• No results found

8.4 Inzichtelijk maken

In document Skillskompas Mobile (pagina 54-58)

Doordat er nu onderzoek is gedaan naar Skillskompas op mobile devices en er een prototype ontwikkeld is ontstond er de mogelijkheid om het product inzichtelijk te maken voor Skillskompas B.V. Het prototype is ontwikkeld op basis van het onderzoek en biedt op dit moment een inkijk binnen de behoeften van de gebruiker. Door het doorlopen van verscheiden iteraties is het prototype verder uitgedacht en completer gemaakt. Doordat nu ook de gebruikers het prototype onder ogen hebben gekregen en hierop aansluitend verbeteringen binnen het prototype zijn doorgevoerd staat er nu een product wat Skillskompas B.V een duidelijk inzicht geeft in de behoeften en wensen van de gebruiker en hoe dit zich laat vertalen naar een mobiele versie van Skillskompas.

Skillskompas B.V. heeft enthousiast gereageerd op het prototype en geeft aan dat het vooral erg leerzaam en prikkelend voor ze is om op deze manier naar de Skillskompas webapplicatie te kijken. Vooral het feit dat de applicatie zo vereenvoudigd kan worden en toch nog goed kan communiceren op mobiele schermen was voor Skillskompas B.V. een verassende uitkomst.

Daarnaast heeft Skillskompas B.V. aangegeven dit prototype voor te leggen binnen besprekingen met betrokken partijen en om te kijken of de webapplicatie op desktop geoptimaliseerd kan worden met Skillskompas Mobile als input. Skillskompas B.V. is namelijk nog niet geheel tevreden over de huidige flow op desktop. Tijdens het bekijken van Skillskompas Mobile zagen zij richtlijnen die zij ook graag op desktop terug zien om een duidelijke flow te creëren voor de gebruiker.

8.5 - Kanttekeningen

Tijdens het afstudeerproject heb ik veel vrijheid gehad om naar eigen inzicht onderzoek te doen naar het optimaliseren van Skillskompas voor mobile devices. Ik ben echter erg lang in de onderzoeksfase blijven hangen waardoor nog de nodige iteraties uitgevoerd dienden te worden alvorens er een solide eindproduct klaar

stond. Een belangrijk onderdeel hierin is het afnemen van de gebruikerstesten geweest. Het belang hiervan heb ik wellicht enigszins onderschat, ik dacht namelijk op basis van de interviews met gebruikers en sessies met Skillskompas B.V. al een sterk prototype te kunnen maken. Na de gebruikerstesten bleek echter dat er nog het nodige aangepast diende te worden en dat je niet enkel op basis van ontwerphypotheses een solide eindproduct kan neerzetten.

Daarnaast had het ontwerpproces efficiënter kunnen verlopen door al snel de eerste schermen op mobiel te testen. Doordat ik dit pas later in het proces deed waren er vooral binnen de interface nog veel elementen die nog aangepast moesten worden. Dit had ik al eerder kunnen ontdekken door meteen op mobiel te testen.

Ook is het prototype op dit moment geoptimaliseerd voor browser die gebruik maken van WebKit. Hierbij horen Safari en Chrome, het uiteindelijke eindproduct zou op alle browsers goed moeten werken.

9 -

Aanbevelingen

Doordat Skillskompas een webapplicatie is wat op dit moment voornamelijk rondom het specifieke geval van functioneringsgesprekken gebruikt wordt dient er goed gekeken te worden naar het inzetten van Skillskompas Mobile. Ondanks dat er nu een inzicht is gekomen van Skillskompas op mobile devices zou het duur kunnen zijn om een aparte mobiele website te ontwikkelen voor het sporadische gebruik van Skillskompas.

Het is vooral een extra toevoeging op de bestaande desktop versie van Skillskompas, maar de gebruiker kan zich ook zonder de mobiele versie voorbereiden op zijn functioneringsgesprekken. Skillskompas Mobile is dus zeker een toevoeging voor de gebruikers die gebruik maken van Skillskompas op mobile devices omdat zij een geoptimaliseerde webapplicatie kunnen gebruiken. Echter moet er wel goed gekeken worden naar de kosten die hierbij gemaakt moeten worden om het daadwerkelijk te realiseren en wat het vervolgens voor Skillskompas B.V. opbrengt.

Daarnaast is Skillskompas ook nog in volle ontwikkeling en ontstaan er geregeld nieuwe functionaliteiten. Hierdoor zou het eveneens prijzig en niet heel erg efficiënt zijn om tussendoor al een aparte mobiele website te maken. Wanneer er namelijk een nieuwe release is verschenen en daar zitten interessante functionaliteiten in om de gebruiker te helpen bij het voorbereiden van zijn functioneringsgesprek zou dit weer apart vertaald moeten worden naar de mobiele website. Wanneer echter blijkt dat het gebruik van Skillskompas toeneemt en daardoor ook de behoefte van een aparte mobiele website interessanter wordt kan er wellicht gekeken worden om deze op te zetten.

Aanbevelingen vanuit Skillskompas B.V.

Ondanks dat Skillskompas B.V. erg enthousiast was over het prototype gaven zij nog wel een paar feedbackpuntjes die in een vervolgend traject meegenomen kunnen worden.

Het onderdeel “beoordelingen” binnen Skillskompas Mobile kan meer toegespitst worden op het functioneringsgesprek. Nu heeft de gebruiker de mogelijkheid om de beoordelingen te bekijken en hieruit zelf zijn conclusies te trekken. Idealiter zou het zijn dat de gebruiker binnen de beoordelingen een eenvoudig overzicht van zijn zwakke en sterke punten kan bekijken. Hierdoor heeft hij een snel overzicht van de te bespreken onderwerpen tijdens het functioneringsgesprek. Van hieruit kan er naar de functienorm gekeken worden om vervolgens naar de opleidingen te kijken welke nodig zijn om de tekortkomingen te verbeteren. Deze flow kan in een volgend traject beter uitgewerkt worden en hierdoor zou Skillskompas Mobile nog beter in lijn zijn met de behoeften en wensen van de gebruiker op mobile devices.

Daarnaast was er voor Skillskompas B.V. ook nog een performance vraagstuk. Het gaat hierbij om het downloaden van data om aan de gebruiker te presenteren. Doordat er op de achtergrond zware berekeningen gedaan worden om bijvoorbeeld

spidergraphs te genereren dient er soms veel data gedownload te worden. Dit kan veel internetdata kosten wanneer de gebruiker bijvoorbeeld op 3G actief is. Hier moet verder onderzoek naar gedaan worden om de te downloaden data zo klein mogelijk te houden en een goede performance op mobile devices te garanderen.

10 - Bibliografie

In document Skillskompas Mobile (pagina 54-58)