelijk bezig zijn is erg mooi geweest. Wel hadden we wellicht dingen anders kunnen doen achteraf. Zoals meer nadruk leggen op een

duidelijkere focus, bijv. een wijk of locatie en de doelgroep. Echter door het diverse team en de plannen van de stuurgroep was ons perspectief ook al vrij divers en ruim.

5. Wat is je persoonlijke visie rondom beoogde verwachtingen van christelijke gemeenschapsvorming?

Nieuw-Westenwind Stilte, is de duidelijkste gemeenschap en dat is ook degenen waar het laatst mee begonnen zijn. Dit was misschien eerder ook niet zo gelukt, omdat we toch gebruik hebben gemaakt van de opgedane contacten. De Bijbel-koran groep weet ik niet hoe je dat moet zien. Het is tenslotte niet alleen van Nieuw-Westenwind. De gemeenschap als je het al zo noemt van de Windhoos is het broost van allemaal, vanwege de losse incidentele contacten en de kwetsbare groep. Ik denk wel dat de gemeenschap van Nieuw-Westenwind Stilte nog de meeste potentie heeft om te groeien in kwaliteit en kwantiteit. Echter dit zou wel meer energie en tijd vergen dan dat er nu voor is. Ook de vertrouwde locatie speelt daarbij een rol.

6. Hoe sta je zelf t.o.v. deelname binnen een (christelijke) gemeenschappen en wat zijn je eigen ervaringen en visie daarbij?

Ik ben wel een gemeenschapsmens, ik vind het fijn en belangrijk. Zelf denk ik dat kleine gemeenschappen meer toekomst hebben dan grotere, maar het belangrijkste is dat het een veilige plek is. Je moet jezelf kunnen zijn en alles kunnen delen, mooie en moeilijke momenten. Zelf zie ik bijv. minder in het idee van de Stadsdeel dominee, omdat dat meer gericht is op presentie en het niet echt bij mij past. Maar dat is niet erg, we vullen elkaar dan ook zo weer aan als team. Als we gemeenschapsvorming echt verder willen doorzetten dan is het nodig om daar meer op te gaan richten. Ik denk dat het wel goed zou zijn, ook om mensen te verbinden aan de Bijbelverhalen en elkaar. Ik vraag me dan verder af of presentie niet ten kosten kan gaan van echte gemeenschapsvorming als daar teveel op gericht wordt.

7. Hoe kijk je naar het pioniersteam en hun rol m.b.t de gemeenschapsvorming?

Ik denk dat wij daar een mooie rol in kunnen vervullen en zie eigenlijk ook ons als team als de basis van de gemeenschap, hoewel hier ook kritische vragen bij gesteld kunnen worden. Zo is een vraag, hoe duurzaam de gemeenschap is als wij vertrekken? We hebben als team twee paden bewandeld, de ene is presentie de ander het vormen van gemeenschap. Echter ik denk dat de presentie wellicht iets te veel is los komen te staan van gemeenschapsvorming. Daarnaast is drie jaar gewoonweg te kort om echte duurzame gemeenschappen te stichten.

8. Wat onderscheid NWW t.o.v. andere pioniersplekken m.b.t. gemeenschapsvorming? Ik denk dat Nieuw-Westenwind zich onderscheid door haar verbindende werking en insteek. Samen met mensen dingen bedenken en doen en niet alleen maar voor mensen. De dialoog avonden of de speciale kerstactiviteit is daar een voorbeeld van. Ook kenmerkend is het ontbreken van een vaste locatie.

9. Wat zijn de kansen en bedreigingen, sterke en zwaktes voor het vormen van gemeenschap binnen NWW?

Lastige vraag. Ik denk dat kansen zijn, dat er veel mensen nog langs elkaar heen leven hier in Nieuw-West en geen onderdeel zin van een gemeenschap en toch te maken hebben met zingevingsvragen. De bedreiging en zwakte is denk ik dan diversiteit. Diversiteit binnen Nieuw- Westenwind bedoel ik dan voornamelijk. Zo kan een duidelijkere visie en minder breedte in het geheel wellicht helpen om gemakkelijker ergens naar toe te werken gezamenlijk. De sterkte is dat wij heel open zijn en dat we Bijbelse thema’s benaderbaar houden voor eenieder. Als tweede is het diverse team een kracht, zo vullen we elkaar mooi aan. Zoals al eerder gezegd kunnen beide ook zwaktes zijn.

10. Hoe kijk je naar de toekomst van Nieuw-Westenwind en m.n. rondom de gemeenschapsvorming?

Zie de vragen 5 t/m 9.

11. Wat zou jezelf nog willen doen, vernieuwen, proberen etc. om de gestelde doelen alsnog te halen?

Zoals gezegd, meer focus aanbrengen zou het ik denken. Qua geografie, doelgroep, verwachtingen, visie etc.

12. Opmerkingen -

In document Vormen van Verbinding (pagina 56-58)